Bobby Holik - Jihlavan jättiläinen osa II

NHL / Artikkeli
Artikkelin ensimmäisen osan lopussa Bobby Holik siirtyi Hartfordista New Jersey Devilsiin. Tässä toisessa osassa tarkkaillaan Holikin uran kehitystä loisteliaan Devils-uran ja nihkeän Rangers-pestin kautta nykyhetkeen ja Atlanta Trashersiin.
Bobby Holik - Jihlavan jättiläinen osa I

Artikkelin ensimmäinen osa
[lue lisää]

Bobby Holikin siirryttyä Hartford Whalersista New Jersey Devilsiin, Devilsin tuonaikainen toimitusjohtaja Lou Lamoriello ennusti Holikin olevan tärkeä osa Devilsien tulevaisuutta.

Holik vastasi huutoon aloittamalla kauden uransa parhaaseen tahtiin. Neljäkymmentäkuusi ensimmäistä peliä tuottivat peräti kahdeksantoista maalia. Joukkoon mahtui myös kaksi kypärätemppua, ensin lokakuun kymmenes päivä vuonna 1992 New York Rangeria ja sitten Tammikuun kahdeskymmenestoinenpäivä 1993 Montrealia vastaan.

Hyvän nousukiidon katkaisi kuitenkin ikävä loukkaantuminen. Holik mursi peukalonsa ja oli sivussa peleistä parinkymmenen kieroksen ajan. Tästä huolimatta Holik ylsi kolmannen kerran peräkkäin urallaan kahdenkymmenen maalin rajapyykkiin.

Kaikkiaan Holikin saldot kaudelta olivat 20 maalia ja 39 tehopistettä 61 ottelussa.

Pudotuspelit jäivät jälleen kerran lyhyeen Holikin osalta Devilsien törmättyä heti ensimmäisellä kierroksella Holikin entisen ketjukaverin Jaromir Jagrin ja nuoren supertähden Mario Lemieux'n johtamaan Pittsburghiin. Viisi ottelua toivat Holikille uran ensimmäisen playoff-maalin ja yhteensä kaksi tehopistettä.

Mainittakoon vielä, että Holik pelasi koko mittavan uransa ainoan farmipelin ensimmäisellä Devils-kaudellaan toivuttuaan peukalovammastaan.

Laiturista puolustavaksi sentteriksi

Toisella kaudellaan "Paholaisissa" Holik sai toteutettavakseen uudenlaisen roolin. Maalintekijä-laiturista alettiin tehdä puolustavaa sentteriä, mikä sopikin Holikille tämän tinkimättömän asenteen, hyvän pelisilmän ja fyysisen vahvuuden vuoksi.

Kuvaavaa Holikin ensimmäiselle sentterikaudelle on se, että hänen plusmiinus-saldonsa kauden päättyessä oli 28 pykälää plussan puolella! Pisteitäkin kertyi kolmekymmentäkolme 70 ottelussa runkosarjassa, mikä on ihan kohtuullinen lukema jarruketjussa.

Tuolla kaudella 1993-94 Devils eteni aina Itäisen konferensiin finaaleihin asti, joissa tie nousi kuitenkin pystyyn tulevaa mestaria New York Rangersia vastaan.
Holik pelasi kaikissa kahdessakymmenessä pudotuspeliottelussa ja oli tärkeässä roolissa vaikka hyökkäystehot jäivätkin kolmeen syöttöpisteeseen.

The Crashline ja Stanley Cup

Seuraavaa vuotta leimasi vahvasti NHL:n pelaajayhdistyksen työsulku. Tynkäkauden runkosarja kesti ainoastaan 48 ottelua. Holik saalisti näissä peleissä tehot 10+10.

Tätä paljon merkittävämpää oli yhden NHL:n lähihistorian parhaista jarruketjuista synty kauden mittaan.
"The Crashlineksi" nimetty Devilsin jarruketju Peluso-Holik-McKay oli likimain ratkaisevassa roolissa New Jerseyn rymistellessä kohti seuran ensimmäistä Stanley Cupia.

Holik teki kahdessakymmenessä pudotuspeliottelussa kahdeksan tehopistettä Devilsin päihittäessä lopulta Detroitin finaaleissa. Tiukan määrätietoinen Holik joi tuolloin elämänsä ensimmäistä kertaa alkoholia. Stanley Cup -maljasta!

Stanley-cupia seuranneella kaudella Devils jäi kokonaan ulos pudotuspeleistä, eikä Holikillakaan ollut mitenkään merkittävä kausi. 63 ottelussa hänelle merkittiin kolmekymmentä tehopistettä.

Samana vuonna Holik edusti synnyinmaataan, vastikään Slovakiasta eronnutta Tshekkiä World Cupissa, Tshekin pelit olivat kuitenkin ohi nopeasti, eikä Holik saanut pistetiliään auki joukkueen kolmessa ottelussa.

Vähän tämän jälkeen Holik vaihtoikin kansalaisuutta ja on nykyään yhdysvaltojen kansalainen. Samalla Holik luopui Tshekin passistaan.

Vuosikymmen Paholaisten palveluksessa

Bobby Holik pelasi Devilseissä kaikkiaan kymmenen kauden ajan. Holik onkin suhteellisen nuoren NHL-seuran historiatilastojen kärkinimiä pelatuissa peleissä, maaleissa ja pisteissä.

Hyvän kuvan Holikin tärkeydestä Devilseille saa siitä, että hän pelasi kymmenessä vuodessa 121 pudotuspeliottelua ja teki niissä 56 tehopistettä. Hänen kovat taklauksensa ja loistava aloitustaitonsa auttoivat Paholaiset kahteen Stanley Cup -voittoon tuona aikana.

Kaudella 1997-98 Holik teki uransa ennätyksen sekä maaleissa (29), että pisteissä (65) ja pelasi uransa ensimmäisen tähdistö-ottelun. Hän esiintyi myös seuraavan vuoden vastaavassa tapahtumassa, jossa kellotti lämärikilpailussa viidenneksi kovimmat lukemat 150,2 kilometriä tunnissa.

Poikkeuksellista Holikin kovassa laukauksessa oli se, että se lähti tuolloin ja vielä nykyäänkin puumailalla.
Holik onkin sanonut, että ei ikinä vaihda komposiittimailaan, sillä siinä ei ole samanlaista tuntumaa kuin vanhoissa puumailoissa.

Viimeisillä Devils-kausillaan 2000-02 Holik nousi NHL:n voimahyökkääjien eliittiin tekemällä 150 tehopistettä 240 ottelussa. Holikille tilastoitiin 569 taklausta ja 209 kiekonriistoa näissä peleissä, mikä kuvastaa hyvin tämän 193-snttisen ja 104-kiloisen järkäleen agressiivista ja välillä ilkeääkin pelitapaa.

Nykyisin Ilveksessä pelaava Mike Wilson kiistää kuitenkin Holikin olevan maineensa mukaisesti ikävä pelaaja.

- Todella mukava kaveri. Pelaa kovaa, ei ole likainen pelaaja vaan taklaa vaan aina kun on paikka. Vuoden 2000 playoffeissa pelasin pakkiparini Todd Simpsonin kanssa Holikia,McKayta ja Claude Lemieuxta vastaan. He taklasivat meitä aina paikan tullen ja me heitä. Ne olivat mahtavia ja reiluja pelejä.

"Positive Bob" saapuu Rangersiin

Kesällä 2002 kymmenen Devils-kauden jälkeen Holikista tuli vapaa agentti ja hän teki viisivuotisen 45-miljoonan dollarin sopimuksen New York Rangersin kanssa heinäkuun ensimmäisenä päivänä hylättyään ensin Devilsin tarjoukset jatkosopimuksesta.

Holikin kintereillä olivat tuohon aikaan kaikki rahaseurat edelliskauden mestarin Detroitin ja Dallasin johdolla.
Ei mikään ihme, että Rangersin toimitusjohtaja Glen Sather oli onnensa kukkuloilla kaapattuaan Holikin.

- Holik on ainutlaatuinen pelaaja, hän oli ehdoton ykköskohteemme. Hän on iso,dominoiva sentteri, joka tekee paljon töitä auttaakseen joukkuetta. Juuri sellainen osa joukkuetta, jollaista kipeimmin kaipasimme.

Jotain Satherin halusta saada Holik joukkueeseen kertoo myös se, että hän laittoi päävalmentaja Bryan Trottierin ja tähtipelaajansa Bryan Leetchin ja Eric Lindrosin tekemään värväyspuheluita Holikille!

Holik itse kommentoi saapumistaan Rangersiin seuraavasti.

- Kun he ottivat yhteyttä, niin minun ei tarvinnut haeskella joukkuetta enää. Uskon, että he ovat sitoutuneet rakentaman tänne voittavan joukkueen.

- En tehnyt sopimusta, koska nautin tilastoista. Minä nautin voittamisesta. Sitä pitää uhrata omat tilastonsa joukkueen eteen. Tämä on tuonut minulle menestystä ennenkin.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä Holikin siirtoon Hudson-joen toiselle puolelle. Jo hänen pelatessaan Devilseissä oli joku Rangers-pelaaja kirjoittanut ennen paikallispeliä hänen numeronsa pukukopin liitutaululle ja viereen sanan "persläpi".

Kun Holik lopulta tuli joukkueeseen antoivat pelaajat tälle sarkastisen lempinimen "Positive Bob". Nimi juontaa juurensa siihen, että Holik kertoo aina mielipiteensä. Ja usein varsin pessimistiset sellaiset.

- Joukkueen hävitessä se on Holikin mielestä usein oikeutettua ja voiton hetkellä Holik kuvaa joukkueen esitystä onnekkaaksi, raportoitiin tuolloin Rangers-kopista.

Hyvanä esimerkkinä Holikin lausunnoista käyköön seuraava lainaus 9-1 tappion Ottawaa vastaan jälkeen.

- Minä todella uskon, että me olemme NHL:n pahin rupusakki.

Pelillisesti Holikin avauskausi Rangerseissa oli sekä häneltä, että muultakin joukkueelta surkea. Holik romahti yli kuudenkymmenen pisteen tasoltaan vaatimattomaan 35 pisteeseen ja joukkue jäi jälleen ulos pudotuspeleistä.

Joukkueen arvokkain pelaaja saa potkut

Holikin jälkimmäinen Rangers kausi oli pelillisesti hänen parhaansa vuosiin ja hänet valittiin joukkueen arvokkaimmaksi pelaajaksi kauden jälkeen. Tämä kuvastaa kuitenkin yhtä paljon Rangersin huonoutta, kuin Holikin hyvyyttäkin.

Holikin kaksikymmentäviisi maalia ja 56 pistettä olivat Rangersin parhaat lukemat tuolla kaudella.
Holik pelasi tuolloin myös tuhannennen NHL-ottelunsa, helmikuun neljästoista päivä 2004.

Rangers ei kuitenkaan selvinnyt taaskaan pudotuspeleihin ja Holikin yhdeksän miljoonan taalan kausipalkka oli räikeästi ylimitoitettu hänen esityksiinsä nähden.

Kauden 2004-05 jäätyä kokonaan pelaamatta omistajien työsulun vuoksi Holik oli koko kauden pelaamatta. Kun NHL:n päättäjät ja pelaajayhdistys vihdoin pääsivät sopuun oli NHL:ään sovittu palkkakatto. Tämän myötä Holikista tuli rasite Rangerseille ja he ostivat Holikin sopimuksen ulos.

146 peliä Rangers-paidassa tuottivat Holikille 91 tehopistettä ja tukuittain rahaa. Rangersin uskotaan joutuneen maksamaan hänelle jopa yhdeksän miljoonaa dollaria sopimuksen purkamisesta.

Holikin tie vie Atlantaan

Atlanta Trashers noukki Holikin vapaana agenttina riveihinsä vuoden mittaisella sopimuksella elokuun toisena päivänä vuonna 2005.

Jälleen kerran isot rahat liikkuivat Holikin mukana. Atlanta maksaa Holikille 4,25 miljoonaa tämän palveluksista.

Tuttua on myös se, että Holikin hankkinut taho, tälläkerta Atlantan toimitusjohtaja Don Waddell oli innoissaan saadessaan Holikin.

- Jokainen vaihto kun hän on jäällä, hän haluaa voittaa sen.
Hän on varmasti kilpailuhenkisin pelaaja, joka meillä on koskaan pelannut.

Entinen Trashers-palaaja, Holikin joukkuetoveri Hartfordin ajoilta, Ray Ferraro oli myös innoissaan.

- Minä vihasin pelata häntä vastaan. Itseasiassa joskus on vaikeaa pelata hänen puolellaankin. Se tekee hänestä täydellisen tälle joukkueelle. Me tarvimme jonkun potkimaan pelaajiamme eteenpäin.

Kaikki ei ole kuitenkaan mennyt niinkuin Atlanta-johto on toivonut, vaan Holik on ollut kokoajan joukkueensa heikoimpia plusmiinus-tilastossa eikä pistetahtikaan ole päätä huimannut. Neljässäkymmenessä pelissä on syntynyt kuusitoista pistettä.

Holik itsekään ei ole ollut tilanteeseen tyytyväinen.

- Tunnen vastuuni tilanteesta, olen iso osa meidän ongelmiamme. Me tiedämme kuinka tätä peliä pitää pelata, mutta emme toteuta sitä. Sanat ovat halpoja. Teot ratkaisevat.

Katse taaksepäin

Bobby Holik on tullut pitkän matkan kommunistisesta Tsekkoslovakian Jihlavasta Yhdysvaltalaiseen Atlantaan. Matkan varrelle on jäänyt neljä NHL-seuraa, 1064 NHL:n runkosarjaottelua ja 658 tehopistettä.

Tshekin historiatilastoissa nuo lukemat oikeuttavat toiselle sijalle otteluissa heti Jaromir Jagrin jälkeen ja pisteitäkin on kertynyt kolmanneksi eniten kaikista Tshekeistä.

Saavutuksien listan kirkkaimpina helminä hohtavat kaksi Stanley Cupia New Jerseyn paidassa.

Vielä on epäselvää mihin Holikin tie Atlantasta vie ja kauanko ura vielä jatkuu, mutta varmaa on ainakin se, että ainakin yksi suomalainen jääkiekkotoimittaja seuraa sitä herpaantumatta.

Loppuun vielä lainaus Holikilta itseltään.
- Kun joukkue häviää niin yksilötkin ovat epäonnistuneet.

» Lähetä palautetta toimitukselle