Pitsiturnauksen päiväraportti: Isäntäjoukkue Lukko juhlistaa jo yhdettätoista kertaa turnausvoittoa

LIIGA / Artikkeli
Rauman Lukko on hallitseva Pitsiturnauksen mestari.
Kuva © Tiia Mahkonen

Perinteiseen tapaan kotimainen kiekkokausi 2023 alkaa Pitsiturnauksella. Jatkoaika seuraa tapahtumia päivän mittaan päivittyvässä artikkelissa, jossa käydään läpi otteluiden kohokohdat sekä muut keskustelua herättävät tapahtumat.

Ässät–Lukko 1–2: Rauman Lukko on uusi hallitseva Pitsiturnauksen mestari

Rauman Lukko hallitsi finaaliottelun avaushetkiä Porin Ässiä vastaan. Paras maalinteko paikka nähtiin heti erän alussa, kun Pontus Westerholm pääsi laukomaan suoraan syötöstä maalinedustalta, mutta Ässien maalivahti Topias Rovio ei ollut yllätettävissä.

Ässät sai pienen otteen pelistä, kun Lukon Brayden Burke törmäsi maalintakana Ässien maalivahti Rovion kanssa. Ässät ei kuitenkaan ylivoimalla onnistunut. Hetki ylivoiman päätyttyä Dylan Fabre riisti kiekon hyökkäysalueella ja laukoi kiekon ohi Lukko-vahti Daniel Lebedeffin. Ensimmäinen erä päättyi porilaisten hyväksi 1–0.

Toisen erän alkuun raumalaisleiristä kuului huonoja uutisia, kun ensimmäisen erän lopulla itseään loukannut Matt Abt ei pystynyt jatkamaan ottelua.

Lukko tasoittaa ottelun Brayden Burkin ohjattua kiekon ohi Ässävahti Rovion Pathrik Westerholmin syötöstä. Hetki tasoituksen jälkeen Lukko sai otteen pelistä, mutta menetti sen saatuan kahden minuutin rangaistuksen liikaa pelaajia jäällä. Ässät ei kuitenkaan tilannetta hyödyntänyt.

Ässät sai oman epäonnistuneen ylivoimansa päätteeksi samasta syystä kahden minuutin rangaistuksen. Ylivoimaa ei kauaa ehtinyt kulua, kun Sebastian Repo laukoi kiekon toistamiseen ohi Rovion.

Ässät haki vielä tasoitusta ilman maalivahtia, mutta tuloksetta. Lukko juhli päivän päätteeksi Pitsiturnauksen voittoa.

SaiPa–Lukko 0–2: Lukko saa revanssin Ässiä vastaan Pitsiturnauksen finaaliottelussa

Ottelun ensimmäinen erä oli täysin raumalaisten hallintaa. Ensimmäinen maalintekopaikka avautui Lukon Kim Niemiselle, kun hän pääsi kokeilemaan rystypuolen laukausta maalinedustalta. SaiPan maalivahti Kari Piiroinen ei ollut laukauksella yllätettävissä.

Ensimmäisessä erässä SaiPa sortui jäähyilemään ja Lukko pääsi kokeilemaan viidellä kolmea vastaan -ylivoimaa erän puolivälissä. Kauaa ei tarvinnut raumalaisten ylivoiman jauhaa, kun Niclas Almari yllätti Harri Kainulaisen syötöstä Piiroisen ensimmäisen kerran ottelussa.

Heti Lukon maalin jälkeen toisessa päässä tapahtui, kun Miska Siikonen oli nokikkain Lukkovahti Samuel Harveyn kanssa. Kanadalainen ei ollut kuitenkaan yllätettävissä. SaiPa sai ensimmäisen erän lopussa pelistä hieman kiinni, mutta Lukon maali pysyi puhtaana erän loppuun saakka.

Toisen erän alussa Piiroinen piti joukkuettaan pystyssä Lukon paineistaessa kovaa, eikä raumalaisten päädyssä tapahtunut juuri mitään. Lukko siirtyi 2–0-johtoon, kun Linus Nyman laukoi Jami Krannilan syötöstä kiekon toistamiseen ohi Piiroisen.

Vielä vajaa minuutti ennen loppua SaiPa otti aikalisän ja kokeili kavennusta kuudella kenttäpelaajalla, mutta tuloksetta. Lukko eteni Pitsiturnauksen finaaliin, jossa se kohtaa Porin Ässät.

Ässät–Sport 1–0 vl: Ässien unelma Pitsiturnaus-voiton uusimisesta säilyi elossa

Kamppailun avauserä oli tasaista vääntöä. Molemmat joukkueet saivat luotua kourallisen tekopaikkoja, mutta maalit antoivat vielä odottaa itseään. Edes erikoistilanteet eivät tuoneet apua asiaan, vaikka kumpikin joukkue pääsi kokeilemaan pakkopelinsä toimivuutta erän aikana.

Ässien yksi erän parhaista tilanteista avautui Atro Leppäsen harhasyötöstä, mutta tätäkään patapaidat eivät onnistuneet hyödyntämään.

Toisessa erässä Ässät sai parempaa otetta pelistä, mitä edesauttoivat Sportin jäähyt. Ylivoimista huolimatta maalinteko jatkui tuskaisena. Muun muassa Kalle Myllymaa laukoi hyvästä paikasta ohi maalin.

Rasmus Reijola ei ollut yllätettävissä edes tuurilla kiekon kimmottua tolpasta tämän selkään ja siitä kohti maalia. Sport-vahti onnistui kuitenkin pysäyttämään kiekon liikkeen kilvellään ja kaatumaan pelivälineen päälle.

Sportin ottelun ja toisen erän paras paikka siunaantui Miro Nallille, joka pääsi alivoimalla läpiajoon. Nallin hyvistä veivauksista huolimatta Karolus Kaarlehto ei ollut maalillaan yllätettävissä.

Koska varsinainen peliaika päättyi maalittomaan tasatulokseen, haettiin ratkaisua voittomaalikilpailusta. Kummankaan joukkueen kolme ensimmäistä laukojaa eivät saaneet kiekkoa hyväksytysti maaliin, joten finaalipaikka ratkesi vasta jatkolaukauksilla.

Leevi Viitala onnistui sipaisemaan kiekon Reijolan längistä maaliin, mikä tiesi Ässille toista perättäistä Pitsiturnaus-finaalia ja mahdollisuutta uusia voittonsa.

Jokerit–TPS 0–2: TPS:lle viimein voitto, Jokereiden kohtalona jäädä turnausjumboksi

Pitsiturnauksen jumbofinaalissa toisensa kohtasivat Jokerit ja TPS. 90-luvulla SM-liigan finaaleissa keskinäisestä paremmuudesta useampaan otteeseen mitelleiden joukkueiden välinen kamppailu päättyi TPS:n hyväksi maalein 2–0.

Aiempien otteluidensa tapaan TPS halusi kontrolloida pelin virtausta ja hallitsi kiekkoa. Mutta kuten turnauksessa tähän asti, turkulaisten maalit olivat tiukassa. Ensimmäisen erän parhaimpiin tekopaikkoihin lukeutui Jasper Lindstedtin läpiajo, josta hyökkääjä ei kuitenkaan onnistunut laukomaan kiekkoa ohi Henri Risikon.

Oskari Kalajanniska tarjosi hieman viihdettä yleisölle yrittämällä avauserässä maalintekoa jalkojensa välistä, mutta Filip Lindberg ei ollut TPS-maalilla yllätettävissä. Saman kohtalon Jokereista koki myös Niclas Tenhovuori, jonka yrityksen lähietäisyydeltä Lindberg pysäytti.

Turkulaiset siirtyivät toisen erän alkupuolella 1–0-johtoon, kun Ruben Rafkin löysi mainiolla syötöllään maalin edustalle yksin unohtuneen Aarne Talvitien.

Reilu kolme minuuttia tästä Roni Sevänen viimeisteli TPS:n toisen maalin irtokiekosta Risikon pysäytettyä ensin Aidan Dudasin terävän rannelaukauksen. Toiseksi syöttäjäksi maaliin merkittiin ottelun toisen syöttöpisteensä Dudasin tapaan kirjannut Rafkin.

Enempää maaleja kamppailussa ei nähty, joten TPS päätti Pitsiturnauksen voitokkaasti loppuluvuin 2–0. Jokereiden kohtalona oli tyytyä turnauksessa jumbosijaan ilman ainuttakaan voittoa.

Jokerit–Lukko 0–2: Lukko sai maalihanat auki ja jatkoi välieriin, Henri Risikko Jokereiden harvoja valopilkkuja

A-lohkon päätöskamppailussa Jokerit ja Lukko ratkoivat viimeisen välieräpaikan kohtalon. Raumalaisyleisön riemuksi Lukko voitti ottelun maalein 2–0 ja eteni välieriin SaiPan vastustajaksi.

Ensimmäinen erä eteni vahvasti Lukon komennossa. Heti kamppailun ensiminuuteista lähtien raumalaiset saivat luotua laatupaikkoja. Jokereiden maalilla torjunut Henri Risikko oli kuitenkin valmiina esittäen lukuisia hyviä koppeja erän aikana.

Toisessa päässä Samuel Harvey jäi vähille töille Jokereiden vieraillessa Lukko-päädyssä vain satunnaisesti.

Kamppailun toinen erä noudatti pitkälti samaa kaavaa. Lukko sai vaarallisia tekopaikkoja aikaiseksi hyvällä prosentilla, mutta Risikko jatkoi mainioita otteitaan. Myös Jokereiden hyökkäyspeli parani, vaikka kunnon maalipaikat jäivät vähiin.

Tarmo Reunanen päästi raumalaisyleisön piinasta vajaa neljä minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä lauottuaan ylivoimalla Lukon 1–0-johtoon.

Jatkohaaveitaan elätellyt Jokerit haki vielä tasoitusta ilman maalivahtia, minkä Lukko hyödynsi. Jami Krannila sinetöi loppuluvuiksi 2–0 Henri Ikosen esityöstä. Tämä tiesi Lukon etenemistä viimeisenä joukkueena turnauksen välieriin, joissa se kohtaa B-lohkon voittaneen SaiPan.

TPS–Sport 1–2 vl: Sport välieriin voittomaalikilpailun kautta, TPS:n tehottomuus jatkui

Sport eteni Pitsiturnauksen välieriin kukistettuaan TPS:n voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 2–1. Oskari Hult vastasi vaasalaisten ainokaisesta varsinaisella peliajalla sekä voittomaalikilpailussa.

TPS hallitsi kenttätapahtumia pitäen kiekkoa, mutta kunnon tekopaikat jäivät vähäisiksi. SaiPa-ottelun tavoin turkulaisten pakkopeli oli ponnetonta, vaikka joukkue pääsi ensimmäisessä erässä jopa kahden miehen ylivoimalle.

Ottelun avausmaalia saatiin odottaa aina ensimmäisen erän loppuminuuteille. Hultin rannelaukaus painui maalin etukulmaan ohi TPS-vahti Eetu Anttilan. Maalia edelsi Sportin kahdella yhtä vastaan -hyökkäys, josta Hultin osuman syöttäneet Viljami Nieminen ja Miro Nalli eivät kuitenkaan onnistuneet juonimaan kiekkoa verkon perukoille.

TPS nousi tasoihin toisen erän alussa Niklas Arellin tällättyä irtokiekon Jere Huhtamaan selän taakse. Heti seuraavassa vaihdossa Markus Nurmelle tarjoutui oiva sauma viedä turkulaiset johtoon, mutta Huhtamaa kesti. Myös Vili Munkki jäi nuolemaan näppejään päästyään toisen erän ylivoimalla nokikkain Huhtamaan kanssa.

Varsinaisen peliajan päätyttyä tasan äänesti yleisö ratkaisutavaksi toistamiseen voittomaalikilpailun. Voittomaalikilpailun ainoa onnistuja oli Hult Huhtamaan pysättäessä TPS:n kaikki kolme laukojaa. Näin Sport eteni B-lohkosta SaiPan tavoin välieriin, joissa sitä vastaan asettuu puolustava Pitsiturnaus-voittaja Ässät.

Ässät–Jokerit 4–1: Ässille lohkovoitto, Jokereiden ajoittain pirteä paluu päättyi tappioon

Ässät varmisti lohkovoiton kaatamalla Jokerit selkein lukemin. Narripaidat aloittivat paluuottelunsa hyvin, mutta porilaisten viimeistely oli lopulta liikaa ja tulokseksi kirjattiin 4–1.

Avauserän ensimmäiset kymmenen minuuttia edettiin vähin pelikatkoin. Jokerit oli avauserän alussa pirteämpi osapuoli ja kiekko pysyi Ässien päädyssä ajoittain pitkäänkin.

Ässät pääsi kuitenkin ylivoimalle reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen eikä jättänyt ylivoimamahdollisuuttaan käyttämättä, vaan Aleksi Matinmikko laukoi patapaidat johtoon b-pisteen yläkaarelta.

Ässät tuplasi johtonsa Kasperi Ojantakasen pujoteltua laidasta maalin eteen ja sijoitettua kiekon ohi Severi Auvisen. Erän viimeisellä minuutilla Leevi Viitala yllätti Auvisen helpon oloisesti ja taukolukemat kirjattiin tylysti 3–0.

Jokereiden avausmaali meni Valtteri Jeskasen nimiin tämän viivakudin päädyttyä ylivoimalla Ässät-puolustuksen kautta Karolus Kaarlehdon selän taakse. Ässät kuitenkin kuittasi nopeasti omalla ylivoimallaan Eemil Erholtzin maalin muodossa.

Molemmat joukkueet pääsivät vielä kokeilemaan ylivoimaa ottelun lopulla. Jokerit sai pelata vajaan minuutin ajan jopa viidellä kolmea vastaan. Auvinen otettiin myös hetkeksi pois maaliltaan, joten vähän aikaa Jokereilla oli kenttäpelaajia peräti kolme enemmän kuin Ässillä.

Ottelu huipentui Ässien maalivahdin Kaarlehdon yritykseen tehdä maali, mutta kiekko lirui kuitenkin jokerimaalin ohi.

SaiPa–TPS 1–1: Edes voittomaalikilpailu ei ratkaissut

Tämänvuotisen Pitsiturnauksen erikoisuus oli ottelujen ratkaisu tasapelin sattuessa. Yleisö pääsi nimittäin äänestämään pelataanko jatkoaika vai mennäänkö voittomaalikilpailuun. Ensimmäisen kerran äänestystulosta päästiin käyttämään SaiPan ja TPS:n välisessä ottelussa, joka oli kahden 15-minuuttisen erän jälkeen tasatilanteessa 1–1. Kansa halusi rankkarit ja ne se myös sai.

Toinen erikoisuus oli se, että voittomaalikilpailu päättyisi kolmen kierroksen jälkeen, vaikka tilanne olisi tasan. Tätäkin ihmettä päästiin todistamaan, sillä maalintekoon pystyivät avauskierroksella osunut TPS:n Markus Nurmi ja SaiPan toisena laukojana onnistunut Otto Kivenmäki. Ottelu siis päättyi tasan voittomaalikilpailun jälkeen.

TPS:n alun hallinta palkittiin ylivoimalla kolmen minuutin kohdalla. Ensimmäisen maalipaikan kaksiminuuttisen aikana sai kuitenkin läpiajoon päässyt SaiPan Adam Helewka, jota Aarne Talvitie kuitenkin sai häirittyä niin, ettei laukaus onnistunut. Ylivoiman loppuhetkillä Nurmi laukoi Petrus Palmun syötöstä kiekon b-pisteiden välistä ohi SaiPan maalilla pelanneen Jan Lukášin.

Maalin jälkeen avauserä eteni melko katkonaisesti pitkien kiekkojen ja muiden katkojen myötä. SaiPa pääsi avausvartin edetessä paremmin peliin mukaan ja se pääsi yrittämään ylivoimaa erän päätteeksi. Ylivoima jäi kuitenkin vaisuksi ja lyhyelle tauolle mentiin tilanteessa 0–1.

Toisen erän alussa SaiPan Aleksi Anttalainen syyllistyi päähän kohdistuneeseen taklaukseen jo toisen kerran ottelun aikana. Ensimmäisestä tilanteesta kaksiminuuttisella selvinnyt Anttalainen lähetettiin tällä kertaa suihkuun.

Tälläkin TPS-ylivoimalla SaiPa pääsi läpiajoon. Tällä kertaa karkuun ehti toinen kanadalaissentteri Antoine Morand, joka laukoi tasoituksen Filip Lindbergin taakse. TPS ei viisiminuuttisen aikana maaleja tehnyt, eikä oikeastaan käynyt kovin lähelläkään.

SaiPa pääsi jälkimmäisen erän aikana yrittämään ylivoimalla kahdesti ilman mainittavia tuloksia. Lisämaaleja ei muutenkaan nähty, joten ottelu ratkaistiin, tai jätettiin tässä tapauksessa ratkaisematta yleisöäänestyksen tuloksen mukaisesti voittomaalikilpailussa.

