SaiPasta ei Kärppien pysäyttäjäksi

Lauantai-iltana nähtiin Lappeenrannan Kisapuistossa varmasti kuluvan kauden erikoisin ja mieleenpainuvin SM-liigan ottelu. Oulun Kärppien 14. peräkkäinen voitto lukemin 1-3 (0-1, 1-1, 0-1) jäi uutisena pienemmälle huomiolle, kun ottelua tuominnut Tom Laaksonen varasti pääosan.

Jo perjantaina Lappeenrantaan saapuneet oululaiset tulivat otteluun uskomattomalla sykkeellä. Joukkue oli todella valmis illan otteluun, ja kiekko liikkui pelaajien lavassa varmoin ottein heti ensiminuuteista lähtien. Kärpät piti kiekkoa selvästi kotijoukkuetta enemmän, ja SaiPa joutuikin miltei puolustuskannalle.

Kari Jalonen kehui joukkueensa hyvää ilmettä ottelun jälkeen, eikä syyttä.

- Tämä oli meiltä energinen ja pirteä esitys. Rankasta viikosta huolimatta taisteluilme on ollut joukkueessa hyvä. Mitään voittoputkia ei olla edes ajateltu. Voitot ovat tuoneet paljon hyviä asioita niin henkiselle kuin pelillisellekin puolelle.

Yhtään hävettävää ei ollut kotijoukkueen valmentajalla Heikki Mälkiälläkään. SaiPa joutui toisessa erässä päätuomarin kouriin, mutta viime aikoina tapetilla ollut heikko alivoimapelaaminen oli tällä kertaa loistavaa. Jäähyt menivät sputnikeille erässä peräti 8-1, mutta Kärpät ei saanut kiekkoa ylivoimalla kertaakaan mahtavasti pelanneen SaiPa-vahti Mikko Strömbergin selän taakse.

- Ensimmäisessä erässä jäätin altavastaajiksi, vaikka yritettiin lähteä liikkumaan ja taklaamaan. Täytyy kehua joukkueen henkistä kasvamista toisessa erässä. Ollaan oltu huono alivoimajoukkue, mutta toinen erä taisteltiin mahtavasti Strömbergin johdolla.

lisää

Kuvakooste ottelusta
[katso kuvat]

Vaikka SaiPa taistelikin uhrautuvasti takaiskuitta läpi erän, vei jatkuva alivoimapelaaminen kuitenkin reilusti puhtia keltapaidoilta. Viimeisessä erässä Tom Laaksonen tasoitteli jäähyjen määrää, mutta SaiPan eväät tehokkaaseen ylivoimapelaamiseen oli jo syöty.

- Siinä syötiin kyllä meidän voimat, kun arvatenkin kolmannessa erässä saatiin harjoitella ylivoimapelaamista. Peliin oltaisi voitu tulla vielä mukaan, mutta ylivoimapelaamisesta puuttui selvästi tarvittava terävyys, kun miehet olivat jo puhki.

Vieraat johtoon ylivoimalla

SaiPa kärsi ensimmäisessä erässä kolme kahden minuutin rangaistusta. Hieman paremmalla tuurilla Kärpät olisi voinut karata jo ensimmäisessä erässä, mutta hyvistä tilanteista huolimatta erätauolle mentiin niukissa 0-1-lukemissa.

Kalle Kaijomaan kaksiminuuttisen aikana SaiPalla oli jo mahdollisuus purkaa kiekko pois, mutta ketään ei ollut kiekon lähettyvillä. Keltapaitojen painiessa oululaisten kanssa maalin edessä kiekko lähetettiin viivaan, josta Tomi Mustosen maalille lähettämä kiekko pomppasi Strömbergin torjunnasta suoraan Kalle Sahlstedtin lapaan. Viime aikoina lähinnä rangaistuslaukauksissa kunnostautunut Sahlstedt toimitti kiekon varmasti maaliin.

Kärppien vahvasta hallinnasta ensimmäisessä erässä kertoivat myös maalivahtien torjunnat: Strömberg 16, Tuomas Tarkki 3.

Tom Laaksonen

Toisen eräs alku ei lupaillut SaiPalle ruusuista jatkoa, kun jo reilun minuutin pelin jälkeen kärppälauma siirtyi jo 0-2-johtoon Teemu Normion sivaltamalla tarkalla laukauksella. Sahlstedt siirsi kiekon luistimellaan Normiolle kaarien keskelle, josta lähti nopea veto ylös ohi Strömbergin.

SaiPa sai hetken kuluttua oman etsikkoaikansa, kun Laaksonen vihelsi Kärpille illan ensimmäisen kaksiminuuttisen ajassa 21.57. Jukka-Pekka Laamasen jäähyn aikana SaiPa sai kiekon pyörimään Kärppien alueella varsin mukavasti. Siniviivalle siirtynyt Kimmo Koskenkorva laukoi laatan kohti Tarkin vartioimaa maalia. Ohjausmaaleihin erikoistunut Ville Snellman oli jälleen oikea-aikaisesti lapoineen välissä, ja limppu päätyi vastustamattomasti maaliin.

Juuri kun SaiPa sai kavennusmaalinsa jälkeen hyvän otteen ja puhtia omaan peliinsä alkoi kotijoukkueen rangaistusaition ovi käydä. Laaksonen tarttui SaiPan kohonneeseen intensiteettiin rankalla kädellä. Ottelun toisesta erästä muodostuikin jatkossa varsinainen farssi, kun pillin takana häärännyt Tom Laaksonen aloitti vihellyskimaransa.

Useaan otteeseen kova työnteko ja tilanteisiin täysillä meneminen sai usein aikaan melkoisen sekaannuksen ja tämän johdosta pelaaja saattoi kaatua. Kun kaatuja oli Kärppä-pelaaja, oli tilanne selvä: keltapaita jäähylle. Eniten Laaksosen linjasta kärsi kotijoukkueen kultakypärä Koskenkorva, joka pelasi kovalla itseluottamuksella ja meni tilanteisiin surutta.

Laaksonen sai myös yleisön kuumaksi ratkaisuillaan. Lähihistorian kovimmat nuija-huudot kaikuivat katsomon joka kolkassa, kun tuomari teki ratkaisujaan.

Kärpät sai pyörittää kotijoukkueen jäähyilyn johdosta mielin määrin ylivoimaa, mutta tuloksetta. Mikko Strömberg oli elementissään ja SaiPan puolustus uhrautuvainen. Laukaukset suuntautuivat ohi, puolustus peitti vetopaikat, maalivahti otti varman kopin, milloin maskillaan, milloin mitenkin. Kärpät sai pelata tukuttain viidellä kolmeakin vastaan.
Kari Jalonen yritti herätellä joukkueen tehokkuutta ottamalla erikoiseen aikaan aikalisän ajassa 34.14, mutta sekään ei vaikuttanut.

Erä päättyi kuin ihmeen kaupalla loppujen lopuksi tasatilanteeseen 1-1. Maalivahtien torjunnat toisessa erässä menivät 20-7 Strömbergin ollessa työllistetympi.
Erä oli täydellistä Tom Laaksonen näytöstä. Vaikka Laaksonen tasoittikin tilastoja kolmannessa erässä, oli esitys silti luvattoman heikko, kun puhutaan kotimaisesta huippujääkiekosta. Lehdistötilaisuudessa mukana olleen SM-liigan otteluvalvojankin mukaan etenkin toisessa erässä olisi voinut viheltää paremmin.

SaiPa sai mahdollisuutensa

Kolmas erä alkoi oululaisten ylivoimalla, kun Emil Lundberg istui vielä toisen erän jäänteitä jäähyaitiossa. Ratkaisun makuun johtanut hieman onnekaskin ylivoimamaali vei Kärpät 1-3-johtoon. Juha-Matti Aaltosen laukaus muutti suuntaa Kalle Kaijomaan mailasta, eikä Strömberg ehtinyt reagoida.

- Tietenkin se oli harmittava, kun oltiin erän verran taisteltu alivoimalla. Se vähän söi meitä, harmitteli Mälkiä kerratessaan tilannetta.

Kolmannen erän seitsemännellä minuutilla Kärppien jäähyllä istuminen alkoi, ja SaiPa sai puolestaan oman mahdollisuutensa. Laaksonen lähetti oululaisia samaan taajaan tahtiin istumaan kuin toisessakin erässä SaiPalaisia. Ylivoimapelaamisesta huomasi kuitenkin erittäin selvästi, että ratkaisut olivat vähissä, eikä kunnollisia tilanteita saatu aikaan.

Mälkiäkin teki ”Jaloset” eli otti aikalisän ylivoimien aikana, mutta sputnikeilta oli vaadittava terävyys jo poissa. Viimeisetkin mahdollisuudet menivät Jarkko Immosen ottamaan koukkausjäähyyn aivan ottelun loppuminuuteilla. Strömbergin poisvetämistä maalinsa suulta olisi ehkä voinut harkita aikaisemminkin, kun joukkue oli kahden maalin takaa-ajossa. Kärpät pelasi kuitenkin loppuun saakka moitteetonta alivoimaa SaiPan tapaan, ja lopputulos kirjattiin 1-3.

Oulun Kärpät on viimeksi hävinnyt SM-liigassa 21.9. Tilastotappion aika ei vielä SaiPaa vastaan ollut, eikä moista tule vähään aikaan tapahtumaankaan, mikäli otteet jatkuvat yhtä varmoina. Kärpät ansaitsi täysin voittonsa, mutta SaiPakin ansaitsee maininnan mainiosta taistelustaan.

Ottelu oli vähämaalinen, mikä on ottelutapahtumiin nähden vähintäänkin ihme. Suuri kiitos ottelun tiukkuudesta kuuluu hyville maalivahdeille. Tilastokärki Tuomas Tarkin torjunnat olivat varmoja, mutta ennen kaikkea Mikko Strömberg on yltynyt huimaan vireeseen. Kukat ja palkinnot pelin jälkeen kerännyt Strömberg oli Kärppiä vastaan kiekon tiellä yhteensä 45 kertaa.

SaiPa matkaa seuraavaksi tiistaiksi Tampereelle televisioitavaan otteluun Ilveksen vieraaksi. Kärppien viimeisimmän tappion aiheuttanut Tappara yrittää samaa temppua toistamiseen samana iltana.