NHL-miesten vilinää Hakametsässä

LIIGA / Ennakko
Onnistuuko Tappara Ilveksen kaadossa keskiviikkona, vai yllättääkö uudistunut ykkösketju Paillen kera kirvesrinnat?
Kuva © Jarno Hietanen
Hakametsän keskiviikkoillan paikalliskamppailussa kohtaavat SM-liigan sijoilta neljätoista ja seitsemän löytyvät Ilves ja Tappara. Kotijoukkue Ilves on valahtanut sarjan häntäpäähän ennakkoarvailujen mukaisesti, kun taas vierasjoukkue Tappara on päässyt yli vaikeasta vaiheestaan ja tavoittelee voimakkaasti suoraa playoff-paikkaa kuuden joukossa.

Kotijoukkue Ilves on paininut ongelmien kanssa pitkin kautta. Maalinteko on ollut tervanjuontia ja maalilukema 57 on selkeästi liigan heikoin. Pistetehtailuun kykenevät pelaajat ovat olleet välillä umpijäässä, eikä viisikkopeli saati avaukset ole olleet läheskään halutulla tasolla. Maalintekijöitä ei ole tahtonut löytyä kiven kolostakaan ja esimerkiksi Samuli Kivimäki on ollut hukassa sihtinsä kanssa.

Surkuhupaisia piirteitä saanut ykkös-sentterin metsästys on ainakin toistaiseksi saanut päätöksensä, kun NHL-työsulku-pelaaja Max Talbot saapui joukkueeseen. Aiemmin kaudella kyseistä tonttia miehitti Kai Kantola aina loukkaantumiseensa saakka, mutta rehellisyyden nimissä on sanottava, että Kantolan taso ei oikein SM-liigaseuran ykkösketjun sentteriksi riitä.

Mielenkiintoinen lisä hyökkääjistöön on keskiviikkona debytoiva NHL-apu Daniel Paille. Mieheltä voidaan odottaa vahvaa luistelua ja hyvää kahden suunnan pelaamista. Pisteitä tullaan myös mieheltä odottamaan, vaikka Paille onkin profiloitunut NHL:ssä enemmän puolustavaksi hyökkääjäksi. Alemmissa sarjoissa pistetehtailukaan ei ole tosin vieras käsite miehelle ollut. Näillä näkymin mies istutetaan ykkösketjuun Talbotin ja Kantolan kanssa.

Puolustuspäässä on myös riittänyt murheita. Muun muassa ykköspuolustajaksi hankittu Ville Koistinen on ollut puolustuspäässä onnellisen kujalla, minkä todistaa liigan huonoin +/--tilasto, -20. Loukkaantumisia on ollut myös aivan tarpeeksi ja vaikka korvaajat ovatkin onnistuneet melko hyvin, voidaan rehellisesti sanoa, että esimerkiksi Konsta Mäkiselle tekisi kausi-pari Mestiksessä merkittävässä roolissa enemmän kuin hyvää.

Maalivahdeista työsulkupelaaja Anders Lindbäck on vakuuttanut. Alkukaudesta Miika Wiikman kantoi ykkösmaalivahdin viittaa, mutta ailahtelevat otteet ja loukkaantuminen tiputtivat hänet palliltaan ja Wiikman saikin pakata kapsäkkinsä matkalle Oulua kohti vuokralle. Kakkosmaalivahti Ville Kolppanen on lupaava mies, mutta ei vielä millään muotoa ykkösmaalivahdin tasoa.

Tapparalla luistaa

Hallin toisen päädyn Tappara taas on saanut peliään toimimaan toivotulla tavalla. Aiemmin kauden aikana fanikatsomossa nähtiin jo ”Nyt ei huvita”-protestilakana ja fanien tuskastuminen oli ymmärrettävissä. Peli ei aina ottanut kulkeakseen ja pisteitä ei kertynyt haluttuun tahtiin. Tulokset olivat varsinaista vuoristorataa. Nyt merkkejä paremmasta on jatkuvasti esillä ja nousu kohti suoraa playoff-paikkaa on vauhdikasta muun muassa taannoisen yhdeksän ottelun pisteputken ansiosta.

Hyökkäyspäässä nuori Aleksander Barkov junior on ollut suurin johtotähti ja kantaa joukkueensa kultakypärää. Yhteistyö konkari Ville Niemisen kanssa on ollut tuloksekasta ja viime aikoina ketjun kolmanneksi lenkiksi istutettu työsulku-apu Jannik Hansen on myös esittänyt hyviä otteita. Muita onnistujia hyökkäyksessä on ollut muun muassa jenkki Chris Connolly. Sen sijaan vahvasti viime kaudella esiintynyt Jerry Ahtola on ollut vaisu ja aiemmin isossakin roolissa esiintynyt Miikka Männikkö ehdittiin jo laittaa lainalle Pelicansiin hänen käytyään aiemmin Mestiksessä LeKissä ja Elitserienissä Växjössä.

Puolustuspäässä NHL-avut ovat myös näytelleet isoa osaa. Kurtis Foster esitti vakuuttavia otteita ennen loukkaantumistaan ja taannoin joukkueeseen liittyneeltä Justin Braunilta odotetaan myös vahvaa panosta. Teemu Aalto on jatkanut vahvoja otteitaan viivamiehen paikalta ja onkin tehnyt jo 17 pistettä. Markus Kankaanperä on osoittanut isännän elkeitä jatkamalla samaan vanhaan jäähyrikkaaseen malliinsa, mutta luottoa mieheen löytyy ainakin valmennusjohdon saralta.

Maalivahdeista enemmän viime aikoina pelaavaksi on noussut hieman yllättäen Juha Metsola. Pekka Tuokkola aloitti kauden ykkösmaalivahtina, mutta on valahtanut penkinlämmittäjäksi ja käynyt hakemassa vauhtia myös Mestiksestä LeKin riveistä. Loppukaudella kamppailu peliajasta jatkuu varmasti tiukkana, sillä tuskin vanha mestarimaalivahti noin vain luopuu ykköskassarin roolistaan.

Odotettavissa on mielenkiintoinen ottelu. Ilves kaipaa kipeästi pisteitä noustakseen Pelicansin ohitse ja Tappara halajaa kuuden joukkoon. Ilveksen uuden hyökkääjän Paillen ensiesiintyminen on myös mielenkiintoista seurattavaa.

Seuraa Heitä

Daniel Paille # |

Vasen laitahyökkääjä

Mieheltä odotetaan paljon ja nähtäväksi jää pystyykö hän vastaamaan huutoon.

Anders Lindbäck #39 | Brynäs

Maalivahti

On sementoinut paikkansa ykkösmaalivahtina ja on rentouttavaa seurata peliä, kun ei tarvitse kauhulla seurata jokaisen kaukolaukauksen etenemistä.

Aleksander Barkov #16 | Florida

Keskushyökkääjä

Joukkueensa kultakypärä ja johtotähti. Onnistuuko myös keskiviikkona.

Justin Braun #61 |

Puolustaja

Pystyykö täyttämään Fosterin jättämiä saappaita? Apuja löytyy ainakin puolustussuuntaan mukavasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle