Lopputili lähestyy: Tyynenmeren divisioona

NHL / Artikkeli
Suomalaisvahtien tavoitteena on syrjäyttää Jonas Hiller.
Kuva © Getty Images
Yksilötasolla tuleva kausi tarkoittaa jälleen pelaajille mahdollisuutta omien osakkeiden kasvattamiseen. Kuka hinnoittelee itsensä vanhasta seurastaan ulos? Kenelle tarjottua tilipussia tituleerataan vuosikymmenen farssina? Jatkoaika esittelee mielenkiintoisimmat viimeisen sopimuskautensa aloittavat pelaajat.

Kesän vapaiden agenttien markkinoilla solmittiin jälleen tukku uusia NHL-sopimuksia. Osalle pelaajista tämä tiesi roimaa palkankorotusta, osalle kotiosoitteen vaihtumista. Tuleva talvi näyttää, kenen peliesitykset vievät kohti heinäkuun 2016 tarjouskilpailun kuuminta keskiötä.

Jatkoaika esittelee jokaisesta joukkueesta mielenkiintoisimman viimeisen sopimuskautensa aloittavan pelaajan. Seuraavana vuorossa ensi kesän rajoittamattomat vapaat agentit Tyynenmeren divisioonasta:

Chris Stewart - Anaheim Ducks

Kesällä yksivuotisen 1,7 miljoonan dollarin sopimuksen Ducksin kanssa solminut Stewart etsii uralleen uutta nostetta. Parhaalla kaudellaan tehopisteet 28+36 takonut vahva voimahyökkääjä on viime vuosina esittänyt ailahtelevia otteita. Viime keväänä Minnesota Wildin riveissä Stewartin saldoksi kahdeksasta pudotuspeliottelusta jäi kaksi syöttöpistettä ja -3 teholukema.

Mikäli mielii jatkaa kevääseen saakka Ducksin kanssa, täytyy Stewartin osoittaa nopeasti kykynsä kaukalossa. Anaheimiin yhtä kautta pidemmäksi aikaa jäänti voi olla Stewartille vielä haastavampi urakka. Ducksilla on tulevana kesänä iso joukko rajoitetuiksi vapaiksi pelaajiksi tulevia nuoria, jotka ovat sopimusneuvotteluissa etusijalla.

Mikkel Bødker - Arizona Coyotes

25-vuotias tanskalaislaituri on nostanut vuosi vuodelta asemiaan Coyotes-organisaatiossa ja on tällä hetkellä joukkueen kiistattomia avainhyökkääjiä. Hänen 3,75 miljoonan dollarin sopimuksensa päättyy ensi kesänä ja mies tulee vaatimaan huomattavaa korotusta nykyiseen palkkaansa.

Toisaalta Coyotes tulee pitämään kultakimpaleestaan kynsin hampain kiinni. Coyotesille ei ole odotettavissa ongelmia palkkakaton kanssa, joten halutessaan se voi latoa ison kasan dollareita pöytään pitääkseen tanskalaisen aavikolla myös lähivuosina.

Mikkel Bødker on yksi kojoottien avainpelaajista.
Kuva © Getty Images

Jonas Hiller - Calgary Flames

Joni Ortion hengittäessä niskaan joko Hillerin tai Karri Rämön tulee lähteä kesken kauden. 33-vuotiaalla sveitsiläisvahdilla ja 29-vuotiaalla suomalaisella nimittäin on molemmilla kohtuullisen kallis sopimus katkolla.

Hillerille tilanne on Rämöä kriittisempi, koska hän on neljä vuotta vanhempi. Jos Davosista Pohjois-Amerikkaan ponnistanut Hiller pelaa yhtä hyvin kuin Rämö, saa 190-senttinen asikkalalainen jäädä. Hillerin täytyy toisin sanottuna osoittaa olevansa top 10 - tason maalivahti.

Teddy Purcell - Edmonton Oilers

Tampa Bay Lightningista Oilersiin kesken sopimuskautensa kaupatulla Purcellilla on enää vuosi jäljellä sopimuksestaan. Purcellin uran huippu sijoittuu kauteen 2012-13, jolloin hän teki 65 tehopistettä. Sen jälkeen on taso tippunut kuin lehmän häntä. Viime kaudella hyökkääjä nakutti enää vain 34 tehopistettä. Purcellin kiekolliset taidot ovat edelleen huippuluokkaa, mutta hänen peliään vaivaa pehmeys ja fyysisyyden puute. 

Purcell voi vielä nousta takaisin vanhalle tasolleen, mikäli hän vain saa oikeanlaiset ketjukaverit. Purcell aloittanee kauden Oilersin kakkosketjussa Benoit Pouliotin ja Ryan Nugent-Hopkinsin kanssa. Tuo ketju osoitti toimivuutensa viimeisessä harjoitusottelussa.  Purcell kuitenkin saanee tehdä tilaa Jordan Eberlelle tämän toivuttua olkapäävammastaan. On melkoisen todennäköistä, että Purcell kaupataan siirtorajalla pois Oilersista.

Miten Milan Lucic sopeutuu uuteen ympäristöön?
Kuva © Getty Images

Milan Lucic - Los Angeles Kings

Kingsin kesän ykköshankinta aloittaa Bostonin kanssa solmimansa kolmivuotisen paperin viimeisen vuoden. Onko Lucic tullut Kaliforniaan jäädäkseen, vai jääkö visiitti yhden kauden mittaiseksi? Urallaan kahdesti 60:n tehopisteen rajan rikkonut hyökkääjä tuskin toistaa temppua puolustusvoittoisessa Kingsissä, mutta sijoitus seuran viiden parhaan pistemiehen joukosta pitäisi olla selviö. Lisäksi hänestä odotetaan fyysistä pelotetta ja rymistelijää, joka pystyy luomaan tilaa Anze Kopitarin ja Marian Gaborikin kaltaisille taitureille.

Lucic itse on jo ilmaissut halunsa jäädä seuraan mahdollisesti pidemmäksikin aikaa, mutta kaikki riippuu hänen otteistaan. Jos "Looch" löytää odotusten mukaisen paikkansa kuninkaiden kärkiketjusta, on toimitusjohtaja Dean Lombardi varmasti valmis tarjoamaan vinon pinon dollareita jatkovuosistakin. Paljon riippuu myös seuran kirkkaimman tähden Kopitarin tulevasta sopimuksesta, jonka odotetaan syntyvän jo kauden aikana - jääkö Kingsille riittävästi pelimerkkejä Lucicin tasoisen pelaajan kiinnittämiseen?

Alex Stalock - San Jose Sharks

28-vuotias Stalock on kahden viime kauden aikana kohentanut osakkeitaan organisaation maalivahtihierarkiassa. Viime talvena Stalockin tasaiset otteet tekivät Antti Niemestä tarpeettoman ja sysäsivät vantaalaisen uuden työpaikan etsintään.

Stalockin 1,6 miljoonan dollarin sopimus päättyy ensi kesänä. Huippukausi nostaisi miehen osakkeita jatkosopimusneuvotteluissa ja takaisi myös kiinnostusta ympäri liigaa.

Radim Vrbata - Vancouver Canucks

Vancouveriin kesällä 2014 päätynyt tsekkiläinen maalintekijä oli viime kaudella Vancouverin tehokkain maalintekijä 31 maalillaan ja paras ylivoimamaaleissa 12 osumalla. Samalla Vrbata oli Läntisen konferenssin kahdeksanneksi tehokkain maalintekijä ja hänet palkittiin viime kauden jälkeen Canucksin parhaana pelaajana. Taitava tsekki on etenkin ylivoimilla täsmäase oikealta puolelta laukovana pelaajana, mutta sen lisäksi hän ottaa tunnollisesti vastuuta myös kahden suunnan pelaamisesta ja on oivallinen kääntämään rangaistuslaukauksissa irtopisteitä. Ehkä vähän yllättäenkin Vrbata viihtyi viime kaudella tasakentin paremmin pelatessaan Nick Boninon johtamassa kakkosketjussa kuin Sedinien ykkösketjussa.

Alkavalla kaudella Vrbata pelaa toisessa Canucksin kärkiketjuista oikeaa laitaa, mutta ketju on vielä avoin. Harjoituspeleissä hän on pelannut hyvin Bo Horvatin laidalla ja tuo saattaa olla Vrbatan paikka kun kiekko putoaa jäähän virallisen NHL-kauden alkaessa. Ylivoimalla vastuuta tulee Sedinien kanssa ykkösylivoimassa joko b-pisteen kaarella tai sitten siniviivalla, mikäli Canucks pelaa ylivoimaa yhdellä puolustajalla. Vrbata on sanonut haluavansa jatkaa nykyisen kaksivuotisen sopimuksen jälkeenkin Vancouverissa, mutta nähtäväksi jää mitkä ovat toimitusjohtaja Jim Benningin suunnitelmat.

» Lähetä palautetta toimitukselle