Maple Leafs -kokoonpanoon on luvassa ensi kesänä runsaasti muutoksia.
Kuva © Getty Images

Maple Leafs -GM Kyle Dubasin kesästä tulee kimurantti – Noin puolet joukkueesta kärvistelee ilman jatkosopimusta ja pakisto menee täysin remonttiin

Artikkeli
Tuleva kesä on varmasti Toronto Maple Leafsin GM:lle Kyle Dubasille hikinen. Tämänhetkisestä kokoonpanosta noin puolet on kauden päätteeksi joko rajoitettuja tai täysin vapaita agentteja, joille tulisi sorvata jatkosopimukset. Maple Leafsin palkkakaton alla ei ole yhtään ylimääräistä tilaa, joten on sanomattakin selvää, että muutoksen tuulet puhaltavat ensi kesänä Ontarion provinssin pääkaupungissa.

Ennen kauden alkua yksi isoimmista puheenaiheista oli Mitch Marnerin sopimussaaga, jonka takia vähemmälle huomiolle jäivät Maple Leafsin tulevaisuuden haasteet joukkueen sopimusrakenteessa. Katsoessa seuran pelaajien sopimustilannetta käy ilmi, että valtaosalla nykyiset sopimukset päättyvät ensi kauteen, eikä tiukan palkkakattotilanteen takia Maple Leafs mitenkään onnistu solmimaan jatkopahveja kaikkien kanssa.

Tämä tarkoittaa, että seurajohdolla on noin 16,0 miljoonaa dollaria 9-10 pelaajan kiinnittämiseen ensi kaudeksi pelaavan NHL-kokoonpanoon

Capfriendly-sivuston mukaan seuralla on sopimukset 13 vakiokalustoon kuuluvan pelaajan kanssa (8 hyökkääjää, 3 puolustajaa, 1 maalivahti), ja näihin pelaajiin on sidottu 65,5 miljoonaa dollaria liigan palkkakaton ollessa vielä toistaiseksi 81,5 miljoonaa dollaria. Tämä tarkoittaa, että seurajohdolla on noin 16 miljoonaa dollaria yhdeksän kymmenen pelaajan kiinnittämiseen ensi kaudeksi pelaavan NHL-kokoonpanoon. Pientä helpotusta tilanteeseen saattaa tuoda palkkakaton mahdollinen nousu, mutta kyse on todennäköisesti hyvin maltillisesta korotuksesta noin 83−84,5 miljoonaan dollariin, jos edes siitäkään.

Alla on analysoitu seuran sopimustilannetta pelipaikoittain ja eritelty kiinnostavimpia kysymyksiä, jotka Leafs-johdon on ratkaistava, kun se istuu ensi kesänä neuvottelupöytään lukuisten pelaajien kanssa. 

Kyle Dubasilla (vasemmalla) on paljon pohdittavaa.
Kuva © Getty Images

Hyökkäyksen alempiin ketjuihin tarvitaan halpaa työvoimaa

Maple Leafs on sitonut kolmeen kärkihevoseensa (Auston Matthews, John Tavares, Marner) yhteensä 33,5 miljoonaa dollaria kaudessa, ja kolmikko tulee varmasti pysymään vaahteranlehdissä myös ensi kaudella. Kyseiset pelaajat ovat kovapalkkaisia, mutta kuuluvat NHL:n eliittiin, minkä takia Maple Leafsillä ei varmasti ole ongelmaa maalinteon kanssa seuraavien vuosien aikana.

Edellä mainittua trioa lukuun ottamatta kenenkään Maple Leafs -hyökkääjän jatko seurassa ei ole kiveen hakattu. Siirtohuhuissa on pyöritelty montaa nimeä, mutta yksi pelaaja, joka todennäköisesti jatkaa ensi kaudella, on Zach Hyman. Hyman on hinta-laatusuhteeltaan kelpo pelaaja, joka on ottanut itselleen työmyyrän roolin pelatessaan Marnerin ja Matthewsin kanssa samassa ketjussa.

Suurin mielenkiinto kohdistuu täten nelikkoon Andreas Johnsson, Kasperi Kapanen, William Nylander ja Alexander Kerfoot.

Suhteellisen joukkueystävällisillä sopimuksilla pelaavat Johnsson ja Kapanen ovat pelanneet kohtuullisesti tämän kauden, vaikkakin Kapasen alkukausi oli vaikea ja Johnsson on kärsinyt loukkaantumisesta. Pelaajat herättäisivät ehdottomasti mielenkiintoa siirtomarkkinoilla, jos Dubas haluaisi siirtää jommankumman osana isompaa kauppaa.

Kerfoot on ollut joukkueen yksi pahimmin alisuorittaneista pelaajista. 44 ottelussa on syntynyt vain tehot 8+11, vaikka hän on pelannut muun muassa Tavaresin ja Nylanderin kanssa samassa ketjussa sekä saanut peliaikaa kakkosylivoimassa. Kerfootin sopimus ei ole kallis, mutta hän ei ole houkutteleva hyödyke siirtomarkkinoilla.

Kiinnostavin tilanne lienee Nylanderilla, joka on parantanut pelillisesti otteitaan viime aikoina, mutta ruotsalaisen 6,9 miljoonan kausikohtainen palkkakattorasite voi osoittautua Maple Leafsille liian kalliiksi, ja hänestä voi saada erittäin hyvän vastineen siirtomarkkinoilla. Lähtökohtaisesti Dubas tuskin on halukas kauppaamaan Nylanderia, ellei hänelle tarjota suorastaan ohittamatonta vaihtokauppaa.

William Nylander herättäisi varmasti kiinnostusta siirtomarkkinoilla.
Kuva © Getty Images

Hyökkääjistä tärkein prioriteetti lienee kiinnittää jatkosopimukseen tehokasta tulokaskautta pelaava Ilja Mihejev. Nuoresta venäläisestä tulee monen muun Leafs-pelaajan tavoin kauden päätteeksi rajoitettu vapaa agentti. Mihejeviä odottaa ensi kaudella reipas palkankorotus, sillä ennen loukkaantumistaan pisteitä oli kertynyt 39 pelissä 23 kappaletta.

Toinen nuori edukseen esiintynyt hyökkääjä, joka on kauden pääteeksi rajoitettu vapaa agentti, on 23-vuotias ruotsalainen Pierre Engvall. Tulokaskauttaan pelaava Engvall on pelannut vähäisellä peliajalla enimmäkseen Leafsin kolmosketjussa onnistuen kuitenkin tekemään 27 ottelussa 14 pistettä. Engvallille onkin todennäköisesti luvassa hyvin maltillinen palkankorotus, ja täten hän pelannee myös ensi kaudella Maple Leafsissä.

Halpoja NHL-standardit täyttäviä hyökkääjiä ei juurikaan organisaatiosta tällä hetkellä löydy

Mikäli Dubas ei ole valmis luopumaan Johnssonista, Kapasesta tai Nylanderista, joutuu hän vahvasti nojaamaan tulokkaisiin tai alennussopimuksia vastaanottaviin pelaajiin. Dubasille päänvaivaa aiheuttaakin juuri se, että valtaosa nimenomaan nuorista pelaajista on ilman sopimusta ensi kaudelle, joten niin sanotusti halpoja NHL-standardit täyttäviä hyökkääjiä ei juurikaan organisaatiosta tällä hetkellä löydy.

Tämän myötä Dubas on ajautunut tilanteeseen, jossa hän joutuu myymään nuoria lupauksiaan vasten tahtoaan. Yhtenä esimerkkinä toimii Jeremy Bracco, joka on Leafsin toisen kierroksen varaus vuodelta 2015. Bracco on tehnyt tuhoisaa jälkeä AHL:ssä, mutta ei mahdu Leafsin kärkikuusikkoon ja on sen takia joutunut tyytymään pelaamaan farmissa. Bracco onkin sisäpiiritoimittaja Elliotte Friedmanin mukaan ilmoittanut tyytymättömyytensä tilanteeseen ja on pyytänyt viime joulukuussa siirtoa organisaatiosta. Braccosta tulee kauden päätteeksi rajoitettu vapaa agentti, ja hän toimii täten oivana kaupankäyntihyödykkeenä Dubasille.

Kokoonpanopelaaja, jolle todennäköisemmin ei tarjota jatkosopimusta, on veteraani Jason Spezza. Muiden osalta tilanne on hyvinkin avoin, ja heidän tilanteeseensa vaikuttaa hyvin vahvasti vielä ennen siirtorajaa tehtävät mahdolliset pelaajasiirrot.

