VT-HT pääsi mittaamaan TsSKA:n vauhdin

MESTIS / Artikkeli
Vermuntilan Tempon Suomi-sarjassa pelaavalle joukkueelle avautui ainutlaatuinen tilaisuus, kun Turussa leiriään pitänyt legendaarinen ja tarunhohtoinen Moskovan TsSKA tarvitsi harjoitusvastustajaa. Lähes tuhannen NHL-ottelun kokemus asteli Vermuntilan kylmään halliin ottamaan mittaa VT-HT:n miehistä.

Reilut 600 ottelua NHL:ssä pelannut Andrei Nikolishin ei hätkähtänyt olosuhteita.

- Ei tämä ole mitenkään vieras asia minulle pelata tällaisessa hallissa. Venäjällä aika monella paikkakunnalla on vastaava halli, Nikolishin totesi vääntäytyessään hallin kahvioon ennen ottelua.

TsSKA oli leireillyt viikon verran Turussa harjoitellen kahdesti päivässä.

- Leiri meni hyvin. Pojat tekivät paljon töitä, ja heillä oli kova rasitus päällä, TsSKA:n valmentaja Vjatsheslav Bykov totesi.

TsSKA on sarjassa 12. sijalla 16 joukkueen sarjassa. Moskovalaisten otteet ovat menneet vuoristorataa. Hyvää alkua seurasi huonompi vaihe, josta he yrittävät nyt päästä uudelleen jalkeille.

- Olen tyytyväinen joukkueen kasvuun, mutta tulokseen en. Joukkueen stabiilisuus ontuu. Voimme voittaa kärkijoukkueita, mutta vastaavasti voimme hävitä häntäpäässä oleville, Bykov pohti.

NHL:n työsulku on vaikuttanut Venäjän liigaan ehkä enemmän kuin mihinkään muuhun sarjaan. TsSKA sai riveihinsä venäläiset Nikolai Zherdevin, Aleksander Frolovin ja Oleg Saprykinin sekä HPK:sta tutun Martin Strbakin.

- Työsulku on vaikuttanut meidän joukkueeseemme positiivisesti. Saimme neljä pelaajaa, ja työsulku antaa nuorille mahdollisuuden ottaa mallia näiltä pojilta. He saavat nähdä todelliset ammattilaiset. Ja se on hyvä myös yleisölle, Bykov kertoi.

- Kaikki työsulkupelaajamme ovat nuoria. Heille tulo TsSKA:aan on mahdollisuus näyttää mihin pystyvät. Siksi pelaajat valittiin toivomusten, ei pelaajien rahatoiveiden mukaan, Bykov selvitti.

Tempo aloitti taistellen ja taklaten

Itse ottelu sujui odotetuissa merkeissä. Venäjän pääsarjan häntäpään porukkakin on taitotasossa valovuoden verran edellä Suomi-sarjan kärkiryhmää.

- Ei ole kyllä pitkään aikaan joutunut noin koville, Tempon väkivahva laitahyökkääjä Ilkka Laine huokasi.

Laine näytti heti ensimmäisessä vaihdossa, että VT-HT ei aikonut lähteä nöyristelemään, vaikka vastustajan pelipaitoja koristi legendaarinen tunnus eikä selkämyksissä olevista teksteistä saanut tolkkua. Tuskin kiekko oli ehtinyt pudota jäähän, kun Laine tarjoili itseään päätä pitemmälle Aleksandr Polushinille poikittaista mailaa selkään.

TsSKA maalasi avauserässä kahdesti. Ensin Maksim Jakutsenia viimeisteli Dmitri Upperin laukauksen paluukiekosta avausosuman, ja toisen kerran VT-HT:n maalivahti Niilo Kerminen sai kaivaa kiekon verkostaan, kun Upper jatkoi Vladimir Tsyplakovin upean syötön verkkoon.

- Tilannenopeus oli aika paljon suurempi kuin normaaleissa peleissämme. Tilanteiden tulo ja toisen aallon käyttö olivat vähän toista luokkaa kuin Suomi-sarjassa, Kerminen kertoi ottelun jälkeen.

