Maaleja luvassa?

LIIGA / Ennakko
Oulun Raksilaan tiistai-illan vieraaksi saapuu sarjan suurinumeroisesti aloittanut Lappeenrannan SaiPa. Joukkueen maaliero on kahden ottelun jälkeen 10-13 ja tilillä yksi voitto rangaistuslaukauskisassa. Kotijoukkue Kärpät puolestaan hävisi edellisen pelinsä Helsingin Jokereita vastaan. Mielenkiinto ottelussa kiinnittyy lähinnä puolustuspeliin: onnistuvatko lappeenrantalaiset tällä osa-alueella?

SM-liigan kolmannelle kierrokselle Ouluun saapuu energisesti viime ottelussaan pelannut Lappeenrannan SaiPa. Joukkue voitti rangaistuslaukauskilpailun jälkeen kotonaan Rauman Lukon lukemin 7-6. SaiPan kauden molemmat ottelut ovatkin olleet todella suurinumeroisia. Lukko-ottelussa 12 maalista yhdeksän syntyi erikoistilanteissa.

Kauden ensimmäisessä ottelussaan SaiPa joutui TPS:n jyrän alle maalein 7-3. Päävalmentaja Heikki Mälkiä ei ole ollut tyytyväinen joukkueensa maalineduspelaamiseen, johon SaiPa joutuu kiinnittämään huomiota myös tiistaina. Avainasia on, miten joukkueen puolustus kestää kotijoukkue Kärppien vahvan paineen.

SaiPassa tapahtui juuri puolustuspäässä suuria muutoksia, kun pitkäaikainen luottopelaaja Petri Kokko, erinomaisen kauden pelannut Kristian Kudroc ja Olli Malmivaara vaihtoivat maisemia. Tilalle tulivat Pauli Levokari Lukosta, Joonas Rönnberg Ilveksestä sekä Henrik Petré Ruotsin Södertäljestä. Muutoksia on siis tapahtunut, mikä on osin näkynyt SaiPan pelissä ja Mälkiän mukaan töitä riittää paljon jatkossakin.

Erikoistilannepelissä SaiPa on päästänyt alivoimalla toiseksi eniten maaleja, mutta ylivoimalla se on ollut sarjan tehokkain. Kärpät puolestaan sortui viime ottelussa 14 kertaa kahden minuutin rangaistukseen ja joukkueen alivoima ei ollut terävimmillään. Ylivoimalle päästessään oululaisten ykköstrio on vaarallisimmillaan, joten SaiPan tulisi pystyä minimoida erikoistilannepelaaminen tavoitellakseen Kärppien päänahkaa.

Ylivoimalle vierailijalla on heittää jäälle todella vahvasti kauden aloittaneita pelaajia. Hyökkääjä Eetu Holma johtaa SM-liigan pistepörssiä tehoin 3+3=6 ja ruotsalainen puolustaja Petré on ollut ylivoimalla liigan tehokkain pelaaja. Mielenkiintoa kamppailuun tuo myös aina sähäkkä Kimmo Koskenkorva, joka toimii tällä kaudella SaiPan kapteenina. Joukkueen riveistä tiistaina puuttuvat puolustaja Kalle Kaijomaa ja hyökkääjä Teemu Paakkarinen.

Majeskyn ensi-ilta kotiyleisölle

Kotijoukkueen pelaajistossa katseet kääntyvät debyyttinsä kotiyleisön edessä tekevään puolustaja Ivan Majeskyyn. Kuukauden sopimuksella Oulussa pelaava slovakki on parhaimmillaan kokemukseltaan ja taidoiltaan yksi liigan parhaimpia puolustajia.

Oululaisten maalilla jatkaa edellisissä otteluissa pelannut Jaakko Suomalainen. Koeajalla joukkueessa oleva Tuomas Tarkki pelaa tiistaina Kajaanin Hokin riveissä. Kärpät saa olla omalla alueella ja etenkin maalin edessä tarkkana irtokiekkojen kanssa, sillä SaiPan vahvat voimapelaajat ajavat maalille tehokkaasti.

Kärpät voitti kauden avauksen kotona HPK:ta vastaan vahvalla esityksellä, jossa niin työnteko kuin pelillisetkin asiat olivat kohdallaan. Sen sijaan edellinen ottelu Jokereita vastaan ei sujunut yhtä hyvin, kun helsinkiläiset ottivat voiton lukemin 4-2.

Päävalmentaja Kari Jalosen mukaan joukkue hävisi pelin ensimmäisen erän (2-0) takia, mutta syitä voi kaivella myös maalivahtipelistä, suuresta määrästä rangaistuksia sekä Jokereiden kovemmasta työnteosta. Kärpät otti muun muassa neljä rangaistusta kiekon menemisestä katsomoon. Tämän kaltaisien turhien rangaistuksien vuoksi Kärpät voi olla vaikeuksissa vahvan ylivoimajoukkueen kanssa.

Pelillisissä asioissa Jokereita vastaan Kärpät ei onnistunut hyökkäyspelissään ja etenkin viimeistelyssä. Kolmen tolpan ja yhden avopaikan lisäksi joukkue epäonnistui myös rangaistuslaukauksessa, kun Hannes Hyvösen yritys oli vaisu. Murheita aiheutti myös Tommi Paakkolanvaaran aivotärähdys. Pakkolanvaaran pelaaminen ratkeaa pelipäivän aamuna. Kokoonpanon muut poissaolijat ovat maalivahti Andy Chiodo, hyökkääjä Viktor Ujcik sekä puolustaja Oskari Korpikari.

» Lähetä palautetta toimitukselle