NHL:n siirtotakarajan osto- ja myyntiliike: Atlantin divisioona

NHL / Artikkeli
Maple Leafsilta odotetaan rohkeita kauppoja.
Kuva © Getty Images
Atlantin divisioonassa kiinnostavimmat joukkueet siirtotakarajalla ovat jälleenrakennusta suunnittelevat divisioonan hännänhuiput Toronto Maple Leafs ja Buffalo Sabres. Myös Boston Bruinsilta odotetaan piristysruiskeen hankkimista pudotuspelitaistoon.

Jatkoajan NHL-toimitus esittelee seurojen tilanteen, tarpeet sekä todennäköisimmät kauppatäkyt siirtotakarajan kynnyksellä divisioonittain joukkue joukkueelta. Esiteltävät joukkueet on järjestetty viikon yhdeksän divisioonasijoituksen mukaan.

Montreal Canadiens - täsmävahvistuksia etsimässä

Canadiensin kausi ei ole pelillisesti ollut kaunista katsottavaa, mutta siitä huolimatta se on läpi kauden taistellut tiukasti sekä Atlantin divisioonan että itäisen konferenssin kärkipaikasta. Canadiens on kärsinyt maalinteko-ongelmista ja sen ylivoimapeli on takerrellut pahasti. Vahvasti liigan arvokkaimmalle pelaajalle jaettavaan Hart-palkintoon näppinsä tarranneen maalivahti Carey Pricen vaikuttava torjuntatyöskentely on Canadiensin tämän kauden suurin ilonaihe.

Max Pacioretty takoo maaleja kuin liukuhihnalta, mutta muiden hyökkääjien anti on ollut laihaa. Joukkue kaipaisi terästystä kahteen ensimmäiseen ketjuunsa, mutta toimitusjohtaja Marc Bergevin tuskin etsii lyhytaikaista ratkaisua viime kevään Thomas Vanek -kaupan tapaan.

Yhtä lailla Canadiens tarvitsisi myös tiivistystä takalinjoihinsa, sillä Aleksei Jemelin on pelannut heikoimman NHL-kautensa, Jarred Tinordi ei ole vielä täysin valmis NHL-tasolle eivätkä Mike Weaver ja Tom Gilbert ole vakuuttaneet. Bergevin kauppasi Jiri Sekacin Anaheimiin vaihdossa fyysisempään Devante Smith-Pellyyn, mutta etsinee pudotuspelejä silmällä pitäen vielä lisää voimaa joukkueeseensa.

Mitä ilmeisimmin Canadiens on halukas kauppaamaan Jemelinin ja hyökkääjä Lars Ellerin. Kummankaan pelilliset suoritukset eivät ole vastanneet heidän suhteellisen arvokkaita sopimuksiaan, joista kummastakin on vielä useampi vuosi jäljellä

Canadiens kaupittelee Lars Elleriä.
Canadiens kaupittelee Lars Elleriä.
Kuva © Getty Images

Tampa Bay Lightning - maltilla mukana markkinoilla

Lightning on pelannut kauden todella hyvällä tasolla ja toimitusjohtaja Steve Yzermanin kokoamassa joukkueessa on ainesta mennä pitkälle pudotuspeleissä, mihin joukkue on lähes varmasti menossa. Yzerman tekee edelleen pitkän tähtäimen suunnitelmia ja ei välttämättä lähde uhraamaan hyvää rakennusurakkaa laittamalla kaikkea peliin yhden menestykseen

Joukkueessa on kuitenkin puolustuksessa aukkoja, koska Radko Gudas ja Matt Carle ovat edelleen loukkaantuneina, joten puolustukseen tarvittaisiin päteviä miehiä. Viime kaudella pudotuspeleissä ongelmaksi kohosi Ben Bishopin loukkaantuminen ja samassa tilanteessa tänä vuonna vastuun ottaisi vasta parikymppinen Andrei Vasilevski, joka hyvistä otteista huolimatta on riittämätön pudotuspeleihin.

Jos joukkue laittaisi tällä kaudella ison vaihteen peliin, saattaisi siirtorajalla liikkua enemmänkin pelaajia juuri puolustukseen ja maalivahtiosastolle, mutta jos Bolts tekee liikkeitä, ne todennäköisesti ovat sellaisia jotka tuovat enemmänkin syvyyttä kokoonpanoon.

Palkkakaton puitteissa pelivaraa on vain vähän ja ensi kesänä ainoastaan veteraanihyökkääjä Brenden Morrow on vapaa agentti ja mies ei ole kaupattavien listalla.

Detroit Red Wings - vain vahvistusta halutaan

Red Wingsin sarjakausi 2014-15 on sujunut hyvin. Joukkue taistelee lohkonsa kärkipaikasta ja pelaa hyvää jääkiekkoa. Mike Babcockin suojatit ovat onnistuneet pelillisesti nappiin tänäkin vuonna, vaikka miehistössä ei ole tapahtunut merkittäviä pelaajamuutoksia pitkiin aikoihin.

Siirtotakarajaa joukkue lähestyy sopivat vahvistukset mielessä. Etenkin pakistossa olisi tarve yhdelle lisänimelle, ja erinäisten lähteiden mukaan seura on kiinnostunut ainakin Zbynek Michalekin ja Jeff Petryn palveluksista. 

Olennaista tarpeessa on Ken Hollandin lausuntojen mukaan se, että joukkue ei kaipaa syvyyttä, vaan se kaipaa lisävahvistuksen. Petry ja Michalek olisivat asiallisia minuutteja ahmivia puolustajia asialliseen mutta enimmäkseen varsin yllätyksettömään puolustukseen.

Haasteena joukkueelle on tälläkin kertaa se, että joukkueen tarjoamat maksut ovat rajalliset. Red Wings aikoo pitää kiinni ykköskierroksen varausoikeudestaan ensi kesän varaustilaisuuteen, eikä se aio luopua lupaavimmista nuoristaan kuten Anthony Larkin ja Anthony Mantha. Täten myös pattitilanteeseen jääminen on Red Wingsille todennäköinen optio.

Red Wings on kiinnostunut ainakin Jeff Petryn akrobatiasta.
Red Wings on kiinnostunut ainakin Jeff Petryn akrobatiasta.
Kuva © Getty Images

Boston Bruins - kaipaa kipeästi piristystä

Bruinsin kulunut kausi on ollut kuoppainen. Joukkue on yhä mukana pudotuspelisijoituksellaan, mutta esitykset ovat olleet kaikkea muuta kuin viime vuosien kärkijoukkueelta voisi odottaa. Mikäli kevät jää lyhyeksi, vaarassa ovat sekä ykkösvalmentaja Claude Julienin että toimitusjohtaja Peter Chiarellin pestit.

Bruinsin tilanne siirtotakarajalla ei ole herkullinen. Joukkue kaipaa vahvistusta sekä hyökkäykseen että puolustukseen, mutta onnistuakseen kaupoissa sen pitäisi liikuttaa palkkakatostaan sopimuksia myös ulospäin heikentämättä joukkuettaan liikaa. Lisäksi joukkueen ykkössentteri David Krejci ehti loukkaantua. Kevan Miller on loppukauden sivussa loukkaannuttuaan viime viikolla Flamesia vastaan.

Bruins etsii ainakin kärkiparien puolustajaa. Arvioiden mukaan vahvistusta tarvitaan myös hyökkäyksen ylempiin ja alempiin ketjuihin sekä kakkosmaalivahdin tontille. Ainakin Starsin Erik Cole voisi sopia kahteen ensimmäiseen kenttään tuomaan fyysisyyttä ja maaleja.

Selkeitä kauppatäkyjä ei ole. Chiarellin täytyy todella käyttään luovuutta onnistuakseen vahvistamaan joukkuetta palkkakaton rajoissa.

Florida Panthers - Jagr paikkaa jo veteraanivajetta

Vaikeasti menneen alkukauden jälkeen Panthers pääsi peliin mukaan ja taistelee tällä hetkellä pudotuspelipaikasta Bruinsin ja Flyersin kanssa. Joukkue hankki jo kesällä hyviä täsmävahvistuksia joukkueeseen, mutta uskottavan pelaajapohjan rakentaminen vie aikaa. Voisi jopa sanoa, että joukkue on ylisuorittanut, vaikka oikeastaan kukaan ei enää jumbosijaa veikannutkaan.

Siksi pantterilauman toimitusjohtajan Dave Tallonin pitää olla varovainen liikkeissään. Palkkakatossa on toki tilaa, mutta pitää muistaa, että muutaman vuoden sisällä joukkueen pitää tehdä jatkosopimukset muun muassa Jonathan Huberdeaun, Aleksander Barkovin ja Aaron Ekbladin kanssa.

Pudotuspelitaistoon kokemusta tarvitseva joukkue täräytti torstaina pöytään pommin hankkimalla Jaromir Jagrin vaihdossa varausoikeuksiin. Joukkue tarvitsi kokeneempaa ykköskorin pelaajaa joukkueeseen, mutta esimerkiksi Phil Kesselin tasoisen pelaajan hankkimiseksi joukkueen olisi pitänyt luopua myös nuorista pelaajistaan.

Joukkue kauppasi jo suomalaislaituri Sean Bergenheimin Wildiin varausvuoroa vastaan. Bergenheimin lisäksi kauppalistalla ei ole pelaajia. Ensi kesän vapaita agentteja ovat muun muassa Scottie Upshall, Tomas Fleischmann ja Tomas Kopecky.

Mika Zibanejadin ja Mike Hoffmanin sopimukset päättyvät kesällä. Kauppatavaraa vai ei?
Mika Zibanejadin ja Mike Hoffmanin sopimukset päättyvät kesällä. Kauppatavaraa vai ei?
Kuva © Getty Images

Ottawa Senators - pääpaino ensi kesän jatkosopimuksissa

Kaudenaluskaavailuissa Senatorsille povattiin vaikeaa kautta, mutta Kanadan pääkaupungissa taistellaan vielä jopa pudotuspelipaikasta. Joukkueen uskottiin putoavan lopullisesti pudotuspeliveneestä, kun sen kaksi kärkimaalivahtia loukkaantuivat, mutta ainakin toistaiseksi hätäapu Andrew Hammond on paikannut vajetta hienosti.

Joukkueen sopimustilanne on varsin tasainen. Molemmat maalivahdit on kiinnitetty pitkillä sopimuksilla eikä nykypakistossakaan ole sopimuksia katkolla ensi kesänä. Sen sijaan muutamankin nuoren hyökkääjän sopimukset päättyvät tähän kauteen, joista etenkin loistavaa kautta pelaavan Mike Hoffmanin ja ruotsalaissentteri Mika Zibanejadin nimet tulisi saada jatkosopimuksiin.

Hoffman on joukkueen pelaajista ainoa, joka on toistaiseksi onnistunut rikkomaan kahdenkymmenen maalin rajan, joten juuri hyökkäyspäähän toimitusjohtaja Bryan Murray kaipailisi vahvistusta.

Laitahyökkääjä Erik Condrasta tulee kesällä rajoittamaton vapaa pelaaja eikä miehellä tiettävästi tulla tarjoamaan jatkosopimusta, joten Condran voi odottaa vaihtavan maisemaa vielä ennen siirtotakarajan umpeutumista.

Toronto Maple Leafs - Kessel ja Phaneuf listalla, jos hinta nousee tarpeeksi

Maple Leafsin kausi lähti hyvin käyntiin, mutta totaalisen romahduksen jälkeen joukkue tavoittelee lähinnä kärkipään varausvuoroa. Seura on muokannut organisaatiotaan reippaasti viimeisen vuoden aikana, eikä esimerkiksi ensi kauden päävalmentajastakaan ole vielä tietoa. Levällään olevan paketin myötä Leafs onkin yksi siirtorajan myyjistä.

Pelaajiston puolella suurin osa rungosta on jo kiinnitetty, mutta mitenkään stabiiliksi tilannetta ei voi sanoa. Surkeasta kaudesta johtuen muutoksia on luvassa. Pari vakiopelaajaa, esimerkiksi Nazem Kadri ja ykkösvahti Jonathan Bernier, ovat ensi kesänä rajoitettuja vapaita agentteja, mutta mitään valtavaa painetta sopimuspuolella ei enää tehtyjen kauppojen jälkeen ole.

Leafs hakee markkinoilta lähinnä varausvuoroja ja lupauksia. Toisaalta seuran johto ei välttämättä ole vielä valmis räjäyttämään kokoonpanoaan täysin, joten myös sopivat valmiitkin pelaajat voivat kelvata vaihtokaupassa.

Maple Leafs kauppasi jo reilusti ennen siirtorajaa pari myyntivalttiaan, kun Cody Franson, Mike Santorelli ja Daniel Winnik vaihtoivat maisemaa. Ensi kesänä vapaiksi agenteiksi päätyvistä vuokrapelaajista Leafsilla on tarjota vielä kaupaksi muun muassa David Booth ja Predatorsista vasta saapunut Olli Jokinen.

Isompi kysymys on siinä, onko Leafs valmis myymään jopa tähtiään, etunenässä Phil Kesseliä tai Dion Phaneufia. Täysin suojassa myyntihuhuilta lienee ainoastaan huippulupaus Morgan Rielly. Torontolaisilla on kaikki mahdollisuudet tehdä isojakin liikkeitä, mutta todennäköisesti kaupankäynti pysyy maltillisena.

Buffalo Sabres - kaikki on kaupan

Liigan heikoin joukkue Sabres panostaa kaiken voimavaransa jo ensi kauteen. Juuri lähitulevaisuutta silmällä pitäen se hankki Jetsistä lahjakkaan, mutta hankalan pelaajan maineessa olevan Evander Kanen. Samassa kaupassa Sabres sai puolustukseensa kokoa ja johtajuutta, kun Zach Bogosian saapui Niagara-joen rantatörmälle.

Eräs kauden toistaiseksi harvoista valonpilkahduksista koettiin, kun Zemgus Girgensonsin maanmiesten masinoima kansanliike äänesti latvialaisen tähdistöotteluun ääniharavana.

Tällä hetkellä ei yksinkertaisesti ole osa-aluetta, jota Sabresin ei tarvitsisi vahvistaa. Joukkueessa on polkaistu vahvasti jälleenrakennusvaihde pohjaan ja kaikesta tulevaisuuden kannalta tarpeettomasta tullaan, jollain aikataululla, hankkiutumaan eroon.

Eniten mediassa on spekuloitu Chris Stewartin kauppaamisella. Molempien maalivahtien sopimukset päättyvät tähän kauteen, kuten myös kenttäpelaajista muiden muassa Andrej Meszarosin, Mark Pysykin, Stewartin ja Torrey Mitchellin sopimukset ovat myös katkolla.

» Lähetä palautetta toimitukselle