Aaltonen johtaa Jukureita ykkösketjun laiturina.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto

Juhamatti Aaltonen johtaa Jukureita persoonallaan ja tietää, mitä roolinsa vaatii: ”Tulos riippuu ihan siitä, miten tuo Jormakka suoriutuu”

Haastattelu
Kaiken nähnyt ja kokenut Juhamatti Aaltonen siirtyi kesällä kasvattajaseurastaan Kärpistä viime vuoden sensaatiojoukkueeseen Mikkelin Jukureihin. Aaltonen tiedostaa vastuunsa ja roolinsa mutta ei aio muuttaa itseään pelaajana.

Kotimainen kiekkokansa hätkähti, kun Mikkelin Jukurit ilmoitti uudeksi kapteenikseen kesällä seuraan liittyneen Juhamatti Aaltosen. Pellailevasta persoonastaan tunnettu Aaltonen on ehtinyt pitkällä urallansa näkemään ja kokemaan paljon. Ehkä siinä piileekin syy kapteeniksi valinnalle.

– Kun minut valittiin kapteeniksi, siinä oli taustalla selkeä viesti siitä, ettei minun tarvitse muuttaa itsessäni mitään. Juuri sen takia minut on kapteeniksi valittu.

Kysyttäessä, mitä kapteenius hänelle merkitsee, Aaltonen pysyy nöyränä.

– Tietenkin kapteeniudessa on tietynlaisia vastuita, ja kunniatehtävähän se on. Kapteeni edustaa joukkuetta monessakin mielessä, ja hänet liitetään aina kaikkeen joukkueeseen liittyvään.

– En minä nyt sen kummempana kapteeniutta koe. Jollekin se kirjain aina annetaan. Ei sitä toki ihan kenelle tahansa anneta, mutta en itse oikein osaa vielä sanoa, mitä se tarkalleen minulle merkitsee. Tietenkin se on kunnia ja iso vastuullinen tehtävä.

Tavoitteena parantaa viime kaudesta

Kaudeksi 2021–2022 Jukurit teki suuria muutoksia niin pelaajistossa kuin valmennuksessakin. Olli Jokisen valmentama Jukurit nousi haastavasta alkukaudesta huolimatta aina runkosarjan toiselle sijalle. Pudotuspeleissä matka päättyi puolivälierissä KooKoota vastaan otteluvoitoin 4–3.

Kesällä joukkueen kokoonpano koki suuria muutoksia. Joukkue menetti sensaatiomaisen kauden pelanneen maalivahti Oskari Salmisen sekä neljä parasta pistemiestään, joista merkittävin lähtijä oli runkosarjan parhaaksi pelaajaksi valittu Petrus Palmu. Menetyksiään Jukurit on paikannut hankkimalla muun muassa MM- ja olympiakultaa voittaneen Frans Tuohimaan, Miikka Pitkäsen, tšekkiveljekset Ondřej ja Michal Kovařčíkin sekä Aaltosen.

Aaltonen ei ajattele joukkueen heikentyneen viime kaudesta, vaan uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin.

– Siitä lähdetään, että viime vuodesta parannetaan.

Aaltonen on kokeneimpia Liiga-pelaajia, ja häntä voidaan pitää jopa yhtenä Liiga-jääkiekon legendoista. Useita joukkueita urallaan edustanut Aaltonen kokee päässeensä hyvin mukaan joukkueeseen ja arjen sujuvan kuin ennenkin.

– Ihan hyvin olen kotiutunut Jukureihin, ei mitään valittamista. Täällä rullaa arki samalla tavalla kuin muuallakin. Nukut, käyt treeneissä, syöt, otat päiväunet tai käyt kahvilla ja niin edelleen. Tuttu kaava.

Aaltosen vastuu ei jää pelkästään kapteeniuteen, vaan hän kantaa joukkueessa myös isoa tulosroolia. Hän ei kuitenkaan anna roolin luoda paineita ja toteaakin naurahtaen tuloksen riippuvan ketjukaveristaan.

– Tulos riippuu ihan siitä, miten tuo (Pekka) Jormakka suoriutuu.

– Tosiasiassa eihän se auta kuin tehdä hommia ja pelata siten, miten aiemminkin.

Juuri samalla hetkellä ohikulkeva, myös isoa tulosvastuuta kantava Jormakka kuulee Aaltosen kommentin ja lataa samalla mitalla takaisin.

– Jos vaan se Aaltonen laittaa kiekkoa lapaan.

Jukurit matkalla isojen joukkoon

Kärppäkasvatti Aaltonen siirtyi kesken kauden 2019–2020 Lahden Pelicansista Ouluun. Kasvattajaseurassaan hän viihtyi aina viime kesään asti, jolloin eteen tuli siirto Mikkeliin. Puhuttaessa Kärppien ja Jukureiden eroista nousee esille kaksi asiaa.

– Tietynlaisia eroja joukkueiden välillä on. Puhutaan kuitenkin pienen ja ison budjetin joukkueesta. Toinen on jo pitkän aikaan ollut huipulla, ja toinen vasta vakiinnuttamassa paikkaansa siellä.

– Raha on tietenkin yksi iso erottava tekijä. Rahalla pystyy toki järjestämään eri tavalla asioita, mutta valmentaja Jokinen on tuonut tänne paljon kokemusta. Myös Jukureiden johtoportaassa on halua nousta seuraavalle tasolle. Kärpät on tämän prosessin jo käynyt läpi, ja Jukurit rakentaa parhaillaan omaa tietään isojen seurojen joukkoon.

Aaltonen on tunnettu persoona ja nyt myös joukkueensa kapteeni.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto

Joukkueen etu edellä

Vaikka Aaltonen tietää edustavansa joukkueen vanhinta osastoa, ei hän anna sen toimia tekosyynä. Tavoitteena on pelata yksilötasolla niin hyvin kuin vain hän saa kehostaan irti ja auttaa siten joukkuetta parhaalla mahdollisella tavalla.

– Tietenkin, kun olet isossa roolissa, on myös tulosvastuuta. Pitää pystyä tekemään pisteitä ja auttaa joukkuetta siinäkin muodossa. Totta kai, mitä ylempänä olen pistepörssissä, sen parempi se on joukkueelle. Minulla on edelleen tavoitteita uralleni, ja haluan, että ikä ei ole tekosyy niille. Totta kai haluan onnistua, mutta aina tärkeintä on ollut se, että joukkue pärjää.

– Se, että tekee itse 60 pistettä ja joukkue on viimeinen, ei lämmitä mieltä. Jos tekee 40 pistettä ja voittaa runkosarjan, on paljon parempi. Toivoisin, että kausi menisi niin, että pärjättäisiin joukkueena ja voisin suorittaa hyvin tehollisesti tätä hommaa. Silloin olisin tyytyväinen.

Runkosarjan pistepörssin voitto ei siis ole kauden päätavoite. Aaltonen ei välitä, onko hän lopulta ensimmäinen, toinen tai edes kahdeskymmenes. Tärkeintä on se, millaisista asetelmista joukkue lähtee pudotuspeleihin.

Enempää Aaltoselta ei ehdi kysyä, sillä hänellä on kiire päästä seuraamaan Superpesiksen finaaliavausta. Hänellä on selkeä ajatus tulevasta voittajasta.

– Sanoisin näin, että Vimpeli voittaa. Manse on kokenut, hyvä ja rutinoitunut joukkue, mutta Vimpeli on näyttänyt aika hyvältä lyöntipelin suhteen. Se vie.

Ei Aaltonen kaukana ole veikkauksensa suhteen. Vimpelin Veto voitti finaaliavauksessa Manse PP:n selvin lukemin 2–0.

» Lähetä palautetta toimitukselle