Kolmas kerta toden sanoi Nuorten Leijonien apukapteeneille − "Vaikka olisi pelattu toinen peli aamulla, olisi jaksettu"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Urho Vaakanainen ja Henri Jokiharju hyvästelevät juniorimaajoukkueet kultamitalit kaulassa.

2017. Suomi lähti kisoihin isoin odotuksin hallitsevana maailmanmestarina. Kisat saivat kuitenkin vaisun alun, ja alkulohko huipentui Tanska-tappioon.

Tuon jälkeen Suomen suunta kävi karsintasarjaan Latviaa vastaan, jossa Nuorilla Leijonilla oli käytännössä vain hävittävää. Kesken kisojen valmentajaksi tullut Jussi Ahokas kuitenkin pelasti sen, mitä oli pelastettavissa: Suomi säilyi pääsarjassa 2−1- ja 4−1-voitoilla.

2018. Edelliset kisat olivat laskeneet odotuksia Suomen kohdalla, mutta nimivahvalta joukkueelta oli silti syytä odottaa menestystä. Erityisesti puolustuskalusto vilisi nuoria tähtiä Miro Heiskasen johdolla.

Alkulohko oli jälleen haastellinen, ja kisat päättyivät puolivälierien voittolaukauskilpailutappioon Tšekille.

2019. Suomi juhlii alle 20-vuotiaiden MM-kultaa kaatamalla Yhdysvallat finaalissa lukemin 3−2. Turnauksen alku oli jälleen haasteellinen, mutta nousujohteinen turnaus päättyi kultajuhliin.

Henri Jokiharju ja Urho Vaakanainen olivat todistamassa kaikki kolmet kisat.

− Pitää voittaa oikeat pelit. Alusta alkaen oli hyvä tunne tästä joukkueesta, eikä usko loppunut vaikean alkulohkon aikana, Jokiharju toteaa.

Turnauksen alkulohkossa Suomi hävisi "pääpelinsä" Yhdysvalloille ja Ruotsille. Positiivisista väläyksistä huolimatta kokonaisuus jäi negatiiviseksi alkulohkossa.

− Emme olleet alussa ihan tapissa, odottelimme kunnon pelejä. Kolmella pudotuspelivoitolla kannu nousi, Vaakanainen kertaa.

Nousujohteisuus kuvastaa erityisesti juuri Vaakanaisen turnausta. Puolustaja oli pari kuukautta sivussa peleistä, ja hän pelasi ensimmäiset pelinsä loukkaantumisten jälkeen juuri alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

− Ei ollut tatsia, tai treenejäkään kauheammin alla. Vähän oli myös rapakunnossa, mutta koko ajan pelin taso nousi, joensuulainen pohtii.

− Tässä vaiheessa palautumisellakaan ei ollut enää niin väliä. Vaikka olisi pelattu toinen peli aamulla, olisi jaksanut.

Finaalissa Yhdysvallat vyöryivät kovalla vauhdilla keskialueen yli pitäen Suomen ahtaalla. Jokiharju näkikin avainteemana sen, että Suomi pystyi vastaamaan siihen.

Kolmannessa erässä Nuoret Leijonat menetti kahden maalin johtonsa.

− Hyvin saimme itsemme kasaan ja pelasimme hyvän kympin, Vaakanainen kertaa.

Voittomaalista vastasi Kaapo Kakko.

− Hän on luonteeltaan voittaja. Uskon, että hänet tullaan varaamaan ensimmäisenä, Jokiharju povaa.

Arki koittaa koko mestarijoukkueelle melko pian, mutta ennen sitä on aikaa vielä juhlia.

− Ei ole tullut vielä viestiä. Toivottavasti antavat vähän juhlia, Vaakanainen avaa tilannetta Bostoniin palaamisen suhteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös