KHL:n suomalaiset vko 49: Missä on Tolvasen maalijyvä?

KHL / Artikkeli
Eeli Tolvanen aloitti KHL-kauden ryminällä, mutta viime aikoina on ollut maalien suhteen hiljaisempaa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Kahdeksan ottelua on Jokerien alkukauden komeetta Eeli Tolvanen joutunut tahkoamaan ilman ainuttakaan täysosumaa. Samalla Juuso Hietanen on tehnyt vahvan paluun loukaantumisen jäljiltä, mutta rahkeita olisi vieläkin parempaan.

Jatkoajan viikottainen KHL:n suomalaiskatsaus pureutuu tällä viikolla ennen kaikkea Eeli Tolvaseen. Mihin maalivire on kadonnut ja onko nuorukaisen maalittomuudesta syytä huolestua. Lisäksi pohdinnan aiheeksi nousee Juuso Hietasen asemaa Dinamo Moskovan takalinjoilla.

Aivan aluksi kuitenkin käydään läpi seuraa päittäin vaihtaneiden Matias Myttysen ja Jaakko Rissasen tilannetta vaihdon jälkeen.

Kumpi seura voitti Myttysen ja Rissasen kaupassa ja miten miehet itse ovat uudessa seurassa päässeet vauhtiin?

Ville Korhonen: Matias Myttysen ja Jaakko Rissasen startit uusissa seuroissaan ovat menneet kyllä täysin päinvastoin kuin osasin odottaa.

Myttynen on onnistunut nappaamaan odotettua suuremman roolin Vityazin kokoonpanossa ja mies on saanut onnistumisia myös ylivoimapelissä. Seitsemään otteluun tehot 2+3 ja tehotilastokin on plussalla neljän pisteen verran.

Jaakko Rissanen on sen sijaan painellut Kunlunissa jo yhdeksän peliä ilman ainuttakaan tehopistettä ja tehotilasto on pakkasen puolella kolmen pisteen verran.

Kunlunilla on viime aikoina ollut suuria ongelmia pelinsä kanssa ja tätä menoa Rissaselle ei varmasti voida povata kovinkaan pitkää jatkoa Kiinassa.

Sami Salminen: Itse ajattelin, että heikon alkukauden jälkeen kumpikaan ei enää pystyisi nostamaan tasoaan, vaan edessä voisi olla Jesse Mankisen tavoin paluu peräti Liiga-jäille.

Rissasen kohdalla juuri näin onkin käynyt eli alkukaudella tallautunut itseluottamus ei ole palautunut ja suoritukset ovat sen mukaisia.

Toki täytyy muistaa että koko Kunlun Red Star on viime aikoina ollut täysin sekaisin, joten vaikea on myös se olosuhde, jossa Rissasen pitäisi kauttaan yrittää saada raiteille. Tappioputki toi potkut myös joukkuetta alkukauden luotsanneelle Mike Keenanille.

Joku voisi toki sanoa, ettei Vitjazilla ole mennyt sen paremmin ja totta on, ettei olekaan. Uskoisin kuitenkin, että Vitjazissa, toisin kuin Shanghaissa, on jo päästetty osittain irti tämän kauden menestyksen suhteen ja pelaajilla on täten paineettomampi tila hakea onnistumisia.

Rissasen joukkueeseen liittymisen jälkeen Kunlun ei ole onnistunut voittamaan kertaakaan varsinaisella peliajalla

Korhonen: En näkisi asiaa niin yksiselitteisesti, että Vitjazissa pudotuspelipaikan karkaamisen myötä olisi mitenkään helpompaa pelaajan hakea onnistumisia.

Varsinkaan Myttysen kohdalla, jolla koko kausi on ollut tähän mennessä kovin haasteellinen.

Taistelu ensi kauden pelipaikoista on kovaa ja jatkuva häviäminen antaa varmasti painetta fanien niin kuin myös seurajohdon puolelta.

Rissasen joukkueeseen liittymisen jälkeen Kunlun ei ole onnistunut voittamaan kertaakaan varsinaisella peliajalla ja ainoastaan yhden ottelun joukkue on onnistunut kääntämään jatkoajallakaan edukseen.

Ovet varmasti käyvät piakkoin pudotuspelipaikan karattua ulottumattomiin ja uskon Rissasen olevan yksi ensimmäisistä lähtijöistä.

Juuso Hietanen saa vastuuta Dinamo Moskovan puolustuksessa, mutta saadaanko miehestä siltikään parasta irti?

Salminen: Hietanen on mennyt tämän kauden lähes täysin ilman suurta mediahuomiota. Miehen kausi on kuitenkin taustalla ollut todella kahtijakoinen: toisaalta vastuuta on tullut paljon, keskimäärin yli 20 minuuttia per ottelu.

Toisaalta kuten viikolla Helsingissä nähtiin, mies ei kuitenkaan ole joukkueensa Dinamo Moskovan ykkösvalinta esimerkiksi ylivoimalle, mikä syö heti Hietasen kaltaisen puolustajan tehoja ja hyödyllisyyttä.

Dinamon äärimmäisen yksinkertainen kiekollinen peli ei myöskään tue juuri lainkaan Hietasen vahvuuksia pelin rytmittämisessä, kun kiekkoa nyt vain "huidotaan" ylöspäin riskittömästi ja yksinkertaisesti, kuten mies itsekin myönsi.

Korhonen: Hietasen rooli Dynamon joukkueessa on ollut tällä kaudella viime kausia pienempi. Joukkueen kiekollinen peli on ajoittain hyvinkin alkeellisella tasolla, mitä kuvastaa hyvin tuo mainitsemasi kiekon "huitominen" alueelle.

Hietanen tykkää pitää kiekkoa ja vahvalla luistelullaan tuoda sitä ylös, mutta tämän hetken pelitapa ei sovi suomalaispuolustajalle alkuunkaan.

Vaikka peliaikaa tulee edelleenkin kiitettävästi, niin ajoittain vaikuttaisi siltä, että Hietasta pidettäisiin joukkueen toimesta kuin häkissä, jossa pelaaja ei saa pelata omilla vahvuuksillaan.

Tehoilla 4+7 Hietanen on joukkueen toiseksi tehokkain puolustaja heti kokeneen Ilja Nikulinin jälkeen, mutta oikeassa roolissa miehestä saisi edelleenkin kovempia tehoja irti.

Salminen: Niin, olisikin ollut mielenkiintoista nähdä, mikä on Hietasen taso joukkueessa, jossa kiekollinen peli on organisoidumpaa. Tarkoitan nyt tietenkin Suomen maajoukkuetta, johon Hietanen olisi voitu valita.

Nyt näin ei kuitenkaan tehty ja syitä tälle ei päävalmentaja Lauri Marjamäeltä saatu. Harmi sinänsä, jos Hietasen maajoukkue- ja mahdollisesti myös olympiapaikka jäivät nyt sen varjoon, että Dinamossa mies ei pysty pelaamaan omilla vahvuuksillaan, vaikka ne vahvuudet olisivatkin yhä tallella.

Eeli Tolvanen ei ole osunut nyt kahdeksaan otteluun. Onko jokerikannattajan syytä olla tästä huolissaan kevättä ajatellen?

Salminen: Tolvasen vaisuuteen voisi listata montakin syytä, mutta aloitan siitä selkeimmästä. Jokereiden peli ei tällä hetkellä tuota maalipaikkoja läheskään alkukauden veroisesti, jolloin myös Tolvanen on jäänyt vähemmille paikoille ja sitä myöten maaleille.

Tolvanen kuuluu niihin harvoihin jokeripelaajiin, jotka tällä hetkellä pystyvät luomaan maalipaikkoja yksin, omalla kiekollisella liikkeellään.

Tämä ei luonnollisestikaan riitä pitämään nuorukaisen maalipaikkoja alkukauden tasolla, kun apua ei muilta tule.

