Jyrääkö Tappara avauksessa Ilveksen harjoituspelin tapaan?

LIIGA / Ennakko
Löytyykö Raimo Helmisen työkalupakista aseet paikallisvastustajan pysäyttämiseen?
Kuva © Jarno Hietanen
Onko Tappara heti kauden alusta lähtien Tampereen paikallispelien herra? Jatkaako se Ilveksen nöyryyttämistä harjoituspelin tavoin murskalukemin? Vai onko Ilves-valmennus kaivanut uuden aseen, jolla kauden paikallisavaukseen suosikkina lähtevä Tappara kaadetaan?

Tampereen aina tunteita kuohuttava paikallisavaus herättää "kesähorroksessa" uinailleen tamperelaisen kiekkoyleisön. Tampereella kauteen  - samoin kuin perjantain otteluun - lähdetään vähintäänkin kaksijakoisin miettein. Siinä, missä vahvistunut ja erinomaisia otteita esittänyt Tappara lähtee koko SM-liigaa ajatellen lähes ykkösennakkosuosikin paineet harteillaan, niin Ilveksen kannattajien mielessä väijyy väistämättä kolmelta viimeksi eletyltä kaudelta painolastina karsintaottelut Joensuuta ja Vaasaa vastaan. Kun tähän vielä lisätään Tapparan ylivoimainen 7-1 voitto syksyn paikallisharjoitusottelussa, niin ennakkoajatukset kääntyvät väkisinkin Hakametsän hallin eteläpäädyssä majailevan Tapparan suuntaan.

Ennakkosuosikki Tappara

Tappara lähtee siis ennakkosuosikkina perjantain avaukseen Hakametsässä. Se on esittänyt erinomaisia otteita kauden alla niin harjoitusotteluissa kuin European Trophyssa. Varsinkin ketju Antti Erkinjuntti - Jarno Koskiranta - Chris Connolly on ollut joukkueen parasta antia kannattajilleen. Bostonin yliopistosta tullut Connolly on ollut hyvä ja vaikuttaa tällä hetkellä onnistuneelta värväykseltä. Niin ikään Antti Erkinjuntti on ollut tehokas, hän paukutti viidessä pelissä tehot 4+5. Tappara vaikuttaa kauteen lähdettäessä tasaisen tehokkaalta kaikkien pelaajien pystyessä ratkaisuihin, mutta erityisen tehokasta on ollut sen ylivoimapelaaminen. Ilves saakin olla varuillaan perjantaina koko 60 minuuttia, mutta erityisesti sen olisi pysyttävä poissa jäähyaitiosta. Sieltä kun ei vanhaa sanontaa käyttääkseni otteluita voiteta - ei ainakaan nykykuntoista Tapparaa. Ilveksen huolista suurin lienee tälläkin kaudella maalinteko - tai pikemminkin maalintekemättömyys. Joonas Raskin ja Toni Rajalan siirryttyä Tamperetta suurempiin ympyröihin joukkueesta katosi paljon - ehkä liikaakin tulivoimaa ja pisteitä. Nyt katseet kohdistuvat Masi Marjamäen ohella sellaisiin potentiaalisiin uusiin maalintekijöihin, kuten Antti Kangasniemi ja Samuli Kivimäki, jotka ovat suhteellisen tehokkaasti esiintyneet kautta edeltäneissä harjoituspeleissä. Mutta harjoitukset ovat harjoituksia, vasta oikeat pelit näyttävät pelaajien kyvyn nousta ratkaisemaan otteluita.

Kuntokäyrät korkealla

Kuntokäyrien osalta voidaan perjantain molempien tamperelaisjoukkueiden todeta olevan nousussa. Erityisesti Tapparan kohdalla vire on ollut korkealla, tappioita ei ole harjoituspeleissäkään tunnettu varsinaisella peliajalla. Mutta ei ole moittimista Ilveksenkään kunnossa, sillä harjoituspeleissä on tullut voitto toisensa jälkeen, mm. Bluesista ja HPK:sta.

Helminen vai Rautakorpi?

Ratkaisun paikka on usein näissä paikallisotteluissa löytynyt "henkien maailmasta", tunnetilan saaminen korkealle pienten onnistumisten kautta on saanut voittaneen joukkueen lentoon. Niin voi olla tälläkin kertaa, eli katseet kääntyvät vaihtoaitiossa ensi kertaa vastakkain asettuviin herroihin - Raimo Helmiseen ja Jukka Rautakorpeen. Päivän kysymys onkin, löytääkö "Mr. Ilves" työkalupakistaan jotain sellaista uutta, jolla etukäteen vahvemmaksi ennustettu Rautakorven Tappara kaadettaisiin. Perjantai-iltana olemme sitten kaikki viisaampia tämän suhteen. Yksi asia on varma: Kumpikaan tamperelaisjoukkueista ei varmasti syyllisty vastustajansa aliarviontiin.

Lempäälä tutussa roolissa tälläkin kaudella

Aiemmilta vuosilta viisastuneena ei kannata lähteä liikoja spekuloimaan kokoonpanoilla - viime hetken poisjääntejä, kuten myös parantumisia on nähty usein. Ilvekseltä on varmuudella poissa rannettaan joulutauolle saakka paranteleva Teemu Kesä. Tapparan kohdalla voidaan todeta, että LeKissä kautensa aloittavat puolustajat Jussi Halme ja Jesse Jyrkkiö sekä hyökkääjistä Olli Palola ja Jan-Mikael Järvinen.

Seuraa Heitä

Henrik Haapala #25 | Genève-Servette

Laitahyökkääjä

Onnistuuko nuorukainen käyttämään näyttöpaikkansa Aleksander Barkov juniorin rinnalla.

Antti Kangasniemi #18 |

Keskushyökkääjä

Ruutia ja räminää, mutta myös tehoja. Vanha seura vastustajana motivoi aina.

» Lähetä palautetta toimitukselle