2A-divisioonan MM-ennakko: Hollanti vastaan loput

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Hollanti lähtee 2A-divisioonan turnaukseen selvänä ennakkosuosikkina.
Kuva © Jussi Siiriäinen
Kolmosdivisioonan MM-kisat päättyivät keskiviikkona, mutta kakkosdivisioonan turnaukset ovat vasta alkamaisillaan Espanjassa ja Meksikossa. Jatkoaika tarjoaa ennakkopaketin molemmista kisoista.

Alimman sarjatason turnaus on ohi, mutta MM-divisioonakiekossa ollaan vasta pääsemässä mukavaan vauhtiin. Seuraavaksi taso nousee parin pykälän verran, kun 2A- ja 2B-divisioonien MM-kisat pyörähtävät käyntiin.

Espanjassa tänä vuonna järjestettävä 2A-divisioona on maailmanmestaruuskilpailujen neljänneksi korkein sarjataso. Turnauksen voittaja nousee ensi kevääksi 1B-divisioonaan, kun puolestaan viimeiseksi sijoittuneen kohtalona on pudota porrasta alemmas 2B-divisioonaan.

Kummatkin 2-divisioonan kisat alkavat yhdeksäs huhtikuuta. Tässä artikkelissa ennakoidaan 2A-divisioonaa, jonka päivärytmissä ottelut alkavat kello 14:00, 17:30 ja 21:00 Suomen aikaa.

Vuoden 2015 turnauksessa 2A-divisioonan nousija oli Romania, ja vastaavasti Australian oli vuoro pudota 2B-divisioonaan. Näiden maiden tilalle täksi kevääksi tulivat 1B-divisioonasta pudonnut Hollanti ja 2B-divisioonan voittanut Kiina.

Jatkoaika tarjoaa jokaisen kierroksen päätteeksi pelipäiväraportteja, joista voi seurata kisojen etenemistä. Tervetuloa mukaan!

Hollannin Levi Houkes oli viime vuonna maalipaikassa Iso-Britanniaa vastaan Eindhovenissa pidetyissä 1B-divisioonan kisoissa.
Kuva © Jussi Siiriäinen

1. Hollanti − Selvä ennakkosuosikki

Omista Eindhovenissa pelatuista kotikisoistaan pudonnut Hollanti lähtee 2A-divisioonaan suurena suosikkina. Floppiin päättyneiden 1B-divisioonan kisojen jälkeen maalle kelpaa vain välitön nousu takaisin kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle.

Materiaalinsa puolesta Hollanti voisi olla helposti 1B-divisioonassa hyvää keskikastia. Hollannin lopullinen kokoonpano on arvoitus, sillä joukkueen johtoporras nimesi alustavalle pelaajalistalle peräti 41 kenttäpelaajaa ja kuusi maalivahtia.

Massiivinen nimilista selittyy sillä, että maajoukkueen vakiopelaajista hyvin monella on ollut seurajoukkuekausi edelleen käynnissä. Esimerkiksi Hollannin rungon suurelta osin muodostavien, Saksan kolmannella sarjatasolla pelaavan hollantilaisjoukkue Tilburg Trappersin pelaajien osallistuminen on ollut epävarmaa.

On paljon mahdollista, että sarjanoususta taistelevan Trappersin pelit ovat yhä käynnissä, kun Hollanti pelaa MM-kisoissa. Tällöin esimerkiksi maalivahti Martijn Oosterwijk ja hyökkääjät Mitch Bruijsten ja Diederick Hagemeijer eivät olisi maajoukkueen käytettävissä.

Hollannilla on kuitenkin useita hyviä pelaajia myös Trappersin ulkopuolella, joten näihin menetyksiin se ei missään nimessä kaadu. Esimerkiksi Mitchin veli Kevin Bruijsten pelaa Ranskan pääsarjaa Amiensissa.

Hänen lisäkseen Saksan kolmostasolla EV Duisburgissa kiekkoileva Raphael Joly, Sveitsin NLB:n Rapperswiliä edustava Steve Mason ja Itävallan liigassa pelaavan Olimpija Ljubljanan Nardo Nagtzaam olisivat Hollantia edustaessaan tekijämiehiä tälle tasolle.

Tanskan liigassa Esbjergin riveissä pelaava ja olympiakarsinnoissa loistanut puolustaja Mike Dalhuisen olisi turnauksen paras puolustaja, mutta Esbjerg eteni Tanskan liigassa finaaliin. Täten häntä ei kisoissa nähtäne.

Poissaoloistaan huolimatta olympiakarsinnassa Italian ja Iso-Britannian tiukoille laittanut ja Serbian helpohkosti voittanut Hollanti on divisioonan paras kiekkomaa. Neljä vuotta sitten Hollanti onnistui kukistamaan jopa Unkarin, joka pelaa tänä vuonna pääsarjatason MM-kisoissa.

Maalivahdeissa Oosterwijkiin ja Ian Meierdresiin luottaneen Hollannin tolppien välissä on nyt luultavasti Meierdres. Poisjäänteihin maa ei silti kaadu, sillä mikäli ihmeitä ei tapahdu, Hollanti nousee takaisin 1B-divisioonaan vuodeksi 2017.

2. Espanja − Paluu Jacaan vuoden tauon jälkeen

Espanja pelasi kaksi vuotta sitten 2B-divisioonassa, kun se hieman yllättäen putosi kaksi vuotta ykkösdivisioonakäyntinsä jälkeen toiseksi alimmalle sarjatasolle. Maa isännöi turnauksen Jacassa voittaen kaikki pelinsä näytöstyyliin. Nyt pari vuotta noita kisoja myöhemmin Jaca toimii taas MM-divisioonakiekon näyttämönä.

Espanjalta voi odottaa tasaisessa turnauksessa melkein mitä tahansa. Belgia, Islanti ja Serbia ovat Espanjan kanssa miltei tasavahvoja, joten näiden maiden keskinäisissä otteluissa mitä todennäköisimmin pelataan jonkin verran ristiin.

Isäntämaa Espanja on todella paljon maalivahtinsa varassa. Turnauksen kenties paras torjuja Ander Alcaine voi parhaimmillaan pysäyttää jopa kisojen voittajaksi povatun Hollannin, mutta se vaatisi äärimmäisen väkevää suoritusta.

Espanjan paitaa kantaa kisoissa muutama mielenkiintoinen nuori pelaaja. Olympiakarsinnoissa edukseen esiintyneet 21-vuotiaat Patricio Fuentes ja Ignacio Solorzano voivat nousta yllättävän isoon rooliin, jos peli kulkee yhtä hyvin kuin viimeksi maajoukkueessa.

Muista pelaajista kantavia voimia ovat potentiaalinen tehopelaaja Oriol Boronat, Suomessa juniorikiekkoa pelannut Carlos Quevedo ja Pohjois-Amerikan marginaalisarjoissa kiertänyt Pol Gonzalez. Jacassa syntynyt 40-vuotias puolustaja Juan Jose Palacin lienee yksi kotiyleisön suosikeista.

Joukkuetta valmentava kolminkertainen Ranskan mestari Luciano Basile voi luotsata ryhmänsä Jacassa mitaleille. Basile on valittu neljä kertaa Ranskan liigan parhaaksi valmentajaksi. Nousu olisi Espanjalle sensaatio, putoaminen totaalikatastrofi ja mikä tahansa sijoista 2-5 realismia.

Ander Alcaine on Espanjan maalilla paljon vartijana.
Kuva © Jussi Siiriäinen

3. Islanti − Kokemuksen tuomaa rutiinia

Kohtalaisen hyvin MM-kisojen kakkosdivisioonassa menestynyt Islanti oli viime kevään kisoissa vasta viides. Eroa toiseksi sijoittuneeseen Belgiaan oli tosin vain yksi piste, mikä kertoo erittäin tasaisista lähtökohdista.

Ennen vuoden takaista turnausta maa nappasi mitalin kolmista kisoista perätysten. Islanti luottaa jatkuvuuteen, ja se lähettää myös Espanjaan pitkälti samanlaisen joukkueen kuin edellisissä kisoissa. Kokemuksen määrä on tälläkin kertaa huomionarvoinen asia.

Käytännössä parhaan mahdollisen miehistönsä mukaan saavalla Islannilla on konkareita, jotka ovat edustaneet maata pitkään MM-tasolla. Saarivaltion oma jarkkoruutu, 35-vuotias Jonas Magnusson on pelannut kisoissa yhtäjaksoisesti keväästä 1998 vuoden 2011 turnausta lukuun ottamatta, kun kausi 2010-2011 jäi hyökkääjältä kokonaan väliin.

Samaten 35-vuotias puolustaja Ingvar Jönsson on pelannut kauan maajoukkueessa. Vuodesta 1999 saakka jokaiset kisat käynyt pakki on joukkueen kapteeni. Myös 32-vuotias Jon Gislason on ehtinyt nähdä maajoukkueurallaan yhtä sun toista, sillä hän debytoi tulivuorten maan paidassa vuonna 2000.

Mainitut miehet eivät kuitenkaan ole pelillisesti Islannin tärkeimpiä pelaajia. Suomi-sarjan Imatran Ketterää päättyneellä kaudella edustanut Björn Sigurdarson valittiin viime kisojen parhaaksi hyökkääjäksi. Sigurdarson summasi Ketterässä 18 peliin tehot 4+1.

Sigurdarsonin ohella Emil Alengårdilla, aikanaan Växjön junioreissa pelanneella Robin Hedströmillä ja olympiakarsinnoissa onnistuneella Johann Leifssonilla on suuri vastuu joukkueen hyökkäyspelin tehokkuudesta.

Islannin ykkösmaalivahti on todennäköisesti Robinin veli Dennis Hedström, joka saattaa olla useassa pelissä Islannin viimeinen lukko maan tavoitellessa paluuta 2A-divisioonan mitalikantaan.

4. Belgia − Haastaa ilman Morganin veljeksiä

Belgia on jääkiekossa Hollannin pikkuveli, ja se tavallaan seuraa isoveljensä esimerkkiä alkavassa turnauksessa. Belgialla on pari pahaa poissaoloa, mutta toisin kuin Hollannin, Belgian materiaali ei välttämättä kestä tärkeiden pelaajien puuttumisia.

Viime vuoden 2A-kisojen pistepörssin voittanut Mitch Morgan ei ole mukana Belgian ryhmässä. Mitchin veli Vincent Morgan jättää väliin toiset kisat perätysten. Veljesparin puuttuminen on Belgian iskukyvylle paha takaisku.

Morganin veljekset suorastaan dominoivat 2B-divisioonan turnauksessa vuonna 2012. Mitch teki viidessä pelissä 21 (6+15) ja Vincent 18 (10+8) pistettä. Nousujuhliin päättyneissä kisoissa ketjun kolmas lenkki Olivier Roland voitti pistepörssin tehden huimat tehot 10+12=22.

Nyt Roland on kaikkien yllätykseksi tekemässä paluuta maajoukkueeseen neljän vuoden tauon jälkeen. Tietojen mukaan kanadalaissyntyinen hyökkääjä on tosin pelannut seuraotteluita viimeksi vuonna 2013, joten miehen nykyvire on täysin hämärän peitossa.

Morganin veljesten poisjäännin lisäksi Belgia ei saa kisoihin luottopuolustajaksi profiloitunutta Jens Engeleniä. Belgialaisten lohdutukseksi viime kevään pistepörssivoiton Mitch Morganin kanssa jakanut Bryan Kolodziejczyk on A-maajoukkuedebyytin tekevän veljensä Andyn tavoin mukana.

Mainituista pelaajista Engelenin saappaisiin saattaa nousta Vadim Gyesbreghs, joka pelasi vuosi sitten kelpo kisat. Hyökkäyksessä pienikokoinen Maxime Pellegrims ottanee entistäkin suurempaa roolia Morganin veljesparin poissaollessa.

Maalivahtiosasto lienee Belgian suurin arvoitus turnaukseen lähdettäessä. Monivuotinen ykkösvahti Bjorn Steijlen on lopettanut uransa, ja vastuutorjujan viittaa sovitellaan nyt luultavimmin kaksissa kisoissa kakkosvahtina olleelle Jean Cornelisille.

Kaiken mennessä nappiin Belgia yltää hopealle, mutta ilmassa on kuitenkin sen verran epävarmuustekijöitä, ettei edes viides sija juuri yllättäisi.

Serbian maajoukkue puolustaa alkavissa kisoissa kolmatta sijaa.
Kuva © Jussi Siiriäinen

5. Serbia − Venyykö taas mitaleille?

Serbia pelasi marraskuussa oivat olympiakarsinnat. Se päihitti alkavien MM-kisojen vastustajistaan niin Islannin (5−4 rangaistuslaukauksilla), Espanjan (5−3) kuin Kiinankin (5−1) edeten helmikuussa pelatulle lohkokierrokselle, jossa tuli vastaan muiden muassa Hollanti, jolle Serbia hävisi 7−3.

Serbia nappasi aavistuksen verran yllättäen pronssia viime vuoden turnauksessa Islannissa. Maa oli tasapisteissä Espanjan ja Islannin kanssa, mutta sillä oli keskinäisistä peleistä kerättynä eniten pisteitä. Serbialaiset olivat kolmansia myös vuotta aiemmin, mutta tuolloin vastustajat eivät olleet aivan yhtä tasokkaita.

Molemmissa pronssijuhliin päättyneissä kisoissa Serbian veräjänvartijana toimi Arsenije Rankovic, joka valittiin vuonna 2014 turnauksen parhaaksi maalivahdiksi. Rankovic on maajoukkueessa tottunut kiekkosateeseen, sillä vaikka Serbia on pelejä voittanut, on se yleensä ollut niissä kiekkoa ja laukaustilastoja vähemmän hallinnut osapuoli.

Pelaajistosta valtaosa edustaa Serbiassa joko Partizan Belgradia tai Belgradin Punaista tähteä. Seurat eivät ole ihan yhtä suuren kokoluokan verivihollisia kuin jalkapallossa, joten yhtälö ei ole aiheuttanut maan jääkiekossa mainittavia ristiriitoja.

Partizanin ja Punaisen tähden pelaajien lisäksi Serbia saanee turnaukseen ulkomailla pelaavia. Eritoten Ruotsin neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla Vänersborgin joukkueessa kiekkoilevasta parivaljakosta Milos Babic ja Marko Sretovic on kosolti apua. Sretovic jakoi viime vuoden kisoissa pistepörssivoiton Belgian Morganin ja Kolodziejczykin kanssa.

Puolustuksessa Serbialla on Italian liigan Valpellicessa pelaava Stefan Ilic, joka lienee koko turnauksen johtavia puolustajia. Hyökkäykseen on laittaa Babicin ja Sretovicin ohella esimerkiksi Serbian ja Venäjän kaksoiskansalainen Pavel Popravka ja Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Eispiraten Crimmitschaussa pelaava Nemanja Vucurevic.

Serbia tuskin nousee, sillä Hollanti on turhan kova luu 2A-tasolle. Voimasuhteista saatiin osviittaa jo helmikuun olympiakarsinnassa, kun Serbialla ei ollut juurikaan mahdollisuuksia kaataa Hollantia. Serbian ja muiden haastajamaiden onneksi divisioonassa on mukana Kiina, joten sarjapaikka 2A-divisioonassa on varmistettavissa suhteellisen kevyesti.

6. Kiina − Vailla mahdollisuuksia

Kiina on siitä otollisessa asemassa, että se voi lähteä jokaiseen otteluun paineitta. Nousun 2B-divisioonasta tehnyt joukkue lähtee kaikkiin otteluihin melkoisen selkeänä altavastaajana.

Joukkueen pelaajisto tulee pääosin China Dragonista, joka pelaa Aasian kiekkoliigassa. China Dragon on kulkenut eteläkorealaisia, japanilaisia ja venäläistä Sakhalinin joukkuetta vastaan tappiosta toiseen. Lähtöasetelma kisoihin on sinänsä "helppo", että Kiinan pelaajat ovat tottuneet häviämään myös seurajoukkueessa.

Dragonin paras pistemies Lei Chen ei ole ilmoitettuna alustavaan kokoonpanoon, mutta yhtä paljon tehoja summannut puolustaja Mingxi Yang on mukana. Hänen tehotilastonsa Aasian liigassa oli surullinen -43, mutta myös muulla joukkueella tehotilastot olivat surkeat, sillä China Dragonin taso ei ainakaan vielä ole häävi.

Kiinalaisista Xijun Cui ja Tianxiang Xia olivat pääarkkitehteina viime vuoden nousussa. Myös puolustaja Longtan Liu oli erittäin vahvassa vireessä. Muista pelaajista Ling Chen ja Cheng Zhang saattavat tehdä maalin tai pari, mutta Kiinan peli keskittynee enimmäkseen oman maalin varjeluun.

Shengrong Xia on suurella todennäköisyydellä ykköstorjuja, nimittäin Zhiwei Liu ei osallistu kisoihin ja kakkosena on verrattain kokematon Zehao Sun.

Kiina hävisi marraskuussa pelatuissa olympiakarsintapeleissä 2A-divisioonatason maille sen verran paljon, ettei sillä pitäisi olla järin suuria mahdollisuuksia sarjapaikan säilyttämiseen. Kiinan joukkueen lottovoitto olisi yksi taistelupiste bonuksena mukavasta kisamuistosta. Toisaalta divisioonien MM-kisoissa melkein kaikki on mahdollista.

Islanti ja Kiina kohtaavat toisensa viiden vuoden tauon jälkeen.
Kuva © Jussi Siiriäinen

» Lähetä palautetta toimitukselle