Dominoiva Ilves tasoitti sarjan

LIIGA / Raportti
Ilves yllätti Hakametsässä Kärpät housut kintuissa. Suuryllätykseksi ei voi vielä laskea pelkästään Ilveksen 3-0-voittoa, mutta sellaiseksi käy se kuinka täysin tupsukorvat pystyivät kotijäällään dominoimaan ja kontrolloimaan peliä.
lisää

Pienen askin taikaa
[lue lisää]



Kuvakooste ottelusta
[katso kuvat]

Ilveksen päävalmentaja Sakari Pietilä ei suostunut puhumaan jättipaukusta, jonka Ilves tarjoili Kärpille.

- Teidäthän tämä on yllättänyt.

- Tänään pelimme toimi sen jutun mukaan, mitä kopissa kavereiden kanssa sovittiin. Saimme helposti ja yksinkertaisesti pelin Kärppien päätyyn, ja pystyimme myllyttämään siellä, Pietilä jatkoi.

Ilveksen peli näytti helpolta ja hallitulta läpi ottelun, eikä pelitapahtumien perusteella olisi uskonut, että vastassa on runkosarjan näytöstyyliin voittanut kokenut mestariryhmä. Ilveksen pelitaktiikka toimi erinomaisesti, sillä paine pidettiin pääsääntöisesti Kärppien kenttäpuoliskolla, eivätkä vieraat juuri saaneet aikaan tuttuja hyökkäyspään pyörityksiä.

- Emme me hirveästi ansainneet tänään. Tällä virhemäärällä ei oikein voita pelejä. Sössittiin kiekkoja omalla alueella ja keskialueella varsinkin kaksi ensimmäistä erää koko ajan. Emme päässeet meidän vahvalle alueelle eli hyökkäyspäähän, Kärppien hyökkääjä Kalle Sahlstedt kirosi.

Ilves hallitsee alusta loppuun

Tupsukorvat ottivat peliin vauhdikkaan startin ja Ilveksen hyökyä johdatti jostain lisävirtapiikin saanut veteraani Vesa Viitakoski. Viitakoskelle avautuivat myös avauserän parhaat maalipaikat, kun Ilves-hyökkääjä pääsi kokeilemaan Kärppien maalille nostetun Tuomas Tarkin reaktiota sekä alun ylivoimalla että hetken päästä läpiajosta.

Viitakoski sai erän lopulla ansaitsemansa palkinnon, kun laiturin vahvan kiekon sisääntuonnin jälkeen kiekko päätyi Turo Järviselle. Ikämies Viitakoski oli parkkeerannut "toimistolleen" maskimieheksi Kärppien maalille ja ohjasi Järvisen vedon kärppämaalin perukoille. Jos maali oli ansaittu Viitakoskelle, oli se sitä myös Ilvekselle, sillä erä oli malli siitä kuinka kotiryhmä hallitsi koko ottelua.

- Oikeisiin paikkoihin maalit, mikä antoi meille lisää happea. Myös nelosketju toi sitä happea ja energiaa, joukkue arvostaa sitä duunia, Pietilä kiitteli ryhmäänsä.

Ilveksen nelosketju toi lisäenergian lisäksi myös tamperelaisille kahden maalin johdon ottelun puolivälin jälkeen. Sami Sandell heitti kiekon maalille, jossa Tarkki laittoi mailansa syöttöyrityksen väliin. Maalille syöksyi kuitenkin samanaikaisesti hyökkääjä Ville Korhonen Sahlstedtin kahvassa kiinni, ja kiekko pomppasi Korhosen luistimista ohi Tarkin.

Kärpilläkin oli toki paikkansa maalintekoon ottelussa, mutta Ilveksen maalilla Tero Leinonen äityi jälleen huippuotteisiin. Lisäksi Ilves pystyi kestämään Kärppien parhaat hetket, jolloin ottelu olisi voinut lähteä kääntymään vieraiden tiliin. Uhrautuva puolustaminen ja kärsivällisyys saivat palkintonsa Hakametsän illassa.

- Silloin kun kaverilla oli omat hetkensä, saimme rauhoitettua tilanteen - se oli jatkon kannalta hyvä juttu, Pietilä mietti.

- Tarvitsemme tuollaista maalivahtipeliä, mitä Tero esitti tänään, Ilves-valmentaja jatkoi.

Nöyryys puuttui

Kolmannen erän alussa Kärpillä oli parhaat etsikkohetkensä, kun ensin Janne Pesonen karvasi Matt Nickersonilta kiekon Ilves-maalin takana. Ondrej Kratena kuitenkin sohi ohi kiekosta avoimessa tekopaikassa. Hetkeä myöhemmin Juhamatti Aaltonen kilautti Leinosen maalin tolppaa ja kotvan kuluttua vuorossa oli Michal Bros, joka tökkäsi Pesosen kudin irtokiekon myös maalitolppaan.

Siihen Kärppien kiri kuitenkin tyssäsi, sillä vieraat eivät kyenneet rakentamaan maalintekopaikkoja ja hyökkäyksiä järjestelmällisesti. Avaus- ja hyökkäysyritys toisensa jälkeen kilpistyi jo keskialueella. Tämän jälkeen Ilves systemaattisesti pelasi kiekon helpoilla ratkaisuilla Kärppien pään kulmauksiin ja iski paineen oululaispuolustajille.

- Vaikea sanoa mistä tämä johtuu, ehkä tietty nöyryys puuttuu pelata sitä kiekkoa päätyyn. Lähinnä oman alueen lähdöt epäonnistuvat. Helpot virheet ja epäonnistumiset helpoissa syötöissä pitää karsia, Sahlstedt harmitteli.

Nöyryyttä ei löytynyt pelin jälkeen Kärppien valmennukseltaan, kun ensin lehdistön ohitti Kari Jalonen ja hetkeä myöhemmin myös Mikko Haapakoski suoritti medialle ohimarssin kohti joukkueen bussia.

- Ei sovi, kiitos, Haapakoski kuittasi kommenttipyynnöt.

Ilves puolestaan niittasi pelin ja naulasi Kärppien arkun tiistain osalta kylmän rauhallisesti myös pelin loppuhetkillä. Yksi Ilveksen ykkössankareista Marko Anttila taklasi Kärppien pelatessa ilman maalivahtia ensin Ilkka Mikkolaa voimalla ja sen jälkeen passitti Kratenan hakemaan lisähappea vaihtopenkin puolelta toisella pommillaan. Kermakerrokseksi kakun päälle Anttila vielä kävi iskemässä kiekon samassa vaihdossa tyhjään kärppämaaliin.

- [Ilveksen valmentaja Juha] Pajuoja sanoi, että hänelle tuli oma uransa mieleen. Minä vastasin vain, että sinä et tehnyt maalia siitä, Anttila vitsaili viimeisestä vaihdostaan pelin jälkeen.

Anttilalla oli myös selvät teesit joukkueensa vahvuuksiin ja siihen kuinka Ilveksen tulee pelata Kärpät haastaakseen ja voittaakseen. Mikäli Ilves mielii sarjasta jatkoon, vaaditaan samanlaista energistä ja yhtenäistä suorittamista myös keskiviikkona Raksilassa.

- Tämä sarja olisi jo poikki, jos olisimme ryhtyneet neppailemaan keskialueella. Sinne niiden päähän vain sitä kiekkoa. Se on joka joukkueelle paha, kun pakki juotuu äijä niskassa hakemaan kiekkoa kulmasta. Se on meidän aseemme ja niin meidän pitää pelata.

Tiukka tahti jatkuu

Ilveksen menoa eivät hidastaneet edes Jakub Koreisin ja Mike Bishain Oulussa tehdyistä typeryyksistä hankitut pelikiellot. Valmentaja Pietilä totesikin, että parin avainpelaajan puuttuminen vain pistää muun joukkueen yrittämään kahta kovemmin.

- Sellaista sattuu. Pudotuspeleissä on vain mentävä eteenpäin niillä, jotka kokoonpanossa ovat. Tänään kaikki antoivat kaikkensa ja joukkue pelasi hienosti, Anttila puolestaan kertoi.

Keskiviikkona Raksilassa myös Bishai ja Koreis ovat Ilveksen kokoonpanossa, mutta suurempi kysymysmerkki on Kärppien maalivahtivalinnan ympärillä. Tarkki pelasi hyvän ottelun, eikä voinut Ilveksen maaleille mitään, mutta Andy Chiodon penkitys oli silti Kärppien valmennukselta yllättävä veto Hakametsän peliin.

- Minkäs noille maaleille voit - kuten tänäänkin. Meillä on kuitenkin kaksi huippuveskaria. Varmasti koko joukkueesta tuntuu, että on ihan sama kumman laittaa maaliin. Andy pelasi kolme ensimmäistä peliä ja nyt tuoreena äijänä Tarkki tänään, Sahlstedt kertoi luottavaisena.

Vaikka Ilves pystyikin dominoimaan Kärppiä kotikaukalossaan, on siitä vielä pitkä matka vierasvoiton hakemiseen Oulusta. Ottelusarja on kuitenkin jokseenkin yllättävässä tasatilanteessa neljännen pelin jälkeen, ja Ilveksen joukkue on selvästi pystynyt rakentamaan keskuudessaan mittavasti eteenpäin siivittävän "me vastaan maailma"-asetelman.

- On hieno pelata, kun kukaan muu ei usko meihin kuin joukkue itse. Muille on hieno näyttää ja saa vetää ilman paineita vapailla mielin, Anttila hehkui voittopelin jälkeen tyytyväisenä.

» Lähetä palautetta toimitukselle