KalPalle vakuuttava avausvoitto

Kuopion KalPan pudotuspelit alkoivat puolivälierillä Tampereen Tapparaa vastaan. Kotijoukkue hallitsi peliä ajoittain varsin selvästi ja korjasi lopulta ensimmäisen kiinnityksen välieräpaikkaan maalein 4-1 (2-0, 1-1, 1-0).

Ennen ottelusarjan alkua runkosarjan toiseksi sijoittunutta KalPaa pidettiin selvänä ennakkosuosikkina puolivälieräsarjassa Tapparaa vastaan. Ensimmäisessä ottelussa KalPa kesti suosikin paineet, eivätkä vierailijat päässeet missään vaiheessa todella uhkaamaan kuopiolaisten voittoa.

– Ei me tänään helpolla päästy. Tulokseen olen tyytyväinen ja mikään muu ei tässä vaiheessa merkitse mitään, totesi KalPan päävalmentaja Pekka Virta.

– Pelissä oli paljon elementtejä, joita osattiin odottaa. Tänään pystyttiin yksi erä olemaan vastustajan vaatimustasolla, kertoi puolestaan Tapparan käskyttäjä Mikko Saarinen.

KalPa-show

Ottelua ennakoidessa ajateltiin Tapparan mahdollisuuksien olevan ottelun alussa, olihan tamperelaisilla ottelutuntuma kotijoukkuetta tuoreemmassa muistissa. KalPa tuli kuitenkin heti ensiminuuteilla vahvasti luistellen ja vierailijat tuntuivat jäävän heti kättelyssä sivusta katsojan rooliin.

Eikä avausmaaliakaan tarvinnut odottaa kauan. Runkosarjan parhaaksi pelaajaksi valittu Jori Lehterä hävisi KalPan konkarisentteri Tommi Miettiselle omassa päässä aloituksen ja Timo Seppänen laukoi Harri Säterin räpyläpuolelta isännät johtoon. Seppäselle osuma oli vasta kauden toinen.

Maalin jälkeen Tappara syömähampaat sortuivat jäähyilyyn, kun ensiksi Lehterä huitoi itsensä istunnolle ja lähes heti perään Jonas Enlund esti kiekotonta miestä kakkosen arvoisesti. KalPan ylivoima pyöri mallikkasti ja lopulta Tuomas Kiiskisen ja Adam Anderssonin syötöstä Kalle Kerman ampui viivalta Säterin varusteiden kautta tilanteeksi 2-0.

Tapparan lähes ainoa todellinen maalipaikka avauserässä syntyi Oulusta siirtyneelle Tomi Pekkalalle KalPan jäähyn aikana. Pekkalalla oli edessään lähes tyhjä maali, mutta KalPan maalilla Ari Ahonen venyi kuin venyikin kiekon tielle.

Myös loppuerä meni kilpipaitojen hallitessa. Tappara ei missään vaiheessa päässyt kiinni KalPan pelin avaamiseen ja kotijoukkue pääsi ylittämään keskialueen helposti ja sai pelitavan mukaisesti pitkiä hyökkäyksiä aikaiseksi.

Teemu Hartikaiselle avautui vielä erän loppupuolella erinomainen maalipaikka, mutta veto suuntautui ohi. Hetkeä aikaisemmin Hartikainen oli taklannut Tappara-puolustaja Atte Pentikäistä sillä seurauksella, että Pentikäinen poistui päätyovista pukuhuoneen puolelle, eikä enää palannut pelikentälle.

Toinen erä tasaista vääntöä

Kuten arvata saattaa, ei avauserän kaltaista pyöritystä enää toisessa erässä nähty. Tappara lisäsi koneeseen kierroksia ja pirteästi esiintynyt tamperelaisten kolmosketju toi kirvesrinnat maalin päähän.

Jyri Junnilan häirinnän seurauksena Mika Strömbergin syöttö oman maalin eteen Jaakko Rissaselle epäonnistui hieman. Tilanteeseen vauhdilla tullut Kim Strömberg nosti Rissasen mailaa, otti kiekon ja laukoi sen välittömästi etunurkasta ohi Ahosen.

– Tapparan maalissa nuorelle Rissaselle tuli vähän oppia, että A:n pleijjarit ja miesten pleijjarit on hiukan eri lätkää. Se ei kestä yhtään nukahdusta ja Tappara rankaisi siitä, Virta totesi rauhallisesti.

Tasaväkisesti edennyt erä tarjosi molemmille ylivoimamahdollisuuksia, mutta tulosta ei tullut, vaikka isännille tarjottiin jälleen yli puolitoistaminuuttia kahden miehen ylivoimaa.

Erävoittoa Tappara ei kuitenkaan onnistunut nappamaan. KalPan nuori voimanpesä Hartikainen punnersi jälleen vahvasti kulmasta maalin taakse, voitti kaksinkamppailussa Juha Leimun, nousi maalin eteen ja löi rystypuolelta kiekon sisään.

– Toisessa erässä ehkä vähän huokaistiin ja oltiin ajoittain aika pahasti alakynnessä, Virta sanoi.

Kiiskisen maali katkaisi Tapparan pyristelyn

Ottelun ratkaisu nähtiin päätöserän alkuun, kun KalPa karkasi jo kolmen maalin johtoon. Tilanteen alusti hyvin pelannut Tommi Jokinen riistämällä kiekon Tapparan puolustaja Tuukka Mäntylältä. Jokinen tarjoili pelivälineen Tuomas Kiiskiselle, joko nousi röyhkeästi maalille ja siirsi kiekon etunurkasta verkon perukoille.

– Kolmannen erän alkuun Tapparalla oli selkeästi pari maalipaikkaa, ennen kuin Kiiskinen sooloili sen maalin. Sen jälkeen pelattiin ehjä erä, Virta kertoi viitaten ainakin erän alun paikkaan, jossa Tapparan Jukka Peltola ja Nestori Lähde pääsivät ylivoimahyökkäykseen, jonka Ahonen onnistui selvittämään.

– Kolmannessa erässä tuli erittäin halpa maali 4-1:een ja sen jälkeen meidän eväät hävisi henkisesti siihen. Piti tehdä ihan toisen näköinen erä. Loppu oli aika kosmeettinen, sanoi puolestaan Saarinen.

Kosmeettiseksi loppuerä menikin. Isännät hallitsivat pelin tapahtumia ja lisämaalintekoon oli useita paikkoja. Maaleja ei kuitenkaan enää nähty ja viimeiset minuutit menivätkin varsin leppoisissa tunnelmissa, eikä kunnon asetelmien hakua tuleviin peleihin nähty.

– Tämä nyt oli ensimmäinen peli tähän sarjaan. Tiedetään mitä pitää parantaa ja uskotaan, että näin me tullaan tekemään Ei KalPa näin helpolla pääse, Saarinen totesi.

– En luonnollisestikaan ole pettynyt, mutta vielä vaan parempaa kiekkokontrollia täytyy saada aikaiseksi. Nyt on juna liikkeellä ja siinä mielessä huojentunut olo. Nyt on kiva ruveta nautiskelemaan näistä peleistä, päätti Virta osuutensa.

Ottelusarjan toinen ottelu nähdään keskiviikkona Tampereella. Kuopiossa joukkueet kohtaavat jälleen perjantaina.