MM 2014: Tšekin uudet kujeet ja Jagr

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Vielä kerran, Jaromir?
Kuva © Tomi Hänninen
Tšekistä odotettiin mustaa hevosta jo olympialaisissa, mutta tie päättyi puolivälieräotteluun Yhdysvaltoja vastaan. MM-kisoissa Tšekillä on kuitenkin aseenaan uusi valmentaja ja uudet kujeet - ja jotain vanhaakin, mikäli Jaromir Jagr on pelikunnossa.

Tšekki saa Minskiin jalkeille kelvollisen ja yllätysvalmiin joukkueen, jossa on mukana mielenkiintoisia nimiä. Jaromir Jagr pelaa kenties uransa viimeiset arvokisat, kun taas San Jose Sharksin 20-vuotias Tomas Hertl on vasta uransa alkumetreillä.

Nuori Hertl hurmasi San Josessa kovilla maalimäärillään ja poikamaisella olemuksellaan. Teenage Mutant Ninja Hertlin kausi katkesi loukkaantumiseen, mutta Minskissä miehen show jatkunee. Uutta verta Tšekin joukkue kaipaakin. Olympialaisiin maa lähti kokeneella joukkueella, mutta edes Jagr ja Peter Nedved eivät onnistuneet kantamaan joukkuetta mitaleille.

Olympialaisten jälkeen joukkueen päävalmentaja vaihtui, ja paluun teki tšekit kahteen MM-kultaan valmentanut Vladimir Ruzicka. Sotšista rannalle jääneistä mukaan on mahtuneet tällä kertaa puolustaja St. Louis Blues -puolustaja Roman Polak ja Calgary Flamesin hyökkääjä Jiri Hudler. Loukkaantuneiden kirjoista arvokisoihin palaa Vladimir Sobotka.

Tšekkiläistä tulivoimaa

Nuoren Hertlin ja tähtipelaaja-Sobotkan lisäksi NHL-väriä Tšekin hyökkäykseen tuo Hudler. Flames-laiturin tehtaili kaudella 54 tehopistettä, mutta edes paikka tšekkipistepörssin kärjessä talvella ei riittänyt tuomaan miehelle miehelle olympiapaikkaa. Kokenut legenda Jagr on myös mukana jälleen - jollei EHT-ottelussa Suomea vastaan tullut lievä loukkaantuminen estä miehen kisamatkaa.

Tšekin joukkue uskoo hyökkäyksissään paljon vastaiskujen varaan, joten tilaisuuden tullessa ruudin on oltava kuivaa. NHL-hyökkääjiensä takaa Tšekillä on lyödä kentälle monta kentällistä vahvoja KHL-miehiä, joilla on tilaisuus ottaa roolia yllätysvalmiissa joukkueessa. KHL-pelureista nimekkäin on Roman Cervenka, jonka pelikunnosta ei tosin olla vielä aivan varmoja.

Tomas Hertl on vaarallinen maalihai.
Tomas Hertl on vaarallinen maalihai.
Kuva © Getty Images

Huolta puolustuksesta

Tšekin puolustus ei vakuuttanut kisoihin valmistaneessa Ruotsin EHT-turnauksessa. Erityisesti Venäjä-peli aiheutti Ruzickalle harmaita hiuksia, sillä Tšekki hävisi tylyin 6-0-lukemin. Minskiin saadaan valmennuksen onneksi mukaan kaivattuja apuja.

NHL-vahvistuksen statuksella kulkevat Roman Polak ja Jakub Kindl eivät ole suuria tähtiä seurajoukkueissaan, mutta tuonevat varmuutta tšekkien oman pään työskentelyyn.

Suurta apua kiekolliseen pelaamiseen odotetaan KHL-finalisti Lev Prahassa pelanneilta Ondrej Nemeciltä ja Martin Sevciltä. Muista puolustajista tulevaisuuden nimi on 23-vuotias Michal Jordan joka hänkin pelaa Pohjois-Amerikassa, tosin AHL:n puolella.

KHL-miehet Salakin johdolla saapuvat vahvistamaan Tsekkiä.
KHL-miehet Salakin johdolla saapuvat vahvistamaan Tsekkiä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Varma maalivahtiosasto

KHL-vahdit Alexander Salak ja Jakub Kovar muodostavat tasaisen toimivan maalivahtikaksikon Tšekille. Heistä ennakkoon vahvempi on Salak, joka pelasi erinomaisen kauden SKA Pietarin riveissä ja onnistui myös olympialaisissa.

Kovarin tilastoissakaan ei seurakauden osalta moittimista ole, mutta olympialaisissa mies epäonnistui pahasti. Miehen olympiaurakka jäi hieman yli erän mittaiseksi, kun Ruotsi yllätti hänet kolmesti.

Onko tšekeillä menestyksennälkää?

Tšekki esiintyi EHT-turnauksessa laiskasti, mutta se ei kerro paljoakaan slaaviryhmän iskukyvystä. Ranking-listan vitossijalla majailevalla tšekillä pitäisi olla tarvetta näyttää osaamistaan heikon olympiaturnauksen jälkeen, mutta todellinen iskukyky nähdään vasta Minskissä.

Paljon on kiinni terveystilanteestakin, sillä Cervenkan, Jagrin ja Hertlin poissaolot tai puolikuntoisuudet heikentäisivät joukkueen hyökkäystä jopa ratkaisevasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös