Mielipide

Marko Anttila ei ole pelillinen supervahvistus, mutta imagollisesti yksi Liigan historian merkittävimmistä hankinnoista

LIIGA / Kolumni
Marko Anttilan paluun merkitystä Liigaan ei pidä aliarvioida, vaikka hän ei olekaan pelillinen sateentekijä. Anttilan merkitys kulttipelaajaana on sitä, mitä Liiga on kaivannut pitkään.

Liigassa eletään suorastaan historiallista päivää sarjaan sisäänpäin suuntautuvan vyöryn takia, mikä toki oli ennustettavissa Ukrainan sodan puhkeamisen ja sitä seuranneen Jokerien kauden päättymisen takia.

Vaikka Liigaan saapuukin nyt viime vuosien tasoon nähden todella kovan luokan pelaajia, niin ehdottomasti eniten kansaa kiinnostava pelaaja on Ilvekseen paluun tehnyt Marko Anttila.

Ensiksi on kuitenkin hyvä muistaa siirtohuuman keskellä, ettei Anttila todennäköisesti ole Liiga-tasolla pelillisesti varsinainen huippuhankinta. Alivoimalla ja kaksinkamppailijana hän on toki ehdottomasti eliittiä, mutta pistenikkarista ei kannata puhua.

Leijonissa Anttila on pystynyt tekemään tulosta varsin hämmästyttävällä tavalla yli 35-vuotiaana, mutta viime kausien lukemat KHL:stä antavat paremman kuvan tasosta. Käytännössä puhutaan siis Liiga-tasolla kakkos-kolmosketjun pelaajasta.

Maajoukkueessa Anttila on onnistunut luomaan itselleen jopa myyttisen maineen suomalaisena supersankarina, joka astuu huimalla tavalla esiin kaikista kovimmassa paikassa.

Tässä piileekin juju, miksi "Mörkö" on tärkeämpi hankinta kuin realistinen pelillinen taso antaisi olettaa.

Anttila kiinnostaa pomminvarmasti kiekkoyleisöä jokaisella paikkakunnalla, ja Ilveksen kiinnostavuus nousi hetkessä huimasti ylöspäin. Tampereella voidaan olla varmoja, että Ilveksen kotiottelut pullistelevat yleisöä läpi kevään, mikä ei toki johdu pelkästään Anttilasta.

Yksi Liigan isoimpia ongelmia on viime vuosina ollut sarjaan liittyvien valtakunnallisten puheenaiheiden puute.

Ilvekselle merkitys on iso myös siinä mielessä, että Anttila palaa seuraan 11 vuoden tauon jälkeen. Vaikka kasvattiseurasta ei voida puhua, Ilveksessä Anttila kasvoi ammattilaiseksi ja sai pohjat maajoukkuetasolle nousemiseksi.

Yksi Liigan isoimpia ongelmia on viime vuosina ollut sarjaan liittyvien valtakunnallisten puheenaiheiden puute. Anttila on pelaajana ja henkilöbrändinä itsessään niin kiinnostava tapaus, että pelkästään hän tuo suuresti lääkettä edellä mainittuun ongelmaan.

Anttila on kulttipelaaja sanan varsinaisessa merkityksessä, ja tällaisia pelaajia Liiga on huutaen kaivannut jo pitkään. Pelaaja, jonka pelkästä näkemisestä ihmiset ovat valmiita maksamaan pääsylipun hinnan.

Näistä syistä Marko Anttilan paluu Liigaan on yksi parhaimpia asioita, mitä sarjalle on tapahtunut pitkään aikaan. 

» Lähetä palautetta toimitukselle