Fiaskosta mestarisuosikiksi nousseen Kärppien päävalmentaja Ville Mäntymaa osoittaa syyn oululaisten kelkan kääntymiselle

LIIGA / Haastattelu
Ville Mäntymaa on saanut Kärpät kovaan lentoon.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Alkukauden kyntäjästä on tullut yksi mestarisuosikeista. Oulun Kärppien päävalmentaja Ville Mäntymaa tunnistaa syyt muutoksen takana.

Moni ehti jo tuomita Kärpät kauden pahimmaksi alisuorittajaksi, mutta joulukuussa tapahtunut päävalmentaja Lauri Marjamäen irtisanominen sinkosi pohjoisen junan takaisin raiteilleen. Suurin yllätys lienee, että tämä tapahtui joukkueen sisältä päävalmentajaksi nousseen Ville Mäntymaan alaisuudessa. Hänen pestiään pidettiin alkuun lähinnä väliaikaisena ratkaisuna.

– Media ja kiekkoyleisö odottivat varmasti penkin taakse nimekkäämpää ja kokeneempaa tekijää. Itsellänihän ei ole valmentajana kumpaakaan. Juuri tämän vuoksi Mikko Mannerin tulo apuvalmentajaksi oli hieno juttu, eikä myöskään pidä unohtaa Toni Sihvosen merkitystä. Molempien heidän kanssa on kunnia työskennellä.

Mäntymaa ei halua ottaa kantaa siihen, onko Kärpät jopa yksi mestarisuosikeista. Modernille valmentajalle tyypillisesti hän painottaa hetkessä elämisen merkitystä ja siitä nauttimista.

Oululaisten taival on ollut tämän kauden Liigassa kaksijakoinen. Vielä syyskaudella joukkueen pistekeskiarvo oli puolitoista, mutta nyt keväällä se nousi koko kautta mitaten kahteen. 

Mäntymaa on jo aiemmin korostanut, ettei Marjamäen lähtö pistänyt palikoita merkittävästi uusiksi. Mikä siis on selkein yksittäinen syy siihen, että vielä syyskaudella fiaskon merkkejä osoittanut pohjoisen puhuri on kehittänyt pelaamiseensa jalometallin sävyiset reunustat.

– Kun päävalmentajan vaihdos tapahtui, oli ensiarvoisen tärkeää, että jokainen henkilö seurassa katsoi peiliin, nosti käden ylös virheen merkiksi ja oli valmis kantamaan oman vastuunsa. Se vapautti osaltaan meitä menemään eteenpäin.

– Merkittävin muutos on tuli siinä, että nyt yksilöt ottavat selkeämpää vastuuta toiminnasta. Tämä koskee niin pelaajia, valmentajia kuin myös johtoryhmää.

Kun Kärppien ja Jukureiden puolivälieräsarja alkaa, vastuunkantoa kysytään jälleen.

» Lähetä palautetta toimitukselle