Lukko–Ässät 0–2: Ranskan lahja porilaiselle kiekolle kurmotti Lukkoa debyytissään

Kauden ensimmäinen Satakunnan derby miteltiin perinteitä kunnioittaen Pitsiturnauksessa. Joukkueiden kauden ensimmäinen harjoitusottelu oli parhaimmillaan innokasta ja nälkäistä tohinaa, mutta kiekolliset hienoudet jäivät vuodenaika huomioiden ymmärrettävästi vähemmälle.

Ässät tuli otteluun täynnä tarmoa ja onnistuivat parhaimmillaan myös muutamissa suorissa hyökkäyksissä. Porilaiset olivat latautuneita ja valmiita kamppailupelaamiseen varsinkin ensimmäisen erässä.

Lukko sen sijaan oli parhaimmillaan pitkissä hyökkäyksissä, joissa erityisesti paluumuuttajat Pathrik ja Ponthus Westerholm sekä Linus Nyman saivat hämmennettyä porilaisten puolustusta.

Ottelun ensimmäisen maalin teki kuitenkin Ässien ranskalainen vahvistus Dylan Fabre. Fabren, Jan-Mikael Järvisen ja Eemil Erholtzin ketju oli muutoinkin aktiivinen otteissaan läpi koitoksen.

Molempien joukkueiden ylivoimapelaaminen oli laadultaan epätasaista. Lukko pääsi toisen erän alussa kokeilemaan myös kahden pelaajan pakkopeliä, joka pyöri näyttävästi. Kiekko saatiin kertaalleen maaliinkiin, mutta juhlat keskeytyivät tuomareiden todettua potkuliikkeen maalintekotalkoissa.

Ottelun edetessä peliin tuli lisää harjoitusotteluille ominaista hapuilevaa kiekollista pelaamista. Kumpikaan joukkue ei päässyt toisen niskan päälle, vaikka Lukko pyrki tulostaululle niin ylivoimalla kuin tasakentällisinkin. Fabre rokotti raumalaisia vielä laittamalla kiekon tyhjään maaliin ottelun loppuhetkillä.

Kauden ensimmäinen Lukon ja Ässien välinen mittelö päättyi lopulta porilaisten niukkaan voittoon Lukon kipuillessa maalinteon kanssa.

Sport−SaiPa 1−3: Erikoistilanneharjoitukset eteläkarjalaisten nimiin

Pitsiturnauksessa ani harvan joukkueen peli on kovin valmista. Ilman ulkomaalaisvahvistuksiaan pelannut Sport yllätettiin kuitenkin housut kintuissa aamunavauksessa.

Valmistautumisero näkyi aamunavauksessa hyvin selvästi: siinä missä Sportin nuori miehistö joutui lähinnä reagoimaan, SaiPan kovastikin uusiutunut miehistö oli jo samalla pelikirjan sivulla kuin siirtorajan jälkeen keväällä. Materiaaliero oli toki myös merkittävää luokkaa: SaiPa lepuutti mukana olevista avainmiehistään vain kourallista.

Kaikki neljä kihausta syntyivät ylivoimalla tai sen välittömästä jälkitilanteesta. Kauden ensimmäisestä vastasi SaiPaan keväällä palannut Santeri Airola, joka sai viivakutiinsa esityön tuoreilta keltapaidoilta Miska Siikoselta ja Otto Kivenmäeltä.

Sport rikkoi avauserässä kolmesti ja koki yhtä monta takaiskua. Ville Vainikaisen ja Antoine Morandin osumilla keltapaidat siirtyivät jo 3–0-johtoon. Tulos oli ilmeisen tyydyttävä, sillä vieraiden enin terävyys tekopaikoissa oli toisessa erässä tiessään.

Vaasalaiset pääsivät jälkimmäisessä erässä paremmin peliin kiinni ja pakottivat SaiPan kahdesti jäähylle. Jälkimmäisen pakkopelin aikana Viljami Nieminen sai maalineduskähinän jälkeen vapauttavan syötön maalin takaa Oskari Hultilta ja viimeisteli loppulukemiksi 1–3. Tämän ihmeempää kiriä ei Sport saanut viimeisillä kolmella minuutilla aikaan.