Kapanen upotti Tapparan

LIIGA / Raportti
KalPan ja Tapparan välinen puolivälieräsarja on keskiviikkona katkolla Hakametsässä, kun Sami Kapanen oli Niiralan herra ja hidalgo viidennessä kohtaamisessa maanantai-iltana. Jatkoerään asti venynyt peli ratkesi kapteenin viimeistelemään soolomaaliin.

Kuopiolaisyleisö eli jännityksen hetkiä moneen otteeseen, kun Tappara johti kamppailua kolmeen otteeseen. Koko ottelusarjan ajan komeasti eteenpäin mennyt tamperelaisryhmä oli tälläkin kertaa todella lähellä kotiedun riistämisessä ja ottelusarjan viemisestä katkolle kotiareenalleen. Kirvesrintojen harmiksi toisin kuitenkin kävi, ja KalPalla on nyt mahdollisuus kuitata itselleen paikka välieriin.

Tapparalla oli mahdollisuus ratkaista ottelu pelatessaan lähes kahden minuutin ajan kahden miehen ylivoimalla, mutta tähän eivät porkkanahousut taipuneet. KalPa johti ottelua ensimmäistä kertaa vasta ratkaisumaalin tultua, ja tämä riitti voittoon.

Kuopiolaisten hengen ilmentymä oli jälleen kerran Sami Kapanen, jonka kypärätemppu oli liikaa Tapparalle. Myös maalivahti Ari Ahonen oli mainiolla pelipäällä esittäen useita ratkaisevia torjuntoja.

– Vähän valju maku jäi kokonaisuutena. Ei pelattu niin hyvin. Meillä oli momentum pariin otteeseen kahden maalin johdossa ja 5-3-ylivoimassa. Niitä paikkoja vaan ei käytetty, harmitteli Tappara-luotsi Mikko Saarinen.

– Onnistuimme valmistautumisessa. Emme käyneet eilen jäällä ollenkaan, joten se osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Kokeneiden pelaajien apua tarvittiin jälleen ja henkisesti tämä oli meille todella iso voitto, huokaisi KalPan valmentaja Pekka Virta ottelun jälkeen.

Tappara nopeasti johtoon

Ottelun ensimmäinen tilastomerkintä kirjoitettiin pöytäkirjaan reilun kuuden minuutin pelin jälkeen, kun Kim Strömbergille tuomittiin kaksiminuuttinen koukkaamisesta. KalPan ylivoima ei kuitenkaan kummoisia kuvioita tarjonnut, vaan Tappara oli lähempänä maalia Jukka Peltolan ammuttua yläputkeen.

Strömberg siirsi pian jäähyltä vapauduttuaan Tapparan johtoon. Jyri Junnila ampui viivalta matalan laukauksen ja Strömberg ohjasi kauniin avausosuman. Kakkossyöttö merkittiin Janne Ojaselle.

KalPa sai erän loppuun vielä ylivoimamahdollisuuden, kun Tuukka Mäntylä esti Kalle Kermanin matkantekoa. Adam Andersson oli tasoittaa pelin Toni Dahlmanin upeasta syötöstä, mutta ruotsalaisen laukaus kohosi lähietäisyydeltä muikkuverkkoihin. Näin Tappara marssi erätauolle johtoasemassa.

Ylivoima ei kelvannut vieraille

Toisen erän avausminuuteilla herkuteltiin kahdella osumalla. Avausosumasta vastannut kolmikko herkutteli myös Tapparan toisen maalin. Junnila voitti kulmakiekon, syötti Ojaselle ja Strömberg suti ison kasin ampuman paluukiekon ohi Ahosen. Seuraavassa vaihdossa Kapanen kavensi lukemat 1-2:een Janne Jalasvaaran mainion esityön jälkeen.

Tämän jälkeen tuomaristo tarjosi kummallekin mahdollisuuksia lisäosumien tekemiseen. Varsinkin Jori Lehterän saama kakkonen oli todella helppo. Parin Tappara-jäähyn jälkeen kuopiolaiset joutuivat ahtaalle, kun ensin Tapio Laakso komennettiin tuplakakkoselle korkeasta mailasta ja Ville Varakas teki pian hänelle seuraa kampitettuaan Mäntylän.

KalPa onnistui kuitenkin tappamaan jäähyt. Juha Leimu pommitti kolmesti todella hyvästä paikasta, mutta Ahonen otti voiton kannalta tärkeät kopit nollaamalla myös Mäntylän hyvän vetopaikan hanskan heilautuksella, jolla pääsisi rapakon takanakin moniin koosteisiin.

– Annettiin helppo maali alkuun ja tehtiin peli taas itsellemme vaikeaksi. Vielä siitä päälle tuomarin todella lepsusti antama kahden miehen alivoima, mutta kestimme sen hyvin, kertasi Virta toisen erän vaiheita.

Kotijoukkue sai tasoitettua ottelun kun Harri Ilvonen joutui erässä jo toistamiseen jäähylle, ja tälläkin kertaa heppoisin perustein. Tappara-vahti Harri Säteri menetti mailansa ja lensi nurin kun Teemu Hartikainen punnersi maalille. Kiekko ajautui siniviivalle, josta Mika Strömbergin epäonnistunut veto jaksoi lirua maaliviivan yli muutettuaan ensin suuntaa puolustajan jalasta. Ottelu alkoi jälleen uudestaan.

Tappara otti tukevan otteen ottelun voitosta kolmannen erän avauspuolikkaalla. Ville Nieminen jätti viivalla Jesse Turkulaiselle. Mies ajoi komeasti sisään, odotti Ahosen menevän jäihin ja ujutti kiekon maalivahdin varusteiden alta maaliin. Komeat tuuletukset kruunasivat nuoren puolustajan vääntämän johtomaalin.

Kapanen näyttää kaapin paikan

Kotiyleisö sai kuitenkin kaipaamansa tasoituksen kolme minuuttia ennen päätössummeria. Laakso purjehti alueelle, syötti maalin takaa Kapaselle ja kapteeni täräytti illan toisen osuman.

Voittomaalia tarjottiin kuopiolaisille sitkeästi vielä varsinaisen peliajan puitteissa, sillä ensin Pekka Saravo sai koukkaamiskakkosen ja 29 sekuntia ennen loppua Tapparalle tuomittiin joukkuerangaistus väärästä vaihdosta. Kermanilla oli jälleen paikka tehdä maali, mutta tälläkin kertaa tulos jäi laihaksi. Jatkoerään lähdettiin kuitenkin KalPan ylivoimalla.

Ylivoima ei vielä ratkaisua tarjonnut, mutta Sami Kapanen kruunasi iltansa sooloilemalla kypärätempun ja upottamalla ratkaisun jatkoerän yhdeksännellä minuutilla.

– Samanlainen ratkaisu kuin viimeksikin. Meidän joukkue kaipaa sankaria, vastustajalla oli tänään omansa. Jonkun kaverin pitäisi nousta parrasvaloihin ja kyetä ratkaisemaan ottelu. Nyt ollaan sitten selkä seinää vasten, tuskaili Saarinen.

Saariselta kritiikkiä tuomarilinjasta

Ottelun tuomarilinja herätti lehdistötilaisuudessa pienimuotoisen keskustelun valmentajien välillä. Tappara-valmentaja ei ollut alkuunkaan tyytyväinen raitapaitojen työskentelyyn ja mikrofonien sulkeuduttua mies hakeutuikin välittömästi otteluvalvojan juttusille. Myös Virta osallistui keskusteluun.

– Toivon todella, että jos ja kun tänne torstaina vielä saavutaan, täällä olisi oikeasti sellaiset tuomarit, jotka osaavat viheltää näitä pelejä. Näitä kavereita viedään kuin pässiä narussa ja tuomiot ovat mitä sattuu, antoi Saarinen kommenttinsa tuomareiden työskentelystä.

– Niin, siellä teidän Nieminenkin piti minuutin palavereja tuomareiden kanssa, sivalsi Virta vastaan.

– Sulla on Pekka ollut niin paljon niitä palavereita noiden tuomareiden kanssa, että älä viitsi, ärähti Saarinen kollegalleen.

Virta totesi tähän pitävänsä tuomareiden kanssa jutustelusta, joten valmentajien kuittailu jäi tältä erää tähän. Sarjan viimeisiin kamppailuihin jäi kuitenkin ottelun päätyttyä sopivasti kipinöintiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle