Hirmuvireinen Tapparan ykkösketju ratkaisi

LIIGA / Raportti
Päätöserän aloittaminen takamatkalta ei lannistanut Tapparaa, vaan kirvespaidat taistelivat otteluvoitot KalPaa vastaan tasoihin. Voiton avaimet olivat tehokas ylivoimapeli, Jori Lehterän syötöt ja Jonas Enlundin maalivainu.

Runkosarjassa hurjaa jälkeä tehnyt ketju Jonas EnlundJori LehteräNiclas Lucenius on ankkuroitunut pistepörssin kärkisijoille myös pudotuspeleissä. Viidessä playoff-ottelussa kolmikko on kasannut yhteensä hulppeat 21 tehopistettä.

Toisen puolivälieräottelun pistehai oli jälleen Lehterä (0+3) ja syöttäjänä kunnostautui myös Lucenius (0+2), mutta parrasvaloissa paistattelijaksi pääsi Enlund. Hän teki Tapparalle päätöserässä tärkeät kaksi maalia.

– Kuopiossa oli heikko peli meiltä. Nyt saatiin rullaamaan, Enlund myhäili.

Enlundin ensimmäinen osuma syntyi kahden miehen ylivoimalla ja toi pelin 2–2:een. Lehterän syöttö meni koko KalPa-kolmikon mailaviidakon läpi keskisektoriin Enlundin lapaan, ja tämä laukoi kiekon ohi Ari Ahosen.

Voittomaalin Tapparalle teki Juha Leimu, ja neljä minuuttia ennen loppua Enlund rankaisi vielä kerran. Hanakasti hyökännyt KalPa sai todistaa Tapparan vastaiskupelaamisen kykyä.

– Saatiin luistin liikkumaan, Enlund vastasi kysyttäessä pääsyytä otteiden parantumiseen.

– Erittäin hyvä asia, että ykkösketju pystyi nostamaan tasoaan edellisestä ottelusta, mutta myös muut pelaajat tekevät arvokasta työtä heidän takanaan. Ei joukkue kuitenkaan selviä ilman kolme muuta kenttää, päävalmentaja Mikko Saarinen huomautti kiitostensa lomasta.

Kova ylivoimatehokkuus

Onneakin Tapparalla oli matkassa, sillä tasoitus- ja voittomaalit syntyivät hieman kyseenalaisesti saadun ylivoimapelin aikana. Voitto-osumassa tuuria oli kosolti. Juha Leimu laukoi viivasta, Ahonen torjui eteensä ja kiekko pomppi KalPa-pelaajan jalasta omiin.

KalPa-luotsi Pekka Virta oli käärmeissään ratkaisuhetkien tuomariratkaisuista, mutta hän ei unohtanut antaa tunnustusta kotijoukkueelle.

– Tuli paljon kovempi Tappara tässä pelissä, oli parempi etenkin lopussa ja hallitsi isännän otteilla, Virta tunnusti.

Ottelun ensimmäisessä kymmenminuuttisessa oli kova intensiteetti. Tappara pelasi vahvalla playoff-vimmalla, mutta se katkesi, kun Jesse Turkulainen kamppasi tahattomasti KalPa-pelaajan. Kuopiolaisten ylivoimassa Adam Andersson tykitti viivalta, kiekko muutti suuntaa matkalla, ja Sami Kapanen laukoi irtokiekon läheltä sisään.

– Tappara tuli alkuun hyvin. Saimme ylivoimamaalin, ensimmäisen erän tulos oli meille todella hyvä, Virta myönsi.

Vastaavasti toisessa erässä KalPa hallitsi selkeästi, mutta erän ensimmäisestä maalista vastasi Tappara. KalPan alivoimaryhmityksellä oli vaihto kesken, Lehterä haistoi tilanteen ja syötti Ville Niemisen läpi. Niemisen oli helppo viimeistellä 1–1-tasoitusosuma.

Myöhemmin KalPa esitti 5–3-ylivoimallaan silmiä hivelevän syöttökuvion, mutta ratkaisupaikan saanut Kalle Sahlstedt ei osunut kiekkoon suoraan syötöstä. Erän lopulla kuopiolaiset kuitenkin onnistuivat. Tapparan löperö hyökkäykseenlähtö katkaistiin keskialueella, ja Teemu Hartikainen niittasi johtomaalin vastahyökkäyksestä.

Harhaluulot kuriin

Toiselle erätauolle lähdettäessä KalPan asema vaikutti turvalliselta, mutta erikoistilannepelaaminen ratkaisi ottelun. Tappara teki ratkaisevat maalit runsaan minuutin sisään, molemmat ylivoimalla. Illan neljästä Tappara-osumasta kolme syntyi ylivoimalla.

– Saatiin erikoistilanteissa onnistumisia. Oli hyvää peliä maalin suuntaan, Mikko Saarinen kiitteli.

– Erittäin positiiviset fiilikset. Voitot ja tappiot ratkaisevat. Tänään ansaittiin nousujohteisella pelillä voitto. Eka erä tappio, toinen tasuri ja viimeisessä voitto. Hyvä tulos.

Saarisen mukaan tunne oli vahva tekijä Tapparan voiton takana. Hän kuvaili, että joukkue pääsi ”iskemään ihon alle”.

Pekka Virran mielestä KalPa pelasi hyvin etenkin toisessa erässä ja pääsi jopa niskan päälle, mutta kolmannen erän jäähyt koituivat kohtalokkaiksi. Jonkin verran hän antoi omilleen palautetta vastustajan aliarvioimisesta.

– Jos joku meidän kopissa vielä luuli Tapparasta jotain muuta, niin ei luule enää.

» Lähetä palautetta toimitukselle