Riittävätkö Ilveksen eväät vielä yllätykseen?

LIIGA / Ennakko
Tampereen Ilves lähtee tiistaiseen tv-kamppailuun 1-2-tappioasemasta puolivälieräsarjassa Oulun Kärppiä vastaan. Ottelun avainkysymys on se, riittävätkö Ilveksen eväät vielä selvänä suosikkina ottelusarjaan lähteneen Kärppien haastamiseen.

Ilveksen ja Kärppien ottelusarja on edennyt toistaiseksi kotivoittojen tietä. Kärpät voitti avausottelun Oulussa itseään mairittelevin lukemin 7-1. Ilves kiri Hakametsässä otteluvoitot tasoihin 3-2-voitollaan ja viimeksi sunnuntaina Kärpät oli toistamiseen etevämpi kotihallissaan. Tällä kertaa päätöslukemat kirjattiin 7-5.

Ilveksen vahvuutena sarjassa ovat olleet ottelun alut. Edellisessä kotiottelussaan tupsukorvat karkasivat kahden maalin johtoon jo ottelun ensimmäisellä kymmenminuuttisella.

- Nyt täytyy puhaltaa hetki ja kerätä sekä henkisiä että fyysisiä voimia. Nyt pitää saada hyvä alku Hakametsässäkin, sitä haetaan tällä kertaa hieman eri koordinaateilla, Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen linjasi lähestymistään otteluun sunnuntaina.

Ilveksen ulkomaalaiset pettäneet

Jos ja kun runkosarjassa kahdeksanneksi sijoittunut joukkue haluaa yllättää sarjan kärkijoukkueen, on koko joukkueen pelattava taitojensa ylärajoilla. Miikka Männikkö on ollut Ilveksen ykkösnimi pudotuspeleissä.

Runkosarjassa ailahdellut kevytjalkainen laitahyökkääjä pelaa suorastaan kuolemaa halveksuvalla asenteella kulmaväännöissä ja maalinedustoilla pystyen kuitenkin jatkuviin hyviin kiekollisiin ratkaisuihin. Tästä osoituksena hienot tehopisteet 3+6 kuudessa pelatussa ottelussa.

Muista Ilveksen onnistujista pudotuspeleissä nousevat esille fyysisen pelin erikoismiehet Marko Anttila, Sami Torkki ja Matt Nickerson. Jokainen edellä mainituista on pelannut erinomaiset pudotuspelit toistaiseksi. Myös viimeistä pudotuspelikevättään pelaava Raimo Helminen on jälleen noussut johtamaan joukkojaan pelillisesti.

Vaikka onnistujien lista on suhteellisen pitkä, niin Ilveksen pudotuspelijuna taitaa jäädä puolivälierien kohdalla asemalle. Joukkue on jo lähtökohtaisesti pelaajamateriaaliltaan astetta heikompi kuin vastustajansa Kärpät.

Ratkaisevaksi eron muodostanevat Ilveksen totaaliflopanneet ulkomaalaishyökkääjät. NHL:ää myöten pelanneet, rautaisina ammattilaisina mainetta luoneet Cameron Mann ja Mike Bishai ovat olleet kuin luokkaretkellä pudotuspeleissä ja Jakub Koreis liittyi floppaajien listalle hölmöiltyään itsensä suihkun puolelle Raksilassa, kun joukkueelta puuttui jo kaksi keskushyökkääjää.

Cameron Mann on saalistanut kuudessa pelaamassaan pudotuspeliottelussa tehot 0+2 tehosaldon näyttäessä lukemaa -8. Lisäksi laitahyökkääjä on ottanut useita hölmöjä jäähyjä jälkitilanteista. Täysin ansaitusti kyseisen turistin peliaika onkin tippunut viime peleissä roimasti.

Siinä missä Mann ei missään kohtaa kautta ole noussut todellisten vahvistusten kastiin, niin Mike Bishain vajoaminen avainpelaajasta pohjamutiin satuttaa Ilveksen menestysmahdollisuuksia vielä huomattavasti rumemmin.

Bishain pelaamisen paras terä katosi hyvän ystävän Eric Wernerin vaihdettua maisemia. Pudotuspelien saldo 0+3 ja teholukema -7 kertovat kaiken olennaisen. Vielä kun turhautunut Bishai puski itsensä pelikieltoon edellisottelussa, jää joukkueen muille pelaajille valtavasti paikattavaa.

Kärppien paras terä vielä hakusessa

Vaikka Kärpät on takonut peräti kuusitoista kiekkoa Ilveksen maaliin kolmessa kohtaamisessa, ei joukkueen kokonaissuorittaminen ole vielä vakuuttanut. Joukkueen peräpää maalivahti Andy Chiodo mukaan luettuna on ollut varsin haavoittuvainen.

Lisäksi edellisessä kohtaamisessa Hakametsässä näkyi selvästi, että kaikki Kärppä-pelaajat eivät olleet valmiita maksamaan voiton edellyttämää hintaa. Osa pelaajista kultakypärä Janne Pesosen johdolla suorastaan vältteli kontakteja. Alitajunnassa varmasti välkkyi ajatus siitä, että ei Ilvestä vastaan tarvitse antaa ihan kaikkea peliin.

Sarjan neljännen ottelun kannalta Kärppien avainkysymys kuuluu, että onko joukkue valmis taistelemaan kotiluolaansa pienemmässä kaukalossa Ilveksen isokokoista joukkuetta vastaan antaen iskun iskusta ja välttelemättä mustelmia. Täysin varmaa nimittäin on, että Ilves satsaa kaikkensa tähän kotiotteluun.

Yksittäisistä pelaajista Kärpistä ovat nousseet hyvässä esiin tehokkaat Hannes Hyvönen ja Kalle Sahlstedt. Fyysisellä puolella varsinkin Antti Aarnio on ollut vahvasti esillä.

Eniten parannettavaa varsinkin tilastollisesti on Juhamatti Aaltosella, joka kovasta yrityksestä huolimatta on vielä pisteittä ja teholukemakin on lipsahtanut kolme pykälää pakkasen puolelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle