Jumbofinaalissa kovat panokset

LIIGA / Ennakko
Kun SM-liigaa on takana kymmenkunta kierrosta, on jumbofinaalin näyttämönä - ei todellakaan ensimmäistä kertaa - Lahden jäähalli. Tällä kertaa Pelicansin kanssa huonoimman liigajoukkueen tittelistä kisaa hieman yllättäen Espoon Blues. Bluesin budjetti ei ole pienimmästä päästä, ja Pelicansin lama on saanut seurajohtonsa harkitsemaan muutoksia, joten kummallakaan joukkueella ei ole varaa hävitä ottelua.

Kaikkein kauhein vaihtoehto olisi tylsä ja vähämaalinen tasapeli, joka ei tyydyttäisi kumpaakaan joukkuetta. Tilastojen valossa tämä ei suinkaan ole mahdotonta: Pelicans nyhjäsi kerran viime kaudella jumbofinaalissa Ilvestä vastaan maalittoman. Tuskin maalivahteja lämmittäisi yhtään tilastoja kaunisteleva nollapeli, jos muun joukkueen peli ei kulje ja yleisö häviää.

Vaan eipä tässä kannata pelkästään kauhukuvia maalailla. Pelicansin maalihanat eivät ole olleet niin pahasti tukossa kuin männä vuosina, ja Bluesilla on hyökkäyksessään runsaasti taitoa. Tavallistakin kovempi voitontavoittelu näkyy todennäköisesti tarkkana pelinä, mutta toisen joukkueen pelin vapautuminen voi tuottaa kauniin tuloksen. Valitettavasti vain toisen.

Pelicansin kello tikittää

Pelicansin toimitusjohtaja Jorma Kosonen on ilmoittanut, että jos tällä viikolla otteet eivät parane, muutoksia alkaa tapahtua. Millä tavalla, sitä hän ei vielä osannut sanoa.

Ensimmäisenä tulilinjalla lienee päävalmentaja Petteri Hirvonen. Joukkueen materiaali ei ole niin huono kuin sarjataulukko antaa ymmärtää, mutta jostain syystä homma ei ole toiminut. Valmentajanvaihdos ei ole halvin vaihtoehto muutoksia ajatellessa, mutta se olisi tehokkain mahdollinen herätys pelaajille. Hirvonen varmasti tiedostaa työpaikkansa olevan vaarassa, joten pää on varmasti mietitty puhki pelin parantamiseksi, mikä voi ajaa paniikkiratkaisuihin. Toisaalta, rohkealla riskinotolla tilanne voi kääntyä ylösalaisin. Kari Eloranta osoitti tämän ollessaan potkujen partaalla vajaat kolme vuotta sitten, kun yksi taisteluvoitto riitti kääntämään joukkueen kurssin, joka johti pohjamudista aina pudotuspeleihin asti.

Viimelauantaiseen SaiPa-otteluun Hirvonen oli jo tehnyt paljon muutoksia kentällisiin. Joukkue sai tehtyä kaksi maalia, mutta se ei riittänyt SaiPan viittä vastaan. Yli neljä päästettyä maalia ottelua kohti on järkyttävä lukema, joten puolustuksen pitää ryhdistäytyä. Maalivahtien niskaan hommaa ei voi kaataa. Mikko Rämö on esittänyt ajoittain huippuotteita, mutta nykyisenlaisen puolustuksen takana homma on kuin tuulimyllyjä vastaan taistelua.

Bluesilla paha vieraskammo

Bluesin alamäki ei ole ollut paljon Pelicansin vastaavaa loivempi. Vierasottelut ovat olleet tervanjuontia avauskierroksen JYP-ottelua lukuun ottamatta. Kun sunnuntaina Jokerit vielä aiheutti ensimmäisen kotitappion, näkymät synkkenivät entisestään.

Jan Caloun on ollut hyvä, mutta jäänyt kovin yksin viime aikoina. Muista tärkeistä ulkomaalaisvahvistuksista Bruce Gardiner on kasvattanut jäähylukemaansa kiitettävästi viime otteluissa ja Ladislav Kohn on ollut näkymätön. Jos nämä herrat saisivat potkua luistimiinsa torstai-illaksi, Pelicansin puolustus olisi entistä pahemmissa vaikeuksissa.

Paperilla ottelua ei ratkaista, eikä se olisi helppoa sitenkään. Materiaalivertailu puoltaa Bluesin voittoa, mutta espoolaisten huono vierassaldo antaa puntarissa painoa kotijoukkueelle. Henkinen kantti on avainasemassa. Vaikka molemmat joukkueet nousisivatkin pelillisesti omalle tasolleen, se ei tule lohduttamaan häviäjää yhtään muiden joukkueiden karatessa kauemmaksi. Ottelun jälkeen nähdään vähintään yksi vakavanaamainen valmentaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle