U20-finaaliennakko: Nuorten Leijonien viimeinen testi - Tuoko suomalainen peli-identiteetti maailmanmestaruuden?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomi ja Yhdysvallat kohtasivat jo alkulohkossa. Silloin Yhdysvallat voitti 4–1.

Suomi ja Yhdysvallat pelaavat nuorten jääkiekon MM-finaalissa. Peli alkaa Suomen aikaa kolmelta tulevana yönä.

Nuoret Leijonat on jo nyt osoittanut, että suomalaisella pelitavalla, joka perustuu tilanteen tunnistamiseen, voidaan pärjätä myös pienessä kaukalossa. Turnaus on pelitavallisesti ollut monin paikoin poikkeuksellinen, mutta tärkein oppi suomalaiselle jääkiekolle on se, että menestystä on tullut omaan identiteettiin luottamalla.

Ennen turnausta puhuttiin paljon siitä, että pienen kaukalon peli on jopa ihan erilaista ja pelitapaa pitää muokata vastaamaan sen vaatimuksia. Tästä puhui esimerkiksi Nuorten Leijonien päävalmentaja Jussi Ahokas.

Peli on näyttänyt muuta. Nuoret Leijonat on pelannut pienessä kaukalossa suomalaisin vahvuuksin: tiiviinä viisikkona syöttöpelin kautta.

Suomen valmentaja Olli Salo näkee, että ei jääkiekko sen ihmeellisempää ole pienessä kaukalossa.

"Pitää olla aina paikka syöttää, ja ei vain yksi paikka, koska vastustaja sen lukee pois."

– Tilaa on vähemmän ja joskus täällä joutuu pelaamaan enemmän päätyjen kautta tai laitojen kautta tyhjään tilaan vauhdissa olevalle pelaajalle. Muuten jääkiekko on aika samaa tietyllä lailla. Jotkut pienet asiat korostuvat täällä, hän sanoo.

Nuorten Leijonien pelitapa on kokenut vuoden aikana ison muutoksen. Vuosi sitten Ahokkaan joukkue pelasi melko suoraviivaista ja yksinkertaista jääkiekkoa.

Nyt pelissä on näkynyt monipuolinen syöttäminen, pelin rytmit ja viisikkona pelaaminen.

– Suomalainen tapa – tunnistaa tilanteita. Siitähän se lähtee. Jos ollaan alivoimaisina huonoilla vauhdeilla, turha sinne on lähteä yrittämään. Silloin meillä on ollut se viisaus pelata kiekkoa alle ja hakea uudestaan vauhdit. 

Siihen, onko Nuorten Leijonien pelaaminen kiekkokontrollilätkää, Salo ei antanut jyrkkää näkemystä.

– Ehkä joo. Kiekossa halutaan pysyä, mutta kyllä meillä myös nopeat vaiheet ovat hyviä. Riistoista lähetään nopeasti eteenpäin, hän muistuttaa.

Sveitsiäkin vastaan välierässä Suomi pystyi liikuttamaan kiekkoa terävästi pelaajalta toiselle, ja nimenomaan syöttöpelaaminen on ollut se tekijä, jolla Suomi on pystynyt erottautumaan vastustajistaan.

Alkulohkossa huolellisuus vielä puuttui kiekollisesta pelistä, mutta ratkaisupeleissä varmuutta on löytynyt.

– Kunhan löytyy syöttösuuntia aina kiekolliselle. Pitää olla aina paikka syöttää, ja ei vain yksi paikka, koska vastustaja sen lukee pois. Kun saamme kiekon liikkeelle, pitää löytyä taas tukea. Sitä olemme pystyneet tässä turnauksen aikana parantamaan, Salo analysoi.

Suomen pelitapa joutuu viimeiseen tositestiin finaalissa Yhdysvaltoja vastaan, mutta jo nyt voi todeta, että Ahokkaan tekemät pelilliset muutokset viime vuodesta ovat suurin yksittäinen syy, miksi Suomen otteet ovat loistaneet Kanadan MM-jäillä. Toki puolivälierässä Kanadaa vastaan tarvittiin rutkasti onneakin mukaan, jotta turnaus jatkui, mutta toisaalta monien näkemysten mukaan onnikin on ansaittava.

Altavastaajana helppo yllättää

Suomi pelasi Yhdysvaltoja vastaan jo alkulohkossa. Tuolloin Yhdysvallat oli tulostaululla parempi 4–1, vaikka Suomi pelasikin taktisesti varsin kelvollisen pelin.

Valmentaja Salon mukaan parannettavaa viisikkopelin osalta kuitenkin jäi.

– Muistetaan se meidän edellinen ottelu. Siellä meillä oli aika ajoin viisikot vähän repaleisina, haettiin pitkiä syöttöjä. Ne hetket olivat aina Yhdysvaltojen, hän sanoo.

– Se tiedetään Yhdysvalloista, että se on erittäin hyvä ja suoraviivainen suorahyökkäysjoukkue. On luonut paljon suorahyökkäyspaikkoja ja -maaleja, Salo taustoittaa.

"Me haluamme olla joukkue, joka kontrolloi kiekkoa."

Yhdysvallat kukisti välierässä Venäjän. Taktiseksi näytökseksi muodostuneessa pelissä Yhdysvallat osoitti, että sen pelaaminen on kehittynyt ja monipuolistuntu vielä alkulohkosta.

Finaalissa kiekon pitää pysyä Suomella kontrollissa. Jos peli karkaa keskialueen flipperiin, kuten alkulohkossa Yhdysvaltoja ja puolivälierässä Kanadaa vastaan muutamaan otteeseen kävi, Suomi on vaikeuksissa.

Suomen päävalmentaja Ahokas on tehokkaalla tavalla antanut turnauksessa ennakkosuosikin viittoja vastustajalle. Hän teki niin ennen Kanada-puolivälierää ja teki saman heti Sveitsi-välierän jälkeen.

Ahokas näkee, että Suomi lähtee altavastaajana finaaliin.

– Yhdysvallat on suosikki, mutta meillä on hyvä mahdollisuus. Me haluamme olla joukkue, joka kontrolloi kiekkoa, Ahokas sanoo.

Päävalmentaja Ahokkaan mukaan Suomen tulee pysyä poissa jäähyaitiosta ja olla terävämpi maalintekopaikoissa.

– Nyt on se tärkein peli, jota varten tänne on tultu. Mielestäni meillä on peli kehittynyt. Kun pitää olla kovimmillaan, tämä joukkue on ollut kovimmillaan. En voi pojilta enempää pyytää, Ahokas ylistää.

– Tulimme tänne voittamaan kultaa, ja nyt meillä on siihen mahdollisuus, hän lataa.

Suomen kapteeni Aarne Talvitie näkee, että joukkue liitänyt koko turnauksen hieman altavastaajan roolissa. Sieltä on ollut helppo tulla esiin ja yllättää.

– Kun tällaisissa turnauksissa on altavastaaja, tuntuu hyvältä päästä finaaliin ja todistaa kaikille. Monet olivat skeptisiä pelaamisestamme, joten finaalipaikka tuntuu entistä paremmalta. Altavastaajana ei ole niin paljon odotuksia, Talvitie pohtii.

» Lähetä palautetta toimitukselle