KHL:n suomalaiset vko 48: Koskirannan etsikkoaika on nyt

KHL / Artikkeli
Jarno Koskiranta onnistui viikolla maalinteossa, kun hän sivalsi Pietarin SKA:n 2-1 johtomaalin KHL:n talviklassikossa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
KHL-viikon positiivista suomalaisantia edusti Jarno Koskirannan otteet Pietarin SKA:ssa. Voiko Koskiranta säilyttää paikkansa pietarilaisten pelaavassa kokoonpanossa, kun joukkueen nimilista pursuaa keskushyökkääjiä?

Jatkoajan KHL-toimittajat Sami Salminen ja Ville Korhonen pureutuvat tällä viikolla ennen kaikkea Jarno Koskirannan otteisiin Pietarin SKA:n viikon kolmessa ottelussa. Lisäksi he pohtivat suomalaisvahtien Juha Metsolan ja Mikko Koskisen asemaa maajoukkueessa sekä Anssi Salmelan ja Petri Kontiolan poissaoloja kuluneella viikolla.

Anssi Salmela ja Petri Kontiola olivat molemmat poissa joukkueidensa kokoonpanosta. Mikä tähän oli syynä ja miten miehet onnistuvat tekemään voitokkaan paluun?

Salminen: Kumpikin suomalaisista vietti tosiaan menneen viikon suurimmaksi osaksi katsomossa. Salmela on ollut itseasiassa Dinamo Riikan kokoonpanossa viimeksi 16.marraskuuta. Saatujen tietojen mukaan mies on loukkaantuneena, mutta vamman laadusta ei ole tarkempaa tietoa. Se kuitenkin riittää selittämään miehen poissaolon.

Kontiolan tilanne on puolestaan mystisempi. Hän oli mukana yhdessä joukkueensa Lokomotiv Jaroslavlin viikon kolmesta ottelusta. Lokomotivin verkkosivuilla olevan päävalmentaja Dmitri Kvartalnovin haastattelun mukaan Kontiolalle annettiin lepoa. KHL:n kotisivuilla puolestaan Kontiola on merkattu loukkaantuneeksi.

Luuletko, että kyse oli levosta vai antaisiko Kontiolan viime aikojen otteet syytä pohtia myös perinteistä katsomokomennusta, kun näemmä mikä tahansa syy lienee mahdollinen?

Korhonen: Uskoisin Kontiolan joutuneen katsomokomennuksen uhriksi, sillä en jaksa uskoa, että miestä lepuutettaisiin kahta kotiottelua peräkkäin. Loukkaantumisesta tuskin on kyse, sillä mies valittiin juuri Suomen maajoukkueen mukaan Venäjän EHT-turnaukseen.

Salmela on tosiaan tällä hetkellä loukkaantuneena, eikä taida monellakaan olla tiedossa se, että milloin mies on taas pelikunnossa. Miehellä on varmasti henkisesti kova urakka palata loukkaantumisen jälkeen Riikan pelaavaan kokoonpanoon, sillä panosta ei enää kauden lopuissa peleissä ole.

Muodostuuko tästä Salmelalle mielestäsi ongelma, joka saattaa olla esteenä miehen olympiamatkalle? Vai luuletko, että Salmela olisi muutenkaan mukana Lauri Marjamäen papereissa, kun lopullinen olympiajoukkue valitaan?

Uskoisin Kontiolan joutuneen katsomokomennuksen uhriksi

Salminen: Suoraan kysymykseen suora vastaus eli ei ole. Maajoukkueelle on muodostunut selkeä runko Atte Ohtamaasta, Sami Lepistöstä, Jyrki Jokipakasta ja Ville Lajusesta. Lisäksi mukana on taitavia kiekollisia pakkeja kuten Miika Koivisto ja Jesse Virtanen, Miro Heiskasesta puhumattakaan.

En näe, että Salmela toisi mitään lisäarvoa Suomen kiekolliseen peliin mitä edellä mainitut kolme herraa eivät jo toisi. Vastaavasti miehen kokonaisvaltaisuus ei yllä ensiksi mainitun runkonelikon tasolle.

Salmelan tilannetta voi mielestäni verrata Jokereiden Tommi Kivistöön. Molemmilla omassa seurassaan ja roolissaan hyvä kausi alla, mutta silti se ei maajoukkueeseen tällä kertaa riitä.

Palatakseni vielä Kontiolaan, voi hänellä olla erityistä jännitettä palata Lokomotivin kokoonpanoon. Miehen poissaollessa Lokomotiv takoi kahteen peliin peräti kymmenen maalia, joista Kontiolan normaalit ketjukaverit Max Talbot ja Brandon Kozun olivat mukana kolmessa. Hieman yskinyt ykkösketju sai siis vihdoin lyötyä kaivatun tuloksen pöytään.

En siis sano, etteikö Kontiola saisi jatkossa alkukautta vastaavaa peliaikaa. Se on käytännössä varmaa, niin tärkeä pelaaja hän on Lokomotiville. Jos kuitenkin lähdetään siitä, että kyseessä oli katsomokomennus, niin varmasti myös Kontiolan tulee katsoa tarkasti peiliin ja miettiä, miten välttää se jatkossa.

Jarno Koskiranta onnistui loistavasti viikon kolmessa ottelussa. Riittääkö nähdynkaltaiset otteet pitämään miehen SKA:n kokoonpanossa myös keväällä?

Salminen: Koskiranta alkaa vihdoin näyttämään tälläkin kaudella omalta itseltään. Mies iski arvokkaan 2-1 johtomaalin joukkueelleen Pietarin SKA:lle KHL:n talviklassikossa Jokereita vastaan. Tärkeämpää on kuitenkin, että marraskuussa huilatun yhden pelin jälkeen Koskiranta on lunastanut jälleen paikkansa SKA-valmentaja Olegs Znaroksin luottopelaajana.

Viikon kolmessa pelissä jokaisessa miehen aloitusprosentti nousi yli 55% prosentin. Palkinto tästä tuli aivan viikon lopuksi, kun Koskiranta oli jäällä ratkaisevat hetket SKA:n puolustaessa 4-3 johtoaan talviklassikossa. Kaksi tyylipuhdasta oman pään aloitusvoittoa jokerikapteeni Peter Reginiä vastaan tekivät varmasti hyvää niin Koskirannalle itselleen kuin miehen arvostukselle Pietarissa.

Korhonen: Koskiranta on tosiaan viime aikoina vakiinnuttanut taas paikkaansa SKA:n pelaavassa kokoonpanossa. Ongelmana näyttäisi tällä hetkellä olevan se, että päävalmentaja Znaroks ei onnistu löytämään sopivia laitureita Koskirannan vierelle kolmosketjuun. Suomalaishyökkääjä tunnetaan siitä, että miehen voi heittää kentälle missä tahansa tilanteessa, mutta kauden edetessä kevättä kohti olisi myös hyvä löytää sopivat kaverit vierelle.

Toisaalta taas SKA:n materiaali on niin vahva ja laaja, että välillä tuntuu, ettei edes ketjukoostumuksilla ole väliä, sillä tulosta tulee joka tapauksessa.

Salminen: Toisaalta kokoonpanon laajuus saattaa tehdä myös tepposensa Koskirannalle. On totta, että mies on tällä hetkellä SKA:n tärkein keskushyökkääjä pelkästään puolustussuuntaa ajatellessa. Mutta. Joulukuussa SKA saa takaisin Pavel Datsjukin, joka vanhoilla päivilläänkin on yhä Koskirantaa varmempi omassa päässä ja tärkeissä aloituksissa.

Lisäksi joukkue on hankkinut maajoukkuetauon jälkeen sekä Vadim Šipatsjovin että Patrik Thoresenin, joten keskikaistalle on pietarilaisilla aivan käsittämätön määrä vaihtoehtoja. Pelatakseen muutakin kuin jämäpelejä keväällä, on Koskirannan pakkokin onnistua nyt hyvin ja mies tiedostaa tämän taatusti itsekin.

Kliseisesti sanottuna Koskirannan etsikkoaika on nyt ennen kuin Datsjuk palaa pelikuntoon.

Koskinen ja Metsola, Metsola ja Koskinen. Kummin päin uskot tämän kaksikon järjestyksen olevan maajoukkueessa?

Korhonen: Juha Metsola on tällä kaudella ollut suurimpia syitä siihen, miksi viime kausista poiketen Amur Habarovsk taistelee tosissaan pudotuspelipaikasta.

Viime viikolla Metsola torjui Amurin neljästä pelistä kolme, joista jokainen meni jatkoajalle. Kaksi näistä joukkue sai käännettyä voitoksi. Suurimpana saavutuksena voidaan pitää vierasvoittoa Helsingissä Jokereita vastaan.

Myöskin Koskisen SKA haki pisteet Jokereilta Helsingistä, kun SKA oli parempi maalein 3-4 Kaisaniemessä pelatusta ulkoilmaottelussa. Tämän lisäksi Koskinen oli maalilla viime viikon 9-1 murskavoitossa Barys Astanaa vastaan.

Metsola puolestaan on mediassa usein se haastaja

Mielestäni tässä on Suomelle selkeä maalivahtikaksikko muutama kuukauden päästä käytäviin olympialaisiin. Sekä Metsola, että Koskinen valittiinkin ansaitusti Suomen joukkueeseen ensi viikolla Venäjällä pelattavaan Euro Hockey Tour:n turnaukseen.

Salminen: Olen samaa mieltä, että tämän tulisi ainakin tilastojen perusteella olla Suomen ehdoton torjuntakaksikko niin ensi viikolla kuin myös helmikuun olympialaisissa. Ne ovat tosin vielä kahden kuukauden päässä ja kaikkea voi tapahtua.

Metsola nousi otsikoihin Suomessa torjuttuaan 46 kertaa, joka tosiaan riitti 4-5 vierasvoittoon Jokereita vastaan. Kaksikon ero on selkeä: Koskinen on valmis tähtipelaaja torjuttuaan SKA:n mestaruuteen viime kaudella. Metsola puolestaan on mediassa usein se haastaja, joka nousee esiin tällaisten huippuiltojen myötä.

Tilastojen puolesta tämä jako on kuitenkin jo aikansa elänyt. Molemmat ovat torjuneet huippukauden, kun huomioidaan millaisen joukkueen takana miehet pelaavat. Lisäksi Koskinen jakaa torjuntavastuun Pietarissa, kun taas Metsola urakoi illasta toiseen Amurin maalilla eikä muita vaihtoehtoja tunnu edes olevan.

Toisaalta pelkään, että onko Metsola enää parhaassa mahdollisessa vireessään olympialaisissa. Uskotko, että maalivahdit ovat sellaisia, joiden peli vain paranee mitä enemmän minuutteja tulee vai tarvitsisiko myös Metsola huilia välillä?

Korhonen: Hyvä, että otit esille sen, että Koskinen jakaa torjuntavastuun tasaisesti Igor Šestjorkinin kanssa, kun taas Metsola torjuu miltei kaikki mahdolliset ottelut.

Tästä huolimatta en kuitenkaan jaksa uskoa, että Metsolan urakointi Amurin maalilla voisi vaikuttaa miehen esityksiin olympialaisissa. Mies on selkeästi huippukunnossa, mutta Koskisen ollessa pelikunnossa, Metsola tuskin kahta ottelua enempää olympiaturnauksessakaan tulisi pelaamaan.

Eli jako on mielestäni selvä Koskisen ollessa edelleen Suomen ykköstorjuja ja Metsola jatkaa haastajan asemassa, mutta saanee silti näyttöpaikkansa.

» Lähetä palautetta toimitukselle