VT-HT:n avauserän näkyvin osa oli täryjyräketju Saku Porkola-Tero Kärki-Ilkka Laine, joka taklasi kaikkea mikä liikkui. Kärki istui yhden kaksiminuuttisen survottuaan Andrei Nikolishinin laitaan ja pudotti erän lopussa Pavel Trahanovin luvunlaskuun puhtaalla avojään pommilla.

Porkola rikkoi kuparisen

Toisen erän alussa VT-HT pääsi yrittämään maalintekoa miesylivoimalla, kun Sergei Soin koukki itselleen avauserän lopussa kaksiminuuttisen. Ylivoimakuviot eivät kuitenkaan olleet kohdallaan, ja erää oli pelattu vain 34 sekuntia, kun Jakutsenia viimeisteli illan toisen osumansa tulisella rannelaukauksella alanurkkaan.

50 sekuntia myöhemmin VT-HT rikkoi kuparisen Aleksandr Fomitshevin selän takana. Saku Porkola pääsi lyömään kiekon verkkoon vastahyökkäyksen päätteeksi, syöttöpisteet Laineelle ja Kärjelle.

Viitisen minuuttia ennen erätaukoa TsSKA siirtyi uudelleen kolmen maalin johtoon, kun Dmitri Upper viimeisteli illan toisen osumansa lyömällä Vladimir Tsyplakovin lättysyötön suoraan verkkoon.

Sahlstedt ja Tervo kavensivat

Kolmanteen erään TsSKA vaihtoi maalilleen nuoren Nikita Bespalovin. Sergei Anshakov viimeisteli heti erän alkuun TsSKA:n viidennen maalin, mutta sen jälkeen kiekkoa kaivettiin pari kertaa Bespalovin selän takaa.

- Annoimme myös nuorten maajoukkueeseen pyrkivälle maalivahdille peliaikaa, Vjatsheslav Bykov kommentoi.

Ensin Reeti Sahlstedt ampui suoraan Petri Tervon poikittaissyötön verkkoon, ja puolitoista minuuttia myöhemmin Tervo itse pamautti siniviivalta kiekon aivan Bespalovin vartioiman maalin ylänurkkaan.

Siihen VT-HT:n pyristelyt loppuivatkin. Sergei Soin ja Maksim Jakutsenia viimeistelivät nopeasti osumat, ja kun vielä Sergei Mozjakin päätti läpiajonsa maaliin, taululle piirtyivät loppunumerot 3-8.

- Meille hyvä harjoituspeli. Olemme tyytyväisiä, että saimme harjoituspelin aikaiseksi. Valitettavasti muut seurat eivät vastanneet huutoon. Harmi, että emme päässeet pelaamaan Lukkoa vastaan, Vjatsheslav Bykov totesi ottelun jälkeen.

VT-HT:n parhaana ottelussa palkittiin jykevä puolustaja Krister Pietsalo. Hyökkääjistä etenkin Tuomas Montonen pelasi erittäin vahvan ottelun.

TsSKA:n tehokkaimmat olivat kolmen maalin Jatkutsenia ja 2+1-tehot iskenyt Upper. Kokenut ja nimekäs kolmikko Nikolai Pronin-Andrei Nikolishin-Vladimir Tsyplakov pyöritteli kiekkoa välillä kuin punakone parhaina päivinään, mutta kertaakaan he eivät saaneet pelivälinettä vermuntilalaismaaliin. Tsyplakov tosin saalisti kaksi syöttöpistettä vapautettuaan Dmitri Upperin maalien tekoon.

Raumaan kuuluvalle Vermuntilan kylälle maailmantähtien saaminen vastustajaksi oli merkittävät tapahtuma. TsSKA veti kylmän hallin lähes täyteen, ja kotijoukkue kaatui saappaat jalassa.

- Vermuntilan kannalta todella hienoa, että maailmanluokan pelaajat saatiin tänne meidän pieneen halliimme, VT-HT:n valmentaja Jyrki Pönkkä hykerteli tyytyväisenä.

» Lähetä palautetta toimitukselle