Hippoksen kausi käyntiin

LIIGA / Ennakko
Lauantaina Jyväskylässäkin avataan odotettu liigakausi, kun avauskierroksella rangaistuslaukauskisansa toisenlaisiin tunnelmiin päättäneet JYP ja Blues kohtaavat toisensa. Uusiutunut Blues lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta kotiyleisön tukema JYP ei taatusti anna tuumaakaan periksi.

Avauskierroksella Blues osoitti häviöstään huolimatta, että se ehkä lopultakin on nousemassa puitteidensa mukaiseen joukkoon liigakartalla. Hallitsevaa mestaria vastaan kärsitty rangaistuslaukauksien jälkeinen tappio ei ole huono saavutus Kari Heikkilän suojateilta. Mielenkiintoista onkin nähdä, nouseeko Espoossa uudenlainen kiekkobuumi, mikäli paikkakunnan ylpeys onnistuu kääntämään kelkkansa takavuosien farssien suosta menestyksen tielle.

JYP kävi puolestaan nappaamassa maukkaan vierasvoiton rakkaasta paikallisvastustajastaan KalPa:sta. Myöskin Kuopiossa jouduttiin turvautumaan rangaistuslaukauksiin. Ensimmäisen kerran historiassa hurrikaanipaidat onnistuivat kääntämään tuon leikin itselleen Miikka Männikön osumalla. Runsasmaalinen ottelu oli tasollisesti JYP:n kannalta huono, mutta toi helpotusta varmasti ainakin maalintekopaineisiin, joita joukkueen selkään on kasattu etenkin komeetta Jarkko Immosen lähdön myötä.

JYP tuo jäälle uuden tehonyrkkinsä

Jo harjoituskaudella Ilvestä vastaan käydyssä kamppailussa saattoi aistia, ettei Immosen lähtö ehkä sittenkään kaada koko pakettia nurin, sillä Antti Virtasen, Arsi Piispasen ja uuden hankinnan Lucas Lawsonin muodostama trio väläytteli ajoittain mainioita kiemuroita. Kuopiossa maalihanatkin sitten aukesivat oikein kunnolla, kun kolmikon jokainen jäsen onnistui ohittamaan Kimmo Kapasen. Jokaisella on myös paineensa: Virtasen on osoitettava olevansa taitoniekka myös ilman Immosta, Piispanen on ikäluokkansa yksi lupaavimmista nuorista ja ulkomaalaisena Lawsonilta odotetaan automaattisesti tehoja. Alku oli joka tapauksessa tuloksellisesti hyvä, vaikka Antti Virtanen torstai-iltana totesikin pelillisten kuvioiden olevan vielä pahasti puolitiessä.

Viime kausilta totuttuun tapaan kotijoukkueen otteissa herättää huolta se, että tehot jäävät lepäämään liiaksi mainitun todellisen ykköskentällisen varaan. KalPa-pelissä ainoastaan puolustaja Jaako Niskavaara onnistui maalinteossa varsinaisella peliajalla kyseisen viisikon ulkopuolelta. Bluesia vastaan maalinteko tuskin tulee olemaan yhtä vaivatonta kuin sarjanousijaa vastaan, joten huoli on hyvin aiheellinen ja pelkoakin aiheuttava niin kotijoukkueen kannattajissa kuin todennäköisesti valmennusjohdossakin. Muita potentiaalisia ratkaisijoita joukkueessa kyllä on. Esimerkkeinä käyvät vaikkapa Carlo Crünn ja Ossi Louhivaara.

Hyökkäyspään tehojen tasaisempaa jakautumista suurempi huoli lienee sittenkin puolustuspään parempi tilkitseminen. Viisi maalia omiin vieraspelissäkin on aivan liikaa. Varsinkin, kun ne ainakin osittain syntyivät omien hölmöilyjen seurauksena, eikä maalivahtipelikään loistanut. Nähtäväksi jää, miten Alatalo ja kumppanit onnistuvat tuossa tehtävässä.

Espoon paketti valmiina?

Avauspelissään Kärppiä vastaan Blues yllätti paikalla olleiden mukaan pirteällä vauhdillaan. Ylivoimapelissä ja tempon säilyttämisessä koko ottelun ajan espoolaisilla on vielä ongelmia, mutta se on aivan ymmärrettävää tässä vaiheessa kautta. Sellaisia virheitäkin sattuu vielä, mitkä kauden mittaan varmasti harvinaistuvat. Kaiken kaikkiaan Blues lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina. Pahin kompastuskivi sille onkin kotijoukkueen yleisön siivittämänä aikaansaama hurmos, sillä JYP on perinteisesti pelannut paremmin altavastaajana kuin ennakkosuosikkina.

Kärppiä vastaan Bluesin parhaimmiston muodostivat sentteri Esa Pirnes, joka onnistui heti maalinteossa sekä maalivahtihankinta Neil Little, jonka merkitys omassa päässä ei ole lainkaan vähäinen. Päävalmentaja Heikkilä äityikin kehumaan kokenutta kanadalaista, jonka hermo tuntuu pitävän kovassakin paikassa. Nähtäväksi jää, milloin espoolaisten toinen kova kanukki Steve Kariya intoutuu oikein tosissaan. Jossain vaiheessa se varmasti tapahtuu. Jyväskyläläisittäin harmillista on, ettei JYP:ssä uuden nosteen uralleen saanut Jaakko Uhlbäck esiinny lauantaina Bluesin paidassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle