Lopputili lähestyy: Metropolitan-divisioona

NHL / Artikkeli
Liitääkö Ruutu vielä vuodenkin päästä paholaispaita päällä?
Kuva © Getty Images
Yksilötasolla tuleva kausi tarkoittaa jälleen pelaajille mahdollisuutta omien osakkeiden kasvattamiseen. Kuka hinnoittelee itsensä vanhasta seurastaan ulos? Kenelle tarjottua tilipussia tituleerataan vuosikymmenen farssina? Jatkoaika esittelee mielenkiintoisimmat viimeisen sopimuskautensa aloittavat pelaajat.

Kesän vapaiden agenttien markkinoilla solmittiin jälleen tukku uusia NHL-sopimuksia. Osalle pelaajista tämä tiesi roimaa palkankorotusta, osalle kotiosoitteen vaihtumista. Tuleva talvi näyttää, kenen peliesitykset vievät kohti heinäkuun 2016 tarjouskilpailun kuuminta keskiötä.

Jatkoaika esittelee jokaisesta joukkueesta mielenkiintoisimman viimeisen sopimuskautensa aloittavan pelaajan. Seuraavana vuorossa ensi kesän rajoittamattomat vapaat agentit Metropolitan-divisioonasta.

Cam Ward - Carolina Hurricanes

Tässä voisi yhtä hyvin olla toinen Hurricanes-ikoni Eric Staal, mutta koska pikkuveli Jordan Staal on kiinnitetty pitkällä sopimuksella, on ykkösmaalivahdin paikka kriittisempi. Wardin lisäksi toisenkin Hurricanes-veskarin Eddie Läckin sopimus päättyy tähän kauteen. 

Hurricanesin vuosi sitten toisella kierroksella varaama Alex Nedeljkovic on lupaava maalivahti, mutta mahdollinen ykkösveskarin rooli häämöttää vasta vuosien päässä. Tuleviksi vuosiksi Hurricanes tarvitsee kokeneen ja luotettavan torjujan. Vieläkö Wardista on siihen vai siintääkö mielessä pääsy Stanley Cupista taistelevaan joukkueeseen? 

Rene Bourque - Columbus Blue Jackets

Blue Jacketsin nimekkäin vapaa agentti Rene Bourque on pudonnut pelaajahierarkiassa kärkiketjujen laiturista kiekkokiertolaiseksi. Vielä kaudella 2010-11 27 maalia ja 50 pistettä kerännyt pelaaja ei ole kyseisen kauden jälkeen pistemiehenä häikäissyt, joten tällä hetkellä Bourquen ura NHL:ssä on kaukana nousujohteisesta.

Palloiltuaan Montrealista Anaheimiin ja sitten Columbukseen Bourque iski kahdeksassa Blue Jackets -ottelussaan neljä maalia, mutta leveän hyökkäyskaartin joukkueessa kilpailu minuuteista on tiukka. Näytönpaikoissa olisi onnistuttava, sillä muuten ura voi heilahtaa syvyyslaiturista jopa NHL:n ulkopuolelle. 3,33 miljoonan dollarin nykyistä vuosipalkkaa Bourquen on turha odottaa enää seuraavalta sopimukseltaan.

Vieläkö Hurricanes-johto jaksaa uskoa Cam Wardiin (vasemmalla)?
Vieläkö Hurricanes-johto jaksaa uskoa Cam Wardiin (vasemmalla)?
Kuva © Getty Images

Tuomo Ruutu - New Jersey Devils

Devils-pelaajistosta jopa 11 pelaajan sopimus on katkolla tulevan kauden jälkeen. Heistä hyökkääjiä on yhdeksän kappaletta ja Tuomo Ruutu on yksi heistä. Devilsin ainoan suomalaisen viime kausi oli ensimmäinen kokonainen New Jerseyssä, mutta se ei ollut paraatimarssia. Kausi oli Ruudulle NHL-uran heikoin pisteiden valossa pelimäärään suhteutettuna. HIFK-kasvatti teki 77 otteluun tehot 7+6=13 ja pelasi vain noin 10 minuuttia peliä kohden. Tähän suhteutettuna hänen 3,8 miljoonan dollarin arvoinen sopimuksensa on todella arvokas.

Ruutu on jo 32-vuotias ja tulevalla kaudella pitäisi pystyä antamaan hyviä näyttöjä, mikäli hän haluaa vielä jatkaa NHL-uraansa. Ruudun onneksi Devilsin uusi päävalmentaja John Hynes ei ole lyönyt ketjuja vielä lukkoon ja hyvillä esityksillä näytönpaikkoja myös saa.

Kyle Okposo - New York Islanders

Kevään ja kesän ajan jo hieman siirtohuhujen kohteena olleelle Kyle Okposolle on luvassa tämän kauden jälkeen roima palkankorotus. Viimeisen kahden kauden aikana 131 ottelussa 120 pistettä tehtaillut yhdysvaltalainen vie tällä hetkellä palkkakatosta taitotasoonsa nähden pienet 2,8 miljoonaa dollaria.

Tämän kauden merkitys Okposolle henkilökohtaisesti on se, että hänen täytyy osoittaa olevansa supertähti. Jos 27-vuotias voimahyökkääjä ei tätä tee, vaihtuu osoite jo kesken kauden, koska siinä tapauksessa Garth Snow säästää rahaa nuoriin lupauksiinsa.

Keith Yandle - New York Rangers

Viime kaudella Arizonasta Rangersin riveihin siirtynyt Yandle on yksi ensi kesän kuumimmista UFA-puolustajista. 29-vuotias puolustaja havittelee suurta palkankorotusta, sillä kuluvalta kaudelta mies kerää palkkatuloja "vain" 2,6 miljoonan dollarin edestä. 

Suurin kysymys lienee se, onko Rangersillä varaa tehdä jatkosopimus Yandlen kanssa jo ennen maaliskuun siirtorajaa. Anthony Duclair ja ykköskierroksen varaus oli suhteellisen kova hinta tähtipuolustajasta, joten oletus on se, että Yandle jatkaa uraansa Manhattanilla myös tämän kauden jälkeen.

Jääkö David Perronin Penguins-ura kahden kauden mittaiseksi?
Kuva © Getty Images

Michael Raffl - Philadelphia Flyers

Flyersilla on kokoonpanossa on tällä hetkellä viisi pelaajaa, jotka ovat kesänä vapaita agentteja. Näistä mielenkiintoisin on itävaltalaishyökkääjä Michael Raffl. 26-vuotias Rafflin ura on kulkenut Itävallan ja Ruotsin liigojen kautta aina Philadelphiaan asti. Viime kaudella mies iski uransa parhaat tehopisteet 21+7.

Raffl pelasi viime kaudella useaan otteseen Flyersin ykkösvitjassa Jakub Voracekin ja Claude Giroux'n kanssa, mutta kolmikon kemiat eivät aivan kohdanneet. Jos Rafflille ei löydy sopivaa paikkaa Flyersin kokoonpanosta, löytyy miehelle varmasti ottajia ensi kesänä. 

David Perron - Pittsburgh Penguins

David Perron nakutti viime kaudella 43 ottelussa 22 pistettä. Parhaimmalla Oilers-kaudellaan pari vuotta sitten mies onnistui tahkoamaan 57 pistettä. Perron tienaa nelivuotisen pahvinsa viimeisestä sopimuskaudesta 3,8 miljoonaa dollaria.

Viime aikoina useimmat vapaiksi agenteiksi tulleet - ja varsinkin myöhemmin joukkueeseen tulleet -  pelaajat Penguins on päästänyt suosiolla kävelemään tiukan palkkakaton vuoksi.  27-vuotias hyökkkääjä pelaa alkavalla kaudella paitsi joukkueensa menestyksestä myös henkilökohtaisen uransa suunnasta.

Jason Chimera - Washington Capitals

Viidennettätoista NHL-kauttaan aloittava Jason Chimera ei kuulu ensi kesän halutuimpiin tai seuratuimpiin rajoittamattomiin vapaisiin agentteihin. 36-vuotias laituri on kuitenkin edelleen käyttökelpoinen pelaaja.

Chimeran paras ase on nopeus. Capitalsin polkukone on eräs NHL:n nopeimmista pelaajista ainakin suorassa luistelussa. Hänen osumatarkkuudessaan on parantamisen varaa, mutta kuuden Capitals-kautensa aikana Chimera on ehtinyt kerätä sekä NHL-uransa parhaan (42 pistettä 2013-14) että toiseksi parhaan (39 pistettä 2011-12) pistemääränsä. Viime keväänä Chimera keräsi seitsemän tehopistettä 14:ssa pudotuspelissä.

Chimera on hyvä syvyyspelaaja kolmos- tai neloskenttään, mutta paikkaa tarvittaessa ainakin tilapäisesti myös kakkosketjua. Laiturin alkavan kauden palkka on kohtuulliset kaksi miljoonaa dollaria.

» Lähetä palautetta toimitukselle