Samuel Harvey itsevarmana huippuvireensä tiimoilta – "Totuttautumisessa kesti hetken, mutta nyt minusta tuntuu hyvältä"

LIIGA / Haastattelu
Samuel Harvey nollasi Palloseuran.
Kuva © Jaakko Stenroos
Lukon maalille on tällä kaudelle muodostumassa seuran nimen veroisesti raudanluja Lukko. Samuel Harvey on torjunut kolme nollapeliä kauden ensimmäisen kuukauden aikana, ja iloinen kanadalainen on tyytyväinen otteisiinsa.

Liigan syksyn tilastollisesti kenties kuumin maalivahti löytyy Raumalta. Lukkoon täksi kaudeksi ICEHL:n Bolzanosta siirtynyt maalivahti Samuel Harvey on ollut Liigan syyskaudella ilmiliekeissä. Kanadalaisen kauden kolmas nollapelipäänahka tarttui mukaan Turusta hänen nollattuaan TPS:n lukemin 4–0.

Harvey kiitteli pelin jälkeen erinomaisesti lauantaina pelanneita Lukon erikoistilannejoukkoja. Kaksi vieraiden neljästä osumasta syntyi ylivoimalla ja alivoima tappoi kolme rangaistusta.

– Meidän erikoistilannepelaaminen oli todella tärkeässä roolissa tänään. Kaksi maalia ylivoimalla ja alivoima oli täydellistä. Ei ole ikinä helppoa voittaa vieraissa, mutta kun yli- ja alivoima toimii noin, tulee yleensä kovia tuloksia, Harvey kommentoi koppikäytävällä.

Harvey on aloittanut joukkueensa maalilla seitsemän ottelua ja voittanut niistä neljä. Voitoista kolme on päättynyt nollapeliin. Kaksi ensimmäistä ottelua olivat Harveylle vaikeita, mutta apinan karattua selästä on hän torjunut itsevarmuudella ja näyttävästi.

– Suurin tekijä oli se, että koen tarvitsevani aikaa sopeutua uuteen ympäristöön. Joukkueeseen on tullut monta uutta pelaajaa ja meidän täytyy tottua pelin vauhtiin. Se kesti hieman, mutta nyt minusta tuntuu hyvältä.

– Luonnollisesti haluan olla parempi joka pelissä, mutta kausi on vielä nuori ja pudotuspeleihin on pitkä aika. Jos kuitenkin jatkamme näin, kun joukkueemme pelaa todella hyvin, meidän täytyy jatkaa samaa rataa.

Harvey tottui viime kaudella runsaaseen pelaamisvastuuseen Bolzanon paidassa pelattuaan suurimman osan peleistä Liigasta tutun Andreas Bernardin edellä. Tällä kaudella kanadalainen on kuitenkin joutunut jakamaan enemmän pelejä Daniel Lebedeffin kanssa. Harvey ei näe vastuun selkeää jakautumista ongelmana.

– Olen todella tyytyväinen siihen, miten meitä on peluutettu. Keskityn enemmän pelini laatuun kuin niiden määriin ja pelaan silloin, kun pyydetään. Haluan myös olla erinomainen joukkuekaveri. Minulla ja Lebellä on erittäin hyvä keskinäinen kemia, ja se meidän keskinäinen toisen kirittäminen hyödyttää tiimiä paljon.

Rauma muistuttaa koti-Québecistä

– Olen kotoisin Kanadan Québecistä. Liigassa on muutama pelaaja, jotka puhuvat ranskaa, kuten Gabriel Fontaine. Sopeutumista auttaa se, että Suomi näyttää mielestäni aika lailla samalta, kun Québec. Olen tottunut elämään pienemmissä kaupungeissa, joten Raumalla asuminen on todella hyväksi vaimolleni ja minulle, sillä meille syntyy vauva marraskuussa, Harvey kertoi leveä hymy huulillaan.

Olen tottunut elämään pienemmissä kaupungeissa, joten Raumalla asuminen on todella hyväksi.

– Lukko on auttanut meitä todella paljon ja järjestänyt erinomaisen kodin sekä auton perheellemme. Sopeutuminen on hyvällä mallilla, ja toivomme että se jatkuu samaa rataa.

Liigassa on paljon laadukkaita laukojia, joita myös Harvey on jo lyhyellä visiitillään kerennyt kohdata. Kanadalainen ei kuitenkaan osaa vielä nimetä parasta kohtaamaansa laukojaa Lukon ulkopuolelta.

– Tuo on erittäin hyvä kysymys, sillä olin juuri nimeämässä Sebun (Sebastian Repo), sillä hänen laukaus on erittäin hyvä. Hän on muutenkin erinomainen pelaaja. Lukon ulkopuolelta en osaa nimetä erillisiä pelaajia, mutta tule kysymään kuukauden päästä uudestaan niin osaan antaa sinulle paremman vastauksen, Harvey nauraa.

Pelin vauhti oli Harveylle suurin muutos osoitteen vaihduttua Italiasta Suomeen, mutta Harvey näkee myös maalivahdin näkökulmasta Liigassa olevan paljon nälkäisempiä maalintekijöitä.

– Minusta tuntuu, että pelin vauhdin lisäksi pelaajien nälkä tehdä maaleja on paljon kovempi täällä. Se tapa, miten pelaajat ajavat maalintekopaikoille, tekee meidän työstämme paljon vaikeampaa. Se on yksi suurimmista eroista, mutta sekin menee pitkälti käsi kädessä pelin vauhdin kanssa. Kaikki on nopeampaa ja energisempää. Minun täytyy vielä nostaa tasoani, mutta sopeutuminen kaiken kaikkiaan menee hyvin tällä hetkellä.

Jalat maassa, katse nykyisessä

Harvey täyttää kuluvan kauden helmikuussa 26 vuotta, joten hänellä on vielä paljon vuosia jäljellä. Uratavoitteista Pohjois-Amerikassa Harvey ei kuitenkaan vielä haaveile, ja hän kertoo keskittyvänsä yksinkertaisesti nykyhetkeen.

– Minun tavoitteeni on tällä hetkellä vain torjua seuraava kiekko harjoituksissa. Tiedän, että se saattaa olla huono vastaus sinulle, mutta en rehellisesti keskity vielä siihen, mitä ensi vuonna tai ensi kuussa tapahtuu.

– Luonnollisesti jääkiekossa on mahdollisuuksia kaikkialla, mutta haluan vain keskittyä tähän nykyiseen, minulle suotuun mahdollisuuteen.

Harvey ei ole myöskään asettanut suurempia päämääriä kaudelle.

– Koen, että tärkein tavoitteeni on kehittyä vuosi vuodelta ja tämä ympäristö on erinomainen mahdollistamaan sen. Toinen tavoitteeni on ansaita valmennukseni sekä joukkuekavereiden luottamus. Sen täytyy tapahtua joka päivä.

– Minun täytyy olla menestyksekäs joka päivä, ja yritän tehdä tämän (illan esityksen) uudestaan ensi viikolla.

Yhden kauden nollapeliennätys on 15 nollapeliä (Tim Thomas, 2004–05). Koetko, että sinun kannattaa kääntää katseesi jo siihen suuntaan?

– Oho, tuo ei kyllä voi olla mielessäni, Harvey päivittelee pilke silmäkulmassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle