NHL:n siirtotakarajan osto- ja myyntiliike: Keskinen divisioona

NHL / Artikkeli
Avalanche miettii Ryan O'Reillyn tulevaisuutta.
Kuva © Getty Images
Keskisessä divisioonassa ei selkeitä myyjäjoukkueita ole. Peräpään pitäjät keskittyvät ensisijaisesti nuorten lupaustensa suojeluun. Kärkijoukkueet saattavat sen sijaan hämmentää siirtopeliä täsmähankinnoillaan pudotuspelit mielessään.

Jatkoajan NHL-toimitus esittelee seurojen tilanteen, tarpeet sekä todennäköisimmät kauppatäkyt siirtotakarajan kynnyksellä divisioonittain joukkue joukkueelta. Esiteltävät joukkueet on järjestetty viikon yhdeksän divisioonasijoituksen mukaan.

Nashville Predators – ilman suuria muutoksia pudotuspeleihin

Lännen suurin yllättäjä, Predators, on kiikkunut divisioonan kärjessä läpi pitkän kauden. Uusi päävalmentaja Peter Laviolette on tuonut onnistuneesti Predatorsiin hyökkäävää pelitapaa ja maalilla Pekka Rinne on ollut aivan ilmiömäinen.

Predators tuskin tulee enää pyörimään aktiivisena pelaajamarkkinoilla, kun joukkue hankki Maple Leafsista tutun kaksikon Cody Fransonin ja Mike Santorellin muodossa. Predatorsin hyökkäys voisi olla nimekkäämpikin, mutta se on toistaiseksi riittänyt ja se on joka tapauksessa erittäin tasainen.

Joidenkin huhujen mukaan puolustuksessa olisi tilaa vielä yhdelle nimelle, Kimmo Timoselle, mikäli sellainen mahdollisuus tarjoutuisi. Todellisuudessa puolustuskalusto pursuaa jo ylikin, eikä puolustusta tarvitse vahvistaa. Tai maalivahtikaksikkoa laittaa uusiksi.

Ensi kesänä loppuu sopimus usean hyökkääjän kanssa, muun muassa kokeneiden Mike Ribeiron, Mike Fisherin ja Matt Cullenin kanssa. Näistä kaksi ensimmäistä ovat korvaamattomia ja jatkosopimuksen arvoimisia, mutta Cullenista Predators on luultavasti valmis luopumaan jo kesken kauden. Tuskin vain Cullen ison palkkansa ja laskeneen tasonsa kanssa tarjoaa erityisen suurta lastia takaisin vaihdossa.

St. Louis Blues – hiljainen siirtomarkkinoilla

Runkosarjan osalta Bluesin juna jyskyttää tukevasti raiteillaan. Ensimmäiset todelliset haasteet ovat jälleen pudotuspelit, jotka ovat aivan oma maailmansa. Runkosarjassa divisioonan kolmen parhaan joukkoon sijoittuminen on minimitavoite, mutta pudotuspeleistä odotetaan viimein menestystä.

Bluesin joukkue on rakennettu tarkasti ja kokoonpanosta ei löydy puutteita. Maalivahtiosasto herättää itse kussakin kysymyksiä, mutta uutta maalivahtia ilman viime hetken loukkaantumista ei ole odotettavissa. Viime vuonna joukkue hankki kalliilla Ryan Millerin, josta ei lopulta ollut kannattelemaan joukkuetta.

Hyökkääjä Patrik Berglundin lähdöllä on spekuloitu jo pitkään. Ruotsalaisella on kallis sopimus, mutta hän voi olla yllättävän tärkeä palanen pudotuspeleissä. Berglund on hoitanut tonttinsa tälläkin kaudella kunnialla, eikä häntä kaupata vain kauppaamisen ilosta.

Hieman yllättäen myös T.J. Oshie on noussut siirtohuhuihin mukaan. Hänen kauppaamisensa ei kuitenkaan ole näin kesken kauden ajankohtainen asia, ellei vaihdossa tule jotain yhtä hyödyllistä. Bluesilla ei varsinaisia tarpeita ole, mutta Oshien kauppaamalla niitä tulisi.

T.J. Oshien nimi on noussut puskista esiin siirtohuhuihin.
T.J. Oshien nimi on noussut puskista esiin siirtohuhuihin.
Kuva © Getty Images

Chicago Blackhawks – löytyykö Kanelle korvaajaa?

Kolmatta Stanley Cup -mestaruuttaan kuuden vuoden sisään metsästävä Blackhawks on ollut odotetun vahva läpi kauden. Kone ei ole yskähdellyt merkittävästi suuntaan tai toiseen vaan tulos on ollut tasaisen laadukasta ensimmäiset 60 ottelua.

Joukkue koki kuitenkin kovan kolauksen, kun koko liigan pistepörssin kärkipaikalle pujahtanut Patrick Kane loukkaantui ja on sivussa kaukalosta noin kolme kuukautta. Ilman Kanen loukkaantumista joukkueella ei olisi ollut tarvetta erityisille pelaajakaupoille, mutta nyt on.

Kanen tasoisen kaverin menettäminen on iso pommi mille tahansa joukkueelle, oli joukkueen hyökkäys muutenkin kuinka vahva tahansa. Blackhawks tulee varmasti tekemään tarjouksia jo pudotuspelihaaveensa menettäneiden joukkueiden kärkihyökkääjistä.

Blackhawks voi tarjota vaihdossa alemman roolin hyökkääjiä kuten esimerkiksi Bryan Bickelliä tai Andrew Shawia. Myös maalivahdeista Antti Raanta voi olla irroitettavissa tarpeen vaatiessa.

Winnipeg Jets – joko suurimmat kaupat on nähty?

Kiihkeästi uuden Jetsin ensimmäistä pudotuspelipaikkaa metsästävä joukkue on edelleen kiinni läntisen konferenssin villi kortti -paikassa. Kaudenalusspekulaatioissa divisioonansa heittopussiksi povattu ryhmä on onnistunut yllättämään asiantuntijoita aktiivisella ja aggressiivisella vastahyökkäyspelillään.

Jets on ollut aktiivinen siirtomarkkinoilla jo hyvissä ajoin ennen pelaajakauppojen takarajaa. Se kauppasi tilanteeseensa tyytymättömän Evander Kanen Sabresiin ja täydensi loukkaantumisten vuoksi harventunutta hyökkäyskalustoaan hankkimalla Jiri Tlustyn Hurricanesista.

Jets kaipaa edelleen vahvistusta hyökkäykseensä. Laitahyökkääjäkatras on kovin kapea, mikä on korostunut viime aikaisten Mathieu Perreaultin ja Blake Wheelerin loukkaantumisten aikana.

Keskitalven loukkaantumissuman purkauduttua Jetsillä on jopa runsaudenpulaa NHL-tason puolustajista, joita se saattaa käyttää kauppatavarana hyökkäyspäätään vahvistaessaan. Aiemmin joukkueeseen hankitun Jay Harrisonin ja varakapteeni Mark Stuartin nimet ovat pyörineet siirtohuhuissa. Myös Kane-kaupassa Winnipegiin saapunut Tyler Myers saattaa vielä hyvinkin vaihtaa osoitetta, ennen siirtotakarajan umpeutumista.

Drew Staffordin ja Michael Frolikin sopimukset päättyvät tähän kauteen, mutta etenkin Frolikin jatkosopimuksesta on kuiskuteltu MTS Centren käytävillä pitkin talvea.

Jatkaako Michael Frolik kauden loppuun Jetsissä?
Jatkaako Michael Frolik kauden loppuun Jetsissä?
Kuva © Getty Images

Minnesota Wild – lisää suomalaisväriä

Kelvollisesti alkanut kausi sai yllätyskäänteen Wildin ajauduttua pitkään tappion kierteeseen. Tuon myötä joukkue suistui pudotuspeliviivan alle ja aina divisioonan hännille. Kansa vaati jo päävalmentaja Mike Yeolle potkuja, mutta niitä ei tullut vaan joukkueen peli kääntyi vahvaan nousuun Devan Dubnykin saavuttua maalinsuulle.

Vaikka Wildin nykyvire näittäisi kannattelevan joukkueen pudotuspeleihin, se ei ole vielä valmis kisaamaan aina Stanley Cupin voitosta. Puolustuskalusto kaipaa monipuolista laatutekijää Ryan Suterin taustalle, mutta sellaisen hankkiminen voi tulla vaikeaksi ilman luopumista jostain tärkeästä pelaajasta.

Hyökkäykseen Wild hankki jo Sean Bergenheimin Panthersista ja hyökkäys on kaikin puolin valmis. Wild voi hyvinkin kaupata kokeneen kovaotteisen hyökkääjän Kyle Brodziakin pois, sillä hänen kautensa ei ole erityisen hyvä ollut ja hänelle ei ole enää käyttöä. Lisäksi Brodziakin sopimus päättyy kesällä.

Tarpeen vaatiessa myös Charlie Coyle lienee irroitettavissa hyökkäyksestä, vaikka hän tekikin muutaman vuoden jatkosopimuksen kauden aikana. Jos mahdollisuus laadukkaan puolustajan hankinnalle tulee, ei Coylen tuorehko sopimus ole mikään este.

Dallas Stars – kokeneet hyökkääjät kauppatavaraa

Starsin kausi on ollut melkoista vuoristorataa ja tulee olemaan sitä kauden loppuun asti. Matemaattisesti joukkueella on mahdollisuus vielä päästä pudotuspeleihin, mutta joukkueen ailahtelevat esitykset sanovat mahdollisesti lopulta toisin.

Tyler Seguinin loukkaantuminen tuli myös Starsin kannalta huonolla hetkellä. Vaikka Patrik Nemeth ja Valeri Nitšuškin palaavatkin ennen mahdollisia pudotuspelejä, organisaatiolla on paljon mietittävää siirtorajan lähestyessä.

Joukkueen vapaista agenteista Erik Cole, Rich Peverley, Patrick Eaves, Jhonas Enroth ja Shawn Horcoff tarvitsevat kesällä uudet sopimukset. Stars tarvitsee puolustavan puolustajan joka voi pelata 25 minuuttia illassa. Näitä ei ole saatavilla ennen kesää ja siksi joukkue ei välttämättä ole erityisen aktiivinen siirtorajalla. Pelaajat kuten Brent Seabrook tai Johnny Boychuk eivät ole saatavilla aiemmin.

Stars hankki jo aiemmin Kari Lehtoselle avuksi Enrothin, maalivahtien suhteen ei myöskään ole tulossa siis muutoksia ennen kesää. Starsin manageri Jim Nill on tottunut yllättämään fanit, mutta nyt Nill todennäköisesti ei ole aktiivinen. On myös mahdollista että Stars keskittyy siirtorajalla saamaan itselleen lisää varausvuoroja kesän varaustilaisuuteen, joka on eräs rikkaimmista lahjakkuuksien suhteen.

Starsin on päätettävä Colen ja Horcoffin kohtalo. Starsin on myös päätettävä onko Enroth uuden sopimuksen arvoinen kesällä. Enroth haluaa lopulta olla aloittava maalivahti ja Starsin olisi syytä antaa Enrothille riittävä määrä otteluita näyttämään kyntensä ja todistamaan että Lehtosella olisi vihdoin riittävän laadukas kirittäjä.

Mikäli sopiva kauppa tulee kohdalle, Nillillä on käsissään suuri määrä lupauksia ja on kiinni kaupan toisesta osapuolesta, ketkä pelaajista liikkuvat. Starsilla on monta nuorta puolustajaa, joten osa heistä kaupataan viimeistään kesällä. Stars voi myös harkita Alex Goligoskin tai Trevor Daleyn kauppaamista, mutta molemmilla on sopimuksessaan siirron estävä pykälä. Samoin Colella.

Erik Cole ja Shawn Horcoff kelpaisivat monelle joukkueelle pudotuspeleissä.
Kuva © Getty Images

Colorado Avalanche – lähteekö O'Reilly, löytyykö puolustaja

Viime kaudella divisioonan voittanut Avalanche on palannut viime vuosina tutuille pohjasijoille. Materiaali ei ole heikentynyt viime kaudesta mitenkään merkittävästi, eikä pelitapakaan ole uusiutunut. Kautta on riivannut loukkaantumiset ja avainpelaajien epätasaiset otteet.

Avalanchen hyökkäyskalusto on laaja ja laadukas. Samoin maalivahtipeli on kunnossa, kun Semjon Varlamov on noussut parissa vuodessa huipputasolle ja takaa Calvin Pickard antaa väkevää taustatukea. Joukkueen ongelmatekijä löytyy hyökkäyksen ja maalivahtien välistä, eli puolustuksesta.

Erik Johnson pelasi ennen loukkaantumistaan erinomaista kautta ja Tyson Barrie on kehittynyt hyväksi kiekolliseksi puolustajaksi. Näiden kahden rightin puolustajien rinnalle tarvitaan monipuoliset leftin puolustajat, joiden vahvuudet ovat enemmän oman pään pelaamisessa.

Avalanchen kausi on jo taputeltu, joten joukkueitta ei hyödytä loppukauden vahvistukset. Avalanche on valmis luopumaan kokeneista pelaajistaan, joilla ei ole tulevaisuutta joukkueessa. Tällaisia pelaajia ovat esimerkiksi Daniel Briere ja Jan Hejda, joista voi muutaman varausvuoron saada joukkueilta jotka hakevat kokemusta pudotuspelejä silmällä pitäen.

Joukkueen laatuhyökkäjä Ryan O'Reilly on kuitenkin se seuratuin siirtonimi Avalanchessa. Viime kaudella herrasmiespystin pokanneen nuoren O'Reillyn ja Avalanchen kravaattiosaston ajatukset jatkosopimuksen arvosta eivät kohtaa, jolloin O'Reillystä ollaan valmiina luopumaan. Hänestä on tiettävästi kiinnostunut idässä Sabres, Maple Leafs ja Canadiens, ainakin.

» Lähetä palautetta toimitukselle