Kotiin palannut Leevi Teissala kokee taiteilijoiden olevan katoava luonnonvara Liigassa: "Kaltaisiani pelaajia ei enää hirveästi ole"

LIIGA / Haastattelu
Teissala on saanut pelivireensä takaisin palattuaan kotiin.
Kuva © Tiia Mahkonen
TPS kaatoi torstaina kotonaan HIFK:n lukemin 3–1. Illan ottelu oli Turkuun joulun kynnyksellä palanneelle Leevi Teissalalle ensimmäinen hänen alkukauden seuraansa vastaan. Taiturimainen hyökkääjä on nauttinut uudesta alusta kasvattajaseurassaan.

TPS julistautui toden teolla uudelleen taisteluun Liigan viimeisistä pudotuspelipaikoista kaatamalla kotonaan HIFK:n lukemin 3–1. Ensimmäistä otteluaan vanhaa seuraansa vastaan pelannut Leevi Teissala totesi huipputärkeän voiton olleen kovan työn takana.

– Ei voitto tietenkään helpolla tullut. Tiesimme, että vastustaja on kova, mutta pysyimme hyvin pelin päällä. Tärkeä voitto, Teissala summaa.

Erityisesti kapuloita TPS-rattaisiin löi joukkueen armottoman huono ylivoima. Joukkue on epäonnistunut 12 peräkkäisellä ylivoimakerralla viimeisen kuuden ottelun aikana. Teissala kääntää huomion kuitenkin positiivisiin asioihin, sillä HIFK-ottelussa joukkue sai luotua vaarallisia maalintekopaikkoja tuloksesta huolimatta.

– Meillä oli tänään mielestäni hyvin paikkoja, muun muassa itselläni oli yksi hyvä tontti. Meidän pitää vain viimeistellä tylymmin, siitä se on kiinni.

Teissalan mukaan joukkue hioo ylivoimapelaamista video-oppimisen kautta, mutta hyökkääjä toivoisi itse enemmän käytännön harjoittelua jäällä.

– Jonkin verran hiomme kokonaisuutta. Katsomme paljon videoita vastustajan alivoimasta ja puramme pelaamista sen kautta. Mutta harjoituksissa emme niinkään sitä kertaa, vaikkakin voisimme hioa vähän enemmänkin pelaamista.

Teissalan ja Aarne Talvitien kolmosketjussa nähtiin kiinnostava debytantti, kun Palloseuraan alkukauden pelaamattomuuden jälkeen siirtynyt jenkkihyökkääjä Terry Broadhurst pelasi ensimmäisen ottelunsa uuden kotiyleisönsä edessä.

Teissala toteaa, että 35-vuotiaasta laiturista jäi hyvä vaikutelma, vaikka yhteistä kieltä jäällä ei vielä muodostunut.

– Hänen kanssaan pelaamisesta jäi kyllä hyvä fiilis. Tosin meillä oli pieni kielimuuri, Teissala nauraa.

En gång, men inte alltid

Teissala oli yksi ottelun seuratuimmista hahmoista, eikä syyttä. 23-vuotias laituri pelasi alkukauden juurikin vastustajan eli HIFK:n paidassa. Ottelu oli osapuolten ensimmäinen kohtaaminen Teissalan siirryttyä TPS:n riveihin ennen joulua.

Teissala nautti vanhojen tuttujen kohtaamisesta eri paidassa.

– Heidän kohtaamisensa oli minusta hauskaa. Vastustajilla oli paljon tuttuja ja myös hyviä kavereita. Oli hauska pelata jälleen heitä vastaan.

Helsinkiläisleirissä ei kuitenkaan oltu unohdettu Teissalaa, ja joukkue piti huolen siitä, että viesti menee myös hänelle itselleen perille.

– Sieltä kyllä tuli vähän kuittia välillä, mutta semmoista se on.

– Minä menetin kiekon heidän tekemää maalia edeltävässä tilanteessa. Kun luistelin heidän vaihtoaition ohi, niin kaverit vähän huutelivat sieltä. Ihan hauskaa, Teissala virnistää.

Teissalan loikka Helsingistä Turkuun ei kuitenkaan ollut mikään tavallinen siirto, vaan kyseessä oli kotiinpaluu. Teissala ponnisti kiekkokartalle juuri kotikaupungissaan Turussa, ja 23-vuotias on Palloseuran kasvatti. 

Siirto kummastutti kiekkopiireissä, sillä hän oli solminut keväällä jatkosopimuksen HIFK:n kanssa. Laituri paljastaa, että paluusta mustavalkoisiin kuitenkin keskusteltiin jo viime kaudella, mutta hyökkääjän lupauksia herättänyt pudotuspelikevät sai hänet jatkamaan punanutussa.

– Siirtoni kanssa oli jo viime kauden lopulla samanlaisia viritelmiä, mutta ennen kuin pelini lähti rullaamaan keväällä. Siirto ei onnistunut, vaikka olisin halunnut sen onnistuvan jo silloin.

– Tälläkään kaudella pelini ei oikein missään kohtaa lähtenyt kulkemaan. HIFK:n kanssa joutui istumaan katsomossakin välillä. Samalla tiesin, että täällä ollaan yhä kiinnostuneita.

Moni turkulaisseuran kannattaja kritisoi Teissalaa tämän lähdettyä Liiga-debyytin hänelle antaneesta kasvattajaseurastaan pahimman vihollisen riveihin syksyllä 2021. Kaikesta huolimatta Teissalan sydän sykki aina Palloseuralle, ja kotiinpaluu oli hyökkääjälle ainoa vaihtoehto.

– Ei minulla ollut mitään muita vaihtoehtoja mielessä kuin TPS. Onneksi lopulta pääsin takaisin tänne, vaikka hetki siinä menikin.

Kotiinpaluu vapautti myös eräänlaiset tuloksenteon kahleet. 21 otteluun vain kolme syöttöpistettä merkkauttanut hyökkääjä iski ensimmäiseen viiteen TPS-otteluunsa tehot 3+1. Alun tehokkuuden taika on kuitenkin haihtunut, ja hyökkääjä toteaa tasaisuuden olevan kehityskohtana hänen pelaamisessaan.

– Täällä pelaaminen on tuntunut hyvältä, mutta minun pitäisi vielä saada tasaisuutta omaan peliini.

– Isossa kuvassa oma tekemiseni on kuitenkin ollut hyvää. Olen saanut onnistumisia, joten voin olla tyytyväinen pelaamiseeni.

Miettinen on hionut oman pään pelaamista kuntoon

Teissalaa on myös lämmittänyt uuden päävalmentajan alaisuudessa työskentely. Tommi Miettisen vaativa valmennusfilosofia on voittanut 23-vuotiaan puolelleen.

Toma on todella vaativa valmentaja, ja hän sanoo haluamansa asiat suoraan. Mutta se on mielestäni hyvä tyyli, tykkään siitä.

Hyökkääjää on hänen lyhyen Liiga-uransa aikana kritisoitu välinpitämättömyydestä puolustuspäässä. Teissala kääntää näkökulman positiiviseen valoon ja toteaa ottaneensa isoja askelia oikeaan suuntaan.

– Olen mielestäni kehittynyt puolustuspään pelaamisessa jo paljon. Jos katsotaan vaikka tehotilastoa, niin eivät ne ainakaan miinuksella ole kahden viime kauden ajalta. 

– Ihan sama missä liigassa ja millä tasolla ollaan, niin valmentajat kyllä hiovat noita tapoja kuntoon.

TPS nousi tärkeällä HIFK-voitolla sarjataulukossa kahdeksanneksi. Turkulaiset ovat tasapisteissä 8-tien rakkaan vihollisensa, Lukon kanssa. Teissala kääntää katseitaan kohti jo pian tulevaa viikonlopun ottelua.

– Totta kai tämän kaltaisista voitoista tulee hyvä fiilis itselle ja joukkueelle, mutta ei tästäkään kyllä kovin kauaa kerkeä nauttimaan.

Joukkue saakin syödä runsaasti kilometrejä ennen viikon viimeistä otteluaan, sillä luvassa on yli 600 kilometrin matka kohti Raksilaa.

– Huomenna lähdemme Ouluun ja tavoitteenamme on saada kolme pistettä sieltä.

Vaikka TPS loi voitollaan rakoa pudotuspeliviivan huonommalle puolelle, ovat Liigan sarjataulukon sijat 7–14 vain 11 pisteen sisällä. Koska panokset kovenevat kevään lähestyessä, on Palloseurankin valmistauduttava loppukauden otteluihin kuin kauden viimeiseen.

– Sarjataulukko on niin tasainen tällä hetkellä, että jokainen ottelu on kuin pudotuspeliottelu.

Teissala kuitenkin tyrmää väitteet siitä, että pudotuspeliviivan kummallakin puolella kauden aikana keikkunut turkulaisryhmä tuntisi painetta taulukon tiukasta tilanteesta.

– Ei se painetta luo meille. Mutta se tarkoittaa sitä, että meidän on oltava jokaisena iltana sataprosenttisen tikissä.

HIFK-voiton tärkeyttä turkulaisittain alleviivaa myös aiemmin viikolla kärsitty kirvelevä tappio Sportille. Joukkueet tahkosivat Turussa 65 minuuttia ilman maaleja, kunnes vaasalaiset veivät lisäpisteen mukanaan voittomaalikilpailun jälkeen jalkapallolukemin 0–1.

– Sport-ottelu oli meille niin sanotusti ohi-peli, joita ei saa tulla enää loppukauden aikana, Teissala painottaa.

Katoava luonnonvara

Teissalan voi lokeroida nykyajan Liigassa harvinaiseen pelaajamuottiin. 23-vuotias on eräänlainen taiteilija. Hän takaa näyttävine harhautuksineen viihdykettä katsojille joka kerta jäälle astuessaan.

Vaikka Teissala tunnetaan pelaajana, joka väläyttelee osaamistaan highlight-liikkeillä illasta toiseen, tietää hän kokonaisvaltaisen kahden suunnan pelaamisen olevan avainasemassa onneen.

– Kyllä minun pitää osata heittää niitä sirkustemppuja, mutta samaan aikaan on muistettava pelata joukkueen raamien mukaan. Siitä ei saa tinkiä ollenkaan.

Teissala kuitenkin allekirjoittaa väitteen siitä, että hänen kaltaiset taiteilijat ovat katoava luonnonvara nykyajan Liigassa.

– Kaltaisiani pelaajia ei enää hirveästi ole, voihan se olla niin.

Samettisen pehmeisiin liikkeisiin jäällä hänellä ei ole antaa suurta salaisuutta. Kuten monella kiekollisesti lahjakkaalla nuorella pelaajalla, myös Teissalalla kaikki on lähtenyt liikkeelle lapsuuden ulkojääsessioista.

– En oikein tiedä, mistä pehmeät käteni edes tulevat. Varmaan ne ovat kehittyneet sieltä asti, kun pikkupoikana pelasin ulkojäillä. Siellä tuli neppailtua ja kokeiltua kaikenlaista.

Vaikka ammatinvalintakysymys on pakottanut hyökkääjän panostamaan myös pelin muihin osa-alueisiin, ei hänkään voi vastustaa kiusausta hioa kikkapankkiansa harjoitusten aikana.

– Ei sitä nykyään tule niin paljoa uutta kokeiltua, paitsi harjoituksissa.

– Jon joku hyvä väli, menen aina kynäilemään ja kokeilemaan erilaisia temppuja.

Yksi merkittävimmistä seikoista Teissalan hyökkäysalueen pelaamisessa on hänen valtavan luja itseluottamuksensa. Hän ei pelkää haastaa puolustajia kiekolla, mikä on tuottanut moneen otteeseen myös rikkeitä puolustajalle ja ylivoimamahdollisuuksia TPS:lle. 

Kiekollinen rohkeus on rakentunut Teissalan omien sanojensa mukaan hänen viihdyttävien luonteenpiirteidensä ansiosta.

– Ehkä olen vain hullunrohkea. En yleensä mieti seuraamuksia.

– Yleensä onnistumiset auttavat myös todella paljon siinä. Jos onnistun ohittamaan jonkun, saan siitä hyvää energiaa.

Otit Turkuun palatessa käyttöön numeron 98. Mistä tämä jokseenkin röyhkeä valinta pohjautuu, ja oletko kuullut numerostasi kuittailua pukukopissa?

– Kun pelasin täällä ennen Helsinkiin lähtöäni, käytin sitä numeroa kolmen kauden ajan. Ajattelin vain ottaa sen uudelleen käyttöön, kun palasin tänne. 

– Kuittailuja en ole numerosta vielä kuullut, onneksi. Eiköhän niitäkin tosin kerkeä vielä tulla, Teissala päättää hymyillen.

» Lähetä palautetta toimitukselle