Pelaaja Ikä Palkkakattorasite Viimeinen sopimuskausi
Matthews, Auston 22 $11,634,000 2023−24
Tavares, John 29 $11,000,000 2024−25
Marner, Mitchell 22 $10,893,000 2024−25
Nylander, William 23 $6,962,366 2023−24
Kerfoot, Alexander 25 $3,500,000 2022−23
Johnsson, Andreas 25 $3,400,000 2022−23
Kapanen, Kasperi 23 $3,200,000 2021−22
Hyman, Zach 27 $2,250,000 2020−21
Hyökkääjät yhteensä $52,839,366

Puolustuksen täysremontti edessä

Ensi kauden polttavin kysymys lienee se, minkälaisen puolustuksen Maple Leafs marssittaa jäälle kiekon tippuessa jäähän ensi kauden avausottelussa. Nimittäin tällä hetkellä ensi kauden kattavan sopimuksen omistaa ainoastaan vastikään loukkaantunut ykköspuolustaja Morgan Rielly, rivipuolustaja Justin Holl ja usein kokoonpanon ulkopuolelle jäänyt Martin Mancini.

Tämä tarkoittaa sitä, että kärkipuolustajista Cody Cecille, Jake Muzzinille, Tyson Barrielle ja viimeistä tulokaskauttaan pelaavalle Tarvis Dermotille tulisi sorvata jatkosopimukset hyvin rajoitetulla palkkakattotilalla.

Todennäköisin lähtijä on 4,5 miljoonaa dollaria kaudessa tienaava Ceci, joka on suorastaan ollut heikennys hänen saavuttuaan Ontarion provinssin pääkaupunkiin. Ceci on 49 pelin jälkeen kerännyt vaivaiset tehot 1+6, ja hänen Corsi-lukemansa 50,0 % on Maple Leafs -puolustuksen heikoin.

Epävarmuustekijöitä ovat tässä vaiheessa neljä miljoonaa dollaria kaudessa tienaavaa Muzzin ja todella alipalkattu Barrie, joka tienaa kaudesta 2,75 miljoonaa dollaria. Molemmat todennäköisesti haluavat palkankorotuksen kauden päätyttyä ja Toronto Sunin toimittajan Steve Simmonsin mukaan Barrie hakee jopa kahdeksan miljoonan dollarin vuosipalkkaista sopimusta.

Mikäli väite pitää paikkaansa, joutunee Dubas luopumaan Barriesta. Vaikka Barrie on valmentaja Mike Babcockin lähdön jälkeen noussut siniviivan ykkösvaihtoehdoksi Maple Leafsin pelatessa ylivoimaa, on hän ajoittain todella epävarma puolustuspelaamisessa, eikä Dubas ole tiukan palkkakattotilanteen takia valmis maksamaan hänelle maltaita.

Muzzinin tuleva palkkapyyntö määrittänee pitkälti hänen tulevaisuutensa Torontossa. Muzzin on kuluvalla kaudella kärsinyt loukkaantumisista eikä ole 30-vuotiaana enää samassa terässä kun aikoinaan Los Angeles Kingsissä pelatessaan. Mikäli palkankorotuspyyntö pysyy maltillisena, jatkanee Dubas yhteistyötä luotettavan yleispuolustajan kanssa.

Puolustaja, joka todennäköisimmin jatkaa ensi kaudella seurassa, on viimeistä tulokassopimuskauttaan pelaava Dermott. Kyseessä on nuori luotettava peruspakki, jolla on huima kehityspotentiaali . Dermottille olisikin osuvaa tarjota hieman halvempaa siltasopimusta, sillä näytöt eivät vielä riitä pitkään rahakkaseen jatkosopimukseen.

Nuorten MM-kisoissa tehoillut Sandin on yksi Maple Leafsin tulevaisuuden nimistä.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Helpotusta puolustajatilanteeseen antavat tällä hetkellä tulokassopimuksilla kiekkoilevat ruotsalaiset Rasmus Sandin ja Timothy Liljegren, joista ainakin Sandin pelannee täyspäiväisesti ensi kaudella kirkkaimmissa valoissa. Sandin on yksi seuratuimmista Leafs-lupauksista, etenkin sen jälkeen, kun hänet valittiin nuorten MM-kisojen parhaaksi puolustajaksi. Riellyn loukkaantumisen jälkeen Sandin on nostettu jälleen pelaavaan kokoonpanoon, ja hän on pelaamissaan otteluissa esiintynyt vakuuttavasti.

Sandinin ja Liljegrenin nostaminen ensi kaudella pelaavaan kokoonpanoon antaisi Dubasille pelivaraa kiinnittää kaksikin laadukasta puolustajaa. Veto voisi kuitenkin kostautua pahan kerran, mikäli nuoriso-osasto ei ylläkään odotuksiin ja tuottaa ailahtelevaa puolustuspeliä.

Pelaaja Ikä Palkkakattorasite Viimeinen sopimuskausi
Rielly, Morgan 25 $5,000,000 2021−22
Holl, Justin 27 $2,000,000 2022−23
Marincin, Martin 27 $700,000 2020−21
Puolustajat yhteensä $7,700,000

Varamaalivahti hakusessa

Yksi Maple Leafsin ongelmakohta kuluvana kautena on ollut maalivahtipeli – silloin kun Frederik Andersen ei pelaa.

Andersen on kerännyt jo 22 voittoa tällä kaudella, ja tanskalaisen palkkakattorasite on kohtuullinen viisi miljoonaa dollaria kaudessa tehden hänen sopimuksestaan erittäin seuraystävällisen. Kakkosmaalivahtina toiminut Michael Hutchinson ei ole missään tapauksessa vakuuttanut, ja kesällä rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi tulevalle Hutchinsonille ei todennäköisesti tarjota jatkosopimusta.

Organisaation kolmosmaalivahtina toimii suomalainen Kasimir Kaskisuo, joka on tällä kaudella pelannut vain yhden NHL-pelin, mutta torjunut AHL:ssä kelvolla torjuntaprosentilla 91,4. Kaskisuosta tulee kauden jälkeen rajoitettu vapaa agentti, joten hänkin on jatkosopimuksen tarpeessa.

Kasimir Kaskisuon sopimus on kauden jälkeen katkolla.
Kuva © Getty Images

Mikäli Leafs haluaa tosissaan menestyä ensi kaudella, on sen hankittava tasokkaampi varamaalivahti kuin Hutchinson tai toivottava, että Kaskisuo tekisi valtavan kehitysloikan. Leafs on monena vuonna nojannut todella vahvasti Anderseniin, ja hänen loukkaantumisensa olisi Maple Leafsille todellinen katastrofi.

Leafs etsiikin huhujen mukaan laadukasta varamaalivahtia siirtomarkkinoilta, ja yksi esiin nousseista nimistä on New York Rangersiä edustava Aleksandr Georgijev. Georgijev olisi ehdottomasti hyvä lisäys Leafsille loppukaudeksi, sillä venäläinen pelaa tulokassopimuksellaan ja on esiintynyt vakuuttavasti. Ensi kesänä Georgijevistäkin tulee rajoitettu vapaa agentti, jolloin taas herää kysymys, riittääkö Dubasin saldo häneen.

Pelaaja Ikä Palkkakattorasite Viimeinen sopimuskausi
Andersen, Frederik 30 $5,000,000 2020−21

Nyt punnitaan Dubasin osaaminen

Tässä vaiheessa on luonnollisesti mahdotonta ennustaa, miltä ensi kaudella pelaava kokoonpano näyttää, mutta selvää on, että Dubasilla riittää sopimustilanteiden suhteen mietittävää.

Muutoksen tuulet puhaltavat Torontossa, ja nyt punnitaan Dubasin osaamista johtaa yhtä NHL:n seuratuinta joukkuetta

Hyökkäyssuuntaan joukkueella riittää tulivoimaa, vaikka se luopuisikin kahdesta top-9-hyökkääjästään, eli tämä ei liene Dubsille eniten päänvaivaa tuottava kohta. Kiinnostavaa onkin nähdä, miten Dubas ratkaisee puolustus- ja maalivahtitilanteen rajoitetulla budjetillaan. Etenkin kun menestyvät joukkueet kaipaavat laadukasta syvyyttä.

Muutoksen tuulet puhaltavat Torontossa, ja nyt punnitaan Dubasin osaamista johtaa yhtä NHL:n seuratuinta joukkuetta. Nimittäin Dubasin GM-kaudella Maple Leafs ei ole onnistunut kertaakaan laadukkaasta pelaajamateriaalistaan huolimatta voittamaan yhtään pudotuspelisarjaa, ja mikäli menestystä ei tänä tai ensi vuonna tule, voivat Dubasin päivät Torontossa olla ohi.

» Lähetä palautetta toimitukselle