Selänne: ”Vuosi sitten ajattelin, että homma on ohi”

NHL / Artikkeli
Suomalaisen jääkiekon elävän legendan, Teemu Selänteen, viimeiset puolitoista vuotta ovat olleet enemmän tai vähemmän vuoristorataa. Juuri tällä hetkellä maaliseppo surffaa aallon harjalla ja peli kulkee nuoruusvuosien malliin.

Selänteen Anaheim Ducks on viime viikkoina äitynyt hurjaan vireeseen. Kauden alku oli toissavuoden mestareille hankala, mutta viimeisistä kymmenestä ottelusta on tullut kahdeksan voittoa. Suomalaishyökkääjä osaa luetella syyt vireen löytymiseen.

- Pelasimme mielestäni hyvän harjoituskauden ja hyvät harjoitusottelut. Ehkä luulimme, että homma on helpompaa mitä se oikeasti on. Jossain vaiheessa tappioiden kertyessä asenne kuitenkin muuttui ja työnteko alkoi. Vitsi oli ohi. Käännekohtana toimi vieraskiertue, jolloin varsinkin erikoistilannepelaamisemme parantui. Silloin yleensä alkaa voittojakin tulemaan, analysoi Selänne.

Varsinkin Anaheimin maalinteko parani valtavasti. Ensimmäisissä kuudessa ottelussa joukkue teki 13 maalia, mutta seuraavissa kuudessa niitä tuli jo yli puolet enemmän. Selänne sanoo, että suurin yksittäinen tekijä oli ylivoimapelin selkeä parantuminen. Myös ketjutoveri Ryan Getzlafin suomalainen nostaa esille. Kanadalaissentteri on ollut Ducksin suurin ilonaihe parin viime viikon aikana. Getzlafin tehot viimeisissä kymmenessä ottelussa ovat 6+12=18.

''

En näe mitään syytä miksi Ryan (Getzlaf) ei voisi olla jonain päivänä liigan paras pelaaja

- Getzlaf on uskomaton. En ole varma tietääkö itsekään kuinka hyvä hän on. En näe mitään syytä miksi Ryan ei voisi olla jonain päivänä liigan paras pelaaja. Hänellä on kaikki työkalut siihen, hehkuttaa Selänne.

Anaheimin ykkösketju Selänne-Getzlaf-Corey Perry on viime aikoina osoittautunut miltei mahdottomaksi ketjuksi pitää kurissa. Trio on kääntänyt otteluita ankkalaumalle lähes yksinään.

- Corey ja Ryan ovat todella monipuolisia pelaajia. He osaavat laukoa ja syöttää, mutta näkevät myös kentän hyvin, joten kiekko tulee kyllä lapaan jos osaa hakeutua tekopaikalle. Heillä on myös intohimoa tehdä tuhoa vastustajan puolustusalueella. Vähän sama juttu on, kun meillä on puolustuksessa Chris Prongerin ja Scott Niedermayerin tapaisia pelimiehiä. Nämä miehet takaavat toimivan ylivoiman, kehuu Selänne.

Eri lähtökohdista kauteen

Anaheim ja Selänne juhlivat Stanley Cupia puolitoista vuotta sitten. Tämän jälkeen alkoi kuitenkin reilun puolen vuoden mittainen episodi, josta suomalaistähti ei säilynyt kritiikittä edes kotimaassaan. Selänne vitkutteli jatkamispäätöksensä kanssa pitkälle joulun yli eikä ollut joukkueen kanssa missään tekemisissä. Saman teki Niedermayer, jolla oli kaiken lisäksi voimassa oleva sopimus ankkojen kanssa.

Vihdoin parivaljakko päätti jatkaa pelaamistaan, mutta tuloksena oli pannukakku; putoaminen heti pudotuspelien avauskierroksella Dallas Starsille. Anaheimilla oli vielä vatsassa mestaruuden jälkeistä kakkua, ja näin haaveet tuplamestaruudesta jouduttiin hautaamaan jo hyvissä ajoin.

Tähän kauteen Selänne lähti erilaisista lähtökohdista. Enää ei vitkuteltu vaan hieman ennen kauden alkua suomalainen sorvasi kahden vuoden mittaisen sopimuksen Anaheimin kanssa. Motivaatio oli aivan eri tasolla, kuin kesällä 2007.

- Vuosi sitten tähän aikaan ajattelin, että homma on ohi. Stanley Cupin voittaminen vaikutti sekä henkisesti että fyysisesti, ja olin aivan poikki. Meni pitkän aikaa, ennen kuin tajusin haluavani pelata vielä jääkiekkoa. Tänä kesänä homma oli kuitenkin aivan eri, ja tiesin olevani motivoitunut jatkamaan uraani. Palkkakattoon liittyvät asia venyttivät hieman päätöstäni, mutta motivaatiosta ei ollut epäselvyyttä. Ja juuri siksi halusinkin tehdä kahden vuoden sopimuksen, jotta vuoden päästä ei tarvitse sopimusasioista murehtia, sanoo Selänne.

Tänä kesänä 38-vuotta täyttänyt Selänne on siinä vaiheessa uraansa, että ajatukselta lopettaa kiekkoilu ei voi enää välttyä. Suomalaishyökkääjä tiedostaa asian.

- Tässä iässä on pakko mennä vain vuosi kerrallaan. Veteraanipelaajalla varsinkin lyhyet palautumisajat otteluista muodostuvat hankaliksi. Nuorempana se oli paljon helpompaa, kun jaksoi. Näin vanhemmalla iällä on pakko kiinnittää huomiota syömiseen ja muuhun oheistoimintaan, jotta jaksaa pelata hyvin, Selänne kertoo.

Moni pelaaja on pelannut pitkän uran ilman hattutemppuja, mutta Teemu Selänteellä niitä on jo 21 kappaletta. Se on vain kaksi vähemmän kuin toisella suomalaislegendalla, Jari Kurrilla.

- En tiedä tarkemmin mikä on tuon hattutemppujen määrän salaisuus. Nuorempana sitä halusi tehdä ensimmäisen maalin jälkeen heti toisen ja niin edespäin. Vanhemmalla iällä ei ole enää niin maaliahne. En kuitenkaan ole viimeisten viiden tai kuuden vuoden aikana tehnyt hattutemppuja niin kovalla tahdilla, joten kyllähän ne vielä maistuvat, tokaisee 560 maalia urallaan tehnyt hyökkääjä.

Lähestyttäessä 40-vuoden ikärajaa maali- ja pistemäärät yleensä putoavat, oli kyseessä sitten mikä taitoniekka tahansa. Selänne on kuitenkin uhannut luonnonlakeja tekemällä huikeita tehoja vielä vanhoilla päivilläänkin. Työsulun jälkeen mies on tehnyt 203 NHL:n runkosarjaottelussa 221 tehopistettä. Melkoinen saavutus mieheltä, joka jo yli viisitoista vuotta sitten teki 76 maalia runkosarjassa.

- Tunnen olevani vielä nopea. En tosin ehkä niin nopea kun 22-vuotiaana, mutta kuitenkin liike on vielä valttini. Olen myös onnekas, että pääsen pelaamaan hyvien pelaajien kanssa ja se tekee pelaamisestani helpompaa. Kaiken perusta on kuitenkin rakkaus lajiin ja hyvä onni terveyden kanssa, vakuuttaa Selänne.

Selänne vaikuttaa tällä hetkellä taas tasapainoiselta ajatuksiensa ja motivaationsa kanssa. Se tietää harmeja vastustajille tulevaisuudessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle