Mielipide

Liigan MVP: jokainen ruttoa välttänyt pelaaja

LIIGA / Kolumni
Olisi helppo sanoa, että Liiga on välttynyt liki koko kauden ajan koronatartunnoilta kuin ihmeen kaupalla. Siinä ei kuitenkaan ole mitään ihmeellistä, vaan asialle on hyvin yksinkertainen selitys. Koko Liigan pelaajisto on pelannut nappikauden lähes kokonaan ilman takaiskuja.

"Kuin ihmeen kaupalla" sanonnan sijaan pelaajat ovat valinneet viisauden "välttää kuin ruttoa". Se on olosuhteisiin nähden fantastinen suoritus.

Harjoituskauden tapahtumat toimivat hyvänä herätyksenä kaikille joukkueille. Junioreiden toiminta eriytettiin Liiga-joukkueista ja joka joukkueessa kauden tärkein taktiikka naulattiin pukukopin oveen: kontaktit nolliin kuin kananmunat kainalossa kurvailevalla taitopelaajalla.

MVP kuuluu jokaisellE himassa Pleikkaa pelanneelle

Ja sitä taktiikkaa pelaajat ovat noudattaneet ja pitäneet oman pesän puhtaana. Ensimmäiset isommat takaiskut tulivat nyt runkosarjan lopulla, kun HIFK:n joukkueessa todettu koronatartunta keskeytti helsinkiläisten pelit ja vei samalla myös SaiPan ja KooKoon karanteeniin.

Tämä oli ennemmin tai myöhemmin väistämätöntä. Viruksen esiintyvyys Helsingissä on kasvanut vähintään kymmenkertaiseksi siitä, mitä se oli kauden alkaessa. Samalla juuri HIFK:n riskit ovat kasvaneet vastaavasti, joten ei ollut yllättävää, että iskun otti vastaan helsinkiläisjoukkue.

Maajoukkueen EHT-reissulla Ruotsiin nähtiin mitä tapahtuu, kun kerätään yhteen ihmisiä eri puolilta Suomea ja lähetetään heidät länsinaapuriin laumasuoja-uskovaisten keskelle. Liigalla ei ollut mahdollisuutta siihen strategiaan, minkä KHL käytännössä valitsi: kaikki pelaajat sairastavat koronan aikanaan ja pulinat pois.

Kun ottaa huomioon, että suuri osa pelaajistosta on nuoria miehiä, joilla on pankkitilillä ylimääräistä painetta ja monen normaalielämään kuuluisi lukemattomia sosiaalisia kontakteja joka päivä ja ilta, on saavutus vielä huomattavampi.

Läpi koko pandemian, viruksen esiintyvyys on ollut kaikkein suurin 20–29-vuotiaiden ryhmässä, mutta Liigan nuoret miehet ovat kieltäytyneet koronasynnistä kuin heidän toisella olkapäällään olisi jatkuvasti vaaroista muistuttamassa miniatyyri-kokoinen Krista Kiuru ja toisella itse Päivi Räsänen.

Ei asenteen takana tietysti ole ollut pelkkä altruismi, vaan joukkueissa on tiedostettu se tosiasia, että jos kausi olisi keskeytynyt kokonaan, olisi samalla loppunut pelaajien palkanmaksu. Samoin olisi ollut hyvin mahdollista, että työpaikkoja ei tulevalla kaudella ollut enää tarjolla 15 joukkueen pelaajiston verran.

Liigassa ei nähdä mitään NHL-tyyppistä kuplaa pudotuspelien yhteydessä, joten nyt pelaajilta vaaditaan vielä kovempaa loppukiriä ja tiukempaa koronan torjuntaa. Kolmen joukkueen runkosarjan lopun pelien peruuntuminen ei kautta kaatanut, mutta saman tapahtuminen vaikkapa kesken välierien tai finaalien olisi katastrofi, mihin Liigalla ei ole olemassa mitään hyvää ratkaisua.

Kiitos jokaiselle pelaajalle! MVP kuuluu jokaiselle himassa Pleikkaa pelanneelle, maski päällä kaupassa hiljaisimpaan aikaan käyneelle, mökkireissun väliin jättäneelle, sukulaiset Zoomin kautta muistaneelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Aihe

Koronavirus

Pandemiaksi kehittynyt koronavirus-epidemia vaikuttaa suuresti kiekkosarjoihin Suomessa ja ulkomailla. Tältä sivulta löydät kootusti kaikki koronavirus-uutiset.

Uutinen
Leijonien NHL-vahvistukselle huonoja uutisia − koronavirustartunta uhkaa Jokiharjun MM-turnausavausta
10.5.2022 18:57
Henri Jokiharjulla todettiin Ruotsista palatessa koronavirustartunta. Hän on poissa tositoimista näillä näkymin lauantaihin asti. Puolustajan korona on toistaiseksi oireeton.
Uutinen
Jukurien ja Lukon välinen ottelu siirtyy myöhempään ajankohtaan
17.2.2022 10:48
Kiekko ei putoa Mikkelissä torstaina jäähän Lukon koronatilanteen vuoksi. Ottelun uusi ajankohta on maaliskuun lopulla.
Haastattelu
Toimitusjohtaja Risto Jalo Ilveksen akuutista koronakurimuksesta: "Ei olisi ollut edes täytemiehillä mahdollista saada joukkuetta kasaan"
12.2.2022 12:33
Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo kertoi, että joukkueen vaikea koronatartuntatilanne selvisi vasta perutun paikallisottelupäivän aamuna.