Jukurit suosikkina Mestiksen unelmafinaaliin

MESTIS / Artikkeli
Mestiksen lauantaina alkaviin finaaleihin selvittivät tiensä runkosarjan kaksi parasta joukkuetta: Mikkelin Jukurit ja KooKoo Kouvolasta. Sarjan kovimpien yhdistelmien kohtaamisesta on odotettavissa tasainen vääntö, johon Jukurit kuitenkin lähtee hienoisena ennakkosuosikkina.

Runkosarjamenestyksen ohella eteläsavolaisten suosikkiaseman puolesta puhuvat pudotuspelien ensimmäiset kierrokset, jotka Jukurit selvitti puhtaasti otteluvoiton 6-0 KooKoon tahkotessa FPS:aa ja Sportia vastaan yhteensä täydet kymmenen ottelua. KooKoon puolustukseksi on kuitenkin todettava, että ottelusarjojen venymiseen saattoi osasyynä olla muutaman avainpelaajan loukkaantuminen. Nyt kouvolalaisten runkopelaajat Timo Nurmberg ja Reino Soijärvi ovat kuitenkin jälleen kokoonpanossa, vaikkakaan eivät vielä ehkä täydessä pelikunnossa.

KooKoo vei Jukureita runkosarjassa

Joukkueet kohtasivat runkosarjan aikana kerran Mikkelissä ja kolmesti Kouvolassa. Mikkelin peli päättyi Jukurien 4-2-voittoon, mutta Kouvolasta runkosarjaykkönen ei täyden pistesaaliin kanssa kotimatkalle päässyt kertaakaan. 4-4-tasapelin lisäksi KooKoon pistepussia lihottivat 3-2- ja 2-4-voitot.

Keskinäisissä otteluissa mikkeliläisten parhaita pistemiehiä olivat tehot 2+3 saalistaneet Jarno Honkonen ja Jari Korhonen. KooKoon Tony Grönroos ylsi samoihin lukemiin, ja Tatu Kattelus keräsi pisteitä 1+4. Antti Karhulan teholukemat viime kauden seuraansa vastaan ovat ennen finaalisarjaa 1+3, Mikko Liukkosella puolestaan 1+1.

Maalivahteja vaihdeltiin useammassakin ottelussa. Jukurien Jussi Reiskanen pelasi kaikissa kohtaamisissa, vaihdettiin kerran pois ja kerran sisään, torjuntaprosentti 89.11%. Tommi Nikkilä pelasi kaksi vajaata ottelua 81.82%:n lukemin. Myös KooKoon Carl Grahn vaihdettiin yhdessä pelissä pois, täysiä otteluita kaksi. Grahnin prosentiksi tuli 88.10%. Esa-Tapio Palmu pelasi reilut kaksi erää prosentilla 94.12%, ja Peter Hamren yhden ottelun 91.30% varmuudella.

KooKoolla kapea mutta kova, Jukureilla leveämpi arsenaali

Tomi Pöllänen-Tatu Kattelus -duo on tehnyt KooKoon 35:stä playoff-maalista peräti 19. Antti Karhula sopii kaksikon keskelle kuin nenä päähän, ja mikkeliläiset saavatkin olla enemmän kuin varuillaan tämän ketjun ollessa jäällä.

Valoa KooKoon maalintekijöiden kapeuteen toi viimeinen Sport-peli, jossa Reino Soijärvi ja Timo Nurmberg tekivät paluun jäälle. Tehopisteitä ei kovasta jääajasta huolimatta neloskenttäläisille kertynyt, mutta varsinkin "Tiina" Nurmberg väläytteli peliälyään useaan otteeseen. Kaksikon pelikunnosta ei ole varmuutta, sen sijaan ainakin Jani Luoma-aho lienee poissa kokoonpanosta. Jukureilla sen sijaan lienee käytettävissään paras mahdollinen miehitys finaalisarjassa.

Jukurit on runkosarjan malliin jatkanut maalintekoaan leveällä rintamalla: vähintään piste/peli tahdissa on mikkeliläisistä seitsemän pelaajaa. Miikka Männikkö ja Petri Lehtonen ovat maalanneet viidesti, ja Jarno Honkonen on saalistanut kuudessa pelissä tehot 3+7.

Omassa päässä tehokkain on ollut Jukurien Antti Laakso, joka on ollut jäällä yhdeksän tasavoimin tehdyn, muttei yhdenkään päästetyn maalin aikana. Myös Katteluksen saldo on +9, mutta hänelle on kertynyt viisi miinusmaaliakin. Jukurien "Puuha-Pete" Lehtonen ja Jari Korhonen sekä KooKoon Antti Karhula ovat luvuissa +8. Jukurien voimasta kertonee myös se, ettei miinuksella ole kuin hajavaihtoja pelannut Tero Tourunen.

Maalivahdeista Jukurit luottaa kaikki pudotuspelit pelanneeseen Nikkilään, joka on valloittanut hyvillä esityksillään joukkueen ykkösmaalivahdin paikan Reiskaselta. Hermes ja KalPa onnistuivat yllättämään miehen sarjoissaan yhteensä vain kahdeksan kertaa. KooKoon maalissa pelannee Grahn, joka on urakoinut niin ikään hyvin. Myös ruotsalaisvahti Hamren osoitti muutamaan otteeseen täyttävänsä paikkansa kaukalossa tarpeen niin vaatiessa. Suurta eroa ei maalivahtiosastolla synny kumpaankaan suuntaan.

Seurojen kasöörien unelma

Molempien joukkueiden aiempia play-off-pelejä on seurannut keskimäärin n. 2000 katsojaa. Finaaliin odotetaan täyttä hallia Mikkelissä ja 3000-4000 katsojaa Kouvolassa. Myös molemmat joukkueet tulevat varmasti antamaan kaikkensa kotihalleissaan.

Finaalipari onkin varmaan ollut lähes kaikkien tahojen toive. Seuroille tarjotaan lipputuloja, katsojille ja pelaajille paikallispelien tunnelmaa, ja sarjan pomoille todistusaineistoa Mestiksen kiinnostavuudesta.

Toimituksen arvio

Jukurit pääsi suhteellisen helpolla finaaliin KooKoon tahkotessa molemmat ottelusarjansa pisimmän kaavan mukaisesti. Jukuri-pelaajien lepo ja latautuminen nouseekin yhdeksi sarjan ratkaisutekijäksi. Mikäli ylilatautumiselta on vältytty, voi vauhtiero väsyneisiin kouvolalaisiin olla melkoinen. KooKoo tulee kuitenkin olemaan tällä kaudella suurin este mikkeliläisten mestaruuden uusimiselle, eikä täysi ottelusarjakaan olisi suuri yllätys.

» Lähetä palautetta toimitukselle