NHL:n kuumat perunat, viikko 7

NHL / Artikkeli
Totuus Olli Jokisesta ja Calgary Flamesista. Naurunalainen Peter Forsberg? Suurkaupat arvostelussa.

Kuluvan kauden ajan Jatkoajan NHL-toimittajat ilmaisevat viikoittain ja kuukausittain mielipiteitään erinäisistä ajankohtaisista NHL-tapahtumista.

Peter Forsbergin comeback jäi kahteen otteluun. Tekikö ruotsalaistähti itsensä naurunalaiseksi paluuyrityksellään?

Ville Pitkäranta: Kyllähän tietyissä piireissä tällekin varmasti naureskellaan, mutta ymmärrän kyllä pelaajan kaipuun kentille ja Avalanchen halukkuuden käyttää tällainen markkinointimahdollisuus hyväkseen. Samalla lailla voisi kysyä oliko tämä sitten sen naurettavampaa kuin Jari Kurrin viimeinen kausi saman Avalanchen nelosketjussa sen maagisen 600. maalin perässä.

Kimmo Vainikainen: Ei. Kuka tahansa huippukiekkoilija olisi yrittänyt paluuta NHL-kaukaloihin, jos siihen olisi ollut Forsbergin kaltaisesti mahdollisuus. Forsbergin kahden ottelun visiitti ei ollut keltään pois – jos nyt vihaisilta faneilta,jotka eivät takavuosien tähteään kotihallissa nähneet. Ei ole väliä pettikö Forsbergin paikat vai totesiko konkari, ettei enää pysy nuorempien vauhdissa. Hän teki sen mitä halusi: kokeili vielä kerran.


Nauraisitko sinä tälle miehelle.
Tomi Hänninen - tomi.hanninen@jatkoaika.com

Oliko New York Islandersin Trevor Gilliesin saama yhdeksän ottelun pelikielto Eric Tangradin mukiloimisesta sopivan mittainen?

Pitkäranta: Olen tällä kaudella luovuttanut täysin yrittäessäni etsiä jotain logiikkaa pelikieltojen pituuksien suhteen. Mielestäni yhdeksän ottelun pelikielto teosta oli ihan sopiva, mutta tätä vasten monet pelikieltoihin johtaneet ja johtamattomat teot eivät tunnu olevan missään suhteessa toisiinsa nähden. Liiga tarkoittaa hyvää pyrkiessään karsimaan järjettömän väkivaltaiset tai toisten pelaajien hyvinvointia kunnioittamattomat teot kiekosta, mutta ajoittain tuntuu kiipeävän takapuoli edellä puuhun.

Vainikainen: Ei. Jo Gilliesin päähän kohdistunut taklaus olisi voinut oikeuttaa pidempään pelikieltoon. Taklauksessa loukkaantuneen ja puolustuskyvyttömän Tangradin mukiloiminen oli kuitenkin tapahtumasarjan törkein teko. Yli kymmenen ottelun pelikielto ei olisi ollut vääryys.

Sen sijaan kahakan jälkeisestä huutelusta Gilliesisin ei saanut eikä olisi pitänytkään saada pelikieltoa, vaikka se kuinka epäurheilijamaista saattoi ollakin. Jos suunsoitosta jaettaisiin pelikieltoa, Esa Tikkanen olisi ollut puolet kaudesta sivussa.

Olli Jokinen on tehnyt vuodenvaihteen jälkeen 22 ottelussa 22 pistettä. Pystyykö Jokinen pitämään tahtinsa ja auttamaan Flamesin pudotuspeleihin?

Pitkäranta: Mahdoton sanoa tässä vaiheessa, kun lännestä vielä uskomaton 13 joukkuetta on täysin pudotuspelikuvioissa mukana, ja näistä kymmenen joukkuetta on saalistanut pisteitä jotakuinkin tasatahtiin hyvin pienillä marginaaleilla. Calgary on mukana tässä joukossa ja tietysti näkymät ovat paremmat joukkueille joiden peli kulkee paremmin. Pelit alkavat käydä vähiin joten jokaisen voiton merkitys on kovempi ja kovempi.

Vainikainen: Ei. Jokisesta ei tule enää Florida Panthersin aikaista pistelinkoa. Sen takaa jo Brent Sutterin puolustusvoittoinen pelisysteemi. Jokinen ei myöskään ole pelaaja, joka kannattelisi ja johtaisi joukkuettaan. Jokisen vire katoaa samalla, kun Flamesin liito loppuu. Ja se loppuu viimeistään vierasotteluiden täytteisessä maaliskuussa. Läntinen konferenssi on liian kova Calgarylle.

Boston Bruins teki kaksi isoa kauppaa perjantaina. Mikä on mielipiteesi niistä?


Tomas Kaberle tuijottaa nykyään Boston Bruinsin väreissä.

Pitkäranta: Bruins vastasi mielestäni kaupoillaan täydellisesti verivihollisensa Canadiensin pelaajahankintoihin. Boston vienee divisioonansa ja saattaa hyvinkin kohdata pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella hyvät tuttunsa Montrealista. Kaberlen, Valabikin ja Peverleyn lisäksi kannattaa muistaa, että Boston hankki hiljattain myös erinomaisen kolmosketjun keskushyökkääjän Chris Kellyn Ottawasta.

Vainikainen: Bruins haluaa voittaa nyt. Tomas Kaberlen hankinta auttaa tavoitteessa. Hinta oli kova, ehkä jopa ylihintaa, mutta se ei syö Bruinsin tulevaisuutta. Joukkueella on ilman Torontoon matkannutta Joe Colborneakin tukku nuoria hyökkäyslupauksia ja Maple Leafsin ykköskierroksen varausvuoro. Maple Leafsilta erinomainen kauppa: ykköskierroksen varausvuoro, mahdollinen toisen kierroksen vuoro ja lupaava, joskin villin kortin maineessa oleva, Colborne auttavat uuden kivijalan rakentamisessa.

Blake Wheeler ja Mark Stuart kaupattiin pakon sanelemana palkkakatto-ongelmien vuoksi. Wheeler on yhä lupaava kahden suunnan hyökkääjä, mutta Atlantasta tullut Rich Peverley on valmiimpi ja halvempi osa Bruinsin suunnitelmiin. Stuartiin vaihtuneesta Boris Valabikista tuskin tulee koskaan mitään. Atlantan näkökulmasta kauppa palvelee pitkän linjan rakennusprojektia täydellisesti. Sekä Wheeler että Stuart voivat yhä kehittyä.

Myös Colorado Avalanche teki kaksi suurta kauppaa. Mielipiteesi niistä?

Pitkäranta: En oikein ymmärtänyt kumpaakaan kaupoista. Erik Johnson-diili panostaa kovasti siihen, että Johnson lunastaa häneen kohdistuneet kovat odotukset. Jos näin ei käy, Coloradossa ei välttämättä muistella hyvällä kauppaa jossa joukkue menetti niinkin lupaavat kaverit kuin Chris Stewart ja Kevin Shattenkirk. Maalivahtivaihdos puolestaan ei mahdu päähäni, kenties siinä molemmat joukkueet hakivat sopivampia asemia ensi kauden sopimusrintamalle.

Vainikainen. Avainsana on Erik Johnson. Mikäli Johnsonista kehittyy Norris-tason ykköspuolustaja, Avalanche on kaupan voittaja. Jos Johnsonin kehitys jää niin sanotusti puolitiehen, maksettu hinta saattoi olla liian kova. Hyökkäyspäässä tehokas puolustaja Kevin Shattenkirk ja etenkin voimahyökkääjä Chris Stewart ovat St. Lousille loistosaalis. Blues sai paljon kaipaamaansa maalintekovoimaa ja täydennystä lupaavaan puolustukseen. Alex Pietrangelo ottaa Johnsonin paikan takalinjojen johtohahmona.

Craig Andersonin vaihtaminen Brian Elliottiin oli molemmilta joukkueilta herätysliike. Andersonin kausi Avalanche-maalilla oli suuri pettynyt. Senatorsissa hän saa uuden mahdollisuuden. Elliottista tuskin tulee tähtivahtia, mutta hän on Andersonia nuorempi ja halvempi. Avalanchen maalilla tapahtuu kuitenkin muutoksia viimeistään kesällä, Elliottilla joukkue ei voita. Lisäksi Avalanche sai Andersonista nyt jotain. Kesällä ei olisi ehkä saanut, sillä yhdysvaltaisvahdista olisi tullut rajoittamaton vapaa agentti.

» Lähetä palautetta toimitukselle