Jyväskylän taakseen jättävä Robert Rooba avautui vaikeuksistaan – ”Taustalla on myös syvempiä asioita"

LIIGA / Haastattelu
Rooba jättää Jyväskylän taakseen. Arkistokuva.
Turussa uransa 353. JYP-ottelunsa pelannut Robert Rooba vahvisti Jatkoajalle suuntaavansa kuluvan kauden jälkeen uusiin maisemiin. Virolaisella, kuten koko hurrikaaniryhmällä, on ennen sitä korkea vuori kiivettävänä pudotuspeleihin, mutta Rooba valaa yhä uskoa joukkueeseensa.

JYPin taistelu Liigan viimeisistä pudotuspelipaikoista sai uuden kolhun TPS:n vieraana, kun kotijoukkue kruunasi loppukirinsä 3–2-voittoon nappaamalla lisäpisteen mukaansa jatkoajalla. Pitkään voitossa kiinni ollut vierasjoukkue esitti JYP-hyökkääjä Robert Rooban mukaan Turussa vahvaa vieraspelaamista tuloksesta huolimatta.

– Tasoitusmaaliin asti meillä oli homma hallussa. Hyvää vieraspelaamista meiltä kaikin puolin, mutta sitten vaan toistuu se, mikä on monesti tällä kaudella toistunut. Emme uskalla voittaa, ja kiekollinen pelimme passivoituu. Vastustaja saa sitä kautta maalintekopaikat, mutta pelasimme 50 minuuttia hyvin mielestäni, Rooba virkkoi.

JYP on menettänyt johtoasemansa helmikuun kuudesta tappioon päättyneestä ottelusta peräti neljässä. Menetetyt pisteet satuttavat myös virolaishyökkääjää.

– Se on jokaisella henkilökohtaisella tasolla, mutta joukkue koostuu yksilöistä. En voi puhua muiden puolesta, mutta kausi on ollut pitkä. Silloin, kun on vaikeata, on myös haastavaa pelata rohkeaa peliä.

Kuoppa JYPin ja pudotuspelipaikan välissä syveni tappion myötä entisestään, mutta Rooba valaa yhä uskoa matematiikkapohjalta.

– Totta kai ymmärrämme sen, että jokainen tappio vie meitä kauemmas pudotuspeliviivasta, ja tämä tappio on jälleen kova isku haaveisimme. Mutta niin kauan, kun se (pudotuspelipaikka) on matemaattisesti mahdollista, uskoa täytyy olla.

– Ei ole kuitenkaan mikään ratkaisu antaa periksi. Kaikki keinot täytyy yrittää ja vedämme loppuun asti.

Turkulainen on avain onneen

Kauan virolaiselle ei anneta kuitenkaan aikaa puida tappiota, sillä JYP isännöi Jukureita Jyväskylässä vain 21 tuntia siitä, kun taisto taukosi Turussa. Rooban mukaan vierastappiosta jäi yhden pisteen lisäksi myös muuta kotiin vietävää.

– Meidän täytyy tuoda Jukurit-otteluun ne TPS:ää vastaan näkyneet hyvät asiat. Lauantaina täytyy tuoda parastaan pöytään, jos haluaa Jukurit voittaa.

Yksi positiivinen kehityskohta hurrikaanilauman pelaamisessa oli kahdesti iskenyt ylivoima. Vaikka perjantaina Juuso Puustinen niittasi kummankin ylivoimaosuman Palloseuran verkkoon, Rooban mukaan avain Liigan parhaaseen ylivoimaan on simppeli.

Jerry Turkulainen.

Vuosi sitten Rooba siteerasi JYP-tähden uransa parhaaksi joukkuekaveriksi, eikä ääni ole muuttunut kellossa Turkulaisen taistellessa jopa Liigan pistepörssin voitosta. Virolainen on jo valmis jakamaan palkintoja Jyväskylän kauden jälkeen taakseen jättävälle tähdelle. 

– Jerry on tärkein yksittäinen pelaaja omalle joukkueelleen tässä sarjassa. Jos katsotaan, miten yksittäinen pelaaja vaikuttaa joukkueeseensa, hän on aivan ylivoimainen siinä.

– Kelle ikinä se MVP-palkinto meneekään, mielestäni tässä sarjassa on vain yksi mies, kenelle sen kuuluisi mennä.

Vaikeuksia jäällä ja sen ulkopuolella

Myrskyisä juhlakausi on vaikuttanut niin seuran pelaajiin kuin johtoportaaseenkin. Rooba ei seiso menneiden kohujen takana, vaikka ne ovat vaikuttaneet häneenkin.

– Totta kai ne ovat vaikuttaneet, sitä on turha kieltää. Monestihan luullaan, että jääkiekkoilijat ovat robotteja, ettei mikään vaikuttaisi mihinkään. En näe, että voimme piiloutua niiden asioiden taakse. Ne ovat nyt poissa arjesta. Meidän täytyy pystyä elämään hetkessä, vaikka ne ovat joskus vaikuttaneet tekemiseemme.

Kolme vuotta sitten jopa 30 maalia Hippoksella iskenyt virolainen on jäämässä kauas vanhoista tehoistaan. Viime kaudelle seuraan palannut laituri iski vielä 23 pistettä, mutta tällä kaudella 50 otteluun hän on merkkauttanut vain tehot 3+5. Hän tiedostaa itsekin alisuorittavansa merkittävällä tasolla.

– Tuon sen maksimipanoksen joka ilta, minkä tällä hetkellä pystyn tuomaan. En ole pystynyt tekemään maaleja, mutta välillä pelaaja tarvitsee sitäkin, että hän pystyy edes tuoman kiekon sinisen yli tai ottamaan blokin tai karvaamaan kunnolla.

– Olen kyllä menettänyt itseluottamustani kauden aikana. Sehän on yleensä isoin syy sille, miksei joku pelaaja pysty pelaamaan omalla tasollaan. Minulla on muitakin ongelmia, joita en oikeastaan halua puhua tässä, mutta taustalla on myös syvempiä asioita.

Vaikka itseluottamus on kadonnut moneen otteeseen, tietää hän yhä, mitä joukkueen arki pudotuspelitaistelussa vaatii häneltä itseltään.

– Pyrin hoitamaan asiat mahdollisimman yksinkertaisesti ja auttamaan joukkuetta. Niin kuin sanoin, olemme kokeneet täällä yhdessä vaikka mitä. Tarina on ollut aikamoinen tälläkin kaudella, ja yhdessähän sitä tehdään.

Kapteenin virasta luopuminen kevensi taakkaa

Yksi JYPin kauden merkittävimmistä kohuista nousi, kun Rooba luopui kapteenin virastaan tammikuussa. Syitä tapahtumaketjuun on pohdittu monessa eri lähteessä, mutta Rooba itse tyytyy seisomaan tiedotetun asian takana, vaikka rivien välistä tarkastellessa onkin mahdollista löytää eriävä mielipide.

– Se on sellainen aihe, että en lähde sitä enempää avaamaan. Se, mitä mediaan on sanottu, pätee yhä. Mutta oli siihen monia syitä.

Kapteenin C-kirjaimen perinyt Teemu Eronen saa Roobalta pelkkää kiitosta.

– Luopuminen oli mielestäni kuitenkin hyvä päätös. Tällä joukkueella on huikea kapteeni, joka johtaa joukkuetta erittäin loistavasti ja on täällä myös ensi kaudella.

– Jos täällä ei olisi ollut hänen kaltaista äijää, ei luopuminen olisi ehkä ollut hyvä ratkaisu. Päätös oli kuitenkin sellainen, minkä halusin tehdä. Jokainen ulkopuolinen voi tulkita asian miten haluaa, mutta silloin koettiin, että joukkue tarvitsee vaihdosta.

"JYP-pelini päättyvät tähän kauteen"

Katse kääntyy itsevarmuudesta tulevaisuuteen, ja Rooba alkaa punnita sanojaan tarkemmin. Hän selvästi tietää jo, mitä kauden jälkeen tapahtuu.

– Kun kausi loppuu, minulla on kova homma edessä, että pystyn taas palaamaan omalle tasolleni. Koen asiat niin, että jokainen päivä tässä kovassa ammattilaissarjassa ei ole itsestäänselvyys, mutta olen onnellinen ja ylpeä siitä, että olen saanut vääntää kovien kiekkoilijoiden kanssa. Se ei ole itsestäänselvyys myöskään virolaisena, että tällä tasolla pääsee edes pelaamaan.

– Ne vajaat 500 ottelua, joissa olen vääntänyt täällä, on ollut hieno seikkailu ja tie, mutta nyt on tullut tietynlainen seinä eteen. Sellaista se on urheilussa, mutta niitä ei aina välttämättä ulospäin näy. Sellainen vaihde minulla on menossa tällä hetkellä.

Rooba sivusi kapteenin virasta luopumisesta puhuttaessa sitä, että Eronen kantaa C-kirjainta myös ensi kaudella. Kun hänen oma tulevaisuutensa ja kauden päätteeksi katkolla oleva sopimuksensa nousevat esille, ilmoittaa virolainen suoraan jättävänsä Jyväskylän taakseen kauden päätteeksi.

– Minun JYP-pelini loppuvat tähän kauteen. Se on fakta.

Hän ei avaa tulevaisuuttaan tarkemmin.

Kun virolainen on tuskaillut itseluottamuksen ja jääkiekkoa isompien asioiden kanssa, ja Jyväskylästä pois siirtyminen on jo tiedossa, herää yksi kysymys. Mikä Roobaa ajaa eteenpäin vaikeiden aikojen keskellä?

– Nämä jätkät tuolla kopissa. He ovat minun perheeni.

– Se tuki, minkä olen saanut tuolta koko kauden aikana, kaikissa tilanteissa on ollut todella hienoa. Olen todella kiitollinen jokaiselle jätkälle, Rooba päättää herkistyneenä.

» Lähetä palautetta toimitukselle