Korhonen: Täytyy myös muistaa sekin seikka, että Tolvasen alkukausi oli täysin sensaatiomainen ja helposti lähdetään vertaamaan maalimääriä ja onnistumisia ensimmäisten pelien määriin.

Lähtökohta kauteen oli se, että Tolvanen tulee taistelemaan peliajastaan Jokereissa, mutta kauden mittaan hänestä onkin muodostunut yksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista.

Nyt on menty kahdeksan peliä ilman maalia, mutta Tolvasen kohdalla tulemme näkemään lisää maaleja hyvinkin pian.

Kuten tuossa mainitsitkin, niin syyt Tolvasen vähentyneeseen maalimäärään löytyvät enemmänkin ketjun muista pelaajista kuin miehestä itsestään.

Nyt vastustaja tietää, että Tolvanen on Jokereiden ykköskohde ylivoimalla

Salminen: Tolvasen kohdalla maaleja on vähentänyt myös se, että alkukauden myötä Tolvanen on nyt merkitty pelaaja lähes jokaisen vastustajan papereissa.

Selkeimmin tämä on näkynyt Jokereiden ylivoimassa, jossa Sami Lepistön mainio viivapelaaminen ei tuota enää samalla tavalla tilaa Tolvaselle kuin alkukaudesta.

Silloin vastustaja ei tiennyt, pelaako Lepistö kiekon Tolvaselle vai toisella puolella maila valmiina odottavalle Olli Palolalle.

Nyt vastustaja tietää, että Tolvanen on Jokereiden ykköskohde ylivoimalla ja kun Palolan tarjoama laukaisu-uhkakin on siirretty kokonaan toiseen ylivoimaketjuun, on Tolvasen pimentäminen ylivoimalla helppo työ.

Toisaalta Tolvasen maalimäärään vaikuttaa tottakai myös itseluottamus. Kaikilla maalintekijöillä itseluottamus on kiinni maaleista, eikä merkitystä varsinaisesti ole sillä, että pelaa kokonaisvaltaisesti hyvin, kuten Tolvanen on pitkin kautta tehnyt.

Nyt kun maaleja ei ole tullut, niin varmasti myös Tolvasella on maalipaikassa turhaan mielessä oma maaliton putki, joka entisestään sitten ruokkii tehottomuutta.

Korhonen: Tolvasen kuivaa kautta kuvastaa hyvin Magnitogorsk-pelin jatkoajan viime hetken läpiajo, jonka Eeli olisi alkukaudesta haudannut verkkoon, mutta tyytyi nyt ponnettomaan yritykseen, eikä näin onnistunut ratkaisemaan peliä.

'Pahamaineisesta "gorillasta" tuskin voimme vielä tässä vaiheessa puhua ja Tolvasen maaleista tulemme seuraavaksi nauttimaan alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Vaikka menetys on Jokereille tietenkin suuri, niin onnistumiset nuorten kisoissa voivat siivittää Tolvasen uuteen lentoon Jokereissa, kun paluu on taas ajankohtainen.

Salminen: Lisäksi mielestäni Brian O´Neillin poissaolo on näkynyt nimenomaan Tolvasen otteissa. John Norman on pelannut Tolvasen vierellä hyvin ja kaksikko tuntuu löytävän kentällä toisensa kohtalaisesti, mutta silti kaksikko ei saa aikaan maalipaikkoja lähellekään samaa tahtia, kuin mitä Tolvanen ja O'Neill pystyivät alkukaudesta rakentamaan.

Jokereiden kannalta siis onneksi O´Neill palaa loukkaantumisensa jäljiltä kaukaloon maajoukkuetauon jälkeen ja kaksikko nähdään yhdessä taas nuorten MM-kisojen jälkeen.

Silloin uskon, että tällaiset kahdeksan pelin putket ovat vain kaukainen ikävä muisto, joten ei, minusta Tolvasen hetkellisestä maalittomuudesta ei tarvitse olla huolissaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle