Ei savolaista paraatimarssia

LIIGA / Raportti
Ennakkoasetelmista huolimatta Tappara on pystynyt haastamaan KalPan tasaväkisesti SM-liigan pudotuspeleissä. Tänään tamperelaiset taistelivat raivokkaasti vieden kuopiolaisten aseet ja kääntäen ottelusarjan jälleen tasoihin.

Molemmat joukkueet lähtivät ottelusarjan neljänteen kohtaamiseen haastavista asetelmista. Kuopiolaisten riveistä puuttui eilisessä pelissä loukkaantunut Tuomas Kiiskinen ja Tapparalta puolestaan vatsataudissa ollut puolustaja Jussi Halme. Halmeen paikan tamperelaisten puolustuslinjoilla otti pitkään vakiokokoonpanosta poissa ollut Lasse Korhonen.

– Korhoselta hyvä sisäänmarssi. Pelannut viimeksi ties milloin. Hoiti tänään miehekkäästi ruutunsa, Tapparan päävalmentaja Mikko Saarinen kehaisi.

– Paljon samoja elementtejä tässä voittopelissä kuin edellisessä kotipelissä. Pystyttiin viemään peliä samoilla aseilla. Tähän peliin sisältyi kuitenkin opetus loppuun, josta pitää oppia. Täysin hallussa oleva peli, ja siihen täysin käsittämätön väärä vaihto ja päälle vielä huono alivoimapeli. Tehtiin itselle peli vaikeaksi. Onneksi virheet eivät maksaneet voittoa, Saarinen analysoi.

– Ansaittu maalin tappio tänään. Meillä oli oma etsikkoaikamme. Otettiin muutama helppo jäähy, mistä seurasi maali. Ensimmäinen erä oli aavistuksen vaikeampi kuin mitä oli tarkoitus, KalPan päävalmentaja Pekka Virta totesi.

Kotijoukkue Tappara tuli valmiimpana peliin vyöryttäen hyökkäyksiä KalPan alueelle ja luoden painetta. Tamperelaiset pelasivat yksinkertaista ja tehokasta peliä omilla vahvuuksillaan. Tapparan paras paikka syntyi ennen erän puoltaväliä, kun Pekka Saravo pääsi laukomaan vapaasti b-pisteen kaarelta, mutta Ari Ahonen venytti ilmiömäisen jalkatorjunnan.

Ensimmäistä kymmenminuuttista dominoinut kotijoukkue onnistui viimein ylivoimalla. Hyvällä jalalla liikkeellä ollut Tuukka Mäntylä syötti poikittain b-pisteen kaarelle ja Niclas Lucenius täräytti kiekon maaliin suoraan syötöstä. Ahonen ehti hieman laukauksen eteen, mutta torjunta jäi haaveeksi.

Kuopiolaisten tilanne mutkistui entisestään Teemu Hartikaisen otettua kiinnipitämisjäähyn lisäksi käytöskympin. Tappara ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään tilannetta.

KalPa paremmin peliin mukaan erän puolivälin jälkeen onnistuen rakentamaan ensimmäiset maalipakkansa. Kuopiolaiset pyrkivät pelaamaan yksinkertaisesti heittämällä kiekkoa päätyyn ja voittamaan sitä kautta kaksinkamppailut. Kotijoukkue kuitenkin liimasi KalPan hyökkääjät kulmiin ja purki tilanteet yksi toisensa jälkeen varmasti ja nopeasti ilman roiskimisia.

KalPa vei erän alun, Tappara lopun

Ottelun toinen erä oli lähes peilikuva ensimmäisestä: nyt KalPa tuli terävämmin erän alkuun painaen peliä Tapparan päätyyn ja pakotti tamperelaiset rikkomaan. Tappara kesti vielä ensimmäisen jäähyn, mutta toisen aikana kolahti, kun Hartikainen sai kiekon b-pisteellä ja laukoi KalPan avausmaalin ohi Harri Säterin.

– Löydettiin potkua toiseen erään, pelattiin ensimmäinen kymppi tosi hyvin. Saatiin pari ylivoimaa ja tehtiin maali, Virta kertasi.

Tappara sisuuntui osumasta ja alkoi kääntämään pelin painopistettä yhä enemmän kuopiolaisten päätyyn. Kova yritys tuotti tulosta Tapparan nelosketjun vahvan panoksen ansiosta. Jukka Peltola ja Nestori Lähde tekivät hartiavoimin töitä luoden pitkä pyörityksen Ahosen maalin ympärille ja toimittaen kiekon lopulta maalille. Ketjun sentteri Jarkko Pyymäki nosti Ahosen torjunnasta kimmonneen kiekon varmasti maaliin vieden Tapparan jälleen johtoon.

– Nelosketjulla on ollut hyvä draivi jo monta peliä. Saivat tänään palkinnon työstään. Luistin kulkee, pystyvät viemään kiekkoa syvälle ja pitämään sitä siellä. Se on juuri sitä peliä, mitä KalPaa vastaan pitää pystyä pelaamaan, Saarinen hehkutti.

Peli jatkui johtomaalin jälkeen tasavahvana joukkueiden hakiessa niskalenkkiä toisistaan. Kotijoukkue onnistui ottamaan pesäeron erän lopussa ja jälleen ylivoimalla. Jori Lehterä laukoi kiekon viivasta ja ketjukaveri Jonas Enlund tökkäsi Ahosen torjunnasta läpi menneen kiekon lopulta maaliin.

– Erän lopussa muutama paha keskialueen menetys, seurauksena jäähy ja kaksi ihan maalin edestä tehtyä maalia. jälkimmäinen maali syntyi merkkausvirheestä. Vastuutonta pelaamista meiltä. Maalinedustapelaamisessa parannettavaa. Varsinkin toisen erän loppu jäi aika paljon kaivamaan, Virta antoi sapiskaa.

KalPan kiri jää torsoksi

Päätöserän alussa Tappara pyrki tyrehdyttämään KalPan kirin ja onnistuikin tässä muutaman minuutin ajan, kunnes kuopiolaiset saivat jälleen juonen päästä kiinni. Tamperelaiset pystyivät kuitenkin eliminoimaan vierasjoukkueen hyökkäykset kerta toisensa jälkeen ja rakentamaan siinä sivussa jopa muutaman hyökkäyksen KalPan päätyyn.

Viimein kuopiolaiset onnistuivat ylivoimalla, kun Tommi Miettinen laukoi kiekon todella pienestä kulmasta Tappara-maalin kattoon. Osumaa tarkasteltiin vielä kuvanauhalta, jonka jälkeen kiekko vietiin keskiympyrään.

– Miettisen maalissa oli selvä pelitapavirhe meillä. Häntä ei olisi pitänyt päästää kävelemään noin lähelle maalia, Saarinen kritisoi.

Tappara teki pelinsä hankalaksi jo heti seuraavassa vaihdossa Ville Niemisen otettua jäähyn, mutta KalPa ei pystynyt hyödyntämään ylivoimaa enää kolmatta kertaa. Tamperelaiset eivät tyytyneet peruuttelemaan edes yhden miehen vajaalukuisina, vaan haastoivat aktiivisesti kuopiolaisia varsinkin kaksinkamppailuissa, ja pelasivat järkevästi käyttäen koko kentän suoman tilan edukseen. Tästä syystä kuopiolaisille avautui mahdollisuus ottaa veskari pois vasta ottelun viimeisen minuutin aikana, eikä tämä etu riittänyt enää siinä vaiheessa potentiaalisten maalipaikkojen luomiseen.

– Luonnollisesti Kiiskisen poissaolo näkyy, kun ylivoimainen pelintekijä on poissa. Mutta ei sitä voi jäädä miettimään, poissaolot kuuluu playoff–kiekkoon, Virta näki.

– Numerotulos on harvan pelaajan harteilla tässä joukkueessa. Ei muuta kuin kohti seuraavaa ottelua. Ei tätä kannata jäädä ihmettelemään tämän enempää, Virta lopetti.

Voitosta huolimatta Saarinen ei ryhtynyt ylistyslauluihin oman joukkueen esityksen puolesta, sillä pelaamisesta löytyy edelleen parannettavaa. Lisäksi Tappara-luotsi tietää, että tamperelaisten on pystyttävä voittamaan myös Kuopiossa, mikäli he haluavat viedä ottelusarjan voiton.

– Iso asia on se, että meidän pitää pystyä ja uskaltaa hyökätä KalPaa vastaan. Runkosarjassa provosoiduttiin puolustamaan hieman liikaa ja pelaamaan kiekkoa vaan syvään. Pitää pystyä itse pysymään kiinni kiekossa, Saarinen linjasi ja jatkoi:

– Tänään oli parempaa oman alueen ykköstilannepeliä ja saatiin tuotettua nopeammin irtokiekkoja. Kun viisikko on tiiviimpi, niin sieltä on helpompi lähteä syöttämällä. Turhan roiskimisen seurauksena peli tulee koko ajan vasten kasvoja ja se on todella raskas tapa pelata.

– Ei tässä mitään tarvitse isommin muuttaa seuraavaa vieraspeliä ajatellen. Oltiin viimeksi jo niin lähellä. Siitä pitää pystyä vielä hieman parantamaan. Pelattiin viimeksi vähän liian nättiä hyökkäyspeliä. Rujommalla pelillä olisi pystynyt ehkä tekemään yhden maalin enemmän ja viemään sen pelin, koska paikkoja kuitenkin oli.

» Lähetä palautetta toimitukselle