Mielipide

Kokemus ei ole TPS:ssä valttia

LIIGA / Kolumni
Kokeneet pelaajat ovat yleensä erittäin tärkeä osa joukkuetta, mutta TPS:ssä kokenut kaarti jää nuorempien pelaajien varjoon.

TPS on viime vuosina markkinoinut itseään sloganilla ”nuori ja nälkäinen”. Sittemmin tunnuslause on lentänyt romukoppaan ja syystäkin. Joukkueeseen kuuluvat esimerkiksi Marko Kiprusoff (37 vuotta), Aki Berg, Ville Vahalahti ja Aki Uusikartano (kaikki 31) sekä Mikko Eloranta (36 v). Joukkueen keski-ikä on 25 vuotta, mikä ei suinkaan kieli nuoresta joukkueesta.

Kokemus on yleensä hyvinkin olennainen osa jääkiekkojoukkuetta, etenkin tähän aikaan vuodesta. TPS:n kokeneemman kaartin vastuunottokyky on kuitenkin helppo kyseenalaistaa viime aikojen peliesitysten perusteella.

Turkulaisittain surullisin esimerkki on reilun viikon takainen vierailu Hämeenlinnassa. TPS oli pelannut itsensä jo kolmen maalin johtoon, kun Mikko Eloranta nappasi itselleen keihästämisestä suihkukomennuksen. Seuranneella viiden minuutin ylivoimalla HPK toi itsensä maalin päähän. TPS sai vietyä ottelun jatkoajalle, joka päättyi lyhyeen, kun Aki Berg lähti amatöörimäisesti väärällä hetkellä vaihtoon. HPK kiitti ja iski voittomaalin.

Elorannan pelissä näkyy yritystä, mutta toisin kuin kokeneelta pelaajalta sopisi odottaa, hän kanavoi sen junnumaisesti vääriin asioihin. Hämeenlinnan keihästys ei suinkaan ollut Elorannan ensimmäinen tyhmä jäähy. ”Kuli” on ottanut ison määrän turhia kakkosia, joita on välillä lähdetty hakemaan hyökkäysalueelta asti.

Bergiä puolestaan leimaa jatkuva flegmaattisuus. Vaikka kyseessä on – tai pitäisi olla – rutinoitunut NHL-ammattilainen, Berg ei juuri erotu jäällä. Joukkueen kapteenin pakkiparina on usein pelannut Jarkko Heikkinen, joka pelaa ensimmäistä kauttaan liigatasolla. Asiaan vihkiytymätön ei ihan helposti arvaisi, kummalla pakeista on takana loistava tulevaisuus ja kumpi on monivuotinen Mestis-jyrä.

Marko Kiprusoff ei erikoistu Bergin ja Elorannan tapaan, mutta konkaripakkikin syyllistyy ailahtelevuuteen. Taannoisessa Blues-ottelussa joukkueen vanhin pelaaja oli vähintäänkin epävarma ja laukoi kiekon useaan otteeseen ylivoimalla vastustajan jalkoihin.

Vahalahti ja Uusikartano ovat toki joukkueen parhaita pistemiehiä, mutta ovatko he pelaajia, jotka pystyvät kannattelemaan joukkueita myös vaikeilla hetkillä ja mahdollisesti kääntämään pelin kulun TPS:lle? Viime aikojen esitykset saavat epäilemään, että vastaus on ei.

Kokeneiltakaan pelaajilta ei voi odottaa ihmeitä, mutta TPS:ssä asetelma on täysin hullunkurinen: esimerkin näyttämisen sijaan juuri vanhempi kaarti syyllistyy surffailuun, ailahtelevuuteen ja tyhmiin jäähyihin. TPS:n pääsy play-offeihin ei ole vieläkään poissuljettu ajatus, mutta kapteeni Bergin johdolla kokeneempien pelaajien on ehdottomasti otettava enemmän vastuuta pelistä. Vaikka TPS nappaisikin paikan kymmenen parhaan joukossa, pelit eivät jatku pitkään ilman kunnollista henkistä ja pelillistä johtajaa. Mahdollisten play-out-pelien selvittäminen kunnialla ei sekään poistaisi ongelmaa. Jos tilanne jatkuu nähdyn kaltaisena, kannattaisi Ruissalon lakeuksilla harkita nuorennusleikkausta vakavin mielin.

» Lähetä palautetta toimitukselle