Admiral Vladivostok - Jortikka ja sarjan huonoin puolustus

KHL / Artikkeli
Hannu Jortikka luotsaa KHL:n tulokasseuraa.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Admiral Vladivostok on KHL-liigan toinen laajennusjoukkue Zagrebin ohella. Tosin Admiral Vladivostok on ainoa uusi, tyhjästä luotu seura. Joukkue on koottu eri tavalla kuin kroatialaisseura, sillä Admiralille järjestettiin laajennusdrafti, jossa se sai poimia muista seuroista tiettyjä pelaajia. Tuolla Admiralilla pelaajanipulla olisi jo melkoinen temppu saavuttaa paikka pudotuspeleissä.
 
Admiral Vladivostok
Sijoitukset:
uusi joukkue

Vladivostokista tulee KHL:n itäisin seura ja joukkue joutuu matkustamaan hurjia määriä kauden aikana Amur Habarovskin tapaan. Amuria voidaan pitää Admiralin paikallisvastustajana. Admiralia luotsaa Amurin kanssa vajaa pari kautta loistavaa työtä tehnyt Hannu Jortikka. Jortikan potkujen syynä ei ollut huono menestys.

Suomalaisvalmentaja tietää mitä menestyminen KHL:ssä vaatii valtavan matkustamisen ja vaatimattoman joukkueen kanssa. Moni suomalainen ei ymmärrä, miten suuri saavutus Jortikalta oli viedä toissa kaudella Amur pudotuspeleihin. Joukkue johti sarjaa syyskaudella, mutta pitkässä juoksussa materiaalin rajallisuus tuli vastaan.

Maalivahdit

Joakim Lundström (SWE)
Jevgeni Ivannikov

Vladivostokissa luotetaan tulevalla kaudella ruotsalaisvahti Joakim Lundströmiin. Timråssa kaksi viime kautta pelannut maalivahti oli SHL:ssä varsin keskinkertainen tekijä. Ruotsalaisella on kuitenkin alla ihan hyvä kausi varsin heikon puolustuksen takana. 29-vuotias Lundström on pelannut vain Ruotsin sarjoissa.

22-vuotiaalla Jevgeni Ivannikovilla ei ole KHL-kokemusta ollenkaan. Ivannikov on lähtöisin SKA Pietarin farmijoukkueesta, joten voidaan puhua täydellisestä kysymysmerkistä. Varsin pienikokoinen maalivahti voi silti parhaimmillaan olla todellinen löytö.

Lundströmillä on arvioitu KHL:ssä  heikoimpien maalivahtien joukkoon. Admiralin puolustus ei näytä kovin pitävältä, joten kiekkosadetta on odotettavissa useana iltana.

Puolustajat

Steve Eminger (CAN)-Denis Osipov
Artjom Ternavski-Mathias Porseland (SWE)
Aleksandrs Jerofejevs (LAT)-Todd Perry (CAN)
Dimitri Kostromitin

Uusi KHL-seura lähtee kauteen sarjan huonoimmalla puolustusmateriaalilla. Joukkue on koottu lähinnä VHL-tason pelaajista, joten Admiral kaipaa kipeästi vahvistusta puolustukseen. Toisaalta monelle pelaajalle tämä on loistava näytönpaikka.

Hieman alle 500 peliä NHL:ssä pelanneen kanadalaisen Steve Emingerin sopimusneuvottelut seuran kanssa ovat lääkärintarkastusta vaille valmiit. Eminger pelasi viime kaudella New York Rangersissa 35 peliä, joissa saalisti kolme syöttöpistettä. Kanadalainen toisi kovuutta ja sitä kaivattua laatua muuten todella heikkoon puolustusmateriaaliin.

Seura hankki vain muutama päivä ennen sarjan alkua Lev Prahassa ylijäämämieheksi jääneen Mathias Porselandin. Ruotsalaispuolustaja on tuttu näky SM-liigastakin. Porseland tuo tulivoimaa ja kiekollista osaamista seuran nimettömään puolustukseen.

Jugrassa viime kaudella pelannut 26-vuotias Denis Osipov on harvoja Admiralin puolustajia, joilla on aiempaa kokemusta KHL:stä. Osipov oli toissa kaudella Avtomobilistin johtavia puolustajia. Osipov on hyvä kiekollisena ja kuitenkin KHL-tasolla jo ihan kelvollinen pakki.

Saksan pääsarjaa Hannover Scorpionsissa viime kaudella pelannut Artjom Ternavski on iso, vahva ja fyysinen puolustava puolustaja, joka ehti pelata neljä kautta KHL:ssä ennen siirtymistään Saksaan. Puukätinen puolustaja ei tuo apuja juurikaan kiekolliseen peliin, mutta tuo kovuutta joukkueeseen ja kovaa taistelutahtoa.

VHL:ssä kaksi viime kautta viettänyt 26-vuotias kanadalaispuolustaja Todd Perry ei ole KHL:ssä aiemmin esiintynyt. Pelasi ennen Venäjälle siirtymistä ECHL:ssä. Tilastojen valossa kyseessä on fyysinen puolustaja. Voiko ECHL:n ja AHL:n väliä sahannut pakki pärjätä KHL:ssä?

Puolustusta täydentävät nimet Aleksandrs Jerofejevs, Dimitri Kostromitin, Artjom Zemtšjonok ja muutama VHL-tason puolustaja. Syvyttä puolustuksessa ei ole kovin paljon ja todellisia arpoja useita. Tuntuu, että Admiralin puolustus on täynnä "toivotaan parasta" -osastoa. Kärki on tylsä ja seura kaipaakin kipeasti uusia nimiä. Hieman alle 500 peliä NHL:ssä pelannut Steve Eminger olisi todella tärkeä lisä. Ilmeisesti uusia pakkeja on kuitenkin tulossa, joten tilanne saattaa muuttua.

Hyökkääjät

Niclas Bergfors (SWE)-Felix Schütz (GER)-Richard Gynge (SWE)
Aleksei Ugarov (BLR)-Vladimir Pervunšin-Enver Lisin
Viktor Drugov-Andrei Nikitenko-Aleksei Jefimov
Sergei Barbašev-Aleksandr Kuznetsov-Sergei Lesnuhin

Hyökkäykseen on saatu joitakin ihan hyvän tason KHL-pelaajia ja kärkinimetkin ovat varsin työteliäitä pelaajia. Varsinaisia taiteilijasieluja ei seurassa juurikaan ole. Hyökkäys on Admiralin selkeä vahvuus.

Hyökkäyksen ehdottomiin kärkinimiin kuuluvat ruotsalaiskaksikko Niclas Bergfors - Richard Gynge. Bergfors kävi 72 NHL-pelin jälkeen epäonnistumassa Kazanissa, josta kesken toissa kauden tie vei Severstaliin. Viime kaudella nopea, melko taitava ja työteliäs hyökkääjä teki Severstalissa 45 pelissä tehot 8+10=18.

Viime kauden ruotsalainen aloitti Dynamo Moskovassa, josta vaihtoi kesken kauden Leviin. Gyngen pisteet 36 peliin olivat 12+6=18. SHL:ssä hyvää jälkeä tehnyt hyökkääjä väläytteli jo viime kaudella KHL:ssä selkeästi maalintekijän taitojaan.

Ruotsalaisten lisäksi kärkipelaajiin voidaan laskea ainakin Enver Lisin, Aleksei Ugarov ja sarjan toinen saksalaispelaaja Felix Schütz. Magnitogorskissa kolme edellistä kautta viettänyt Lisin on erittäin nopea luistelija. Lisin ajautui parin viimeisen kauden aikana Magnitogorskissa hieman sivuraiteelle, vaikka asenne oli kunnossa, joukkueen materiaali oli vain niin kova. Lisin teki viime kaudella tehot 11+7=18. Kaudet 2008-10 Lisin pelasi NHL:ssä varsin pienessä roolissa. Tuona aikana Lisinin kahden suunnan pelaaminen kehittyi huomattavasti. Nyt on tarjolla iso rooli Admiralissa.

26-vuotias Valko-Venäjän maajoukkueen hyökkääjä Ugarov siirtyy seuraan kahden Torpedossa vietetyn kauden jälkeen. Valkovenäläisen veto on kova, varsinkin rannelaukaus lähtee lujaa ja on tarkka. Viime kausi Torpedossa meni pisteiden valossa heikosti, sillä Ugarov teki 31 peliin vain seitsemän pistettä. Ugarov on Gyngen ohella niitä pelaajia, joiden pitää heiluttaa verkkoa säännöllisesti.

Kölner Haiessa DEL-liigaa viime kaudella pelanneelle Felix Schützille tuleva kausi sarjassa on ensimmäinen. Saksalaishyökkääjä on pelannut Saksan maajoukkueen mukana neljät viimeiset MM-kisat. Hyvällä liikkellä varustettu sentteri tuo joukkueeseen hyvää kahden suunnan pelaamista ja fyysisyyttä, hyvän laukauksen ja on erinomainen joukkuepelaaja.

Ensimmäistä kauttaan KHL:ssä viime kaudella pelannut Alexei Jefimov teki avauskaudellaan 44 peliin tehot 8+8=16 ja esiintyi muutenkin vahvasti. 25-vuotiaalla vahvalla hyökkääjällä on korkean taitotaso. Lisäksi Jefimov on hyvä luistelija. Voi lyödä itsensä toden teolla KHL:ssä läpi. Jefimov on yksi Admiralin hiomattomia timantteja.

Hyökkäys on fyysinen ja työteliäs, mutta kärkiosaaminen on vähäistä. Varsinaisia maalintekijöitä ei ole. Se on kuitenkin varmaa, että asenetta ja valtavaa taistelutahtoa on noissa hyökkääjissä. Sentteriosasto on KHL:n heikoimpia. Monella pelaajalla on nyt paikka nousta suurempaan rooliin kuin viime kaudella.

Yhteenveto

Seuran lähtötilanne tulevaan kauteen ei ole kehuttava, mutta onneksi valmentajana on Amurissa jo hyvää kokemusta saanut Jortikka. Joukkue aloittaa kauden seitsemällä peräkkäisellä vierasottelulla ja tuo jo hieman antaa suuntaa missä mennään. Noista vain yksi tai ei yhtään voittoa olisi katastrofi. Admiral on kuitenkin harjoituskaudella esiintynyt lupaavasti, mutta tosipelit ovat eri asia.

Arvio: Materiaali on viime hetken hankinnoista huolimatta heikohko KHL:ään. Suomalaisen päävalmentajan avustuksella seuralla on mahdollisuus ihmeisiin. Pudotuspelipaikka tuntuu täysin mahdottomalta ajatukselta, jos vahvistuksia ei tule. Sijoille 11-12.

» Lähetä palautetta toimitukselle