Mielipide

Ilveksellä oli varaa myydä Kolppanen

LIIGA / Kolumni
Luovuttiko Ilves tulevan kauden jo ennen kuin se kunnolla ehti alkaakaan? Ei. Miika Arponen kertoo miksi.

Päättyneen liigakauden yksi sensaatiovahdeista oli eittämättä Ilveksen nuori Ville Kolppanen. Alkukaudesta jopa liigan kärkipaikalla keikkunut tupsukorvalauma pystyi läpi kauden taistelemaan voitoista pitkälti Kolppasen ansiosta. Samalla Kolppanen itse keikkui yhtä lailla läpi kauden yksilötilastojen kärjessä.

Kaudessa oli kuitenkin myös kääntöpuoli: Ilves menetti 59 kierrosta hallussaan pitämänsä pudotuspelipaikan häviämällä viimeisestä kuudesta ottelustaan viisi. Ja näissä tiukoissa paikoissa Kolppanen ei ollut parhaimmillaan.

KHL:stä tulevat sopimuksenpurkurahat ovat tunnetusti melko mittavia. Talousvaikeuksissa kärsivälle Ilvekselle kuusinumeroinen summa euroja on varmasti tervetullut lisä kassaan, siitä ei ole kahta kysymystäkään.

Entä Ilveksen maalivahtiosasto? Onko tulevan kauden pudotuspelijahti tuhoon tuomittu jo ennalta? Ei ole.

Jokereiden organisaatiosta kesken viime kauden Tampereelle siirtynyt Joonas Korpisalo oli liigakauden päättyessä tilastoykkönen sekä torjuntaprosentissa (95,72%) että päästettyjen maalien keskiarvossa (1,42). Toki otos oli pieni, vain kahdeksan ottelua, mutta nämä kahdeksan ottelua ja juuri solmittu NHL-sopimus Columbus Blue Jacketsiin todistavat osaltaan miehen tasosta.

Myös loukkaantumisen kanssa painiva Juha Järvenpää on liigatason maalivahti, ja tervehdyttyään pystyy tukemaan Korpisaloa ja ehkä jopa haastamaan ykkösvahdin paikasta.


Samalla oven avauksella, kun Kolppanen lähti, Ilves hankki kanadalaishyökkääjä Mark Hurtubisen SHL:n AIK:sta. Päättyneellä kaudella 29-vuotias yleishyökkääjä teki 13 maalia ja antoi neljä maaliin johtanutta syöttöä 54 ottelussa. Tilastot eivät mairittele, mutta toisaalta AIK oli yksi kauden heikoimpia joukkueita, ja sen kausi päättyikin putoamiseen Allsvenskaniin.

Paremman kuvan Hurtubisen taidoista saakin ehkä miehen aiempien kausien perusteella. Kolme kautta Allsvenskanissa tuottivat 153 ottelussa tehot 43+71. kaudella 2012-13 mies sijoittui Ruotsin toiseksi korkeimman sarjatason pistepörssissä kuudenneksi häviten vain pisteen nykyään NHL:ssä pelaavalle Michael Rafflille.

Sarjasta toiseen, ja erityisesti maasta toiseen, siirtyminen on aina hankalaa, eikä pelaajan onnistumista voi taata aiempien kausien menestyksellä. Hurtubisellä on kuitenkin takanaan onnistuneita kausia Euroopassa, mikä on huomattava edistysaskel Ilveksen aiempien vuosien ulkomaalaishankintoihin vertailtaessa.


Ilveksen urheilutoimenjohtaja Juha Pajuoja kertoo seuran etsivän vielä yhtä kärkipuolustajaa, ennen kuin ensi kauden joukkue on kasassa. Tästä uskallan olla eri mieltä.

Tupsukorvien kaksi kärkiketjua koostuvat ensi kaudella todennäköisesti nimistä Hurtubise, Sami SandellAntti TyrväinenTeemu RautiainenTuro Asplund sekä joko Alexander RuutustaJussi Pesosesta tai Roberts Jekimovsista. Nimilista ei vaikuta pudotuspeleihin tähtäävän joukkueen kärkihyökkääjistöltä.

Puolustuspäässä tilanne onkin parempi: Tommi KivistöMikko KukkonenJarkko Näppilä ja Martti Järventie muodostavat kärkinelikon ja taustalta tukevat vielä kokenut Atte Pentikäinen sekä nuoret Aleksi MäkeläMikke Levo ja Konsta Mäkinen.

Tarvetta kärkiosaamiselle olisikin siis edelleen, Hurtubisen hankinnan jälkeenkin, hyökkäyspäässä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös