Champions Hockey League yhdistää Euroopan parhaat seurajoukkueet ottamaan toisistaan mittaa, ja kuluvalla kaudella turnauksessa pelaa 32 joukkuetta 13 eri sarjasta. Suomalaisjoukkueille CHL tarjoaa harvinaista herkkua, kun iänikuiset maakuntamatkat vaihtuvat Euroopan kiekkokaupunkeihin.
Jukurit sai palkinnoksi hyvästä runkosarjasijoituksestaan paikan CHL:ään. Joukkueen alkulohkossa pelasivat ruotsalainen Luleå HF, tanskalainen Ålborg Pirates sekä tšekkiläinen Sparta Praha. Ensimmäisellä CHL-vieraspelimatkallaan Jukurit suuntasi Ruotsiin ja Tanskaan.
Torstai 8.9.
Alkuperäisen suunnitelman mukaan Jukurien piti lähteä matkaan Mikkelin lentokentältä. Pari päivää aiemmin tuli esille pieni ongelma – Mikkelin lentokentän kiitorata on liian lyhyt joukkueen tilaamalle lentokoneelle.
Hätä keinot keksii, ja uudeksi lähtöpaikaksi tuli Jyväskylän lentokenttä Tikkakoskella. Pidemmältä bussimatkalta ei siis tälläkään matkalla vältytty.
Lentokentällä lähtöselvitykset sujuivat varsin reippaasti, mikä on suotavaa, kun kyseessä oli ainoa lähtevä lento koko päivän aikana. Lentokentän henkilökunta otti kuvia ja videoita lähtevästä koneesta.
Matkan ehdottomasti suurin yllätys oli lentoyhtiö. Joukkuetta oli vastassa yli 200-paikkainen Ukraine International Airlinesin lentokone. Matkakohteet ja aikataulu eivät mahdollistaneet reittilentojen hyödyntämistä, minkä takia tilauslentokone oli ainoa järkevä vaihtoehto.
Matka sujui siinä missä mikä tahansa pelimatka. Erona oli tietenkin se, että maantien sijaan oltiin ilmassa. Joukkueen lisäksi matkaväkeen kuului joukkueen toimihenkilöitä, tärkeimpiä yhteistyökumppaneita sekä kaksi Jatkoajan tekijää. Väkimäärästä huolimatta noin 200 istumapaikkaa sisältävässä koneessa ei ollut ahdasta.
Luulajan kentällä olisi voinut tavaramäärän perusteella kuvitella suuren jumbojetin saapuneen. Ammattilaisjoukkueella kulkee mukanaan suuri määrä tavaraa, alkaen aina omista teroituskoneista. Tavaroiden mahduttaminen kuljetusvälineiden kyytiin on välillä haastavaa. Tällä kertaa osa tavaroista ei mahtunut bussin tavaratilaan, vaan osa jouduttiin ottamaan sisään matkustamoon.
Hotellille saavuttaessa pelitavarat jätettiin linja-autoon, joka jatkoi huollon kanssa lähistöllä sijaitsevalle hallille. Itse kaupunkia ehdittiin nähdä vain vilaukselta, sillä hotelli sijaitsi kaukana keskustasta, keskellä harmaata teollisuusaluetta.
Kauaa ei joukkue ehtinyt hotellilla makoilla, vaan pelaajat suuntasivat hyvin pian kohti Coop Arenaa, jossa heillä oli palaveri ennen iltajäitä. Hotelli sijaitsi reilun kilometrin päässä Luleå HF:n kotihallista. Pelaajille tarjottiin siitä huolimatta bussikyytiä.
Jäävuoron jälkeen joukkue siirtyi hotellille palautumaan. Yhteisen ruokailun jälkeen osa meni huoneisiinsa lepäämään, kun taas osa painui hotellin liukuovista ulos Luulajan pimeänä odottavaan iltaan. Jatkoaika lupasi olla kertomatta yön tapahtumista enempää.
Perjantai 9.9.
Perjantaina oli matkan ensimmäinen ottelu, ja aikaisen aamupalan jälkeen pelaajat suuntasivat jäähallille aamujäille. Jatkoajalla ei ole tiedossa, tarjottiinko pelaajille bussikyytiä.
Aamujäiden jälkeen päivä kului hotellilla. Yhteisen ruokailun lisäksi suurin osa pelaajista viihtyi omissa huoneissaan. Muutama kävi kokeilemassa hotellin kuntosalia, mukaan lukien päävalmentaja Olli Jokinen.
Huollon työt jatkuivat lounaan jälkeen varusteiden huollolla ja pukukopin kuntoon laittamisella. Työtä oli paljon, mutta ne sujuivat ammattilaisilta rutiinilla.
Itse ottelussa Jukurien taistelu ei aivan riittänyt, kun isännät veivät voiton lukemin 4–3. Pelin tunnelmiin pääsee tutustumaan tarkemmin täältä.
Pelin jälkeen vauhti vain kasvoi, eikä auta muu kuin hattua nostaa Jukurien väen hyvälle organisointikyvylle. Isoin työ oli yhteistyökumppaneiden kaitsemisessa, mutta Jukurit oli varautunut hyvin. Muutama voimakas "perässä, mars" -käsky, ja komppania olikin jo lastentarhamaisessa jonossa matkalla kohti linja-autoa.
Kaikkia odotuksia vastaan joukkue sekä yhteistyökumppanit saatiin ripeästi lentokentälle, eikä ketään jäänyt matkasta pois. Energian tarvetta paikattiin pizzalla, jota tuotiin lentokentälle useita laatikoita. Pöytä oli katettu.
Kone lähti matkaan puolenyön jälkeen. Siinä missä toiset ottivat matkan levon puolesta, jatkui toisilla hallilla kerätyn fiiliksen purkaminen.
Lauantai 10.9.
Kuten jo Luulajassa, myös Aalborgissa tuli haasteita saada kaikki tavarat mahtumaan linja-autoon. Linja-auton kuljettajan epätoivonen katse tavaramäärän nähdessään oli ikimuistoinen. Kiperässä tilanteessa piti tehdä kompromisseja – jostain oli luovuttava. Jatkoaikalaiset joutuivat "tyytymään" taksikyytiin.
Perillä hotellilla pelaajat painuivat suoraan huoneisiinsa. Kaikilla eivät työt vielä olleet valmiina, sillä joukkueen huolto lähti suoraan aamuyön pikkutunteina viemään joukkueen tavaroita jäähallille.
Välillä sitä unohtaa, kuinka suuren työn huolto tekee. Kuten yksi joukkueen huoltajista tokaisi, ilman huoltoa ei pelaajilla olisi mitään.
Yön aikana selvisi, että huollolle oli tiedossa ylimääräistä työtä. Yöllä tavarat jouduttiin viemään väliaikaiseen pukukoppiin varsinaisen ollessa vielä varattuna edellisenä päivänä kaupungissa pelanneelle Sparta Prahalle.
Työtä riitti läpi lähes koko yön, ja pukukoppisekaannuksen takia huoltojoukkojen täytyi heti seuraavana aamuna siirtää kaikki tarvikkeet "oikeaan" koppiin.
Lauantai oli muilta osin välipäivä. Kahden yhteisen ruokailun lisäksi, joista toinen oli hotellilla ja toinen kaupungilla, joukkueella oli sekä vapaaehtoiset harjoitukset että vapaa-aikaa.
Jotkut lähtivät tutustumaan Aalborgin kauniiseen kaupunkiin, toiset jäivät hotellille rentoutumaan ja kolmannet panivat luistimet jalkaan. Illalliselle lähdettiin yhteisellä bussikyydillä.
Sunnuntai 11.9.
Pelimatkan viimeisenä päivänä oli vuorossa kohtaaminen Aalborg Piratesia vastaan. Kuten pelipäivään kuuluu, suuntasivat pelaajat jäähallille heti aamupalan jälkeen.
Aamuharjoitusten jälkeen joukkueelle oli ohjelmassa lepoa ja tankkaamista peliä varten. Pelipalaveriin hallille joukkue kokoontui muutama tunti ennen ottelun alkamista.
Kello 19.00 putosi kiekko jäähän Aalborgin Gigantiumilla. Jäähalli sijaitsi rakennuskompleksissa, jossa oli myös esimerkiksi uimahalli ja yksi Tanskan suurimmista käsipalloareenoista. Pieni jäähalli sen rinnalla näytti entistä pienemmältä.
Itse ottelussa Jukurit teki sen, mitä vaadittiin ja vahvisti asemiaan kamppailussa alkulohkonsa kakkossijasta voittamalla ottelun numeroin 3−0. Halli oli jäätävän kylmä, mutta tanskalaisyleisö sai järjestettyä lämpimän tunnelman koko ottelun ajaksi. Silti erätauoilla piti poistua hallin ulkopuolelle lämmittelemään.
Ottelun jälkeen oli vuorossa samanlainen rumba kuin viimeksi. Pelaajien hiki oli tuskin laskenut, kun jo piti olla raahamassa pelikamppeita bussiin. Eikä jäähalli antanut sille parasta mahdollisuutta, kun tavarat piti kuljettaa samaa käytävää pitkin ulos, mitä monet katsojista käytti. Kaaos oli lähellä.
Lentokentällä tunnelma oli rauhallinen. Intensiivinen matka oli tehnyt tehtävänsä, ja niin joukkue kuin yhteistyökumppanit alkoivat osoittaa väsymisen merkkejä. Myös tyhjälle Aalborgin lentokentälle saapui pizzalähetys, ja viimeiset matkamuistot ostettiin sieltä.
Lentomatka Suomeen sujui rauhallisesti. Koko matkan palvellut lentokone henkilöstöineen ansaitsee parhaan arvosanan matkasta. Ammattimaista palvelua kaikkien kolmen lennon ajan.
Jyväskylässä matkatavaroita odotti hiljainen porukka. Tavarat saatiin sujuvasti autoon, koska kerrankin oli tarjolla kulkuneuvo, jossa tavaratila oli riittävä kaikille tavaroille. Matka jatkui vielä Mikkeliin.
Vaikka matka oli intensiivinen ja raskas, oli se varmasti ainutlaatuinen monille. CHL tuo joukkueelle vaihtelua arkeen sekä uusia kokemuksia, joista on varmasti vain hyötyä tulevaisuudessa. Joukkueen apuvalmentaja Toni Lydman kertoikin, että NHL:ssä matkustaminen tällaiseen tahtiin on normaalia.
Jukurit onnistui alkulohkon peleissään ja kohtaa pudotuspelien avauskierroksella sveitsiläisen Fribourg-Gottéronin. Jukurien CHL-kausi tulee siis vähintään sisältämään matkustamista neljään eri maahan: Ruotsiin, Tanskaan, Tšekkiin sekä Sveitsiin.