Mielipide

Älkää antako koronan pilata tätäkin kautta − viekää pudotuspelit kuplaan

LIIGA / Kolumni

Kun Liiga palasi joulukuussa tauolta ilman yleisöä, viesti rivien välissä oli selvä: toista kertaa ei mestaruus jää jakamatta vaikeasta tilanteesta huolimatta.

Liiga on selvinnyt hienosti ilman tartuntoja aivan viime päiviin saakka. Tällä viikolla karanteenista palasi KooKoo. SaiPa ja HIFK ovat aiemmin todettujen tartuntojen vuoksi poissa peleistä vielä tämän viikon. Sport ja Ilves puolestaan ovat karanteenissa seuraavat kaksi viikkoa, jolloin myös HIFK:n paluun kolme ensimmäistä ottelua kyseisiä joukkueita vastaan peruuntuvat.

Jotta Liigan mestaruutta ei jaettaisi luovutusvoitolla, on playoffien alkaessa syytä siirtyä kuplaan

Runkosarjan ottelut alkavat olla vähissä, ja karanteenien myötä ne vähenevät entisestään. Yle uutisoi, että pudotuspelivaiheessa ei enää karanteeneja vietetä, vaan tartunnan ilmetessä joukkue siirretään kesälomalle. Esimerkki tästä saatiin jo U20-sarjan puolella, jossa Pelicans siirrettiin sivuun ja Tappara pääsee suoraan välieriin.

Jotta Liigan mestaruutta ei jaettaisi luovutusvoitolla, on playoffien alkaessa syytä siirtyä kuplaan.

Seuraa ehdotus: valitaan kaksi kaupunkia, vaikkapa Tampere ja Vaasa, joissa jäähallin läheisyydestä löytyy tarpeeksi suuri hotelli. Muiden asiakkaiden tai varausten siirtämisestä muualle ei liene tulevan kovin suurta ongelmaa, kiitos matkustusrajoitusten ja -suositusten. Joukkueet siirtyvät testien kautta hotelliin, jolloin voidaan varmistua, että kuplaan ei viedä virusta.

Paras kahdesta -sarjat voidaan pelata kahdessa tai kolmessa päivässä läpi, paras viidestä -sarjojen viedessä 5-9 päivää. Mikäli ottelut venyvät useiden jatkoerien mittaisiksi taisteluiksi, annetaan päivä lisää palautumisaikaa. Pelataan kaksi ottelua päivässä, vaikkapa alkaen kello 16 ja kello 20, jos halutaan maksimoida katsojamäärät. Tällä tavalla sarjat saadaan pelattua läpi noin kuukaudessa.

Sosiaalisella puolella kuukauden eristäytyminen on ongelmallista, erityisesti perheellisille. Pelaajiakin kuitenkin motivoi mestaruus ja siitä pelaaminen. Ja toisaalta kuukausi on maksimiaika, taistosta pudonneet pääsevät kotiin nuolejaan haavojaan. KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa kertoi Ylelle, että joukkueet haluavat pelata kotikaukalossa omien mainosten alaisuudessa. Taloudellista takaisinmaksua Liigalle ja seuroille kuitenkin tulee, kun kupla varmistaa otteluiden näkyvyyden ja urheilullisen mestaruuden ratkaisun.

Koska tässä tilanteessa hyviä ratkaisuja ei ole, pitää lopuista valita vähiten huono. Ja se on kupla.

» Lähetä palautetta toimitukselle