Mielipide

Aleksander Barkov on tänäkin keväänä kadonnut kuvasta pudotuspeleissä – Panthers on Matthew Tkachukin joukkue

NHL / Kolumni
Runkosarjan lopun tehokkaan jakson jälkeen Florida Panthersin kapteeni Aleksander Barkov on kadonnut valokeilasta pudotuspeleissä aiempien vuosien tavoin.

Aleksander Barkov pelaa viidettä kauttaan Florida Panthersin kapteenina. Viime kaudella, kun joukkue voitti NHL:n runkosarjan, suomalaissentteri rikkoi maaliennätyksensä ja pelasi ottelumäärään suhteutettuna tehokkaimman kautensa.

Tällä kaudella Barkov pelaa kymmenen miljoonan dollarin sopimuksella, joten odotusarvo on noussut pykälää ylemmäs. Runkosarjassa 78 tehopistettä 68 ottelussa on tunnolliselle kahden suunnan puurtajalle hyvä saldo – erityisen hyvin Barkov pelasi maalis–huhtikuussa, kun Panthers taisteli vimmatusti paikasta pudotuspeleihin.

Panthers-kapteeni tehoili 19 ottelussa pisteet 7+21 ja jäi reilun kuukauden aikana vain kahdesti pisteittä. Barkov johti edestä, kun joukkue sitä tarvitsi. Pudotuspeleissä tästä ei ole ollut tietoa.

Barkovin kannalta tarina on tuttu, sillä myös aiemmilla kausilla hänen tasonsa on notkahtanut pudotuspeleissä. Otantaa on riittävästi sille, että Barkov on hyvin kaukana esimerkiksi Mikko Rantasesta tärkeimpien pelien huippupelaajana.

Tv:tä katsomalla en voi tietää, kuinka jämäkästi suomalainen johtaa pukukopissa, mutta jäällä Panthersia johtaa Matthew Tkachuk.

Ensimmäisellä kierroksella Panthers sai vastustajakseen runkosarjaa dominoineen Boston Bruinsin, joten johtamiselle oli edelleen tilausta. Bruins vieläpä lähti pudotuspeleihin ilman tähtisentteriään Patrice Bergeronia, joka on tunnettu supertähtien pimentäjänä.

Neljässä pudotuspeliottelussa Barkov on saanut kokoon vain kaksi syöttöpistettä, ja maaliodottamaa hän on luonut heikommin kuin esimerkiksi duunarihyökkääjät Ryan Lomberg ja Nick Cousins.

Tv-ruutuja ja tilastoja katsomalla en tietenkään voi tietää, millä tavalla ja kuinka jämäkästi suomalainen johtaa kapteenina pukukopissa, mutta sen pystyn näkemään, että jäällä Panthersia johtaa kesän tähtihankinta Matthew Tkachuk.

Toisen polven voimahyökkääjä oli runkosarjan pistepörssissä seitsemäs, ja neljän pudotuspeliottelun pistesaldo on 2+3. Neljännessä kohtaamisessa Bruinsia vastaan Tkachuk teki tehot 1+1.

Barkov oli toki jäällä jälkimmäisen maalin aikana ja käynnisti hyökkäyksen, josta Panthersin avausmaali syntyi, mutta niin sinivalkoisia laseja ei löydy edes Antero Mertarannalta, että osumat saisi käännettyä suomalaiskapteenin ansioiksi.

Itse asiassa Tkachukin alustamaa ylivoimakavennusta edeltävästi Barkovilla oli hyvä laukaisupaikka, mutta tulosta ei syntynyt. Puolustussuuntaan Barkov ei puolestaan pärjännyt Bruinsin Pavel Zachalle, joka keräsi kaksi syöttöpistettä ja ketjukaveri Tyler Bertuzzi tehot 1+1.

Palkkakattovaikutuksella mitattuna Barkov kuuluu kymmenen miljoonan dollarin palkallaan keskushyökkääjäeliittiin yhdessä Connor McDavidin, Auston Matthewsin, John Tavaresin, Jonathan Toewsin, Jack Eichelin ja Anže Kopitarin kanssa. Tämä on se taso, johon Barkovia verrataan, mutta kauaksi on jääty.

Bruins näyttääkin pitkää nokkaa sentterinelikolla Zacha–Charlie CoyleNick FolignoTomáš Nosek.

Barkov hinasi esimerkillisesti joukkueensa pudotuspeleihin, mutta se saavutus ei enää lämmitä, kun hinausköysi katkesi ensimmäiseen karikkoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös