NHL:n siirtotakarajan osto- ja myyntiliike: Tyynenmeren divisioona

NHL / Artikkeli
Coyotesin Keith Yandle ja Antoine Vermette ovat kuumia nimiä siirtohuhuissa.
Kuva © Getty Images
Tyynenmeren divisioonassa odotetaan etenkin Edmonton Oilersin ja Arizona Coyotesin aktiivisia otteita. Molemmat joukkueet haluavat rakentaa tulevaisuuttaan, sillä pudotuspelijuna on puksuttanut jo ajat sitten. Kärkipäässä mietitään sitä, pitääkö joukkueiden avainmiesten loukkaantumisiin reagoida.

Jatkoajan NHL-toimitus esittelee seurojen tilanteen, tarpeet sekä todennäköisimmät kauppatäkyt siirtotakarajan kynnyksellä divisioonittain joukkue joukkueelta. Esiteltävät joukkueet on järjestetty viikon yhdeksän divisioonasijoituksen mukaan.

Anaheim Ducks – syntyykö kauppoja?

Maagisen alkukauden jälkeen loukkaantumiset ovat panneet kapuloita Ducksin rattaisiin. Joukkue on silti pitänyt pintansa Tyynenmeren divisioonan kärkijoukkueena. Vaikka maalinteko onnistuu laajalla rintamalla, ovat voitot olleet tiukkoja ja useimmat ottelut ratkenneet yhden maalin erolla vastustajaan. Viimeisimpänä Sami Vatasen ja Matt Beleskeyn loukkaantumiset ovat huonontaneet tilannetta entisestään.

Kesällä sopimuksestaan vapautuvista vapaista agenteista Ducksin pitäisi saada aikaan jatkosopimukset Beleskeylle ja Francois Beaucheminille. Rajoitetuista vapaista agenteista sekä Emerson Etem, että Jakob Silfverberg halutaan pitää Anaheimissa.

Maalivahtitilanteen tueksi hankitun uutta tilaisuutta havitelleen Ilja Bryzgalovin epäonnistuttua ja Frederik Andersenin loukkaannuttua Ducks joutui nostamaan farmin puolelta paikkaajiksi John Gibsonin ja Jason LaBarberan. Kaksikon taso on ollut kauden aikana hyvä, eikä maalivahtitilanne muodostu Ducksille ongelmaksi.

Vatasen loukkaantuminen ja usean viikon poissaolo näkyy niin puolustussuuntaan kuin hyökkäyspään tehokkuudessa. Farmista apuun nostetusta Josh Mansonista ei ole Vatasen tuuraajaksi. Marraskuun lopussa hankitusta Eric Breweristakaan ei ole toistaiseksi ollut riittävästi hyötyä. Ducksilla olisi siirtotakarajalla siten tarvetta tasokkaalle puolustavalle puolustajalle, jolla on myös kiekollisia kykyjä. Valitettavasti vain tällaisille pelaajille löytyy kysyntää muissakin joukkueissa, joten saatavuus voi olla siltä osin huono ja kilpailu kovaa.

Beleskeyn poissaolo on aiheuttanut viime aikoina hyökkäykseen vajausta. Kiekollisuutta ja nopeutta lisätäkseen Ducksin toimitusjohtaja Bob Murray vaihtoi päittäin viime kevään pudotuspeleissä arvonsa osoittaneen voimahyökkääjä Devante Smith-Pellyn Canadiensin nuoreen taitopelaajaan Jiri Sekaciin. Tämän kevään karkeloita ajatellen siirrosta tuskin isommin hyödytään, mutta tulevaisuuden pistenikkariksi taitavasta Sekacista voi hyvinkin olla. Pisteitä jo tänä keväänä tekevälle pudotuspelejä vahvistavalle laitahyökkääjälle olisi siis edelleen tilausta. 

Varmana pudotuspelijoukkueena Ducks voi kiinnostaa muutamaa runkosarjaan kautensa päättävän joukkueen konkaripelaajaa, jotka toivovat siirtoa toisaalle. Murray ei ole halukas luopumaan tulevaisuudenlupauksistaan joten Ducksilla olisi tarjota lähinnä varausvuoroja, ellei kaupasta saatava pitkäaikainen hyöty ole merkittävä. Kaupoille Murray ei lähde ollenkaan lyhyen tähtäimen suunnitelmilla, vaan toivoo saavansa jatkosopimuksista kiinnostuneita pelaajia.

Vancouver Canucks – myyjä vai ostaja?

Odotettua pirteämpää kautta pelaava, viime kesänä rohkeita peliliikkeitä tehnyt Canucks tuskailee siirtotakarajan kynnyksellä lähinnä Ryan Millerin loukkaantumisen kanssa. Maalivahdin tontille seura tuskin kuitenkaan haaveilee hankkivansa ketään. Tämän lisäksi myös muilla pelipaikoilla joukkue on kärsinyt loukkaantumisista.

Joukkue on kuitenkin kokonaisuutena ostajan roolissa. Se on täysillä mukana pudotuspelitaistossa ja haluaa menestyä tänä keväänä kunniallisesti. Tehtävää edesauttaa se, että Canucks on kuluneen kauden aikana pelannut kohtalaisen hyvää jääkiekkoa uuden päävalmentajansa johdolla.

Todennäköisin hankinta on joukkuetta vahvistava laituri. Halvat vaihtoehdot ovat Canucksin kannalta valitettavasti jälleen harvassa.

Eniten päänvaivaa aiheuttaa hyvää kautta pelanneen Shawn Matthiasin kohtalo. Hänen sopimuksensa umpeutuu kesällä, joten on mahdollista, että Canucks liikuttaa nyt hyvällä markkina-arvolla varustetun pelaajan sopivasta vastineesta. Myös Zach Kassian on esiintynyt kauppahuhuissa, mutta ikääntyvä joukkue pitänee viimeisen kuukauden aikana hyvin esiintyneen laiturin joukkueessaan.

Shawn Matthias voi kiinnostaa ostajia siirtotakarajalla.
Shawn Matthias voi kiinnostaa ostajia siirtotakarajalla.
Kuva © Getty Images

Los Angeles Kings – Sekera riittää

Hallitsevan mestarin kone on lähtenyt viimeinkin käyntiin. Kausi alkoi yskähdellen, ja joukkue oli vielä tammikuun lopulla pudotuspeliviivan alapuolella. Nyt kone on käynnistynyt oikein kunnolla, sillä joukkue on tällä hetkellä yhdeksän ottelun voittoputkessa ja on noussut hätyyttelemään Tyynenmeren divisioonan toista sijaa aivan Canuksin kantaan.

Kings on kärsinyt tällä kaudella lukuisista puolustajien poissaoloista. Los Angelesissa iskettiin kevättä ajatellen kovat piippuun, kun joukkue hankki Hurricanesista yhden puolustajamarkkinoiden kuumimmista nimistä, Andrej Sekeran.  

Näyttäisi siltä, että yhden kevään suurimpiin ennakkosuosikkeihin lukeutuvan Kingsin paketti on nyt kasassa kevättä ajatellen, eikä seurajohdolta ole odotettavissa ainakaan mitään kovin suurta liikettä siirtorajaa silmällä pitäen. Farmiin tiputettua konkarihyökkääjä Mike Richardsia joukkue saattaa yrittää liikuttaa, mutta on epätodennäköistä, että joku joukkue hänet tuolla palkalla huolisi. 

Calgary Flames – lähteekö Rämö?

Flames on ollut yksi NHL:n suurista yllättäjistä. Erityisesti vieraspelaaminen on parantunut, sillä jo tässä vaiheessa sillä on kerättynä yhtä paljon vierasvoittoja kuin viime kaudella. 

Syynä tähän on maalivahtiosastolle tehty täsmähankinta Jonas Hiller ja nuorten ja vähän vanhempienkin pelaajien tason nostot. Muunmuassa Sean Monahan, Josh Jooris ja Dennis Wideman ovat petranneet viime kaudesta. Tämä on siivittänyt liekkipaidat taistelemaan jopa pudotuspelipaikasta.

Flamesin rooli siirtotakarajalla ei ole viime vuosina tutuksi käynyt myyjä. Toisaalta ei kannata odottaa siltä myöskään kovin aggressiivisia liikkeitä. NHL.comille antamassaan haastattelussa joukkueen manageri Brad Treliving sanoi, että he eivät erityisesti hae vaihtokauppoja, mutta kuuntelevat ehdotuksia.

Suomalaisittain mielenkiintoisinta on, liikkuuko Karri Rämö pois Flamesista, koska sopimuksesta on viimeinen vuosi jäljellä. Rämö on aloittanut viime pelit Flamesin maalipuiden välissä ja pelannut loistavasti, joten mielenkiintoista on nähdä, miten joukkueen johtoportaassa tämän hetken maalivahtitilanteeseen Joni Ortionkin hengittäessä NHL-vahtien niskaan.

Kokonaisuudessaan kovin suuria kauppoja ei kannata tältä joukkueelta odottaa, sillä se on varmasti tyytyväinen tämän hetken tilanteeseensa. Sopimustensa viimeistä kautta pelaavista Mikael Backlund, Lance Bouma, Jooris ja Curtis Glencross voivat kuitenkin olla osana pientä täsmäkauppaa. Trelivingin mukaan varausvuoroista Flames ei ole valmis luopumaan.

Onko viikon komeimman torjunnan ottanut Karri Rämö kauppatavaraa?
Onko viikon komeimman torjunnan ottanut Karri Rämö kauppatavaraa?
Kuva © Getty Images

San Jose Sharks – ei suuria muutoksia

Sharks on tällä kaudella oudossa tilanteessa. Pudotuspelipaikka ei olekaan selviö. Flames ja Jets ovat yllättäen nousseet haastajiksi pudotuspelipaikasta ja uhkaavat jättää hait rannalle.

Sharksissa kaivataan nyt selkeää ykkösvahtia. Antti Niemi on ollut ailahteleva ja Alex Stalock vaikuttaa olevan loistavan edelliskauden jälkeen tällä kaudella Niemeäkin vähemmän valmis ottamaan aloittavan maalivahdin vastuun.

Edellä mainitun Niemen lisäksi matkalaukkujansa saattavat viikon loppupuolella pakata Melker Karlsson, James Sheppard ja Tyler Kennedy. Joe Thorntonin, Patrick Marleaun tai Joe Pavelskin myyminen voisi aiheuttaa joukkueessa sopivan tekohengitysefektin, mutta näin rohkeaa kauppaa toimitusjohtaja Doug Wilsonilla ei ole ollut tapana tehdä.

Arizona Coyotes – pelaajia tarjolla, tulkaa ostamaan

Coyotesin kausi lässähti heti alkumetreillä pannukakuksi, joten viimeiset kuukaudet ovat olleet pelkkää nuorten sisäänajamista tuleville kausille ja oikeiden palasten hakemista tulevaisuuteen. Joukkueen loppukauden suurin tavoite on käytännössä sijoittua vain mahdollisimman korkealle Connor McDavid -lotossa, eli päästä varaamaan varaustilaisuudessa mahdollisimman aikaisin. 

Vaikka Coyotesilta ei ennen kautta odotetukkaan ihmeitä, on joukkue sukeltanut vähäistenkin odotuksien alle. Suurin syy tähän löytyy maalin suulta. Mike Smith ei ole pystynyt kannattelemaan joukkuetta takavuosien tapaan. 

Seurassa panostetaan tällä hetkellä jälleenrakennukseen, joten Coyotesin suurin rooli siirtorajalla on myyjänä. Ja liikenne voi olla hyvinkin vilkasta. Arizonassa haetaan ensi kesänä sopimuksestaan vapautuvien pelaajien tilalle varausvuorojen kautta uusia palasia tulevaisuuteen.

Coyotes on yksi siirtomarkkinoiden kuumimmista joukkueista. Anthoine Vermette, Keith Yandle sekä Zbynek Michalek ovat ehdottomasti markkinoiden halutuimpien nimien joukossa, kun muut joukkueet varustelevat itseään pudotuspeleihin. Andrej Sekeran kauppa Hurricanesista Kingsiin määritti puolustajien hinnat siirtorajan hullunmyllyssä korkealle, joten etenkin Michalekista ja Yandlesta saatava vastike voi olla melko korkea.

Puolustaja Zbynek Michalek on herättänyt useamman seuran kiinnostuksen.
Puolustaja Zbynek Michalek on herättänyt useamman seuran kiinnostuksen.
Kuva © Getty Images

Edmonton Oilers – mikä auttaisi?

Toiveikkaimmat odottivat Oilersin läpimurtoa haastajaksi pudotuspelipaikoista, mutta sitä ei vieläkään tapahtunut. 2010-luvulla sillä on kolme ykkösvarausta, yksi kolmosvarausta ja yksi varausvuoro numerolla seitsemän. Valitettavasti Oilers on jälleen mukavuusalueellaan kiinni aikaisessa varausvuorossa.

Ben Scrivensistä ja Viktor Fasthista ei ollutkaan pelastavaksi tandemiksi. Tämän lisäksi Leon Draisatl ei ollut vielä valmis NHL-tason kakkossentteriksi, vaikka joukkue yritti itselleen pitkään toisin uskotella.

Lähtökohtaisesti öljymiehillä ei ole mikään osa-alue kunnossa. Oilersin pitäisi päästää irti lupauksesta tai kahdesta, koska tällä systeemillä homma ei tule koskaan toimimaan. Erityisesti kokemusta pitäisi saada lisää ja varsinkin puolustus on NHL:n pohjasakkaa.

Näitä lupauksia Oilersilla onkin paljon. Nail Jakupov on ollut aikaisemminkin siirtohuhuissa, mutta nyt, sopimuksen viimeisenä vuonna, olisi erittäin järkevää päästää kesällä 2012 ensimmäisenä varattu venäläinen pois. Täytyisi nimittäin olla nimittäin melkoinen ennustaja tietääkseen millaista sopimusta Jakupov vaatii, sillä hänellä on ollut taipumusta luulla itsestään liikaa. Toki nuoria pelaajia on Oilersilla sen verran paljon, ettei kukaan ole turvassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle