Lopputili lähestyy: Atlantin divisioona

NHL / Artikkeli
Missä Loui Eriksson onnistuisi palaamaan Dallas-vuosien tehoihin?
Kuva © Getty Images
Yksilötasolla tuleva kausi tarkoittaa jälleen pelaajille mahdollisuutta omien osakkeiden kasvattamiseen. Kuka hinnoittelee itsensä vanhasta seurastaan ulos? Kenelle tarjottua tilipussia tituleerataan vuosikymmenen farssina? Jatkoaika esittelee mielenkiintoisimmat viimeisen sopimuskautensa aloittavat pelaajat.

Kesän vapaiden agenttien markkinoilla solmittiin jälleen tukku uusia NHL-sopimuksia. Osalle pelaajista tämä tiesi roimaa palkankorotusta, osalle kotiosoitteen vaihtumista. Tuleva talvi näyttää, kenen peliesitykset vievät kohti heinäkuun 2016 tarjouskilpailun kuuminta keskiötä.

Jatkoaika esittelee jokaisesta joukkueesta mielenkiintoisimman viimeisen sopimuskautensa aloittavan pelaajan. Seuraavana vuorossa ensi kesän rajoittamattomat vapaat agentit Atlantin divisioonasta:

Loui Eriksson - Boston Bruins

Loui Erikssonin merkitys ensi kauden Bruinsille on valtava; onhan hän yksi joukkueen taitavimmista laitahyökkääjistä. Viime kaudella ruotsalainen oli joukkueen pistepörssin toinen, mutta kyseinen titteli irtosi vain 47 pinnalla. Rahkeita on parempaankin, varsinkin hänen roolissaan.

Yli 70 pisteen kausia Dallasissa tahkonneelta Erikssonilta odotetaan paluuta entiseen tasoonsa. Mikäli tasonnosto tapahtuu, herää muiden joukkueiden kiinnostus. Mikäli ei, kannattaa Erikssonin käyttää aikansa keskusteluun nykyisen seuransa kanssa. Bruins tarvitsee häntä, ainakin vielä toistaiseksi.

Jamie McGinn - Buffalo Sabres

Ryan O'Reillyn mukana Colorado Avalanchesta Sabres-paitaan siirtynyt 27-vuotias kanadalaislaituri pelaa sopimuksensa viimeistä, vajaan kolmen miljoonan dollarin vuotta. McGinn teki läpimurtonsa NHL-tasolla toissa talvena, jolloin Avalanchen riveissä syntyi uran piste-ennätys 38 tehopistettä.

Selkävamman vuoksi rikkonaisella viime kaudella McGinn pääsi kaukaloihin vain 19 ottelussa ja tällä kaudella mies hakeekin selkeää tasonnousua toissa kauden tasolle ja ylikin. McGinnillä on vielä lunastamatonta potentiaali jopa hyökkäyksen kärkikuusikkoon. Hän on hyvin liikkuva, energinen karvaaja, joka kykenee myös viimeistelemään, kuten toissa kausi osoitti. McGinn voi hyvinkin olla osa Sabres-jälleenrakennusta jatkossakin, toisaalta vain ehjä kausi voi taata jatkosopimuksen.

Kuinka monesti Tomas Plekanec kykenee vielä rikkomaan 60 pisteen rajan?
Kuva © Getty Images

Justin Abdelkader - Detroit Red Wings

Koko tähänastisen lähes 400 ottelun NHL-uransa Red Wingsiä edustanut Abdelkader iski viime kadella henkilökohtaisen pste-ennätyksensä 23+21-tehoin. Aiemmin lähinnä kolmosketjun työmyyränä tunnettu jenkki on päässyt pelaamaa viime vuosina runsaasti Pavel Datsjukin kaltaisten taitureiden kanssa joukkueen kärkiketjuissa.

Kevään 2014 MM-kisoissa Yhdysvaltojen joukkueen kapteenina toiminut Abdelkader kiinnostaisi varmasti useaa joukkuetta monipuolisen soveltuvuutensa ansiosta. Toisaalta nuorentuvalla Red Wingsillä on varmasti omat intressinsä pitää parhaassa peli-iässään oleva hyökkääjä.

Brian Campbell - Florida Panthers

Brian Campbell kirjoitti aikanaan Blackhawksin kanssa peräti kahdeksan kauden mittaisen sopimuksen, joka on tuonut puolustajalle yli seitsemän miljoonan dollarin vuosiansiot. Kyseisen ajanjakson aikana kanadalainen on nostellut Stanley Cup -pokaalia ja vaihtanut kotiosoitteensa Floridaan.

Keväällä 37 vuotta täyttävä Campbell kykenee yhä pelaamaan täyden runkosarjan kelpo tasolla, joten usea seura saattaa olla valmis tarjoamaan työpaikkaa vielä pariki vuodeksi. Yli 900 NHL-ottelun mittaisen uran huipentuminen kannujuhliin kiinnostaa häntä varmasti.

Tomas Plekanec - Montreal Canadiens

Viime kaudella 26 maalia ja 34 maalisyöttöä tehtaillut Plecanek oli Max Paciorettyn ohella joukkueensa ainoa 60 pisteen rajan rikkonut hyökkääjä. Laajassa vertailussa 32-vuotias tšekkihyökkääjä ei lukeudu kirkkaimpiin tähtiin, mutta rooli Montrealin kiekkoylpeuden kärkikentissä on taattu.

Plekanec saattaa himoita uutta pitkää sopimusta, jotta tienestit ovat taatut myös uran loppupuolella. Uskaltaako Canadiens kuitenkaan sellaista antaa? Takaa on tulossa muun muassa Brendan Gallagher, jolle pitää jonain päivänä löytää niin ikään kelpo määrä dollareita.

Kulunut kesä kuljetti Michael Grabnerin New Yorkista rajan yli Torontoon.
Kuva © Getty Images

Chris Neil - Ottawa Senators

Kolmella viime kaudella Senatorsin varakapteenistossa ollut Neil oli jo keväällä vahvasti siirtohuhujen kohteena. Neil on edustanut tähänastisella NHL-urallaan vain Senatorsia, mutta hänen joukkue voi hyvin vaihtua ensi kesänä.

Neil tienaa alkavalla kaudella 1,9 miljoonaa dollaria, mutta joukkueessa on useita nuoria hyökkääjiä, jotka ovat ajamassa hänen ohi. Fyysisestä pelistään tunnetun 36-vuotiaan hyökkääjän pelillinen arvo on vähentynyt viime vuosina. Uran jatkuminen NHL:ssä on kuitenkin todennäköistä.

Steven Stamkos - Tampa Bay Lightning

Steven Stamkos on paitsi Tampa Bay Lightningin, myös koko liigan mielenkiintoisimpia pelaajia. Miehen sopimus on katkolla, ja palkkakattotilanne joukkueessa on lähivuosina kinkkinen. Lue Jatkoajan Ville Salan kolumni aiheesta!

Michael Grabner - Toronto Maple Leafs

Kauden alla Leafsiin hankittu Grabner latoi Islandersissa kaudella 2010-2011 peräti 34 maalia. Itävaltalainen on tuon jälkeen kuitenkin hieman jämähtänyt välimallin pelaajaksi, joka ei ole pystynyt vakiinnuttamaan paikkaansa kärkiketjuissa.

Pitkä sopimus päättyy keväällä ja Grabnerilla olisi rahastuksen aikana. Leafsissa hänellä on kaikki mahdollisuudet saada runsaasti peliaikaa, jos verkko alkaa heilua. Ongelmaksi voi koitua toki se, että joukkueella ei ole asettaa huippusentteriä nopean itävaltalaisen rinnalle. Onkin paljon mahdollista, että Grabnerin kausi päättyy jossakin muualla kuin Torontossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle