JYP palasi vanhaan ilmeeseen

LIIGA / Raportti
Tappioputkensa katkaissut JYP löysi jälleen kadoksissa olleen peliotteensa. Voitto Bluesista tuli pitkälti samalla pelityylillä, jolla joukkue nousi alkukaudella liigan kärkisijoille - virheettömällä viisikkopuolustuksella ja hyvällä liikkeellä.

- Lappeenrannassa oli jo hyvä peli, ja työn perusteella meille olisi ehkä kuulunut sieltä enemmän. Nyt oli voittajan ilme joukkueella, JYP-valmentaja Matti Alatalo myhäili ottelun jälkeen.

Avausmaalista peli haltuun

Jo alkutahdit lupailivat ottelusta viihdyttävää. Molempien joukkueiden luistin liikkui, ja päätuomari Reijo Ringbom toi oman panoksensa kiekkoiltaan viheltämällä koukut ja estämiset pois heti pelin alusta lähtien. Ringbomin tuomarisuoritus olikin yksi syyskauden parhaista Hippoksella.

taustaa

ottelun kuvat
[katso kuvat]



Lawson ei jatka JYPissä
[lue lisää]

Avauserää värittivät jäähyt, joita Ringbom tuomitsi molemmille pitääkseen pelin vauhdikkaana ja siistinä. Bluesin ylivoima oli pelin alussa vaarallista, ja jälkiviisaasti ajatellen maalinteossa olisi pitänyt onnistua jo ensimmäisen erän ylivoimista, jotta vieraat olisivat voineet taistella pelin voitosta. Ylivoiman konsepti oli yksinkertainen, mutta saumattomasti toteutettu - viivasta laukauksia maalille ja joka suunnasta miehiä perään. Ladislav Kohn sai parhaat paikat paluukiekoista, mutta toisella kerralla mies laukoi päin Sinuhe Wallinheimoa ja toisella kerralla ei osunut kiekkoon lainkaan.

JYPin Ilkka Vaarasuo ja Miika Huczkowski pääsivät ottelun alussa erinomaisiin maalipaikkoihin maalinteossa kuitenkaan onnistumatta. Kolmas selkeä maalipaikka toi avausmaalin, kun Johannes Alanen siirsi ylivoimalla maalin takakulmalta kiekon Bluesin verkkoon. Tilanteessa JYP lopetteli 5-3-ylivoimaansa ja Jyri Marttinen laukoi siniviivalta kiekon maalille. Kiekko pomppi kuitenkin pelaajaruuhkasta takakulmalle, eikä viivavetoa torjumaan valmistautunut Neil Little ehtinyt kunnolla mukaan odottamattomaan käänteeseen. Kokenut Alanen otti kiekon ensin luistimella haltuun ja ampui sen jälkeen varman maalin.

Pikamaalit ratkaisevat

JYP pääsi toisen erän alussa nopeasti kolmen maalin johtoon, ja tämän voi sanoa ratkaisseen pelin kotijoukkueelle. Vaikka JYP oli kaukalossa parempi, ei kolmen maalin johto vastannut pelitapahtumia. Hurrikaaniryhmä pystyi kuitenkin käyttämään hyväksi kaksi Bluesin pahaa puolustusvirhettä.

2-0-maalissa väkivahva juniorihyökkääjä Filip Riska lähti polkemaan Bluesin Juha Gustafssonin kanssa päätykiekkoon. Riska pelasi vartalokontaktilla Gustafssonin irti kiekosta ja jätti näin perässä luistelleelle Tuomas Mikkoselle kiekon sekä vapaan kaistan nousta maalille. Mikkonen hakikin kulmasta kiekon, nousi maalille ohi Esa Pirneksen ja löi rystyltä pelivälineen ohi Littlen.

Vajaan kahden minuutin päästä vieraiden puolustus ja Little nukahtivat vielä pahemmin. Tero Koponen pelasi Antti Virtasen puolittaiseen läpiajoon, mutta vierellä luistellut Blues-puolustaja Tero Määttä väänsi Virtasen irti kiekosta. Kiekko ajautui maalin kulmalle, ja Virtanen pääsi Määtän otteesta irti. Kun Little ei sulkenut kiekkoa alleen, Virtanen kävi lyömässä sen maaliin. 3-0-maalin jälkeen Blues vaihtoi maalivahtia, sillä oli ilmeistä, ettei Littlellä ollut tänään paras päivä.

Blues vaikutti saaneen maalivahdin vaihdosta uutta virtaa, sillä heti seuraavassa vaihdossa nelosketju pyöritti pahasti JYPin päädyssä. Puolustaja Juha Salmu joutuikin ottamaan jäähyn, mutta Bluesin ylivoima ei noussut enää avauserän tasolle. Kaiken kruunuksi Salmu pääsi Virtasen hienosta syötöstä puhtaaseen läpiajoon jäähyltä päästyään. Hän harhautti jo Blues-maalille vaihdetun Matti Kaltiaisen jäihin, mutta löi ratkaisevalla hetkellä ohi kiekosta. Näin 27-vuotiaan liigatulokkaan ensimmäinen liigamaali jäi edelleen syntymättä.

Bluesille tarjoiltiin mahdollisuutta tulla peliin mukaan vielä erän loppupuolella, kun JYP otti muutaman jäähyn. Ylivoima ei kuitenkaan annettuun aikaan nähden ollut ihmeellistä, vaan usko tuntui hiipuneen, kun avauserässä ei maalinteko sujunut. Bluesin ylivoimasta tosin teki osaltaan huonoa JYPin alivoimapeli, joka tänään toimi jälleen erinomaisesti. Näyttävin suoritus oli ehkä Ilkka Vaarasuon syötönkatko ja purku tilanteessa, jossa Vaarasuo oli maalin edessä ainoa mustapaita kolmea Blues-pelaajaa vastaan.

Marttinen sooloilee sinetin

JYP aloitti kolmannen erän vajaalukuisena, mutta alivoima toimi edelleen hyvin. Blues sai kiekon pysymään suht tiukasti JYPin päädyssä, mutta menetti sen pahalla hetkellä JYPin tultua täysilukuiseksi. Jari Jääskeläinen avasi jäähyaitiosta päässeelle Jyri Marttiselle, joka pääsi 1-1-tilanteeseen Bluesin Janne Jalasvaaraa vastaan. Marttinen ohitti Jalasvaaran komeasti ja kurvasi laidasta maalille, jossa malttoi odottaa Kaltiaisen heittäytymistä ja siirsi sen jälkeen kiekon maaliin. Osuma oli ehdottomasti alkukauden komeimpia yksilösuorituksia Jyväskylän hallissa.

Blueskin sai maalitilinsä auki, kun se pääsi jälleen ylivoimalle pian Marttisen maalin jälkeen. Tänään tutuksi tullut kuvio, jossa puolustaja laukoo siniviivalta, toimi vihdoinkin ja Steve Kariya ohjasi kiekon komeasti Wallinheimon ohi. Kariyan maali ei kuitenkaan muuttanut Bluesin lainalaisuutta, josta jo tämän ottelun ennakossa mainittiin - kun Kariya maalaa, joukkue häviää.

Bluesilla oli vielä paikkansa avausmaalin jälkeen. Ladislav Kohn tuhlasi illan kolmannen tuhannen taalan paikkansa laukomalla kiekon päin Wallinheimon JYP-logoa. JYPistäkin vielä Jouni Virpiö ja Antti Virtanen pääsivät kokeilemaan loppuhetkillä maalintekoa unelmapaikoilta, mutta Kaltiainen piti loppulukemat 4-1:ssä.

JYPiltä ehjä esitys

Lyhyellä otannalla voisi arvioida, että JYPin kurssi on jälleen käännetty parempaan. Maanantain peli Lappeenrannassa SaiPaa vastaan ei tuonut kuin pisteen, mutta oli jo ehjempää joukkuepeliä kuin tappioputken aikaisemmissa peleissä. Tänään joukkueen esitys oli niin vahva, ettei kenttätapahtumista voinut mitenkään arvioida takana olevan useampi tappio. Luistin liikkui koko peliajan ja kiekko toimitettiin jälleen varmasti pois omasta päästä, jos sinne tuli painetta. Koko viisikko puolusti yhtenäisesti, mutta hyökkäsi terävästi kun paikka tuli.

Joukkueesta voisi nostaa esille monta yksittäistä onnistujaa, mutta se ei tekisi oikeutta niille, joiden nimiä ei mainita. Onkin helpompaa sanoa, ettei kokoonpanosta tänään löytynyt yhtään epäonnistujaa. Tehokkaan alivoimapelin myötä Bluesin avausmaali pystyttiin estämään, ja oma ylivoimakin toimi edes sen verran, että sillä saatiin aikaan tärkeä avausmaali. Niiden merkitys on alkukaudella ollut JYPille suunnattoman suuri.

Blues liikkui alussa hyvin ja pelasi vaarallista ylivoimaa, mutta pari pahaa virhettä käänsivät pelin ehkä turhankin helposti JYPille. Toinen ja neljäs maali tulivat aivan erien alkuun, mikä vaikeutti osaltaan vieraiden takaa-ajoa. Jos erätauolla jotakin lääkkeitä keksittiinkin ja ehkä nostettiin latausta, niin se valui hukkaan jäällä heti, kun omissa soi.

Kommentteja

Bluesin Kari Heikkilä myönsi kotijoukkueen olleen tänään parempi.

- Ensimmäinen erä oli ihan kohtuullinen, mutta selkä taittui 2-0:ssa. Sen jälkeen JYP oli järjestäen edellä meitä joka sektorilla, Heikkilä totesi.

- Toinen ja kolmas erä lähtivät huonosti. Taisi tulla lähes sekunnilleen samaan aikaan maali molemmissa.

Bluesille ottelu oli toinen kahden päivän sisään, mutta Heikkilä ei selitellyt tappiota tällä.

- Ei tämä eilisen pelin piikkiin mene.

- Ylivoima on ollut tosi tehokasta, mutta tänään vain yksi maali, vaikka paikkoja oli. JYPillä tosin on hyvä alivoima - onko ihan liigan parasta tai ainakin melkein - eikä kakkoskiekot jääneet meille, hän totesi.

Huhupuheiden Bluesiin liittämästä Jari Korhosesta Heikkilä pysyi vaiti.

- Huhuja liikkuu, mutta mä vaan valmennan. En lähde kommentoimaan, hän sanoi.

JYP-valmentaja Matti Alatalo löysi joukkueen esityksestä parannettavaa, vaikka voitto tulikin.

- Itseluottamus ei vielä ole parhaimmillaan, mutta kiekollista pelaamista pystytään vielä parantamaan - sisältäen myös ylivoimapelin. Siinä on meillä hommaa.

Joukkueen loukkaantumistilanne säilyy joulutaukoon asti samana ja helpottaa hieman joulun jälkeen, mutta pitkäaikaisimmat potilaat ovat poissa aina olympiatauolle saakka. Juha-Pekka Hytösen arvioitu poissaoloaika on kaksi kuukautta, sillä hän kärsii sekä kyynärpään murtumasta että nivelsiteiden repeämästä. Ossi Louhivaaran ja Valtteri Tenkasen paluuaikaa Alatalo ei vielä pystynyt arvioimaan, mutta olkapäävammojen takia koko alkukauden missannut junioripakki Henrik Forsberg on jo saanut lääkäriltä terveen paperit. Tommi Nikkilä aloittaa jääharjoittelun tammikuussa.

JYP päättää syyskauden vierasottelussa Jokereita vastaan lauantaina. Blues kohtaa samana päivänä kotonaan Ilveksen.

» Lähetä palautetta toimitukselle