BOS - NYR 2.00
MTL - PHI 2.00
TBL - SJS 2.00
STL - OTT 2.00
DAL - WPG 2.00
NSH - FLA 3.00
MIN - CBJ 4.00
EDM - CGY 5.00
VGK - PIT 5.00
CHI - WSH 19.30
NYI - ANA 22.00
VAN - DET 23.00

Lehkonen: ”Koko kausi ykkösketjussa”

LIIGA / Haastattelu
Artturi Lehkonen teki kaksi maalia Jokereiden verkkoon.
Kuva © Teemu Soini
Turusta kaapattu Artturi Lehkonen teki KalPan kaksi ensimmäistä maalia ja pohjusti joukkueensa voiton tiistaina Helsingin Jokereista. Vasta 17-vuotias superlupaus on raivannut tiensä ryminällä kuopiolaisten pelaavaan kokoonpanoon – jopa ykkösketjuun saakka.

Harjoitusotteluissa KalPan sisäisen pistepörssin kärkinimi oli monelle yllätys. Kuopiossa on viime vuosina ollut varsin normaalia, että harjoituspeleissä loistaneet pelurit ovat olleet täysiä floppeja tai ainakin hiipuneet kauden mittaan kokoonpanon täytemiehiksi.

17-vuotias Artturi Lehkonen ei ilmeisesti ole tutkinut kuopiolaisten tilastoja menneiltä vuosilta.

TPS:n juniorityön kasvatti otti rohkean askeleen, ja lähti täksi kaudeksi Kuopioon tavoittelemaan pelipaikkaa KalPan kivenkovasta hyökkäyskalustosta. Harjoituspelien paras pistemies aloitti kauden ykkösketjussa, eikä halua luopua paikastaan. Kauden maalitili aukesi Jokereita vastaan komeasti kahdella osumalla.

 – Tänään vähän pomppikin kiekko suotuisasti. Ehkä maalivahdillakaan ei ollut ihan paras päivä, vaatimaton Lehkonen kommentoi hienoa iltaansa.

 – Olen tosi iloinen, että vastuuta on tullut. Nyt vain pitää yrittää jatkaa tätä virettä. Yritän säilyttää tämän paikan kauden loppuun asti.

Määrätietoisella nuorukaisella oli tavoitteena olla pelaavassa kokoonpanossa kauden aikana. Hyvät otteet ovat antaneet aiheen tavoitteiden tarkistukseen. Miten olisi vaikka koko kausi vakituisena ykkösketjun miehenä? Ainakin nuorten MM-kisat kiinnostavat liigapelien lisäksi.

– No se on yksi tavoite ainakin. Joukkue on toki sen verran hyvä, että pitääkseen paikkansa kokoonpanossa, joka päivä joutuu antamaan kaikkensa.

– Toinen tavoite on olla 20-vuotiaiden MM-kisoissa pelaavassa kokoonpanossa. 18-vuotiaiden kisat ovat vähän huonoon aikaan, kun liigafinaaleita pelataan samaan aikaan, Lehkonen täräytti.

Taitava nuorukainen sopii KalPan pelitapaan kuin sinappi makkaran päälle. Tämä sopii mainiosti myös pelurille itselleen.

– Tykkään pelata kiekon kanssa, joten pystyn hyödyntämään vahvuuksiani. Kun kerta joukkueen peli perustuu muutenkin kiekonhallintaan, tuntuu hienolta että saan myös pelata tällaista peliä omilla vahvuuksillani. Tätä minä tulin tänne Kuopioon hakemaan.

Ehkäpä isä Ismo Lehkonen on vielä perheen tunnetuin kiekkomies, mutta Artturi yrittää varmasti parhaansa kumota tilanteen toisin päin. Kuopioon muuttanut perhe puhuukin luontevasti kiekosta myös kotisohvalla, sillä valmennushommista tuttu isä antaa pojalle tärkeitä vinkkejä.

– Päivittäin juttelemme vähän kaikesta. Eihän me nyt koko aikaa mistään taktisista jutuista puhuta, mutta puretaan pelejä läpi. Isä on kuitenkin minut opettanut tähän jääkiekon maailmaan, Lehkonen kertoo.

Hyppäys Turusta Kuopioon ei ole varmasti ihan helppo pala. Lehkonen kertoo kuitenkin viihtyneensä Savossa tähän mennessä hyvin. Murteen lisäksi kaupunkien välillä ei ole kuulemma suuria eroja.

– Aika menee aika hyvin kodin, koulun ja jäähallin ympärillä. Hirveästi en ole vielä kaupunkiin ehtinyt tutustua. Onhan tässä vielä kauden mittaan aikaa. Pitää vaan pyrkiä siihen, että pidän päivittäisen rytmin koulunkin kanssa.

– Melko samanlaisia paikkoja nämä on. Kumpikaan ei ole vielä niin massiivisen iso verrattuna Helsinkiin. Ehkä puhetyyli on merkittävin ero. Nopeasti siihen tottuu, mutta ei ole vielä päässyt tarttumaan, Lehkonen toteaa tyypillisellä Varsinais-Suomen murteellaan.

Turusta kantautuneiden tietojen mukaan mopoautot ovat suuressa suosiossa Aurajoen molemmin puolin. Aivan kaupungin keskustassa ja hallin läheisyydessä asuvalla Lehkosella moista vekotinta ei kuitenkaan vielä ole. Painavista syistä johtuen.

– Ajelen ihan pyörällä treeneihin. Äiti ei suostunut ostamaan minulle mopoautoa, Lehkonen naureskeli.

» Lähetä palautetta toimitukselle