Ortio ja uhrautuvaisuus takasivat HIFK-voiton

LIIGA / Raportti
HIFK:lla oli enemmän aihetta tuuletuksiin.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
HIFK haki kolme pistettä Espoosta torstain ottelussa maalein 2-1. Suurin sankari löytyi jälleen helsinkiläisten maalilta, kun Joni Ortio jatkoi loistavia pelejään.

Joni Ortion lisäksi HIFK voi kiittää lukuisia kertoja, kun Bluesin pelaajien laukaukset tyrehtyivät matkalla HIFK-pelaajien peittäminä tai sitten ohjattiin yli maalin.

Yksi ratkaisevimmista tapahtui vain kymmenisen sekuntia ennen loppua Toni Söderholmin toimesta.

– Kivoja pelejä nämä tällaiset ovat, kun vetoja tulee paljon. Tiedettiin, että Blues hakee [Henri] Laurilalle paljon vetopaikkoja, joten olimme valmiita estämään niitä, Ortio tuumasi.

Moni Laurilan vedoista jäikin HIFK-pelaajiin. Kovia koki muun muassa Lennart Petrellin luistimen suoja toisessa erässä. NHL:ssä pelit perustuvat usein kovempaan blokkaamiseen, ja siten ylimääräiset suojukset ovatkin HIFK-huoltajan mukaan yleisempiä Pohjois-Amerikassa.

Maaleja ohjauksella ja ilman

Ottelussa nähtiin kolme maalia, kussakin erässä yksi. HIFK aloitti maalinteon, kun Mikko Jokela katkaisi Bluesin harhasyötön ja laukoi kiekon Markus Granlundin ohjaamana maaliin.

Bluesin Tommi Huhtalalla oli heti perään tilaisuus tehdä tasoitus rangaistuslaukauksesta Jokelan koukittua häntä, mutta yritys oli huono Huhtalan ajautuessa liian lähelle Ortiota.

Toisessa erässä Ilari Melart iski HIFK:n kahden maalin karkumatkalle siirretyn rangaistuksen aikana.

Blues hallitsi kolmatta erää, mutta onnistui maalinteossa vain kerran. Juuso Ikonen sai kiekon Teemu Rinkisen hienon kiekonriiston jälkeen ja kavensi.

– Olemme oppineet pelaamaan ottelun loppuja nyt paremmin, HIFK:n päävalmentaja Pasi Sormunen kiitteli.

Bluesilla oli huimia paikkoja tasoitukseen. Eetu Pöystin ruuti oli edelleen kosteaa hänen ampuessaan hyvästä tilanteesta yli. Rinkisellä oli oma paikkansa Bluesin pelatessa ilman maalivahtia. Omat vaikeutensa Bluesilla kuitenkin oli loppuhetkillä, sillä Laurila joutui rangaistusaitioon viimeistä edellisellä minuutilla. Näin maalivahdin pois ottaminen toi Bluesille vain tasakentällisasetelman.

– Tietenkin se on meidän kannalta helpompaa, kun samanlaista myllyä ei saada pyörimään kuin kuudella, Ortio arvioi.

Valmentajien yhteenvedon aika

HIFK:n päävalmentaja Sormunen antoi luonnollisesti kehuja maalivahti Ortiolle. Myös muut pelaajat saivat valmentajalta kiitoksen.

– Pelaajien vastuusta on puhuttu, ja sitä on otettu paremmin ja paremmin viime peleissä. Kärsivällisyyttä on tullut lisää.

Toisessa leirissä löydettiin hyvää ja huonoa pelistä. 

– HIFK pelasi erittäin hyvin. He tekivät pienet asiat paremmin. Ensimmäisessä erässä pääsimme koko ajan paremmin mukaan. Toisessa erässä suorissa hyökkäyksissä oli ongelmia, mistä kunnia HIFK:lle. Emme pääseet jatkotilanteisiin niissä. Yrityksen puutteesta joukkuetta ei voi kuitenkaan moittia, Blues-päävalmentaja Lauri Marjamäki analysoi pelin.

– Pelillisesti tämä esitys oli parempi kuin Ässiä vastaan, mutta voitot ratkaisevat.

Ennen maaottelutaukoa joukkueet esiintyvät kentällä vielä yhdessä vierasottelussa, jotka pelataan lauantaina. HIFK matkustaa Kuopioon, Bluesin vastustajana on Ilves.

» Lähetä palautetta toimitukselle