Energisempi voitti

LIIGA / Raportti
Oulun Kärpät sai ensimmäisen kiinnityksen pudotuspelisarjassa Tampereen Ilvestä vastaan. Rauman Lukkoa piinannut maalivahti Tero Leinonen joutui antautumaan lopussa repsahtaneessa ottelussa peräti seitsemästi.

Pohjoisen pojat eivät antaneet yllättää itseään sarjan avauksessa, vaan Kärpät oli tutun vahva. Joukkue oli Ilvestä edellä pelin jokaisella osa-alueella. Maalivahti Andy Chiodo ja puolustuspelaaminen olivat huippuunsa viritettyjä.

lisää

Kumman ase fyysisyys olikaan?
[lue lisää]

Kärpät joutui lähtemään otteluun ilman pistepörssin voittanutta Janne Pesosta, joka oli sivussa etelästä kantautuneen mahataudin vuoksi. Tähtihyökkääjän poissaolo ei paljoa Kärppien menossa näkynyt, sillä onnistujia riitti.

- Jos on pelaajia pois, niin pitää vaan rakentaa korvaajista kentät kokoon. Taistelimme laajalla rintamalla ja playoff-hengen mukaan maksoimme voitosta, Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen totesi.

Kultakypärää kantoi ottelussa kovat neljä syöttöpistettä nakuttanut Hannes Hyvönen. Aikaisemmin kylmäpäisenä viimeistelijänä tunnettu Hyvönen on tällä kaudella ollut Kärppien parhaimpia tekopaikkojen tarjoilijoita.

- Viimeksi olen kantanut kultakypärää Bluesissa 90-luvun lopulla. Ei se omaan peliini vaikuttanut, hymyilevä Hannes sanoi.

Valmentaja Jalonen ei vielä tiennyt pelaavatko Pesonen ja toinen sairastuvalle joutunut pelaaja, puolustaja Topi Jaakola perjantaina Tampereella.

- Aika näyttää, katsotaan torstaina. Ei ole tietoa vielä tilanteesta, Jalonen totesi.

Tehoton Ilves

Ottelu oli tasainen kaksi ensimmäistä erää, mutta Ilves notkahti totaalisesti kolmannessa ja Kärpät meni menojaan.

- Tilanteeseen 3-0 asti olimme vielä mukana, mutta nekin maalit me lahjoitimme. Voitosta kun pelataan, niin lopussa vielä tyhmyyttään seisoskeltiin ja lukemat repesivät, Ilveksen Sakari Pietilä kommentoi.

Ottelun alussa molemmat maalivahdit venyivät loistaviin torjuntoihin ja pitivät numerot tasaisina. Kummatkin pelasivat tarkkaan puolustuksen kautta ja pyrkivät tukkimaan hyökkäyksiin lähdöt.

Kärpät sai ensimmäiseen erään onnenkantamoisen osuman, kun Michal Bros kiepsautti kulmasta kiekon maalille, mikä livahti Leinosen kautta sisään.

Vierailijalla oli loistavia paikkoja ottelun toisessa erässä tasoittaa peli, mutta Chiodo ja heikko viimeistely koituivat Ilveksen kohtaloksi.

Tamperelaiset pääsivät pelaamaan pariinkin otteeseen vahvaa ylivoimaa, mutta keinot loppuivat kesken. Kun maaleja ei tullut, niin vastuuta siirreltiin, tuska kasvoi ja vedot paukkuivat yli.

- Emme saaneet maaleja paikoista ja se olisi varmaan ruokkinut taas omaa pelaamista. Ei me kuitenkaan noin huonoja oltu mitä numerot näyttää, Pietilä näki.

Kärpät ei puolestaan hukannut omaa ensimmäisen ylivoimamahdollisuuttaan ottelun toisessa erässä. Kristian Kuusela mälläsi viivasta kiekon kohti maalia ja Kalle Sahlstedt sai mailaansa väliin lukemiksi 2-0.

Heti seuraavassa tilanteessa verkko heilui jälleen. Ottelussa kaksi syöttöpistettä saalistanut Antti Ylönen laukoi kiekon maalille ja tällä kertaa Teemu Normio suti kiekon ohi Leinosen.

- Saimme hyvän startin, vaikka tauko vaikeutti lähtöä peliin. Alkukankeudesta huolimatta voitimme. Ei treeneissä saa samaa tempoa kuin pelissä. Lukemat vääristävät, kolmannessa erässä Ilves löysäsi, maalintekijä Normio analysoi.

Lukemat rumiksi

Ilves todellakin notkahti kolmannessa erässä, kun Kärpät pisti kaasua. Kun joukkue ei onnistunut tekemään maaleja vieraiden vahvassa toisessa erässä, niin ote katosi. Viimeistään se karkasi kolmannen alussa, kun joukkue jäi jälleen maalitta ylivoimassa ja laukaukset puuttuivat totaalisesti.

Ottelussa tuomittiin paljon rangaistuksia, millä oli oma vaikutuksensa numeroiden kasvamiseen. Varsinkin Ilves kävi kuumana ottelun loppupuolella. Kärpät voitti ottelun myös fyysisellä osastolla: joukkue taklasi enemmän ja voitti kaksinkamppailuja.

- Meidän pitää olla äijämäisiä ja ilkeitä, mutta ei ottaa noita turhia kakkosia. Provosoiduimme turhaan tuomioista ja se meni vähän yli, Pietilä kertoi.

Oululaisten valmentaja Jalonen oli tyytyväinen Seppo Lindroosin ja Reijo Ringbomin toimintaan.

- Jäähyrikas peli, mutta tuomaritoiminnasta täytyy sanoa, että se oli playoff-hengen mukaista. Tuomarit poimivat sieltä oikeat jäähyt, Jalonen kiitteli tuomarikaksikkoa.

Lopulta Kärpät meni siis menojaan. Neljännen maalin iski Hyvösen loistavasta syötöstä vapaana maalin edessä ollut Bros ja viidennen suti siirretyn rangaistuksen aikana myöskin Leinosen vieressä vapaana patsastellut Jari Viuhkola.

Kun Chiodo jatkoi huippupelastuksia, niin toisessa päässä helisi senkin edestä. Mikko Lehtosen kanuuna viivasta upposi Leinosen taakse jo ilman maskia lukemiksi 6-0.

Ilves sai rikottua Chiodon nollapelin, kun Sami Sandell survoi irtokiekon sisään. Kärpät kaunisteli kuitenkin vielä loppulukemiksi 7-1, kun Normio paukutti komean yhdistelmän päätteeksi kiekon sisään.

- Vastustaja tippui nyt kyydistä päätöserässä. Ensimmäistä erää vietiin me, toisen alussa meille tuli jäähyjä niin se meni sitten siinä. 4-0-tilanteessa aloin pelata fiksusti, ettei kuluta itseään loppuun. Ajatukset olivat jo seuraavassa pelissä, Normion maaliin syötön saanut Hyvönen sanoi.

Taistelu jatkuu seuraavan kerran perjantaina Hakametsässä. Pietilä ja Ilves saavat parantaa reilusti pelaamistaan, jos hamuavat peliin mukaan.

- Aika hakattu olo tässä on ja vie energiaa palautua. Katsotaan nauhat läpi - pitää nähdä peli tuloksen takaa, Pietilä päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle