Pohjoisesta tuulee

LIIGA / Ennakko
Lappeenrannassa saadaan lauantaina maistella pohjoisen tuulia, niin ulkoilmassa, kuin Kisapuiston jäähallissakin, kun sarjakärki Oulun Kärpät saapuu kaupunkiin. SaiPan ja Kärppien ovat olleet usein laadukasta peliä ja yksi sellainen on tilauksessa nytkin.

Vaikka ottelut ovat tasoikkaita olleetkin, niin voitot ovat matkanneet pääsääntöisesti Ouluun. SaiPa on viimeksi voittanut Kärpät varsinaisella peliajalla vuonna 2002 lokakuussa. Rankkarivoittoja SaiPa on kyllä tuonkin jälkeen pystynyt oululaisista ottamaan, joten täysin ilman voittoja ei SaiPakaan ole. Kaikki putket katkeavat aikanaan ja nyt voisi hyvinkin olla tämän putken katkaisun aika. Vielä kun muistetaan, että Kärpät etenee tällä hetkellä pitkässä voittoputkessa, niin sekin puoltaa sitä asiaa, että niin sanottu tilastotappio lähenee koko ajan.

Vaikka kuinka toivoisi ja tilastoja kaivelisi, niin villeimmissäkään unelmissa SaiPasta ei voittajjasuosikkia tähän peliin saada, päinvastoin. Joukkueita tarkkailemalla ja tilastoja katsomalla Kärppien voitto näyttäisi liki varmalta.

Kärpillä on hyvin liikkuva hyökkäyskalusto, joita vastaan SaiPan suurikokoiset, mutta kankeat puolustaja ovat auttamatta vaikeuksissa ja joutuvat ottamaan jäähyjä.

SaiPalla on ongelmia alivoimapelaamisen kanssa, varsinkin kotiotteluissa, kun taas Kärpät on liigan tehokkain joukkue ylivoimalla.

SaiPa on pystynyt ratkaisemaan muutaman kotiottelunsa ylivoimamaaleilla, kun vierailija on jäähyillyt reilusti. Kärpät sen sijaan ei vieraissa juuri jääyhyile, joten paikkoja ei juurikaan aukene.

Kärpillä on liigan pitävin puolustus ja SaiPalla taas on ajoittain suuria vaikeuksia maalinteossa, kun hyökkääjistön taitovarasto on erittäin rajallinen.

Voiko SaiPa voittaa?

Jääkiekko on siitä hieno laji, että vaikka ennakkoasetelmat näyttäisivät miltä tahansa, niin lopputulos ratkaistaan silti kentällä. Kovin moni ei lupaillut SaiPalle ruusuista reissua Ouluun kauden alkupäivinä, mutta niin vain sputnikit kaatoivat Kärpät rankkareilla.

SaiPan onnistuneen Kuopion reissun jälkeen haastatellut pelaajat ovat lähes yhdestä suusta sanoneet sen asian, jolla Kärpät on kaadettavissa. Lyhyesti ilmaistuna se on työnteko. Jokaisen keltamustan on vedettävä työhaalarit tiukasti päälle ja lähdettävä taistelemaan jokaiseen tilanteeseen, kuin se olisi viimeinen ja voiton ratkaiseva. Kärppien taitaville pelaajille ei saa antaa yhtään liikaa aikaa taikka tilaa, tai muuten ei hyvä heilu.

Toinen mahdollinen iskun paikka on Kärppien puolustus, joka ei tällä hetkellä vakuuta. Kärpät pelaa kuudella puolustajalla ja kun näistä kuudesta yksi on hieman vähemmän pelaava, niin kuormaa tulee. Varsinkin kiekollisessa pelissä on puolustuksella vaikeuksia ja tähän SaiPan on mahdollista iskeä kovalla karvauksella.

Puolustuspelaaminen Kärpillä on kunnossa ja kun koko joukkueen puolustuspelaaminen toimii, niin vastustajan maalipaikat ovat todella vähissä. SaiPan täytyykin ylittää lauantaina itsensä, jotta maaliverkko saadaan pullistelemaan.

Poissaoloja molemmilla joukkueilla on varsin saman verran. Kärpiltä puuttuvat ainakin Chiodo, Hyvönen ja Loponen. SaiPan sairaslistalla majailevat Grönholm, Tuominen, Petré ja Paakkarinen. Torstaina nivustaan varmuuden vuoksi lepuuttanut Jaska Vilen saattaa tehdä paluun kaukaloon.

» Lähetä palautetta toimitukselle