Kuopiolainen hukkareissu Tampereelle

KalPan Mikko Koskinen sai kaivaa kiekon verkosta viidesti
Kuva © Jarno Hietanen
Kuopion ylpeys KalPa yritti kääntää viimeaikaista huonoa virettään Tampereella. Kotijoukkue Tappara oli kuitenkin eri mieltä ja pääsi kaunistelemaan vaatimatonta kotisaldoaan komealla 5-1-voitolla, joka tuli lopulta melko helposti. Tapparan uusi hyökkääjä Jannik Hansen toi itsensä komeasti esiin heti ensimmäisessä pelissään ja tehtailikin teholukemat 1 + 2.

Ottelun aluksi päätuomari Jari Levonen palkittiin lokakuun parhaana tuomarina. Tapparan Antti Erkinjuntti sai pienen kolhun jo heti pelin alussa, mutta pystyi jatkamaan peliä hetken päästä normaalisti. Muuten ensimmäinen erä noudatti pitkälti samaa kaavaa muun pelin kanssa: Tappara hallitsi ja KalPalla oli suuria vaikeuksia oman pelinsä kanssa. Tappara pääsi kokeilemaan myös ylivoimaansa, mutta tuloksetta. Maalipaikkojakin saatiin luotua hyvä määrä, mutta viimeistely ei ollut vielä kohdallaan tässä vaiheessa, tuhlareina olivat Tapparasta muun muassa huippupaikan hukannut Chris Connolly ja Jerry Ahtola. KalPan hyökkäyspeli oli vaatimatonta ja varsinaiset maalipaikat olivat harvassa.

Erän lopulla KalPa sai hieman peliinsä ryhtiä ja muun muassa Sakari Salminen hätyytteli Juha Metsolan vartioimaa maalia vaarallisesti. Yleisön yllätykseksi KalPa myös teki ottelun avausmaalin ajassa 18.14 ylivoimalla. Tommi Miettinen laukoi heti siniviivan ylitettyään ja kiekko meni helposti Metsolan vartioiman maalin yläkulmaan. Metsola saa ottaa maalin piikkiinsä täysin. Syöttöpiste kirjattiin Adam Masuhrille. Erätauolle mentiin täten lukemissa 0-1, mitä ei olisi heti uskonut ottelutapahtumien perusteella.

Tappara palauttaa marssijärjestyksen

Tappara ei kauaa tuhlannut aikaa tasoituksen tekemiseen toisessa erässä, vaan Ville Nieminen pöllytti kääntölämärillä verkkoa jo ajassa 21.38. Tanskalaisvahvistus Jannik Hansen ja Tuukka Mäntylä saivat tilanteesta syöttöpisteet. Tappara jatkoi erää samanlaisella otteella kuin ensimmäisessä erässä. Kirvesrinnat veivät peliä oman mielensä mukaan ja KalPa oli vaikeuksissa ympäri kenttää. KalPa sai nyt omiakin paikkoja välillä aikaiseksi, mutta viimeistely oli onnetonta. Tuhlareita olivat muun muassa Kalle Kerman ja Artturi Lehkonen. Tappara vyörytti hyökkäyksiä tasaisesti, mutta maalinteko oli myös vaikeaa esimerkiksi Sami Venäläiselle.

Peli puuroutui erän toisella puolikkaalla ja pelin taso pääsi laskemaan. Pelinrakentelu oli vaatimatonta ja asemia haettiin useamman minuutin ajan. Lopulta ajassa 37.55 Tappara pääsi ansaitusti johtoon Teemu Aallon komean ylivoimamaalin avulla. Syöttäjät olivat Connolly ja Erkinjuntti. Maalia edelsi epäselvä tilanne, josta KalPan pelaajat protestoivat, koska katsoivat Tapparan Kurtis Fosterin lyöneen pitkän kiekon.

- Pelaajamme olivat sitä mieltä, että kyseessä oli selvä pitkä kiekko, mutta se jäi nyt viheltämättä. Itse en nähnyt tilannetta kunnolla, kommentoi KalPan päävalmentaja Jari Laukkanen.

Erätauolle mentiin täten lukemissa 2-1. Tappara ansaitsi johtonsa ja oli edelleen hallitsevampi osapuoli, mutta KalPa pääsi hitusen verran paremmin mukaan peliin. Kirvesrinnat menettivät erän aikana myös kapteeninsa Mäntylän, joka loukkasi silmäkulmansa kontaktitilanteessa, jossa Foster otti kuopiolaista ja Mäntylä jäi tilanteessa heikompaan asemaan.

Tappara ei jätä mitään jossittelun varaan

Kuopiolaiset menettivät mahdollisuutensa kunnon takaa-ajoon jo kolmannen erän alussa. Ajassa 41.06 Kalle Kerman taklasi päädyssä voimakkaasti Fosteria ja joutui ajetuksi ulos viiden minuutin jäähyn kera. Ottelun jälkeen KalPan päävalmentaja Laukkanen myötäili tuomareita tilanteessa.

- Kermanin tilanne oli selvä rike, mutten ole varma oliko se viiden minuutin jäähyn arvoinen. Viimeaikaisten loukkaantumisten myötä tuomarit ovat ottaneet tarkan linjan näiden kanssa, joten sinänsä se meni oikein, kommentoi Laukkanen.

Tappara onnistui kertaalleen jäähyn aikana maalinteossa ajassa 42.16. Osuman teki Hansen maalin edestä syöttäjien ollessa Juha Leimu jaNieminen. Muutenkin kirvesrintojen ylivoima pyöri hyvin, mutta lisämaaleja ei vielä saatu.

Lopullinen niitti ottelulle tuli viimeistään ajassa 48.52, kun Tappara rokotti taas ylivoimalla upealla maalilla. Kiekon napautti sisään maalin kulmalta Foster ja syöttäjät olivat jälleen kerran Hansen ja Nieminen.

KalPa ei saanut peliään toimimaan koko erän aikana kunnolla ja 4-1-maali tappoi vähätkin toiveet pisteistä. Pelin laatu valui erän loppua kohden alaspäin ja vaikka KalPa pääsi kokeilemaan ylivoimaansakin, niin laatu oli päässyt unohtumaan jonnekin matkan varrelle, eikä Tapparalla ollut hätää. Tappara huudatti vielä kerran kotiyleisöä ajassa 57.23, kun Jussi Makkonen pääsi lyömään kiekon alivoimalla tyhjään maaliin omalta siniviivalta kuopiolaisten otettua maalivahdin pois. Loppulukemat olivat siis ansaitusti 5-1.

Viimeiset selonteot

Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi oli tyytyväinen mies pelin jälkeen.

- Tämä oli paras 60-minuuttisemme tällä kaudella kotona. Meiltä löytyi niin viisautta kuin luonnettakin. Myös ylivoimamme toimi hyvin. Pyrimme vähentämään rytmiä ja onnistuimmekin siinä hyvin. Hansen on loistava vahvistus meille ja sille on syynsä, että hän pelaa isossa roolissa NHL:ssä. Myös Foster on ollut loistava. Uusia pelaajia emme enää hae tällä hetkellä.

KalPan päävalmentaja Laukkanen ei ollut tyytyväinen.

- Olemme puhuneet joukkueen kanssa viimeisistä eristämme ja nytkin otimme runsaasti jäähyjä kolmannessa erässä. Vieraissa pitäisi muutenkin pystyä pelaamaan paremmin. Oma hyökkäyspelimme oli todella vaisua ja Tappara oli kaiken kaikkiaan parempi. Kaikilla pelaajillamme on tällä hetkellä parannettavaa ja odotamme jatkossa tehoja laajalta rintamalta.